ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/11/2014

Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: Προβλήματα και προοπτικές της αρχαιότερης Γαλακτοκομικής Σχολής της Ελλάδας



 

Ερώτηση

Προς  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: « Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων:  Προβλήματα και προοπτικές της αρχαιότερης Γαλακτοκομικής Σχολής της Ελλάδας»


Η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1916 και από τότε λειτουργεί αδιάκοπα, ενώ μέχρι τη δεκαετία 60, ήταν ο μοναδικός ουσιαστικός φορέας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα, πάνω στο χώρο της γαλακτοκομίας. Σήμερα η Σχολή παραμένοντας το μοναδικό «φυτώριο» τυροκόμων στην Ελλάδα, εκπαιδεύει τεχνίτες τυροκόμους διετούς φοίτησης, με τη σίτιση και τη διαμονή να προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Ο αριθμός των μαθητευομένων αριθμεί τους 120 (60σε κάθε έτος σπουδών), εκ των οποίων τα 3/4 περίπου διαμένουν μόνιμα στη Σχολή, καθ όσον προέρχονται από όλη την Επικράτεια, αλλά και από την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι κατόπιν ειδικών συμφωνιών έχουν εκπαιδευτεί στο παρελθόν μαθητές από Κένυα, Μολδαβία, Ουκρανία, Αλβανία. Η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών μαθητευομένων, που εγκρίνονται κατόπιν αιτήσεων που φέτος άγγιξαν τους 180 για 60 θέσεις, είναι πλέον απόφοιτοι Γ Λυκείου, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις και αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά την διάρκεια της 100ετούς λειτουργίας της η Σχολή λειτούργησε σαν Πρακτική Γαλακτοκομική Σχολή, οπότε το1989 μετατράπηκε σε ΤΕΣ, το 1999 σε ΤΕΕ, το 2008 σε ΕΠΑΣ, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2014 έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο  4186/2013 να μετατραπεί σε ΣΕΚ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παίρνοντας όμως παράταση για το 2014,συνεχίζει να λειτουργεί σαν ΕΠΑΣ κατ εξαίρεση του νόμου, μιας και δεν υπάρχουν προγράμματα σπουδών και κανονισμός λειτουργίας για τις ΣΕΚ. Με βάση τον εξοπλισμό της, τα ήδη προγράμματα σπουδών, τα εργαστήρια , η Σχολή θα έπρεπε να λειτουργήσει ως ΙΕΚ, μόνο που δεν έχει προβλεφθεί στον νόμο4186/2013, αντίστοιχη ειδικότητα σε επίπεδο ΙΕΚ. Άμεσα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν νομικά είναι η λειτουργία του Οικοτροφείου, η απασχόληση του εκπαιδευτικού προσωπικού και γενικά ο τρόπος λειτουργίας της. Επιπλέον πρέπει να ρυθμιστεί ο χρόνος λειτουργίας της, σαν σχολικού(1/9 έως 31/8) και όχι ημερολογιακού έτους(1/1 έως 31/12), καθ όσον κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλάζει το οικονομικό έτος με συνέπεια να μην μπορούν να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Σχολής.

Εκτός από την νομική υπόσταση η Σχολή αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα στο εκπαιδευτικό προσωπικό, μιας και σήμερα απασχολούνται σ’ αυτή 3 γεωπόνοι (οι 2 αποσπασμένοι ένας εκ των οποίων και ο Διευθυντής της Σχολής), 1 τεχνολόγος τροφίμων, 2 τεχνίτες τυροκομίας και 1 διοικητικός, με τους τρεις από τους τέσσερις τελευταίους να είναι σε καθεστώς αβεβαιότητας, μιας και δεν έχουν υιοθετηθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ οι δικαστικές αποφάσεις για μετατροπή των συμβάσεών  τους σε αορίστου χρόνου, ενώ για τον τέταρτο έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση. Οι ανάγκες της Σχολής σε προσωπικό (εκπαιδευτικό και βοηθητικό) ξεπερνάει τα 25 άτομα. Η πρόσληψη ωρομισθίου προσωπικού δεν λύνει τα προβλήματα, καθ όσον οι λίγες ώρες και η διάρκειά τους, αδυνατούν να συγχρονιστούν με το πρόγραμμα που τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες ενός γαλακτοκομικού εργαστηρίου, τις εκπαιδευτικές εκδρομές, την λειτουργία της εστίας και του εστιατορίου και την απογευματινή πρακτική εκπαίδευση των μαθητών/τριών.

Ταυτόχρονα απαιτείται αύξηση του κονδυλίου για την κάλυψη παράλληλων βοηθητικών αναγκών (φύλαξη- μαγειρεία- καθαριότητα, επιστασία και συντήρηση κτηρίων).

Βασικό πρόβλημα της Σχολής παραμένει η συντήρηση ενός κακότεχνου κτηριακού συγκροτήματος των αρχών της δεκαετίας του 80, που η έλλειψη κονδυλίων οδήγησαν στο  να απαιτούνται σήμερα ποσά γύρω στα 2-2,5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του. Άμεσα πρέπει επίσης να ανακαινιστεί και το Οικοτροφείο.

Αντίστοιχα απαιτείται αντικατάσταση και εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού σε ποσό των 50.000 ευρώ για το εργαστήριο Χημείας και 160-180.000 ευρώ για το τυροκομείο.

Ακόμη υπάρχει η σκέψη για τη δημιουργία και τρίτου τμήματος, όπως και το να δοθεί η δυνατότητα στη Σχολή διεξαγωγής ταχύρρυθμων σεμιναρίων εκπαίδευσης για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με την τυροκομία, προσφέροντας στη Σχολή επιπλέον οικονομικά έσοδα.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι στη Σχολή (στην οποία παρασκευάστηκε η Γραβιέρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα), παρασκευάζεται ακόμη γιαούρτι-παγωτό-γιδοτύρι και υπάρχει όλος ο ανεκμετάλλευτος έως σήμερα εξοπλισμός για την δημιουργία μιας μικρής, αλλά σημαντικής γαλακτοκομικής μονάδας.

Άλλωστε, ενδεικτική των όσων αναφέρθηκαν είναι η από 11-11-2014 έγγραφη διαμαρτυρία των μαθητών και μαθητριών της Σχολής για τα οξυμμένα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και την οποία σας επισυνάπτουμε.


Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


1.    Προτίθεται τροποποιώντας τον νόμο 4186/2013, να μετατρέψει τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων από ΣΕΚ  σε ΙΕΚ, μιας και είναι η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία μπορεί να ενταχθεί;


2.    Προτίθεται να μετατρέψει σε συμβάσεις αορίστου χρόνου την σχέση            εργασίας των τριών εκπαιδευτών, σεβόμενος την τελεσίδικη απόφαση  του Εφετείου;


3.    Είναι στους σχεδιασμούς του η ενίσχυση της Σχολής με μόνιμο, κατάλληλο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών της Σχολής και η συνέχιση της απόσπασης των ήδη υπηρετούντων;


4.    Προτίθεται να αντικαταστήσει το ημερολογιακό έτος λειτουργίας της Σχολής με το εκπαιδευτικό έτος που να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου με λήξη την 31η Αυγούστου, όπως στα Σχολεία του Υπουργείου Παιδείας;


5.    Mε ποιόν τρόπο και πότε θα διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την συντήρηση, αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό των κτηριακών εγκαταστάσεων, του εργαστηρίου Χημείας, του τυροκομείου και των εξωτερικών χώρων της Σχολής;



Oι ερωτώντες βουλευτές

Χρήστος Μαντάς

Όλγα Γεροβασίλη

Τάσος Κουράκης

Βαγγέλης Αποστόλου

Τζένη Βαμβακά

Γιώργος Πάντζας

Θεανώ Φωτίου

Κώστας Μπάρκας

Μαρία Κανελλοπούλου




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ