11/12/2014

Δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένουν πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για το ζήτημα της ποιότητας των καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων

Με αφορμή σημερινά (11/12/2014) δημοσιεύματα σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης από την αρμόδια Ανακρίτρια του Στρατοδικείου Αθηνών σε βάρος αγνώστων στρατιωτικών του Στρατού Ξηράς για τα αδικήματα της κατ’ εξακολούθηση υπεξαίρεσης πραγμάτων που ανήκουν στο κράτος και της κατ’ εξακολούθηση νοθείας»  ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Πειραιά και Νησιών του ΣΎΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο Συντονιστής της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον  Έλεγχο του Κυβερνητικού Έργου σε θέματα άμυνας και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος και τα μέλη της Επιτροπής αυτής και Βουλευτές Β' Αθηνών Ελένη Αυλωνίτου, Σάμου Αγνή Καλογερή, Αχαϊας Βασίλης Χατζηλάμπρου έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Κατά την διάρκεια συνάντησης του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιου Σούρλα, που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 23/9/2014, η Κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα που προέκυψε από τα καταγεγραμμένα περιστατικά χρήσης νοθευμένου καυσίμου από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια ενημέρωσης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 7/10/.2014, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νησιών Θοδωρή Δρίτσα ανέδειξε ότι καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντιμετώπισης του ζητήματος δεν έχει αναληφθεί. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο Θοδωρής Δρίτσας πράγματι, έγινε διαγωνισμός, αλλά ο προμηθευτής που ήταν πριν, προμηθευτής καυσίμων των ενόπλων δυνάμεων, αυτός είναι και μετά το διαγωνισμό, πράγματι δόθηκε  εντολή να μπει το ΣΔΟΕ να ελέγξει όπου χρειαζόταν να γίνει έλεγχος, αλλά αυτό έγινε σε εκτέλεση της υποχρεωτικής για την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εντολή του Εισαγγελέα κ. Πεπόνη, ενώ ακόμα και σήμερα παραμένει αβέβαιο πότε θα εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σημερινή γνωστοποίηση της άσκησης ποινικής δίωξης «κατά αγνώστων» για το ζήτημα της νοθείας των καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαιώνει ότι η διστακτικότητα της Κυβέρνησης να αναλάβει συγκεκριμένες και προσεκτικά σχεδιασμένες πρωτοβουλίες έχει αφήσει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, τα οποία πλέον υποχρεούται να απαντήσει η Στρατιωτική Δικαιοσύνη».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ