ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/10/2014

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας, στη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης εμπιστοσύνης που κατέθεσε η κυβέρνηση




Φύγετε πριν εξαερώσετε πλήρως μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας


Κύριε Πρόεδρε,

Η εικόνα μείωσης της ανεργίας, που δίνει η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας, και κυρίως η νεολαία, που λόγω των πρωτοφανών ποσοστών ανεργίας οδηγούνται σε κοινωνική γενοκτονία.

Η κυβέρνηση και η τρόικα, με την ανθρωποκτόνο επιμονή τους να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα κατεδαφιστικά για τα λαϊκά εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας μνημόνια, έχουν εδραιώσει τη χώρα μας πανευρωπαϊκά στην εξευτελιστική πρώτη θέση σε ποσοστά ανεργίας, και ιδίως των νέων, εδώ και 15 μήνες. Θα πρέπει να αισθάνονται τουλάχιστον ντροπή για αυτό. Τα δε προγράμματα ύψους 600 εκατ.ευρώ μέχρι το 2020 που εξήγγειλε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο Υπουργός Εργασίας μοιράζουν και ανακυκλώνουν κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία και δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ανεργίας παραθέτει μια σειρά μέτρων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας όπως:

-    την ακύρωση των μνημονίων και την αντικατάστασή τους με αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας,

-    την δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων,

-    την αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων,

-    την ενίσχυση της τραπεζικής χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών,

-    την ανάσχεση με νομικούς φραγμούς των απολύσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα,

-    τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους  δημοσίους τομείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας,

-    την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που διατίθενται για την ανεργία και την απασχόληση μέσω αναθεώρησής του, με στόχο την δημιουργία την επόμενη διετία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, με ασφάλιση, πλήρη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία, ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους, ώστε όχι μόνο η ανάπτυξη να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης αλλά και το αντίστροφο.

-    Τη συγκρότηση ενός δημοσίου, ενιαίου, τριμερώς χρηματοδοτούμενου ΟΑΕΔ.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης προωθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας των ανέργων ώστε να έχουν ικανοποιητικό επίδομα ανεργίας, ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση, στέγαση, υγεινομική περίθαλψη, θέρμανση και δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ.


Οι μνημονιακές κυβερνήσεις επέφεραν βαρύτατα πλήγματα στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (σσε) και στα εργασιακά δικαιώματα, ενίσχυσαν το κλίμα κοινωνικής ανασφάλειας και δημιούργησαν περιβάλλον γενικευμένης εργοδοτικής αυθαιρεσίας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή προτάσεις νόμου για την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων, που έκαναν πιο φτηνές και πιο εύκολες για τις επιχειρήσεις τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, για την κατάργηση της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας και των διαθεσιμότητων, που οδηγούν σε απολύσεις στο δημόσιο, καθώς και της δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση απεργών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόσφατη πρόταση νόμου προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, την επαναφορά των τριετιών και των άλλων καταργημένων επιδομάτων επί του κατώτατου μισθού, τον επανακαθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αντί της μονομερούς απόφασης της εκάστοτε κυβέρνησης και την πλήρη αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ.

Έτσι θα μπει «φρένο» στις μειώσεις μισθών και θα δοθεί η δυνατότητα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με τους αγώνες του και με τις σσε ως εργαλείο να διεκδικήσει όσα έχασαν οι εργαζόμενοι στα χρόνια του μνημονίου. Ταυτόχρονα ενισχύει την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην οικονομική και κοινωνική αναγέννηση και ανάπτυξη της χώρας μας.

Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας και η οικοδόμηση ενός νέου εργασιακού προτύπου πλήρους, ποιοτικής, αξιοπρεπώς αμειβόμενης, ασφαλισμένης, σταθερής εργασίας.

Θεωρούμε απαράδεκτο η κυβέρνηση να συζητά με την τρόικα ζητήματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η κατάργηση των απεργιών. Αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας. Ούτε μας πείθει η δήθεν άρνηση του Υπουργού Εργασίας στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Την έχει ήδη πραγματοποιήσει αφού μετέφερε την έγκρισή τους από τον ίδιο στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, όπου όμως έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση με τους εργοδότες και για αυτό ενέκρινε τη σχετική αίτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ.

Θεωρούμε δικαιολογημένη την ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων για νέες περικοπές στις συντάξεις, γιατί έχουν χάσει πάρα πολλά στα χρόνια των μνημονίων και δεν αντέχουν άλλες μειώσεις. Οι συντάξεις τους μειώθηκαν από 14,3% μέχρι 40% έως και 50% και έχασαν από το 2009 μέχρι σήμερα 6,5 δις ευρώ.

Η κυβέρνησή σας δεν νοικοκύρεψε, αλλά κατάστρεψε την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις.

Επιπρόσθετα, όταν ο Υπουργός Εργασίας επικαλείται τις «μαϊμού» συντάξεις γιατί απευθύνεται σε μας στον ΣΥΡΙΖΑ; Αφού είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και των πελατειακών δικτύων που είχαν στήσει, καθώς και της διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών που επέφεραν.

Κύριε Υπουργέ επιτέλους απαντήστε μας, τι θα κάνετε με τα προνοιακά επιδόματα που ο ΟΟΣΑ και η τρόικα σας ζητάνε να μειωθούν, τι θα κάνετε με το ΕΚΑΣ που σας ζητούν να το καταργήσετε, τι θα κάνετε για τις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62 χρόνια των γυναικών με ανήλικα παιδιά, των ΑμΕΑ και των εργαζομένων στα βαριά και ανθυγιεινά που σας ζητάνε να τις καταργήσετε και τι θα κάνετε με τις προϋποθέσεις χορήγησης της κατώτατης σύνταξης που σας ζητούν τα δεκαπέντε χρόνια να γίνουν είκοσι, τα 4.500 ένσημα να γίνουν 6.000.

Ο Υπουργός Εργασίας ισχυρίζεται ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και ότι είναι απολύτως εγγυημένες. Δεν λέει την αλήθεια:

Πρώτον: γιατί υπερασπίζεται με πάθος τον μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, που βασικό του στοιχείο είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία –αφού επανεξετάζεται ανά τρίμηνο– οδηγεί σε συνεχείς μειώσεις τους. Τι θα κάνετε Κύριε Υπουργέ την 1η Νοέμβρη, όταν η τρίμηνη επανεκτίμηση αυτής της ρήτρας θα σας βγάλει ότι θα πρέπει να μειώσετε πάλι κατά 3,2% τις επικουρικές συντάξεις, αφού το έλλειμμα στο Ενιαίο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης είναι 63,55 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα; Θα τις μειώσετε πάλι, αφού λέτε ότι θα εφαρμόσετε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος; Γιατί δεν απαντάτε; Μήπως, φοβούμενοι τις εκλογές, θα πάτε μετά από αυτές, εάν ξεγελάσετε και πάλι τον λαό και είστε κυβέρνηση, να κάνετε μειώσεις 12% με 15% στις επικουρικές συντάξεις.

Δεύτερον, γιατί με βάση τον ν.3863/10, τον οποίο λέτε ότι πιστά θα εφαρμόσετε, προκύπτουν τα εξής:

•    Η νέα κατώτατη σύνταξη από 1/1/15 θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό των 26,18 ευρώ, που είναι το κατώτατο ημερομίσθιο, επί 15, δηλαδή, σύνολο 392,70 ευρώ από 486 ευρώ που είναι σήμερα.

•    Η βασική σύνταξη, που από 1/1/2015 θα είναι συμπλήρωμα της αναλογικής σύνταξης και θα την εγγυάται χρηματοδοτικά το κράτος, δεν θα είναι μηνιαία 360 ευρώ που καθορίστηκε το 2010, αλλά 323 ευρώ, αφού διαμορφώνεται κάθε χρόνο κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ, το οποίο έχει μειωθεί δραματικά, και κατά 50% από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, που όμως είναι αρνητικός λόγω του αποπληθωρισμού.

•    Η αναλογική σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2015 λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της από 1/1/2011 με βάση εισφορές, έτη ασφάλισης και ύψος αποδοχών θα οδηγήσει σε μια σύνταξη που αντιστοιχεί σ’ ένα μισθό 1.500 ευρώ από 534 ευρώ σήμερα, σε 453,77 ευρώ το 2016, στα 401 ευρώ το 2020, στα 364 ευρώ το 2022 και στα 334 ευρώ το 2026.


Γιατί, λοιπόν, δεν λέτε αλήθεια, κύριε Υπουργέ Εργασίας, ότι από 1-1-2015 θα μειώσετε τις συντάξεις, εφαρμόζοντας τον ν. 3863/2010;

Επιπλέον, κύριε Υπουργέ Εργασίας γιατί δεν λέτε ότι με τις πολιτικές της λιτότητας που συνεχίζει η Κυβέρνησή σας, οι οποίες διαιωνίζουν μειωμένους μισθούς και υψηλή ανεργία, οι απώλειες εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων θα αυξάνονται και, ότι με αυτό το επιχείρημα, θα μειώνετε τις συντάξεις και των παλιότερων και θα συνεχίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος.

Λέτε κύριε Υπουργέ ότι δεν κάνουμε προτάσεις.

Αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει δημόσια για το ασφαλιστικό δεν τα έχετε ακούσει; Ότι, δηλαδή, δεσμεύεται:

•    Να βάλει «φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, με σταδιακή αποκατάστασή τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ, στους οποίους άμεσα θα επαναχορηγήσει δέκατη τρίτη σύνταξη.

•    Να προβεί σε ακύρωση της αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στην οποία εσείς προχωρήσατε.

•    Να καταργήσει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και εφ’ άπαξ παροχές

•    Να ενισχύσει με συγκεκριμένους συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους την κοινωνική ασφάλιση.

Τις έχετε ακούσει κύριε Υπουργέ Εργασίας κι αυτές και πολλές άλλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για σας προτάσεις είναι μόνο όσες θα οδηγούσαν σε μειώσεις και όχι αυξήσεις συντάξεων.

Κύριε Πρόεδρε, η κατάθεση από την κυβέρνηση πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή αποτελεί μια απεγνωσμένη, αναποτελεσματική, αμυντική κίνηση για να κερδίσει μόνο κάποιο ελάχιστο πολιτικό χρόνο, μέχρι την προεδρικής εκλογή. Όμως και αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης δεν θα αποτρέψει την εκλογική και πολιτική συντριβή της, η οποία με τους αγώνες και τη ψήφο του λαού θα γίνει γρήγορα πραγματικότητα.





Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ