ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/01/2015

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Καρδίτσα



Βλέπω την αυτοπεποίθηση, το θάρρος, το πείσμα την ελπίδα, την Κυριακή θα έχουμε μία μεγάλη νίκη, μία σαρωτική νίκη. Την επόμενη Κυριακή μιλάει ο λαός μας. Την επόμενη Κυριακή θα μας δοθεί η ευκαιρία να δώσουμε απάντηση σε όλους όσοι το τελευταίο διάστημα μας έχουν οδηγήσει στην απόγνωση, στην απελπισία, στη μιζέρια και τις τελευταίες μέρες δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να κινδυνολογούν με ό,τι απόθεμα κινδυνολογίας και φόβου τους έχει απομείνει.

 

Όμως φίλες και φίλοι, πολίτες της Καρδίτσας, ο φόβος και η κινδυνολογία δεν μπορεί να πείσει πια κανέναν. Δεν μπορεί κανένας πια να πειστεί από τον φόβο και την κινδυνολογία διότι οι πολίτες πια γνωρίζουν ότι αν έχουν μάθει να φοβούνται, θα συνεχίσει να μας κυβερνά ένα καθεστώς που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού. Θα συνεχίσουν να μας κυβερνούν αυτοί οι οποίοι ψήφιζαν μνημόνια, αυτοί οι οποίοι εφαρμόζουν τα μνημόνια.

 

Πολίτες της Καρδίτσας επτά και μία μέρες μείνανε. Επτά και μία μέρες πρέπει να δώσουμε μάχη, χωριό το χωριό, σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά. Πολλοί λένε ότι έρχεται μία ιστορική στιγμή. Πράγματι, είναι ιστορική μία στιγμή για μία χώρα, για μία κοινωνία, για έναν λαό όταν ένας λαός υψώνει το ανάστημά του. Και παρόμοια ιστορική στιγμή ο τόπος έχει πάρα πολλά χρόνια να ζήσει. Κάποιοι λένε ότι ίσως και μία ολόκληρη γενιά να μην καταφέρει να ζήσει δεύτερη τέτοια στιγμή.

 

Τούτες τις μέρες θυμάμαι τα λόγια του αγαπημένου μας του Μανώλη του Γλέζου, που μας λέει το τελευταίο διάστημα "ακούτε τον θόρυβο, η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα". Ναι η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα και αυτή την ευκαιρία δεν θα την πετάξουμε.

 

Θέλω όμως να απευθυνθώ σε όλους και σε όλες όσοι μας παρακολουθούν. Η ιστορία χτυπάει την πόρτα αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να πάρει ρεβάνς ιστορική. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν έρχεται για να διχάσει κι άλλο τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να ενώσει τους Έλληνες σε μία κοινή προσπάθεια, σε μία κοινή προσπάθεια σκληρής διαπραγμάτευσης, σε μία κοινή προσπάθεια να ξαναφέρουμε στην πατρίδα μας την χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και να δώσουμε δύναμη, ώθηση στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Θέλω σήμερα να απευθυνθώ στους ψηφοφόρους εδώ, στους πολίτες της Καρδίτσας, που το 2012 έκαναν την επιλογή να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Είτε επειδή πείστηκαν ότι πράγματι ο κύριος Σαμαράς θα έκανε επαναδιαπραγμάτευση στην Ευρώπη, είτε επειδή φοβήθηκαν ότι η χώρα μπορεί να μπει σε περιπέτειες και να τεθεί έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σήμερα όμως αυτοί οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά. Γνωρίζουν ότι ήταν ψεύτικες οι υποσχέσεις της επαναδιαπραγμάτευσης, όπως επίσης γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να απειλεί την παρουσία της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

Βλέπουν καθημερινά ότι η χυδαιολογία περί εξόδου από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας μύθος, ήταν και είναι ένας μύθος, προκειμένου να αποδεχθούν ή να ανεχτούν να συνεχίζονται μνημονιακές πολιτικές εξευτελισμού, κοινωνικής λεηλασίας και μετατροπής της χώρας σε μία αποικία χρέους.

 

Απευθύνομαι λοιπόν σε όλες και όλους αυτούς και τους λέω σήμερα αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μέχρι χθες μας χώριζαν. Διότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποστεί στη δική τους την πλάτη τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων. Τους καλώ λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η επόμενη μέρα θα είναι μία μέρα δύσκολη, αλλά ενωμένοι μπορούμε να ξανασηκώσουμε πάλι ψηλά τον ήλιο της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, πάνω από την πατρίδα μας. Τους καλώ με την καρδιά και την ψυχή, να δώσουν μία ευκαιρία στην αριστερά, μία ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η χώρα ακόμα πιο δυνατή να πάει σε μία σκληρή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη και να μπορέσουμε βήμα το βήμα, αυτό τον δύσκολο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, να τον διαβούμε με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, με γνώμονα την αξιοκρατία, με γνώμονα τη δημοκρατία. Και τους καλούμε να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ διότι αποτελεί τη μόνη ασφαλή επιλογή, τη μόνη ασφαλή επιλογή ότι θα σταματήσει αυτή η δραματική κατάσταση που βίωσαν τα προηγούμενα χρόνια και θα ξεκινήσει μία ουσιαστική διεκδίκηση με ασφάλεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

Καλώ όμως κυρίως τις νέες και τους νέους, αυτούς που τα τελευταία χρόνια υπέστησαν το μεγαλύτερο βάσανο αυτής της πολιτικής, διότι δεν έχασαν μόνο την προοπτική της δουλειάς, έχασαν το δικαίωμα να ονειρεύονται. Και είναι κατά χιλιάδες μετανάστες στο εξωτερικό τα παιδιά που έχουν ένα και δύο πτυχία και μεταπτυχιακά. Απευθύνομαι σε αυτούς και τους γονείς τους, απευθύνομαι και στους παππούδες και τις γιαγιάδες που δεν έχουν -και αυτό είναι το απώτατο όριο του εξευτελισμού- να δώσουν ένα χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους και τους λέω, σας λέω, την άλλη Κυριακή, το μόνο βόλι που έχουμε ως πολίτες, το όπλο μας που είναι η ψήφος μας, ας το ρίξουμε για τη νέα γενιά για να έχει ένα καλύτερο μέλλον, να ψηφίσουμε για τους νέους και τις νέες αυτού του τόπου.

 

Πολίτες της Καρδίτσας ξέρω ότι τις τελευταίες μέρες αυτές που απομένουν, θα ακούσετε και θα δείτε πολλά. Και σας καλώ να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά αλλά τα αυτιά σας κλειστά στην κινδυνολογία. Πολλά θα δουν τα μάτια μας, κάθε μέρα καινούριοι φόβοι θα ενορχηστρώνονται στο μαγειρείο που έχει στηθεί προκειμένου να φοβηθεί ο λαός μας και να μην δώσει ώθηση στη μεγάλη ανατροπή. Κάθε μέρα και ένας νέος φόβος, κάθε μέρα και ένας νέος υποτιθέμενος φόβος, που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σας λέω ένα πράγμα. Αυτοί οι οποίοι «μαγειρεύουν» φόβους αυτές τις μέρες είναι βέβαιο ότι θα θερίσουν θύελλες. Αυτοί οι οποίοι μαγειρεύουν φόβους αυτές τις μέρες να ξέρουν ότι τα φαγητά τους είναι ξαναζεσταμένα και ανάλατα. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια μετέτρεψαν τον φόβο και τον κίνδυνο σε πραγματικότητα.

 

Μας λέει ο κύριος Σαμαράς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφανίσει τη μεσαία τάξη. Μα άφησε τίποτα ο ίδιος και η τρόικα για να αφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξολόθρευσε τη μεσαία τάξη; Δεν είναι πια λοιπόν πιστευτός από κανέναν. Και επιδίδεται σε ένα βούρκο κινδυνολογίας και ψεμάτων. Δεν βρίσκω καν τον λόγο να απαντήσω προσωπικά στον κύριο Σαμαρά. Ο αντίπαλός μου δεν είναι ο κύριος Σαμαράς. Ο κύριος Σαμαράς είναι μονάχα ένας τροχός της άμαξας. Ο αντίπαλός μου, ο αντίπαλός μας είναι το σύστημα της διαπλοκής και της ολιγαρχίας που κυβέρνησε τη χώρα και την έριξε στα βράχια. Ο αντίπαλός μας και με αυτόν θα συγκρουστούμε, είναι το κατεστημένο της διαπλοκής που θα τελειώσει από την επόμενη μέρα. Ο αντίπαλός μας είναι αυτοί που φοροκλέβουν, που φοροδιαφεύγουν, που βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και που συνεχίζουν το πάρτι τους, στα χρόνια της λιτότητας και της λεηλασίας.

 

Εμείς φίλες και φίλοι δεν έχουμε άλλον να εμπιστευτούμε. Το μόνο μας στήριγμα είναι ο ελληνικός λαός. Δεν έχουμε να μας στηρίξουν ούτε μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν έχουμε ούτε να μας στηρίξουν μεγαλοϊδιοκτήτες καναλιών, ούτε τραπεζίτες. Εμείς έχουμε μονάχα εσάς, να μας στηρίζετε και να προχωράμε. Και αυτή την στήριξη θα τη χρειαστούμε και την άλλη Κυριακή, θα τη χρειαστούμε όμως και στις μεγάλες συγκρούσεις, που είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε μέσα στη χώρα μας και να ξαναδημιουργήσουμε ένα κράτος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης στον τόπο μας.

 

Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολος αγώνας, αλλά είναι δύσκολος αγώνας και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Η εναλλακτική που έχουμε μπροστά μας, να συνεχιστούν τα μνημόνια. Δεν υπάρχει κάτι που να κρύβεται. Όλοι γνωρίζουν τα προγράμματα των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη κιόλας μέρα, ξέχωρα και έξω από τη διαπραγμάτευση, γιατί είναι κοστολογημένο και σχεδιασμένο σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Ο κύριος Σαμαράς έχει το περιβόητο e-mail με τις δεσμεύσεις του προς την τρόικα. Νέες περικοπές σε συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, νέες πολιτικές λιτότητας και κυρίως, συνέχιση και εξάπλωση του μεγάλου φόρου, που είναι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ο φόβος δηλαδή χιλιάδες νοικοκυριά υπερχρεωμένα στον τόπο μας, να χάσουν τα σπίτια τους που έχουν υποθηκευμένα σε δάνεια. Η επιλογή λοιπόν και η δέσμευση "κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη" προστατεύεται η πρώτη κατοικία του Έλληνα πολίτη.

 

Μας λένε όμως τις τελευταίες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επιβάλει νέους δυσβάσταχτους φόρους. Ποιοι μας το λένε αυτό; Αυτοί που επέβαλαν τον ΕΝΦΙΑ, έναν φόρο που δημεύει την ιδιωτική περιουσία, έναν φόρο που φορολογεί ακόμη και μέσα παραγωγής, όπως το χωράφι του μικρομεσαίου παραγωγού. Δεν φορολόγησαν μόνο τα χωράφια. Ακόμη και τα μαντριά και τις στάνες φορολόγησαν. Εμείς λέμε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και αυτό είναι δέσμευση και θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο και αυτό προφανώς δεν θα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας. Θα αφορά κάποια πρώτη κατοικία; Ναι ίσως κάποιοι έχουν λόγο να φοβούνται. Αυτοί που έχουν τα σπίτια τους γραμμένα σε off shore, έχουν δύο και τρεις πισίνες, ναι αυτούς θα τους βρούμε και θα τους φορολογήσουμε, γιατί σε αυτή τη χώρα πρέπει να σταματήσει να φορολογείται η φτώχεια, πρέπει να αρχίσει να φορολογείται ο πλούτος.

 

Θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, που σημαίνει ότι ο αγρότης που φορολογείται από το πρώτο ευρώ με 13% και ο ελεύθερος επαγγελματίας που φορολογείται με 26% μέχρι εισόδημα 12.000 δεν θα φορολογείται. Θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για να σταματήσει αυτή η θηλιά να σφίγγει τον λαιμό του μικρομεσαίου παραγωγού. Είναι ο μόνος δρόμος για να επανακκινηθεί η οικονομία, να βγούμε στην ανάπτυξη.

 

Τέλος φίλες και φίλοι, προχθές η Νέα Δημοκρατία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Έβγαλε αρκετές ανακοινώσεις για να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί λέει στα εισοδήματα πάνω από 80.000 ευρώ θα έχει υψηλή φορολογική κλίμακα. Κοιτάξτε για ποιους νοιάζεται η Νέα Δημοκρατία. Νοιάζεται για αυτούς που έχουν εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ. Πόσοι είναι αυτοί; Από τα 8,2 εκατ. των φορολογούμενων που κάνουν δηλώσεις, αυτοί είναι μόλις 35.000, λιγότεροι από 0,5%. Και εδώ αποκαλύπτεται η μεγάλη αλήθεια. Να λοιπόν για ποιους νοιάζεται. Να λοιπόν ποιους κόπτεται να προστατεύσει ο κύριος Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία. Για το 0,5%, ούτε καν το 1% του ελληνικού λαού. Αλλά υπάρχει και το άλλο 99% του ελληνικού λαού που λεηλάτησε και θα δώσει απάντηση στην κάλπη, στις 25 του Γενάρη.

 

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Καρδίτσας, θέλω να απευθυνθώ σε καθέναν και καθεμιά από σας. Κοιτώντας σας στα μάτια να σας πω ότι ναι, είμαστε έτοιμοι, αποφασισμένοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Ξέρουμε ότι το βάρος που σηκώνουμε στις πλάτες μας ίσως είναι πολύ μεγάλο. Δεν θα το σηκώσουμε μόνοι μας όμως. Θα το σηκώσουμε και θα το μοιραστούμε μαζί, αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο.

 

Θέλω λοιπόν να σας ζητήσω σε αυτές τις εκλογές, να κάνετε την επιλογή σας με κριτήριο την εντιμότητα και την καθαρότητα του πολιτικού μας λόγου. Εμείς φίλες και φίλοι ναι, θα διαπραγματευτούμε σκληρά σε μία Ευρώπη που αλλάζει, σε μία Ευρώπη όπου ολοένα και περισσότεροι αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η απειλή που λέγανε, αλλά είναι η ελπίδα για μία αλλαγή πορείας και θα διαπραγματευτούμε σκληρά γιατί εμάς δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του. Εμείς δεν χρωστάμε στις πολυεθνικές και στη Siemens που έδιναν το 2 και το 3% από τα μαύρα τους ταμεία στα κομματικά μας ταμεία. Εμείς δεν χρωστάμε στη διαπλοκή για αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη, να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και να τα καταφέρουμε.

 

Τέλος θέλω να σας πω ότι διεκδικούμε σε αυτές τις εκλογές όχι απλά τη νίκη. Η νίκη είναι δεδομένη. Το ρεύμα γίνεται ολοένα και πιο ορμητικό. Χείμαρρος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες. Και την διαφορά δεν θα την κάνουν τα αστικά κέντρα, θα την κάνει η ύπαιθρος και θα το δούμε και εδώ στον νομό της Καρδίτσας και στη Θεσσαλία. Ζητάμε όμως όχι απλά να νικήσουμε σε αυτές τις εκλογές. Ζητάμε να καταφέρουμε μία μεγάλη νίκη. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κάλπη, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας μας την επόμενη μέρα. Και ξέρουμε και ξέρετε ότι όλες αυτές τις μέρες ο μόνος νταλκάς, η μόνη αγωνία, η μόνη έγνοια των πολιτικών μας αντιπάλων δεν είναι να μας κερδίσουν. Είναι να μην καταφέρουμε να έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Αυτό που επιδιώκουν είναι να έχουμε αύριο τα χέρια μας δεμένα, να χρειαζόμαστε τη στήριξη των δυνάμεων του χθες, αυτών που χρεοκόπησαν τον τόπο, προκειμένου να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.

 

Διότι αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια χθες, δεν θέλουν να αποδειχθεί ότι υπήρχε άλλος δρόμος και ότι υπάρχει και σήμερα άλλος δρόμος. Θέλουν να επιβεβαιωθεί ότι το έκαναν όχι συνειδητά, όχι από δική τους αδυναμία, αλλά γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική. Και ξέρουμε ότι αύριο αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τις δικές τους ψήφους στη Βουλή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τη δική τους στήριξη στους κρίσιμους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης την επόμενη μέρα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ξέρουμε ότι παρά το γεγονός ότι σήμερα μας παρουσιάζονται με χαμόγελα και με την ψήφο ανοχής, οι δυνάμεις του χθες και κάποιες καινούριες που όμως δεν είναι και τόσο καινούριες, είναι γέννημα θρέμμα του χθες, αλλά φορούν τη μάσκα του καινούριου, ξέρουμε πως δεν θα μας δώσουν πραγματική στήριξη.

 

Για αυτό λοιπόν ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας, όχι αυτοδύναμης αλαζονείας, όπως γίνανε τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι χθες, αλλά ψήφο αυτοδυναμίας στην διαπραγματευτική δύναμη της χώρας, ψήφο αυτοδυναμίας στον λαό μας, ψήφο αυτοδυναμίας στην Ελλάδα. Την άλλη Κυριακή δεν ψηφίζουμε για την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζουμε για την Ελλάδα, ψηφίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον των νέων ανθρώπων και για τους εργαζόμενους τους μεσαίους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες.

 

Η ελπίδα δεν έρχεται όπως λέει το σύνθημά μας, η ελπίδα έφτασε. Η ελπίδα είναι στα χέρια μας, είναι στα χέρια σας, κάντε την ελπίδα δύναμη, προοπτική. Δώστε μας δύναμη για να τα καταφέρουμε. Καλή δύναμη σε όλους και σε όλες, γεια σας και με τη νίκη!

 

Το Γραφείο Τύπου

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ