17/10/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Επιτακτική ανάγκη επανακαθορισμού των κριτηρίων εξαγοράς πλασματικού χρόνου για τους γονείς ΑμεΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Επιτακτική ανάγκη επανακαθορισμού των κριτηρίων εξαγοράς πλασματικού χρόνου για τους γονείς ΑμεΑ

Έκπληξη και κυρίως απογοήτευση προκαλεί στους γονείς ΑΜΕΑ η αντιμετώπισή τους από την ισχύουσα νομοθεσία. Όπως ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι γονείς ΑΜΕΑ δεν έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν πλασματικούς χρόνους ασφάλισης που αφορούν σε περιόδους σπουδών, ασθένειας και ανεργίας, ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Επιτρέπεται μόνο η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας, αλλά μετά τη συμπλήρωση του 58ου έτους ηλικίας, παρόλο που οι γονείς ΑμεΑ συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.

Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη συνταξιοδότηση των γονέων ΑμεΑ, λαμβάνοντας υπόψη και τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και τις δυσκολίες στην εύρεση εργασίας που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές. Πολλοί από τους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας, έχοντας πολλά ένσημα – πάνω από 20 έτη - σήμερα είναι άνεργοι και, καθώς η εύρεση εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της ιδιαίτερης γονικής μέριμνας που απαιτεί η οικογενειακή τους κατάσταση, δεν έχουν πολλές δυνατότητες εύρεσης εργασίας.

Επειδή οι αποφάσεις της πολιτείας θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα τη δικαιότερη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων και με ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης στις ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι γονείς ΑΜΕΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να δίνεται σε γονείς ΑμεΑ η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, ιδίως της άδειας ασθενείας και των ημερών ανεργίας, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι η γονική φροντίδα ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες απαιτεί τουλάχιστον τον έναν από τους δύο γονείς αποκλειστικά  δίπλα στο παιδί για όλο το εικοσιτετράωρο, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες εύρεσης  εργασίας;

2.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να δίνεται σε γονείς ΑμεΑ η δυνατότητα εξαγοράς στρατού χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων συνταξιοδοτείται χωρίς όριο ηλικίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία