12/09/2014

Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας: O ΣΥΡΙΖΑ αντίθετος στην κύρωση των συμβάσεων «Ανοιχτής Πόρτας» γιατί δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον

Στην συζήτηση που έγινε για την κύρωση των συμβάσεων «Ανοιχτής Πόρτας», με τις οποίες κατοχυρώνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας (Κατάκολο, Ιωάννινα, Πατραϊκό κόλπο) σε ιδιωτικές εταιρίες, ο ΣΥΡΙΖΑ με σαφήνεια κατέδειξε ότι με τις συμβάσεις αυτές δεν προασπίζεται  και δεν εξυπηρετείται   το Δημόσιο συμφέρον, αλλά  το συμφέρον των ιδιωτικών εταιριών. Παρόμοια στάση κράτησε  σχεδόν ολόκληρη η αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε μια σειρά ερωτημάτων και ενστάσεων και επεσήμανε ατέλειες και ασάφειες των συμβάσεων αυτών. Από την πλευρά της η συγκυβέρνηση δια του Υπουργού, αντί ν’ αντικρούσει τις παραπάνω αιτιάσεις, με αλαζονεία εξαπέλυσε ένα δημαγωγικό και ψευτοπατριωτικό παραλήρημα,  όπως «δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο ασφαλιστικό σύστημα» ή «εμείς εφαρμόσαμε την ΑΟΖ»  ή «Μακάρι όλοι να προσθέσουν ένα μικρό λιθαράκι, όπως αυτό που προσπάθησα να βάλω εγώ». Τα ερωτήματα και οι ενστάσεις μας παρέμειναν αναπάντητα  και τα ξαναθέτουμε:

•    Τι θα γίνει με την  στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ), που εκκρεμεί 3 χρόνια από τότε που  θεσπίστηκε  με τον Ν4001/11; Η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού οδήγησε την σύμβαση του Πρίνου σε υψηλές υπερτιμολογήσεις  της τάξης των πολλών   εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και αντίστοιχων απωλειών εκατομμυρίων δολαρίων για το κράτος.

•    Για την ΑΟΖ, δεν αρκεί το «την εφαρμόσαμε» που είπε ο κ. Υπουργός, όταν γνωρίζομε ότι το διεθνές δίκαιο απαιτεί την  κήρυξη και την οριοθέτηση.

•    Για τον ρόλο των συμβουλευτικών επιτροπών και την έμμεση παράκαμψη της ΕΔΕΥ Α.Ε. σαν ελεγκτικού μηχανισμού δεν ειπώθηκε λέξη. Ουσιαστικά δεν θα υπάρχει έλεγχος στις συμβάσεις  και για όλα τον τελευταίο  λόγο θα έχει ο «ειδικός πραγματογνώμονας». Ποιού τα συμφέροντα θα υποστηρίξει ο ειδικός πραγματογνώμονας;.

•    Για την κλιμάκωση του μισθώματος από 2% και για τον τρόπο υπολογισμού του συντελεστή R , που καθορίζει το μίσθωμα και που συμπεριλαμβάνει στις δαπάνες πέραν όλων των άλλων και την αξία του μισθώματος,  ας μας αναφέρει ο υπουργός μια σύμβαση που υπάρχει κάτι τέτοιο. Κόπτονται δήθεν για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, όταν θεσμοθετούν με υπερβάλλοντα ζήλο τα υπερκέρδη  των Εταιρειών.

•    Γιατί δεν έγινε αναφορά στον ασαφή τρόπο προσδιορισμού της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των μισθωτών, όσον αφορά την όρυξη γεώτρησης αποτίμησης/παραγωγής;  Με τον τρόπο αυτό υποβοηθούνται ή όχι οι εταιρείες  στην παρέκκλιση από τα κατ’ εξοχήν συμφωνηθέντα;

•    Γιατί επελέγη η γενίκευση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας 20%+5% και η διατήρησή του και στις μελλοντικές θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις, δηλαδή και σε άλλα 23 Μπλόκς κατά παρέκκλιση από την διεθνή πρακτική; Δεν είναι ορθότερο το σταδιακό άνοιγμα περιοχών για έρευνα, ώστε η συνεπαγόμενη καλύτερη εικόνα του υπεδαφικού μας πλούτου από τις έρευνες της προηγούμενης περιόδου ν’ αξιοποιηθεί με την διαμόρφωση ευνοϊκότερου για το κράτος φορολογικού περιβάλλοντος; Γιατί κώφευσαν στην έκκληση να σταματήσουν τους διαγωνισμούς; Η μη τήρηση των κανόνων αυτών φανερώνει την διάθεση εκποίησης των πάντων και όσο–όσο από τους κυβερνώντες.

•    Δημαγωγία και παραπληροφόρηση στο έπακρο, σχετικά με το «ταμείο των μελλοντικών γενεών» και τα ποσά που θα εισπράξουν Περιφέρεια και Δήμοι. Καμιά αναφορά στο ότι αν προκύψουν έσοδα, αυτά θα έλθουν μετά από παρέλευση τουλάχιστον 10-15  χρόνων και είναι αμφίβολο αν θα προκύψουν  χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό.

•    Επίσης αοριστία γύρω από τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις των Εταιρειών. Καμία αναφορά στην Οδηγία 2013/30 της ΕΕ για τις υπεράκτιες εργασίες πετρελαίου και φυσικού Αερίου και ανυπαρξία δεσμευτικών κανονισμών.

Η Κύρωση  των συμβάσεων με τις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «ανοιχτής πόρτας» και  ο αναγγελθείς νέος γύρος παραχωρήσεων χωρίς ελεγκτικό μηχανισμό, χωρίς συμφωνία με τα γειτονικά κράτη για  την  οριοθέτηση της ΑΟΖ και με διάτρητο θεσμικό πλαίσιο,  ανοίγει τον δρόμο διάπλατα για την ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.

Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκμετάλλευση  των  υδρογονανθράκων  πρέπει να πραγματοποιηθούν με την εξασφάλιση ότι πληρούνται και τηρούνται απολύτως οι σύγχρονοι κανονισμοί ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αυτονομεί το ζήτημα της εκμετάλλευσης τυχόν κοιτασμάτων από την απόλυτη προτεραιότητα της  προστασίας  του  περιβάλλοντος.

Μια υπό κατάρρευση Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει και να δεσμεύσει την χώρα για δεκαετίες. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει στις ιδιωτικές εταιρείες την μισή προς παραχώρηση έκταση της πατρίδας μας για 30-40 χρόνια.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ