ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/12/2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» (Β. Λυριτζής & δ. Οικονόμου)




-    Εσείς επιδιώκετε να κάνετε εκλογές. Σεβαστό. Καμιά αντίρρηση, αλλά πρέπει να μας πείτε τι θα κάνετε. Και όχι που θα που θα βρείτε τα λεφτά. Συγκεκριμένα τι θα κάνετε. Η κυβέρνηση σας δίνει μια καυτή πατάτα. Το άφησε επί τούτου κενό, έκανε μια συμφωνία 2 μηνών χωρίς να κλείσει τίποτα και λέει: «Αν είμαι εγώ, θα συνεχίσω τη συζήτηση. Αν δεν είμαι εγώ, θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα χαρτί και θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει». Εσείς από την αρχή λέγατε αυτό: «Εγώ θέλω να διαπραγματευτώ και δεν θέλω η κυβέρνηση να μου δημιουργεί τετελεσμένα». Τώρα μου λέτε δεν διαπραγματεύομαι τίποτα. Μόνο το χρέος. Και τα υπόλοιπα;

Θα συμφωνήσω ότι η κυβέρνηση το έκανε επί τούτου. Ενώ γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι συνοδεύει την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας και ποια μέτρα, τα απέκρυψε και εξαναγκάστηκε σε έναν σχεδιασμό επειδή δεν άντεξε την πίεση των πραγμάτων. Και ποια είναι αυτά τα πράγματα; Είναι η λαϊκή κατακραυγή και αυτή η ισχνή και τρεμάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξαναγκάστηκε, λοιπόν, σε έναν τέτοιο σχεδιασμό για να κρυφτεί …..

Και αυτό που λέτε εσείς ότι αρχίζουν τα νταούλια, εδώ πέρα υπάρχει πράγματι ένα νταούλι που βαράει και είναι αυτό της τρόικας. Και ξέρετε ποιος το χτυπάει; Το χτυπάει ο Σαμαράς, το χτύπαγε ο Παπανδρέου και οι πολίτες χόρευαν..

Σ’  αυτό το ρυθμό του μνημονίου που μας χόρευαν και οι εκτελεστές και οργανοπαίχτες ήταν οι τελευταίες κυβερνήσεις, ο λαός δεινοπάθησε.  Εδώ πέρα έχουμε το πρωτόγνωρο. Ένας πρωθυπουργός να βγαίνει και να ποντάρει με βάση τους δικούς του σχεδιασμούς στην αναστάτωση της αγοράς. Και να βάζει ο ίδιος το θέμα του Grexit και να παρακαλάει να ανέβουν τα spreads. …

-    Τώρα το έθεσε το θέμα του Grexit;

Βεβαίως. Το θυμόσαστε όταν είχε πάει στο καφενείο της Βουλής και μίλησε για τα ΑΤΜ τα οποία θα αδειάσουν και μετά έβαλε την κ. Βούλτεψη, τον κ. Γεωργιάδη να τα επαναλαμβάνουν;

-    Η βασική κατηγορία που σας απευθύνεται από την κυβερνητική σκοπιά είναι ότι ναι όντως εμείς ως κυβέρνηση ακολουθήσαμε μια στρατηγική που έκανε τα πράγματα δύσκολα για τον πολίτη, κλπ, αλλά λέει ότι αν έρθετε εσείς θα τα κάνετε χειρότερα. Και θα επιστρέψουμε 5 χρόνια πίσω.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο κόσμος μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι αν περάσει κι αυτή η αξιολόγηση της τρόικας θα του κοπεί κι άλλο η σύνταξη, θα του κοπεί το ΕΚΑΣ, θα εισαχθεί ένας μηχανισμός μείωσης των συντάξεων. Για να αναφέρω ένα από αυτά τα οποία αναφέρει το mail του κ. Χαρδούβελη και το οποίο δεν το έχουν διαψεύσει, αλλά το απέκρυψαν.

-    Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση δεν συμφώνησε σε αυτά.

Τι δεν συμφώνησε; Δεν είναι το mail της τρόικας, αλλά του κ. Χαρδούβελη. Έχετε κ. Οικονόμου μπερδέψει τα mail. Και φαντάζομαι ότι ξέρετε να διαβάζετε mail και ξέρετε ποιος είναι ο αποστολέας και ποιος ο παραλήπτης. Έχετε μπερδέψει τα mail. Είναι το mail του Υπουργού Οικονομικών, του ανθρώπου ο οποίος «διαπραγματεύεται» με την τρόικα και λέει ότι εμείς θα κάνουμε αυτά και έπρεπε να τα εμφανίσει μπροστά, λοιπόν, στις εκλογές. Γιατί τα απέκρυψε αυτά στον προϋπολογισμό; Γιατί ο προϋπολογισμός είναι στον αέρα, ενώ γνωρίζουμε ότι εάν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και ξαναέχουμε Σαμαρά, αλλά δεν θα το σπάσει ξανά ο διάολος το ποδάρι του, αυτός ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και θα ενσωματώσει όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα.

Εμείς το είχαμε πει ξεκάθαρα. Αν θέλουμε πια να διαπραγματευτούμε και όχι να το λέμε ως σλόγκαν πρέπει να σταματήσουμε αυτό που γίνεται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολόγησης. Και έχουν αρχίσει διάφοροι και λένε: «Μα, θα κάνετε μονομερείς ενέργειες;». Πάντως, ο νέος προϋπολογισμός υποτίθεται ότι ήταν μια μονομερής ενέργεια. Έτσι δεν είναι κ. Μιχελάκη; Μονομερώς δεν τον καταθέσατε; Και αυτόν και τον περσινό; Ο κ. Σαμαράς δεν έσκιζε προεκλογικά και πέταγε στους οπαδούς του ως φεϊγβολάν κάτι σελίδες του μνημονίου;

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα σλόγκαν και να δούμε τι πραγματικά έχει ανάγκη η χώρα. Και ανάγκη έχει από μια κυβέρνηση που θα είναι αντιπροσωπευτική των πραγματικών συσχετισμών κα επιτέλους θα βάλει ένα σχεδιασμό έτσι ώστε να μπορέσει να εκφράσει τα συμφέροντα του τόπου και του λαού.

-    Εσείς επομένως θεωρείτε δεδομένο ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Αλλά ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει ότι υπάρχει ένα σχέδιο αποστασίας με τις πιέσεις που ασκούνται κυρίως προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ  και των ΑΝΕΛ. Τι στοιχεία έχετε γι’ αυτό;

Θα σας πω τα στοιχεία. Υπάρχει η πολιτική αριθμητική. Δεν υπάρχουν τίποτα άσσοι και σενάρια. Η πολιτική αριθμητική λέει ότι όλα τα κόμματα πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τοποθετήθηκαν εναντίον της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Με δεδομένες μάλιστα τις τοποθετήσεις ενός μεγάλου αριθμού από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν προκύπτει με βάση την πολιτική αριθμητική το νούμερο των 180. Εάν, λοιπόν, ξαφνικά αλλάξει αυτό τι φαντάζεστε ότι θα είναι;

-    Μισό λεπτό κ. Σκουρλέτη; Δεν υπάρχει περίπτωση να φοβηθούν βουλευτές την αστάθεια που δημιουργείται και να ψηφίσουν για Πρόεδρο;

Ας το πουν. Γιατί δεν το λένε τώρα; Εγώ βλέπω ότι από την ημέρα που ανακοινώθηκε η επίσπευση των διαδικασιών αποδυναμώνεται αυτή η προοπτική του να βρεθούν οι 180 βουλευτές. Κάποιοι λένε έτσι, κάποιοι λένε αλλιώς, κάποιοι φεύγουν, κλπ. Αυτό έχω δει. Και δεν έχω δει κάποια δυναμική.   


ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ


Είπατε να κάνουμε μια τέτοια κυβέρνηση για να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας στους δανειστές. Ποια θα είναι η πολιτική βάση αυτής της σταθερότητας; Ότι θα συνεχίσουμε το μνημόνιο; Γιατί περί αυτού πρόκειται. Ε, λοιπόν, τέτοιου είδους πρόταση από το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δείτε. Μηνύματα συνέχειας των μνημονιακών πολιτικών δεν θα δείτε. Το είδαμε αυτό με τον κ. Παπαδήμο. Και ξέρετε ότι αυτή  πρόταση Ειδικού Σκοπού στοχεύει βασικά στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, για να τους βγάλουν από τη μέση.


-    Άρα δεν το δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό;


Σε καμιά περίπτωση. Γιατί το όφελος για τη χώρα σήμερα είναι να αλλάξουν οι πολιτικές. Όχι να βρούμε ένα άλλο σελοφάν, μια άλλη συσκευασία για να συνεχίσουμε.


……………………………………


Η Ν.Δ. υποστηρίζει μια λειτουργία της Ευρωζώνης που είναι υπέρ της Γερμανίας και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλείμματος σε όλους τους άλλους. Αυτό δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη στιγμή. Υποστηρίζει μια λειτουργία και δεν βλέπει έτσι ότι χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για να αλλάξει αυτός ο τρόπος. Θέλει, λοιπόν, να υπάρξει πολιτικός έλεγχος στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα; Θέλει να υπάρξει ισχυρός κοινοτικός προϋπολογισμός; Θέλει να υπάρξουν εξουσίες στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι το άμεσα εκλεγόμενο όργανο; Μιλώ για την Ευρωζώνη. Ποιο είναι το σχέδιο της Ν.Δ. για την Ευρώπη; Είναι το σχέδιο της κ. Μέρκελ;


…………………………..


-    Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα, γιατί έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο θόρυβο και αυτή τη δήλωση «θα βαράμε τα νταούλια, τις λύρες και θα χορεύουν οι αγορές».


Πεντέμισι χρόνια «βαράνε τα νταούλια και υποφέρει ο ελληνικός λαό». Πάμε παρακάτω. Ας αφήσουμε τα νταούλια. Είπατε πριν κάτι το οποίο πραγματικά είναι για να σου σηκώνεται η τρίχα. Δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος ότι είναι πιστοληπτικό γεγονός το να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, τι άλλο πρέπει να πει κάποιος για  να καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση χαίρεται, τρίβει τα χέρια της, να σπέρνει τον τρόμο. Υπάρχει πιο υπονομευτική τοποθέτηση; Αυτός ο χορός της κινδυνολογίας, το γαϊτανάκι έτσι θα πηγαίνει; Δηλαδή, θα βάλει τα μέλη της η Ν.Δ. να πηγαίνουν στα ATM να παίρνουν τα λεφτά; Τι άλλο θα ακούσουμε; Είναι σοβαρός Πρωθυπουργός αυτός; Να ξέρετε ότι ο λαός θα σας τιμωρήσει πιο αυστηρά με αυτά που κάνετε. Ο κόσμος κρίνει. Η ΝΔ έχει στήσει ένα μηχανισμό παραπληροφόρησης, ελέγχει ένα δίκτυο στα ΜΜΕ και χρησιμοποιεί το ίδιο το κράτος, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριών, για να δουλεύει ως γραφείο Τύπου της ΝΔ. Και αυτό είναι μια πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία.


-    Γιατί το λέτε αυτό κ. Σκουρλέτη;


Δεν μπορεί οι ακόλουθοι Τύπου σε όλες τις πρεσβείες της Ευρώπης, δεν μπορεί εκατό και πλέον υπάλληλοι που έχουν περάσει από τη σχολή Δημόσιας Διοίκησης και δουλεύουν στη Γενική Γραμματεία να μην παίζουν το ρόλο τους. Το κράτος δεν είναι όργανο στα χέρια του κ. Σαμαρά. Και να στέλνουν αναφορές στον κ. Μουρούτη κατευθείαν και στα γραφεία.


Γ. Μιχελάκης: Έχετε συγκεκριμένα στοιχεία;


Θα σας άρεσε να πούμε ονοματεπώνυμα; Γνωρίζουν πολύ καλά όσοι εργάζονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία.


    Γ. Μιχελάκης: Ποιοι είναι αυτοί, πέστε μας.


Γιατί; Για να τους πάρετε το κεφάλι; …..Βοά ο τόπος.


-    Το να αποδομείτε ένα ολόκληρη σύστημα για να έρθετε πάνω σε καμένη γη, δεν σας βοηθά. Αν έχετε συγκεκριμένα πράγματα πείτε τα.


Είναι αποδόμηση του κράτους αυτό; Δεν ήταν μια τέτοια πρακτική εκ μέρους της κυβέρνησης …. «άκουσον – άκουσον» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αξιολογήσει το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης; Πότε άλλοτε έχουν γίνει αυτά τα πράγματα; Το κράτος δεν είναι ούτε Ν.Δ. ούτε ΠΑΣΟΚ. Έτσι αντιμετώπισαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ το δημόσιο. Θα περίμενα, κ. Μιχελάκη, επειδή είστε «διαφορετικής πάστας πολιτικός», να πείτε «ναι, αν έχει γίνει αυτό, κακώς έχει γίνει».


Γ. Μιχελάκης: Εγώ να συμφωνήσω μαζί σας, φέρτε τα στοιχεία. Ποια είναι τα στοιχεία που πιστοποιούν αυτό το πράγμα; Να το κουβεντιάσουμε…….


-    Εσείς, κ. Σκουρλέτη, ανησυχείτε για τις τράπεζες; Γιατί ακούω διάφορους φόβους από διάφορες πλευρές, άλλους αρχηγούς κομμάτων να εγγυώνται οι ίδιοι για τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα, για τις καταθέσεις κοκ. Τι εικόνα έχετε εσείς;


Αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε, από 1/1/2015 ισχύει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση. Μόλις πρόσφατα οι τέσσερεις δικές μας τράπεζες, οι λεγόμενες συστημικές, πέρασαν τα stress tests, τα οποία δεν τα έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, τα έκανε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


-    Εσείς τα καταγγέλλατε βέβαια, τώρα…. Τα δέχεστε λοιπόν; Δέχεστε την αξιολόγηση;


Μας ακούσατε να τα καταγγέλλουμε; Κάναμε κάποια δήλωση και αμφισβητήσαμε αυτή τη διαδικασία; Λέω, λοιπόν, ότι αυτά τα οποία δέχονται οι αγορές ή ισχύουν ή δεν ισχύουν. Άρα, πηγαίνουν πιο θωρακισμένες οι τράπεζες από 1/1, από τη στιγμή που έχουν ενσωματωθεί. Και υπάρχει και ένα θεσμικό πλαίσιο, που το γνωρίζετε πολύ καλά, το οποίο μεταφράζεται το 2012 δεν είναι ίδιο με το ΄14.


-    Σωστό. Είναι κινδυνολογία από την πλευρά της κυβέρνησης; Μιλάω και για τις καταθέσεις κ. Σκουρλέτη.


Είναι σαφές. Δεν νομίζω ότι οι τραπεζίτες θέλουν να κάνουν «χαρακίρι» στον εαυτό τους. Γιατί, ξέρετε, η νομοθεσία αυτή τη στιγμή ξεκινάει από τους ίδιους, τους μεγαλομετόχους, αν υπάρξει πρόβλημα διάσωσης μας τράπεζας και δεν ξεκινάει από τις καταθέσεις, ούτε από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Αυτό ισχύει από 1/1/2015.


-    Σωστά.


Να τα λέμε τα πράγματα όπως είναι και να μην τρομοκρατούμε τον κόσμο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένα πρόβλημα ούτε με τους μισθούς, ούτε με τις συντάξεις, ούτε με τα φάρμακα. Θυμόσαστε τι μας έλεγαν το Μάιο του 2012….


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ





Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ