ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/08/2014

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο Alpha 98.9 (Διον. Αντωνέλλος)




«Εμείς δεν επιδιώκουμε να διαχειριστούμε τα μνημόνια, αλλά να τα καταργήσουμε»


-Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που βασίζεται σε πλασματικές αντικειμενικές αξίες και θα τον πληρώσουν ακόμη και κάτοικοι περιοχών, στις οποίες δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Το σχόλιό μου είναι ότι δεν χωράνε βελτιώσεις σε έναν τέτοιο νόμο, με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά, δηλαδή έναν νόμο αντικοινωνικό, φορομπηχτικό, ληστρικό και, με βάση και την απόφαση του ΣτΕ για τον πρόγονό του νόμο, για τον ΕΕΤΗΔΕ, και αντισυνταγματικό. Επομένως, δεν χωράνε βελτιώσεις παρά μόνο κατάργησή του.

Κατά τη δική μας γνώμη, δεν είναι δυνατόν να φορολογείται η μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή δεν έχει κάποια πρόσοδο ή κάποιο εισόδημα. Αλλά ακόμη κι αν έχει, τότε εντάσσεται στη φορολογία εισοδήματος και όχι στη φορολογία ακινήτων. Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία θα μπορούσε και θα έπρεπε να φορολογηθεί, όπως γινόταν και παλαιότερα στη χώρα μας με τον φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η φορολόγηση της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, με χαρακτηριστικά φόρου κατοχής σε ακίνητα που δεν έχουν καμία πρόσοδο, είναι αδιανόητη.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας πολύ επιβαρυντικός φόρος για τα λαϊκά νοικοκυριά, γιατί δεν έχουν και, συνεπώς, δεν μπορούν να τον πληρώσουν, ιδιαίτερα μετά τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και μετά την φορομπηχτική επιδρομή που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, πρόκειται για έναν φόρο αντιαναπτυξιακό, διότι, εφόσον στερεί ένα μεγάλο μέρος από το διαθέσιμο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων στρωμάτων, είναι αυτονόητο ότι αυτά θα λείψουν από την αγορά και την οικονομία και θα βαθύνουν περαιτέρω την ύφεση. Την ύφεση θα την επικαλεστούν η κυβέρνηση και η τρόικα, προκειμένου να πάρουν νέα μέτρα για να καλύψουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, οπότε η οικονομία μας, η χώρα μας και ο λαός μας θα συνεχίσουν να γυρίζουν γύρω από αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της πολύ μεγάλης ανεργίας, των νέων αντεργατικών, ανθρωποκτονιών και αντικοινωνικών μέτρων. Ως εκ τούτου, ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι, ως κυβέρνηση, θα καταργήσει αυτό τον νόμο. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Εμείς στηρίζουμε και τα όποια κινήματα πολιτών έχουν αναπτυχθεί, που λένε ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν, και κυρίως τον στόχο τους να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, όχι αύριο που θα είναι κυβέρνηση η Αριστερά ή ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο και τους αγώνες των πολιτών, αλλά σήμερα, τώρα.


-Έχει προϋπολογιστεί ένα ποσό όμως που, εάν δεν εφαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να καλυφθεί. Ποια θα είναι τα ισοδύναμα;

Εάν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, γιατί αυτά είναι τα «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι» που λένε τα μνημόνια. Τα μνημόνια λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει, σώνει και καλά, να συγκεντρώσει 2,6 δισεκ. ευρώ από φόρο ακίνητης περιουσίας, για να τα δώσει στους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας. Αυτό όμως δεν δεσμεύει μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Εμείς θα έχουμε άλλες προτεραιότητες. Έτσι και αλλιώς, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, θα καταργήσουμε τα μνημόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πει ότι τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να προέρχονται κατά βάση από τον φόρο εισοδήματος. Επίσης, έχουμε πει ότι θα κάνουμε ριζικές αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, ότι θα ελαφρύνουμε τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ενώ θα επιβαρύνουμε τον μεγάλο πλούτο, τα μεγάλα εισοδήματα και τα μεγάλα κέρδη. Αυτό θα επιτευχθεί με την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12 000 ευρώ και με την αύξηση των φορολογικών κλιμακίων –σήμερα είναι τρία, αύριο μπορούν να γίνουν έξι ή επτά–, έτσι ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τα χαμηλότερα στρώματα αλλά και να είναι ο φόρος προοδευτικός και κοινωνικά δίκαιος. Αυτοί που έχουν περισσότερα θα δώσουν περισσότερα, ενώ αυτοί που έχουν λιγότερα θα δώσουν αρκετά λιγότερα.

Επιπλέον, έχουμε πει ότι, εκτός από μια τέτοια προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη φορολογική πολιτική, θα αντλήσουμε πόρους και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και από την αξιοποίηση των λιστών Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, ΤτΕ, εντοπίζοντας όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και εξακριβώνοντας εάν είναι ή δεν είναι φοροφυγάδες. Και εάν είναι κάποιοι από αυτούς είναι φοροφυγάδες, θα πρέπει να καταβάλουν τους φόρους τους και τις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο.

Εμείς δεν ερχόμαστε ούτε να διαχειριστούμε τα μνημόνια ούτε να τα βελτιώσουμε. Εμείς ερχόμαστε να τα καταργήσουμε και να τα αντικαταστήσουμε με ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα οδηγεί, πρώτον, σε αύξηση των θέσεων εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση ανεργίας και, δεύτερον, σε μια δίκαιη, ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων, από τα πλουσιότερα προς τα περισσότερο αδύναμα από οικονομικής πλευράς κοινωνικά στρώματα.



-Η κα Βούλτεψη είπε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα, την οποία δεν αναφέρει, και πιστεύει ότι, για να βρεθούν χρήματα, θα υπάρξει σκληρή φορολόγηση σε κάποιες κατηγορίες πολιτών.

Εμείς αυτά τα χρήματα θα τα βρούμε με τους τρόπους που ανέφερα προηγουμένως. Επίσης, θα τα βρούμε μέσω της διεκδίκησης αυτών που μας οφείλει η Γερμανία –και από το κατοχικό δάνειο αλλά και από τις πολεμικές επανορθώσεις. Και βεβαίως, θα τα διεκδικήσουμε με πάρα πολύ αποφασιστικό τρόπο, ζητώντας τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους της χώρας. Διότι αυτή θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μιας αριστερής, αντιμνημονιακής και προοδευτικής κυβέρνησης, που μπορεί με το καλό να έχουμε αύριο με τους αγώνες και την ψήφο του λαού. Και η αριστερή αυτή κυβέρνηση θα έχει και την αποφασιστικότητα να διαπραγματευτεί σκληρά, μια αποφασιστικότητα που δεν είχαν οι μέχρι τώρα μνημονιακές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και τη στήριξη του ελληνικού λαού αλλά και διεθνείς συμμαχίες για να το πετύχει. Γιατί εάν δεν διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε ο λαός ούτε η χώρα να πάρουν ανάσα, αλλά ούτε η οικονομία και η κοινωνία να αναγεννηθούν.


-Ως προς το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο και να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές;

Νομίζω ότι αυτά που διακηρύσσει ο πρωθυπουργός ή οι κοινοβουλευτικοί παράγοντες της ΝΔ, ότι δηλαδή η πρόταση που θα καταθέσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καταφέρει να συγκεντρώσει 180 ψήφους στη Βουλή, είναι όνειρο θερινής νυκτός. Κατά τη γνώμη μου, ο στόχος αυτός είναι σχεδόν αδύνατος.

Εμείς πιστεύουμε ότι, τόσο με την ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων το επόμενο διάστημα ενάντια σε αυτές τις καταστροφικές, μνημονιακές, ανθρωποκτόνες πολιτικές που εφαρμόζονται όσο και με το ξεδίπλωμα της εναλλακτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, του προγράμματός του που οι βασικές του πλευρές θα παρουσιαστούν από τον Αλέξη Τσίπρα και στελέχη του κόμματός μας στη Θεσσαλονίκη σε 15 ημέρες, καθώς και με συμμαχίες που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ στον αριστερό, προοδευτικό, συνεπή και αντιμνημονιακό χώρο, θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες προϋποθέσεις για να μην υπάρξει ο αριθμός των 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Θέλω να επισημάνω ότι το ζήτημα δεν είναι να εκλεγεί ή να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό, έτσι κι αλλιώς, θα γίνει, αν όχι πριν από τις εκλογές, τότε μετά τις εκλογές. Αντίθετα, το ζήτημα είναι να μην συνεχιστούν αυτές οι καταστροφικές για τη χώρα πολιτικές. Γιατί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φλεβάρη, με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σημαίνει ότι όποιος βουλευτής δώσει την ψήφο του σε μια τέτοια πρόταση και συμβάλει στο να περάσει αυτή στη Βουλή με 180 ψήφους, θα έχει στην ουσία συμβάλει στο να συνεχιστούν αυτές οι καταστροφικές, μνημονιακές πολιτικές και να παραμείνει αυτή η επικίνδυνη για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας κυβέρνηση, αυτή η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για άλλον ενάμισυ χρόνο. Επομένως, πιστεύουμε ότι τόσο με την πολιτική πίεση που θα δημιουργήσουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την πολιτική πίεση που θα δημιουργήσει ο λαός με τους αγώνες του, θα καταστήσουμε αδύνατο τον στόχο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, τον στόχο Σαμαρά-Βενιζέλου, να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους και να συνεχίσουν να κυβερνούν, να συνεχίσουν να καταστρέφουν και να λεηλατούν τον λαό και να ταπεινώνουν τη χώρα μας.


-Εδώ και λίγο καιρό φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στην οικονομία προς το καλύτερο. Υπάρχει και μια μετακίνηση των συζητήσεων από την Αθήνα στο Παρίσι. Μήπως λοιπόν φαίνεται ότι υπάρχει μιας ρελάνς της κυβέρνησης και μια αντιστροφή του κλίματος στα μάτια του λαού;

Το θέμα της τρόικας δεν είναι γεωγραφικό. Το θέμα της τρόικας είναι ουσιαστικό, πολιτικό. Τι σημασία έχει δηλαδή για τον έλληνα πολίτη, όταν η κυβέρνηση πηγαίνει γονατιστή και αποδέχεται όλες τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας σε βάρος του ελληνικού λαού, το εάν αυτό το κάνει στο Παρίσι ή στην Ελλάδα; Καμία απολύτως σημασία δεν έχει. Το ζητούμενο είναι να φύγει η τρόικα οριστικά και τελεσίδικα.

Δεύτερον, για να φύγουν τα μνημόνια, θα πρέπει να καταργηθούν και οι 411 εφαρμοστικοί νόμοι, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί αυτά τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων και οι οποίοι νόμοι έχουν θεσπίσει ένα μνημονιακό καθεστώς στη χώρα μας, με μειωμένους μισθούς, με μειωμένες συντάξεις, με φορομπηχτικές πολιτικές, με ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, με περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων κλπ. Κατά συνέπεια, το ζήτημα των μνημονίων και της τρόικας δεν είναι χωροχρονικό. Το ζήτημα είναι εάν θα φύγει η τρόικα, αλλά με ακύρωση των μνημονίων και ακύρωση των πολιτικών που έχει επιβάλει. Δυστυχώς, οι πολιτικές αυτές δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας, ακόμη κι αν φύγει η τρόικα. Για να καταργηθούν αυτές οι πολιτικές, θα πρέπει να καταργηθούν και οι αντίστοιχοι εφαρμοστικοί, αντικοινωνικοί νόμοι.

Από την άλλη πλευρά, τα όσα λέγονται περί βελτίωσης της οικονομίας θεωρώ ότι είναι οπτασίες του κ Σαμαρά, του κ. Σόιμπλε και της κας Μέρκελ, που θέλουν να δικαιολογήσουν αυτές τις βάρβαρες πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα και στις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι διαφορετική. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο εμείς ζητάμε εκλογές. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν χθες, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να φύγει η τρόικα και να ακυρώσουμε τα μνημόνιά τους. Διότι ούτε ο ελληνικός λαός αντέχει, αλλά και όσο περισσότερο τους αφήνουμε τόσο περισσότερο ολοκληρώνουν την ανθρωπιστική, οικονομική, παραγωγική και κοινωνική καταστροφή που συντελείται στη χώρα μας.


-Οι αξιολογήσεις όμως των διεθνών οίκων είναι απαραίτητες, προκειμένου να βγούμε στην αγορά και να δανειστούμε. Πρόκειται για μια αλυσιδωτή αντίδραση. Εάν λοιπόν το πλέγμα πολιτικής που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρηθεί ακατάλληλο και κλείσει η κάνουλα των αγορών, πού θα απευθυνθούμε; Δεν θα χρειαστεί να πάμε πάλι σε τρόικα;

Εμείς δεν ερχόμαστε να διαιωνίσουμε ή να βελτιώσουμε την υποταγή της Ελλάδας στην τρόικα και τις αγορές. Εμείς ερχόμαστε να ανατρέψουμε το καθεστώς υποταγής της χώρας μας στην τρόικα και στις αγορές. Και πιστεύουμε ότι με το πρόγραμμά μας, το οποίο θέλουμε και θα εφαρμόσουμε μέχρι τέλους, ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με την στήριξη του ελληνικού λαού, με τη στήριξη κινημάτων αλληλεγγύης, συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων και προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη καθώς και με τα αναγκαία διεθνή στηρίγματα, θα μπορέσουμε πραγματικά να τα βγάλουμε πέρα και να εφαρμόσουμε στη χώρα μας μια εναλλακτική πολιτική, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και όχι τις ανάγκες των δανειστών της χώρας. Έχουμε απόλυτη πίστη στις δυνάμεις μας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμά μας αυτή τη στιγμή είναι η λύση, για να φύγει ο λαός μας από την ανεργία, τη φτώχεια και τη δυστυχία και θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Το Γραφείο Τύπου




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ