19/12/2014

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό
-    Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Τα προβλήματα του «Νέου Λυκείου» σχετικά με την εισαγωγή των μαθητών σε σχολές Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Από την ψήφιση του ν. 4186-2013 (Α 193) για το Νέο Λύκειο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει και αφορούν το μέλλον των μαθητών και την εισαγωγή τους σε σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, με συνέπιες τόσο στην επιβάρυνση της καθημερινότητας των μαθητών  όσο και στην ενίσχυση της παραπαιδείας, είναι η τεράστια ύλη της Β΄ Λυκείου, όπως τεράστια ήταν και πέρυσι η ύλη της Α΄Λυκείου, ενώ άγνωστη παραμένει η ύλη της Γ΄Λυκείου για το έτος 2015-2016.

Επίσης άγνωστο παραμένει το ποιες σχολές υπάγονται σε κάθε ένα από τα πέντε επιστημονικά πεδία.

Ειδικότερα, μετά και την πρόσφατη τροπολογία, όπου  ρυθμίζονται ζητήματα διάρθρωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γενικού Λυκείου, αλλά και θέματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές που κατευθύνονται προς το 1ο επιστημονικό πεδίο (θετική), έμαθαν ότι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ Χημείας και Πληροφορικής σαν 4ο μάθημα Πανελλαδικών, ενώ βρίσκονται ήδη στη μέση της Β Λυκείου, που όπως ξέρουμε, στην πράξη είναι η πρώτη χρονιά προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ούτε φυσικά ξέρουμε σε ποιες σχολές των πεδίων αντιστοιχεί  η Χημεία ή η Πληροφορική.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι επιλογές των μαθητών  του πεδίου αυτού, αφού πρέπει από τώρα, στην ηλικία των 16 ετών, να διαλέξουν μια συγκεκριμένη σχολή.  Αντί δηλαδή η εξειδίκευση της επιλογής να γίνεται αργότερα, σε ενδεχομένως ωριμότερη ηλικία, αυτή έρχεται όλο και νωρίτερα.

Παραδειγματικά αναφέρουμε, ως προς την εισαγωγή στο Πολυτεχνείο, ότι φαίνεται να δημιουργούνται διάφορα παράδοξα. Αν κάποιος επιλέξει να δώσει Πληροφορική για να φοιτήσει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Η/Υ και δεν πιάσει την πολύ υψηλή βάση της Σχολής (18.500 μόρια), αποκλείεται από τις άλλες σχολές του Πολυτεχνείου, μένοντας με τη μόνη του επιλογή να είναι οι σχολές πληροφορικής του Καποδιστριακού.

Το Πολυτεχνείο όμως είναι ένα ενιαίο Ίδρυμα με κοινά χαρακτηριστικά. Γι αυτό και οι απόφοιτοί του είναι Μηχανικοί, ανεξαρτήτως ειδικότητας με παρεμφερείς σπουδές και κοινά επαγγελματικά δικαιώματα.

Στο συγκεκριμένο δε νόμο, η λογική των «ειδικών μαθημάτων», όπως π.χ. το Σχέδιο στους Αρχιτέκτονες ή η ξένη γλώσσα στις ξενόγλωσσες Φιλολογίες έχει τη λογική του αποκλεισμού από άλλες επιλογές. Στο παρελθόν, ακόμα και στους προγενέστερους απαρχαιωμένους νόμους της Δευτεροβάθμιας, υπήρχε η δυνατότητα για κάποιον που είχε δώσει π.χ. Σχέδιο ώστε να σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική, να σπουδάσει τελικά στο τμήμα Πολεοδομίας στην περίπτωση που δεν έφτανε το όριο εισαγωγής.

Σε άλλο παράδειγμα, αν κάποιος επιλέξει να δώσει Χημεία για να σπουδάσει Χημικός και δεν πιάσει τη βάση της Σχολής, δεν θα μπορεί π.χ. να πάει στο Μαθηματικό, γιατί – ίσως- θα έπρεπε να είχε δώσει Πληροφορική.

Επειδή το «Νέο Λύκειο» αντί να προσφέρει περισσότερες επιλογές, στην ουσία προσφέρει ακόμα λιγότερες,

Επειδή μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκυβέρνησης διαφαίνεται μια τάση   μετακίνησης του μαθητικού δυναμικού μακριά από σχολές Τριτοβάθμιας

Και με δεδομένη την αντίθεσή μας σε όλο το σύστημα εφαρμογής του «Νέου Λυκείου» , με τον εξετασιοκεντρικό του χαρακτήρα και τη χρήση της Τράπεζας Θεμάτων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Πότε θα γίνει γνωστό το ποιες σχολές θα υπάγονται σε κάθε ένα από τα πέντε επιστημονικά πεδία;
2.    Πως και πότε θα προσδιορισθεί η εξεταστέα ύλη για τις Πανελλαδικές εξετάσεις;
3.    Πως θα θεραπεύσει τις παραδοξότητες που έχουν προκληθεί σχετικά με τις επιλογές των μαθητών για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χρήστος Μαντάς