16/01/2015

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το δελτίο τύπου της ΝΔ για το τηλεοπτικό spot για τους αγρότες

Η  αλήθεια είναι ότι η ΝΔ έχει πανικοβληθεί από την απήχηση που βρίσκει στον αγροτικό κόσμο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι:

-          Το όριο συνταξιοδότησης των αγροτών είναι  στα 67.

Απλά,  τον Σεπτέμβρη του 2014 δόθηκε η  δυνατότητα σε αγρότες με διαδοχική ασφάλιση συνολικά 40 ετών, και τελευταίο φορέα τον ΟΓΑ (απαιτούνται τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ) να βγουν στη σύνταξη πέντε χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στο 62ο έτος αντί για το 67ο έτος της ηλικίας τους, που ίσχυε σήμερα.

Είναι προφανές ότι αυτό δεν αφορά τους αγρότες που δεν έχουν εξασκήσει άλλο επάγγελμα στη ζωή τους, οι οποίοι είναι η πλειοψηφία των ελλήνων αγροτών.

Εξάλλου όπως φαίνεται και στην σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη από την πρόωρη καταβολή σύνταξης σε ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια διαδοχικής ασφάλισης, εκτιμάται (βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά.

Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.

Τέλος, σαν ΣΥΡΙΖΑ είχαμε υπερψηφίσει αυτή την τροπολογία, η οποία απλώς άλλαξε μία κατάφωρη αδικία σε βάρος των αγροτών έναντι των άλλων εργαζόμενων

-          Τα χωράφια υπερφορολογούνται

Η ανακοίνωση της ΝΔ μιλά για βασικό φόρο (1 ευρώ) και αποσιωπά σκόπιμα ότι για τον υπολογισμό του συνολικού ποσού φορολόγησης προστίθενται επιπλέον ποσά με βάση συντελεστές ανάλογα με την θέση του αγροτεμαχίου, εάν είναι αρδευόμενο ή όχι, αν περιέχει κτίσματα, τι είδος καλλιέργειας υπάρχει σε αυτό. Είναι προφανές ότι το τελικό ποσό φόρου πολλαπλασιάζεται.

Παράδειγμα υπολογισμού: Ελαιώνας 5 στρεμμάτων στην Αργολίδα
Ο βασικός φόρος είναι ένα ευρώ ανά στέμμα, δηλαδή 5 ευρώ. Η Αρχική Βασική Αξία στην περιοχή είναι 2 ευρώ. Σε αυτήν την ΑΒΑ αντιστοιχεί συντελεστής θέσης 1,3. Επίσης το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο έχει συντελεστή χρήσης 2 (δενδροκαλλιέργεια) ενώ δεν είναι αρδευόμενο και έτσι έχει συντελεστή άρδευσης 1.

Αν πολλαπλασιαστούν τα 5 ευρώ βασικός φόρος με τους παραπάνω συντελεστές προκύπτει ότι ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο είναι 13 ευρώ. Αν στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο υπάρχει και κατοικία τότε ο φόρος πενταπλασιάζεται και ανέρχεται στα 65 ευρώ.

- Το αγροτικό εισόδημα έχει εξανεμιστεί

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι τα στοιχεία της Eurostat είναι ακριβή (με δεδομένο ότι η ΕΛΣΤΑΤ που δίνει στοιχεία στην Eurostat δεν έχει ανακοινώσει τα οριστικά για το 2014) και καταγράφεται αύξηση του μέσου αγροτικού εισοδήματος κατά 4,4%, η απώλεια του 20% από το 2009 έως το  2013 δεν αντισταθμίζεται.

Μέσα σε μια μόλις χρονιά (2012-2013) το αγροτικό εισόδημα σημείωσε μείωση κατά 9,1% (στοιχεία ΠΑΣΕΓΕΣ)

Επιπλέον, η ένταση των εισοδηματικών ανισοτήτων και στον αγροτικό χώρο, δεν αποτυπώνεται  όταν γίνεται αναφορά  απλά στον μέσο όρο.

-          Το κόστος παραγωγής  εκτινάχτηκε στα μνημονιακά χρόνια

Αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ τρεις φορές

Εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, μείωση της επιστροφής ΕΦΚ

Αύξηση του ΦΠΑ από 9% στο 13 % και ταυτόχρονη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ