24/12/2014

Καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών στους μικροπαραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

• ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ : «Καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών στους μικροπαραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ»

Οι συμβάσεις δανειοδότησης που υπογράφτηκαν από τους μικροπαραγωγούς ΑΠΕ, είχαν αρχικώς, ως τραπεζικές εξασφαλίσεις, την σύσταση ενεχύρου της σύμβασης με τον ΔΕΣΜΗΕ. Κατόπιν προστέθηκε και η ενεχυρίαση του χρηματοδοτούμενου κινητού εξοπλισμού και τέλος υπήρξε και υποθήκευση άλλης ακίνητης περιουσίας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των συνδέσμων των μικροπαραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, κατά την αίτηση δανειοδότησης οι επενδυτές πλήρωσαν έξοδα εξέτασης φακέλου από 1000 ευρώ ως και 2500 ευρώ και υπέγραψαν ότι και για όλη την διάρκεια της δανειακής σύμβασης, θα χρεώνονται επιπλέον το ποσό των 1500 ευρώ ΕΤΗΣΙΩΣ ως "ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΧΥΡΟΥ" ή ως "ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΥ".

Επίσης, οι τράπεζες μετά την ψήφιση του νόμου 4254/2014, με τον οποίο οι παραγωγοί ενεργείας από ΑΠΕ υπέστησαν κούρεμα εγγυημένων τιμών μέχρι και 42%, παρακρατούν σε δεσμευμένο άτοκο λογαριασμό, 2 μελλοντικές δόσεις κεφαλαίου και τόκων για την περαιτέρω εξασφάλισή τους, πριν ακόμα οι δόσεις καταστούν ληξιπρόθεσμες. Και σύμφωνα με καταγγελία ενώσεων των μικροπαραγωγών από ΑΠΕ, το ύψος της παρακράτησης μπορεί να φθάσει από 2 έως και 6 μήνες.

Όταν χορηγήθηκαν τα δάνεια αυτά εν μέσω κρίσης τα επιτόκια καταθέσεων ήταν 7%. Σήμερα που τα επιτόκια καταθέσεων είναι 2% θα έπρεπε να υπάρξει μία αντίστοιχη μείωση στα επιτόκια των δανείων αυτών. Επισημάνεται ότι για την μείωση του επιτοκίου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Α. Παπαγεωργιου είχε τονίσει σε επίκαιρη ερώτηση ότι «Για τα τραπεζικά, λοιπόν, έχουν γίνει –όπως σας είχα πει και τότε και το είχα πει και στην επιτροπή- πάρα πολλές συζητήσεις και μεγάλη συνεργασία με τις τράπεζες οι οποίες, απ’ ότι είχαν πει, θα έχουν την ανάλογη τραπεζική συμπεριφορά ως προς τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες επενδυτές»

Επιπλέον, οι μικροεπενδυτές που έχουν υποστεί μονομερώς εξοντωτική μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενεργείας, καλούνται από τις τράπεζες να τροποποιήσουν τις υπάρχουσες συμβάσεις τους με νέες, στις οποίες προσθέτουν όρους που υποχρεώνουν τους παραγωγούς, είτε :

• Να υποθηκεύσουν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία,
  • Να συνάψουν ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προγράμματα
  • Να δεσμευθούν πρόσθετα φυσικά πρόσωπα ως εγγυητές
  • Να δεσμεύονται πλήρως οι καταβολές του ΛΑΓΗΕ για την αποπληρωμή του συνόλου του χρέους του δανειολήπτη

Και όλα αυτά, για να προσφερθεί μία μικρή μείωση των επιτοκίων, που σε ορισμένους φθάνουν έως ως και το τοκογλυφικό 12%!

Πέραν όλων των παραπάνω οι μικροπαραγωγοί βιώνουν και πάλι τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από τον ΛΑΓΗΕ οι οποίες σήμερα ξεπέρασαν τους 4 μήνες, σε μια περίοδο μάλιστα που τους ζητείται από την πολιτεία να καταβάλουν φόρους και ΦΠΑ.

Επίσης :

1. Δεν έχουν αποδοθεί τα κατασχεμένα χρήματα των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER.
  2. Δεν έχει αποδώσει το ελληνικό δημόσιο το ποσό των 180 εκατομμυρίων που οφείλει στη ΔΕΗ.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, και επειδή οι τράπεζες, αντί να διευκολύνουν τους μικροεπενδυτές οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές μειώσεις στις εγγυημένες τιμές που είχαν και να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του επενδυτικού τους πλάνου, εξασφαλίζοντάς τους την παροχή ρευστότητας για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων, λειτουργούν ακριβώς αντίστροφα, παρακρατώντας τα χρήματα από τους επενδυτές, συμβάλλοντας έτσι στην αδυναμία εκπλήρωσης της δανειακής σύμβασης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Οι όροι με τους οποίους ζητούνται ως έξοδα εξέτασης φακέλου και έξοδα διαχείρισης ενεχύρου ή έξοδα διαχείρισης δανείου, είναι καταχρηστικοί ή όχι;
  2. Γιατί επιτρέπεται στις τράπεζες να προβαίνουν σε παρακράτηση μη ληξιπρόθεσμων οφειλών παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ; Πότε θα επέμβει ο αρμόδιος Υπουργός για να σταματήσει αυτή η πρακτική;
  3. Προτίθεται το Υπουργείο να υποχρεώσει τις τράπεζες να αλλάξουν τον καταχρηστικό όρο των δανειακών συμβάσεων που αναφέρει ότι: «σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη να εξοφλήσει μια οποιαδήποτε δόση, αυτές έχουν δικαίωμα μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης και μετατροπής όλου του δανείου ως ληξιπρόθεσμη και απαιτητή οφειλή», καθώς οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση από τον ΛΑΓΗΕ; Ο όρος αυτός είναι καταχρηστικός ή όχι;
  4. Δεδομένου ότι οι μικροπαραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ υπέστησαν «για λόγους δημοσίου συμφέροντος μονομερή τροποποίηση των συμβάσεών τους» και μεγάλη μείωση των αποδοχών τους, πότε θα νομοθετηθεί η ανάλογη(35-40%) μείωση και των επιτοκίων δανειακών τους συμβάσεων, ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να επωμιστούν και αυτά μέρος των ευθυνών τους συνεισφέροντας έτσι και αυτά στην βιωσιμότητα των φωτοβολταϊκών μονάδων;
  5. Σκοπεύει το Υπουργείο να πιέσει τις τράπεζες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας από Φ/Β, εξάμηνη άτοκη περίοδο χάριτος, τουλάχιστον έως ότου οι υπερημερίες του ΛΑΓΗΕ μειωθούν στις 45 ημέρες, χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις ή επιβαρύνσεις;
  6. Σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει άμεσα τα κατασχεμένα χρήματα των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER;
  7. Σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να αποδώσει στη ΔΕΗ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος