21/10/2014

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Καλαμάτας και να δημοπρατηθούν τα αναγκαία έργα αναβάθμισής του

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

•    Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

•    Οικονομικών

Θέμα: «Να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Καλαμάτας και να δημοπρατηθούν τα αναγκαία έργα αναβάθμισής του».

Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση δύο ομάδων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και επιδιώκει η ιδιωτικοποίηση αυτή να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου. Στην ομάδα Α, η οποία περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου και Καβάλας, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσθεσης και των αεροδρομίων Καλαμάτας, Αλεξανδρούπολης και Άραξου.

Το αεροδρόμιο Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης διότι η Μεσσηνία αποτελεί πλέον σημαντικά αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία δεν έχουν διαψευστεί, στους όρους της παραχώρησης περιλαμβάνεται και ένα περιφερειακό “σπατόσημο”, το οποίο στην ουσία θα χρηματοδοτεί τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των αεροδρομίων χωρίς καμία επιβάρυνση του ιδιώτη «επενδυτή», ο οποίος τελικά θα εισπράττει ενοίκιο για μια υποδομή που έχτισε ο λαός!

Το «σπατόσημο», δηλαδή το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αερολιμένων που επιβλήθηκε το 1992 στα αεροπορικά εισιτήρια για όλα τα αεροδρόμια της χώρας με αφορμή την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων καταργείται την 1η Νοέμβρη.

Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα έχει ως συνέπεια να  αντικατασταθεί αυτό από ένα νέο ενιαίο τέλος το οποίο θα διαμορφωθεί στα 14,5 ευρώ (φθηνότερο για το «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατά πολύ ακριβότερο για όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας) για την πρώτη περίοδο της παραχώρησης και τα 20 ευρώ για τη δεύτερη, μετά την ολοκλήρωση των έργων. Σε δέκα χρόνια και πάντα σύμφωνα με το ίδιο πλάνο, την 1η Νοεμβρίου 2024, το νέο «σπατόσημο» θα μειωθεί σε 3 ευρώ ανά επιβάτη.

Είναι προφανές ότι η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας όπως και των υπόλοιπων περιφερειακών αεροδρομίων θα έχει πέραν των άλλων ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στον σημαντικά αναπτυσσόμενο τουρισμό της Μεσσηνίας. Η ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις και επιπλέον τέλη στους ταξιδιώτες με συνέπεια την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και τη μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό διότι ο «επενδυτής» προφανώς θα επιδιώξει γρήγορα μεγάλα κέρδη.

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας δεν χρειάζεται να ιδιωτικοποιηθεί αλλά να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα:

•    Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του χώρου αφίξεων-αναχωρήσεων,

•    Βελτίωση του διαδρόμου προσγείωσης και του τροχοδιαδρόμου και

•    Νέος πύργος ελέγχου.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Θα ακυρωθεί η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας όπως και των υπολοίπων περιφερειακών αεροδρομίων, διότι η ιδιωτικοποίηση θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της Μεσσηνίας;

2.    Πότε επιτέλους θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και θα δημοπρατηθούν τα έργα:

•    Επέκτασης ανατολικά του κτιρίου του αεροσταθμού και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του χώρου αφίξεων και αναχωρήσεων;

•    Αναβάθμισης του Διαδρόμου και του Τροχοδρόμου, Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτρικού Δικτύου Φωτεινής Σήμανσης και Κατασκευής Πύργου Ελέγχου Αεροδρομίου (ΠΕΑ) και Υποστηρικτικού Κτιρίου κοινής χρήσης ΥΠΑ-Π.Α.;

Ο ερωτών Βουλευτής

Πετράκος Αθανάσιος