ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/11/2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π.Σκουρλέτη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA (Γ.Οικονομέας – Δ.Καμπουράκης)




ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ


Πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία, σε ένα τόσο σοβαρό θέμα – δεν ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – και αντί να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει, να δούμε αν είναι λάσπη, αν είναι ψέμα, αν είναι αλήθεια, βγαίνει ο κ. Καρύδης και λέει ο κ. Παππάς είχε ενημερωθεί…. ούτε για το όνομα δεν είχε ενημερωθεί ο κ. Παππάς.

Ο κ. Καμμένος πήρε τηλέφωνο και μίλησε στον κ. Παππά για απόπειρα δωροδοκίας, δεν του είπε ονόματα. Ο κ. Παππάς, λοιπόν, όπως και ο κ. Εισαγγελέας έλαβε γνώση από τον κ. Καμμένο ότι υπάρχει μια περίπτωση δωροδοκίας αλλά δεν έχει ακριβή στοιχεία. Τι θα μπορούσε να είχε πει ο κ. Παππάς σε αυτή  την περίπτωση;

Το ερώτημα είναι το εξής: αν ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κινήθηκε κατόπιν εισαγγελικής εντολής να ανοίξει αυτή την υπόθεση, πώς αξιολόγησε το θέμα και γιατί εσπευσμένα την έκλεισε; Γιατί υποπτεύομαι τελικά ότι εδώ πέρα είχαμε μια έρευνα, η οποία εκ των προτέρων ήθελε να καταλήξει πολύ σύντομα σε ένα πόρισμα, για να κάνει τι; Ο Άρειος Πάγος,  με βάση αυτό που εσείς θεωρείτε ή δεν θεωρείτε σοβαρό, είπε να ξανανοίξει η υπόθεση, ναι ή όχι; Την άνοιξε.

Άρα, λοιπόν, εγώ λέω ότι αυτή η υπόθεση που ξανάνοιξε, να δούμε με έναν τρόπο πιο άνετο και μεθοδικό όλες της τις πλευρές. Θα προσέθετα δε, ότι αν ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν είχε αξιολογήσει και δεν είχε δώσει την δέουσα προσοχή στη συγκεκριμένη καταγγελία και αναφορά που είχε γίνει από τον κ. Καμμένο, ίσως θα έπρεπε να είχε αναλάβει κάποιος άλλος την υπόθεση αυτή.


-    Ο κ. Καμμένος είπε σε εμάς χθες ότι είπε στον δικαστικό, τον ανακριτή που τον κάλεσε ότι πράγματι έχει υπόψη του ότι δίνουν δυο-τρία εκατομμύρια, αλλά δεν είπε όνομα γιατί δεν είχε εξουσιοδοτηθεί από την κα Κουσουσίδου.


Αυτό ακριβώς. Άρα, ρωτάω λοιπόν, ο κ. Παναγιωτόπουλος πώς κλείνει την υπόθεση; Πώς αξιολογεί αυτό το δεδομένο; Δεν υπάρχει ένα τέτοιο ερώτημα, το οποίο χρήζει απάντησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτή την αναφορά τέτοια ώστε να ξανανοίξει η υπόθεση, όπως σωστά έγινε, όπως το αξιολόγησε και ο Άρειος Πάγος, και να δούμε αν έχει πραγματικά βάθος, αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αν η  υπόθεση είναι σοβαρή.

…..

Εγώ δεν ξέρω πώς γίνονται οι δωροδοκίες, η Ν.Δ ως παράταξη μπορεί να έχετε το “know how” για το πώς γίνονται οι δωροδοκίες. Εγώ, επειδή δεν ξέρω, νομίζω ότι όταν τα πράγματα τίθενται έτσι με δημόσιο τρόπο, η δικαιοσύνη οφείλει να ερευνά, όπως πολύ σωστά έκανε. Και θα δούμε αν είναι σοβαρή ή όχι.


-    Η εικόνα που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη υπόθεση, που είχε ανοίξει από την εκπομπή…..


Δεν είχε ανοίξει από την εκπομπή και το θυμόσαστε καλά. Υπάρχει ένα θέμα, γιατί βγαίνουν στελέχη της Ν.Δ. και λένε: σύμφωνα με καταγγελίες του κ. Σκουρλέτη»…. Έκανα εγώ καμία καταγγελία στην εκπομπή σας; Απαντήστε μου.


-    Όχι, αναφορά κάνατε σε ένα δημοσίευμα.


Ακριβώς. Αναφορά σε ένα δημοσίευμα που είχε δει το φως της δημοσιότητας ένα μήνα πριν, το οποίο δεν είχε την ευαισθησία η κυβέρνηση, αν και αφορούσε αποκλειστικά εκείνη, να το σχολιάσει; Υπήρχαν συνεντεύξεις και άρθρα του κ. Πανούση, του κ. Κουβέλη, τα οποία μιλούσαν για πιέσεις με ανορθόδοξο τρόπο σε βουλευτές;


-    Ναι.


Τα είχε σχολιάσει η κυβέρνηση;


-    Όχι.


Άρα, τι είχε κάνει; Επειδή πριν τρεις μέρες είχε αποφασίσει η κυβέρνηση να ανοίξει αυτό το θέμα, περίμεναν μεθοδικά την πρώτη αναφορά που θα υπήρχε από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα για να στήσουν την υπόθεση. Την πολιτική εννοώ. Την έστησαν λοιπόν. Από εκεί και πέρα, η δικαιοσύνη έκρινε, με τον τρόπο το έκρινε, να ανοίξει αυτή η υπόθεση, η οποία εσπευσμένα έκλεισε. Τώρα, με πρωτοβουλία της δικαιοσύνης, ξανανοίγει. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα πολλά λόγια και να δούμε το πραγματικό περιεχόμενο.


-    Επί της ουσίας, η εικόνα που διαμορφώθηκε – χωρίς να είμαστε εμείς δικαστές – είναι ότι πήγαν διάφοροι στον ανακριτή, αλλά δεν του έδωσαν κανένα στοιχείο. Εσείς διαφωνείτε;


Υπήρχε πιθανότητα να υπάρξει κανένα στοιχείο; Τα στοιχεία τα έχει αυτός που κάνει τη «δουλειά». Εδώ δεν έχουμε στοιχεία για γνωστές σε όλους του Έλληνες υποθέσεις, που αφορούσαν άλλες δεκαετίες.


Κεδίκογλου: αυτό είναι λάσπη στον ανεμιστήρα.


Α, είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Εσείς, γιατί δεν το είπατε; Όταν βγαίνει μια κυριακάτικη εφημερίδα …γιατί δεν έχετε την ευαισθησία να διαψεύστε; Αλλά, θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στην πολιτική αντιπαράθεση. Εσείς, λοιπόν, πετάτε τη λάσπη, αλλά γυρνάει πάνω σας.


………………………….


ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ


-    Κάτι σαν σημείο μηδέν εμφανίζει το ρεπορτάζ το σημείο που βρισκόμαστε…


Δεν ξέρω αν ο κ. Κεδίκογλου συνειδητοποίησε πώς ξεκίνησε την παρέμβασή του, αλλά υιοθέτησε ένα επιχείρημα προκλητικό κατά της δημοκρατίας. Διότι όταν λες  ότι το να θέτεις το ζήτημα της λαϊκής δυσαρμονίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία είναι ένας παράγοντας αστάθειας και μπορούν οι δανειστές με βάση αυτό το αίτημα μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας να λένε, ότι κοιτάξτε εδώ υπάρχει εμπλοκή, είναι προσβολή προς τον ελληνικό λαό και τη Δημοκρατία.


Κεδίκογλου – Μα πού είναι το αίτημα; Βλέπετε στις δημοσκοπήσεις..


Σκουρλέτης- Κοιτάξτε τη χθεσινή. Σας παραπέμπω στη χθεσινή…


Κεδίκογλου – Ακόμα και στη χθεσινή…


Σκουρλέτης – Κάνετε λάθος… Είναι ακριβώς στη μέση μοιρασμένες


-    Είναι 50-50..


Και με 7,5 % μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και με την παράσταση νίκης υπέρ του  ΣΥΡΙΖΑ και να προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας στη δημοφιλία…

Αλλά προσέξτε να δείτε. Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται ότι η δημοκρατία αποσταθεροποιεί. Ο πυρήνας του πολιτικού προβλήματος στην Ελλάδα είναι ακριβώς ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι αντιπροσωπευτική, η οποία εξαπάτησε τον κόσμο, μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου, εφάρμοσε ένα σκληρότερο μνημόνιο και τώρα τι κάνει αυτή τη στιγμή; Διαπιστώνει ότι η στρατηγική του υπάκουου μαθητή δεν απέδωσε.

Συγνώμη, όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία ακούμε ότι αποτελούν εμπόδιο στη συνεννόηση μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς, ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις, μειώσεις στο δημόσιο, ΦΠΑ τα ακούτε για πρώτη φορά; Πόσους μήνες δεν τα έχουμε ακούσει; Άρα λοιπόν η μεν τρόικα ακολουθεί με έναν ψυχρό τρόπο την εφαρμογή του προγράμματος το οποίο έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση, το οποίο το είχε υπερασπιστεί, δεν έχει αμφισβητήσει τη λογική του, τον πυρήνα της πολιτικής του. Έχει βγει στην Ευρώπη και μαζί με την κα Μέρκελ ο κ. Σαμαράς είναι οι μεγαλύτεροι υπερασπιστές των ακραίων μνημονιακών πολιτικών και τώρα βλέπει ξαφνικά ότι αυτή η στρατηγική δεν αποδίδει. Δεν αποδίδει. Εκλιπαρεί για την επιείκεια, αλλά η επιείκεια δεν έρχεται και συνθλίβεται ανάμεσα στις δεσμεύσεις της, στα πιστεύω της, στην ιδεολογία της και την πολιτική της που είναι το μνημόνιο και από την άλλη στην πραγματικότητα, την κοινωνική κατακραυγή. Αυτές είναι οι μυλόπετρες που συνθλίβουν σήμερα την κυβέρνηση.

Εμείς λέμε το εξής. Ότι εάν θέλεις πράγματι να πας σε μια άλλη εποχή, αν θες να φύγεις από το μνημόνιο, πρέπει να διαθέτεις σχέδιο. Δεν μπορείς να ξεκινάς και να λες ότι το χρέος είναι βιώσιμο, διότι τότε δεν υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης….


-    Λένε οι αντίπαλοί σας, εάν βρεθείτε εσείς στο Παρίσι μετά από τρεις μήνες μ΄ αυτούς τους ίδιους να διαπραγματεύεστε, δεν αμφιβάλλω ότι θα έχετε άλλη προσέγγιση, αλλά τι θα κάνετε  όταν συναντάτε έναν τοίχο μπροστά σας;…


Μα δεν έχετε καταλάβει;…


-    Το ΚΚΕ λέει ότι είναι αντιφατικό να πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε το παραμικρό μέσα στα πλαίσια αυτά…


Θα σας πω.. Για να ολοκληρώσω το προηγούμενο..  Ένα θέμα το οποίο θεωρώ σημαντικό πέρα από το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Την ίδια στιγμή, όλες αυτές τις αντιμεταρρυθμίσεις, αυτές τις μνημονιακές διαρθρωτικές αλλαγές τις υπερασπίζονται. Λένε, και μνημόνιο να μην είχαμε, θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει. Άρα για ποια άλλη εποχή μιλάμε. Κι όταν τους θέτουμε το ερώτημα, πέστε μας ένα μνημονιακό μέτρο που θα καταργήσετε, υπάρχει απόλυτη σιωπή. Άρα λοιπόν πώς θα πάει να διαπραγματευτεί ο μνημονιακός με τον εαυτό του; Αυτό είναι το πρόβλημα της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Εμείς λοιπόν διαθέτουμε και συγκεκριμένο πρόγραμμα και δεσμεύσεις, που μπορεί βέβαια ο κ. Κεδίκογλου να μην μπορεί να το κατανοήσει, αλλά για πρώτη φορά υπήρξε ένα εμπεριστατωμένο, κοστολογημένο πρόγραμμα …


-    Στα πλαίσια της Ε.Ε. προφανώς


Στα πλαίσια της Ε.Ε., διότι επρόκειτο για ένα πρόγραμμα άμεσων δεσμεύσεων και μέτρων αλλά και με βάση την παρούσα οικονομική κατάσταση. Εμείς είπαμε ότι αυτά είναι κάποια πρώτα μέτρα τα οποία μπορούμε, με βάση τη σημερινή πραγματικότητα της οικονομίας, αλλά κάνοντας διαφορετικές ιεραρχήσεις, βάζοντας μπρος τα συμφέροντα των πολλών, τις βασικές ανάγκες, βάζοντας μπρος την ανάγκη να αναχαιτιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να επανεκκινηθεί η οικονομία..  Είπαμε ότι αυτά μπορούμε να κάνουμε σε μια πρώτη φάση.


-    Εσείς απ΄ όλη αυτή την ιστορία του Λονδίνου και την παρουσίαση και τις αντιδράσεις και που διχάστηκαν κι αυτοί.. οι μισοί έλεγαν οι κομμουνιστές.. και οι άλλοι… Χωρίς να είναι η Ε.Ε., είναι όμως ένα κομμάτι του συστήματος.


Είναι οι αγορές.. Τις οποίες βεβαίως σημειωτέον, για να έχουμε την πραγματική εικόνα μπροστά μας, όσον αφορά το μέρος του χρέους που κατέχουν οι αγορές είναι γύρω στο 17%. Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι η συζήτηση ως προς το χρέος κυρίως έχει να κάνει με τους εταίρους, με το θεσμικό κομμάτι του χρέους…


-    Με την παρέμβαση των αγορών είναι άλλο… Εσείς είπατε ότι ήταν πλαστό το mail, αλλά δεν ήταν….


Ήταν κατασκευασμένο. Διότι βγήκε .. η εταιρεία η Capital είπε ότι εκφράζουν προσωπικές απόψεις του υπογράφοντος, δεύτερον δεν υπήρχε εκπρόσωπός της στις συναντήσεις, τρίτον, εκπρόσωπος της Merrill Lynch που το έδειξε στο δελτίο σας, είπε ότι τίποτε απ΄ όλα αυτά που περιγράφονται μέσα στο mail δεν ακούστηκε και δεν είναι κατά τη γνώμη μας οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι παριστάμενοι.

Αλλά κοιτάξτε, αυτό το mail είναι κατασκευασμένο ως προς το εξής. Είναι σε απόλυτη συνεννόηση με κέντρα της κυβέρνησης και μάλιστα την προηγούμενη μέρα είδαμε πάλι μια κατασκευασμένη είδηση από το Action 24 –εμένα μ΄ αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους- όπου έλεγε ακριβώς τα αντίθετα, ότι ο κ. Μηλιός πήγε και είπε ότι δεν θα κάνουμε τίποτε απ΄ ότι λέμε στην Ελλάδα, θα κάνουμε ό,τι θέλετε εσείς στις αγορές. Αυτό θεωρήθηκε αποκλειστική είδηση. Κατέρρευσε κι αυτό. Την πιο προηγούμενη μέρα, είδαμε ένα άλλο μέσο το iefimerida, την ηλεκτρονική σελίδα, να ανακάλυπτε γεύματα του Αλέξη Τσίπρα με την κα Μαριάννα Λιάτση και την κα Αγγελοπούλου.. Θέλω να πω ότι θα πάμε στις εκλογές με έναν βρώμικο ανορθόδοξο πόλεμο, διότι έχουμε μπει σε μια φάση τέτοια, που δεν είχε προηγούμενα γνωρίσει αυτός ο τόπος. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συστήματα τα οποία είναι σε άμεση επικοινωνία με την κυβέρνηση και παραπληροφορούν..


Κεδίκογλου— Αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας…


Σκουρλέτης- Εγώ μιλάω με γεγονότα. Είπα τρία και θα σας πω και επόμενα…


-    Για το mail τώρα.. Λέτε ότι το κατασκεύασε η Ν.Δ.;


Λέω ότι ήταν ένα mail το οποίο ήταν κατασκευασμένο σύμφωνα με τις ανάγκες της Ν.Δ. και με συνεννόηση με εγχώριους τραπεζικούς κύκλους.. Κάνετε ρεπορτάζ, το γνωρίζετε…

Να πάμε και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγορές λειτουργούν με βάση το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους και το κέρδος των επενδυτών. Δεν είναι ούτε κυβέρνηση, ούτε  πολύ περισσότερο δεν είναι κυβέρνηση της αριστεράς. Άλλοι κατέγραψαν με έναν ουδέτερο τρόπο το πρόγραμμα, άλλοι έδειξαν επιφυλακτικότητα, άλλοι ήταν πιο επιεικείς στις κρίσεις τους..


Κεδίκογλου – Θετικά δεν αντέδρασε κανένας απ΄ότι αντιλαμβάνομαι…


Σκουρλέτης-  Κοιτάξτε, αν νομίζετε ότι είμαστε το κόμμα των αγορών, κρατήστε αυτό το ρόλο σε εσάς.  Είστε το κόμμα των αγορών, των δανειστών και της τρόικας… Ωραία λοιπόν….


Κεδίκογλου – Είναι μια πραγματικότητα οι αγορές… Θα καταργήσετε και τις αγορές;…


Σκουρλέτης-  Είναι μια πραγματικότητα.. Γι αυτό πήγαμε να τις δούμε, γιατί πιστεύουμε ότι μας δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας και όχι όπως θέλει ο κ. Κεδίκογλου και η κα Βούλτεψη και όλοι οι υπόλοιποι…


-    Πας τώρα στην οργάνωσή σου, που ο άλλος σε ρωτάει καλοπροαίρετα και όχι… και σου λέει, απ  αυτό που κατάλαβες εσείς, από τις συζητήσεις κ.λπ. τι κατάλαβες; Θα προσπαθήσουν να μας λιώσουν ή θα τα βολέψουμε;


Αυτό που ισχύει πάντα είναι να προσπαθήσουν να κερδίσουν οι επενδυτές τους., Αυτό τους ενδιαφέρει. Το ερώτημα είναι το εξής, κι επειδή εκτιμώ και τις προσωπικές σας ευαισθησίες κάποιες στιγμές εκτός της εκπομπής,.. υπάρχει ένα ζήτημα επαναπροσδιορισμού σήμερα των σχέσεων των αγορών και της πολιτικής εξουσίας;…


-    Βεβαίως.


Αυτό έχει αντανάκλαση στο περιεχόμενο και την ποιότητα της δημοκρατίας;… Αυτό λοιπόν ως το βάλουμε για προβληματισμό, δεν είναι της παρούσης…


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ





Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ