12/08/2014

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα για την αντιμετώπιση της διείσδυσης του λαγοκέφαλου στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Κρήτης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: «Μέτρα για την  αντιμετώπιση της διείσδυσης του λαγοκέφαλου στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και της Κρήτης»

Η εξάπλωση του λαγοκέφαλου (pufferfish Lagocephalus sceleratus) στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου είναι συνεχής και οι οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις διαρκώς αυξάνουν. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του πιθανότατα οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας της Μεσογείου και στην έλλειψη θηρευτών.  Εκτός από το λαγοκέφαλο και άλλα ξενικά είδη έχουν εμφανιστεί (λεσεψιανοί μετανάστες) και η παρακολούθηση του φαινομένου πρέπει να είναι συνεχής.

Αναφορές ψαράδων για την παρουσία του έχουν καταγραφεί στις εφημερίδες από την Τουρκία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο. Περιστασιακές δηλητηριάσεις έχουν οδηγήσει σε θανάτους πολλών ανθρώπων, η πλειοψηφία των οποίων έχει καταγραφεί στη νοτιοανατολική Ασία όπου καταναλώνονται μετά από ειδική επεξεργασία και μαγείρεμα. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις δηλητηριάσεων από τετροδοτοξίνη.

Επιπλέον, λόγω του μεγάλου πληθυσμού που έχει αλιευθεί από παράκτιους αλιείς στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αρχίσει στις περιοχές αυτές σημαντικές εθνικές προσπάθειες (όπως στην Κύπρο) για να προειδοποιήσουν τους αλιείς και το κοινό σχετικά με την τοξικότητα αυτού του ψαριού. Στις προσπάθειες αυτές έχουν συμπεριληφθεί αφίσες για προειδοποίηση του κοινού σχετικά με τις θανατηφόρες επιπτώσεις που φέρουν εάν καταναλωθούν.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις από την εμφάνιση του είναι ανησυχητικές λόγω της θανατηφόρας επίδρασης της τοξικής ουσίας που περιέχει. Τα ψάρια αυτά φέρουν την ισχυρότερη γνωστή σήμερα παραλυτική τοξίνη, τετροδοτοξίνη. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (854/2004/ΕΚ) αναφέρει ότι τα τοξικά ψάρια της οικογένειας Tetraodontidae δεν θα πρέπει να εισάγονται  στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η ραγδαία αύξησή του στις παράκτιες κοινότητες των ψαριών,  σε συνδυασμό με οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, το κατατάσσουν ξεκάθαρα  ως παράσιτο για την αλιεία και  πιθανή απειλή για τη βιοποικιλότητα.

Η εμφάνιση του λαγοκέφαλου επηρεάζει την αλιευτική οικονομία με πολλούς τρόπους:

•    Δημιουργεί πρόσθετη εργασία που συνίσταται στην απόρριψη των ανεπιθύμητων ψαριών. Επίσης οι επαγγελματίες ψαράδες αναφέρουν καταστροφή των αλιευτικών τους εργαλείων (διχτυών, παραγαδιών) λόγω του μεγέθους του.

•    Η ταχεία επέκτασή του λαγοκέφαλου είναι ανταγωνιστική για τα άλλα ψάρια και θα επηρεάσει επικίνδυνα τους πληθυσμούς των καλαμαριών και  των χταποδιών.

•    Η πιο σημαντική πτυχή από κοινωνική άποψη είναι αναμφισβήτητα οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κατανάλωση των ψαριών, λόγω της τοξικότητάς του.

Η εξάπλωση του είδους απαιτεί συστηματική μελέτη και η συμμετοχή των επαγγελματιών ψαράδων είναι καθοριστική. Η επιδότηση των ψαράδων για καταγραφή και παράδοση των λαγοκέφαλων (τακτική που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Κύπρο με σημαντικά αποτελέσματα) είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος που οδηγεί σε αξιόπιστα αποτελέσματα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα χρειαστούν 1-2 χρόνια παρακολούθησης για να γνωρίσουμε την εξάπλωση του είδους.

Ταυτόχρονα πρέπει να μελετηθούν τρόποι αξιοποίησης των αλιευμάτων είτε για εξαγωγή σε χώρες όπου το καταναλώνουν είτε από την φαρμακοβιομηχανία.

Επειδή  οι οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις του λαγοκέφαλου στην περιοχή της Μεσογείου είναι σημαντικές,

Επειδή  είναι αναγκαίο να μελετηθούν οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του στην τροφική δομή και τη λειτουργία του νέου οικοσυστήματος, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης του,

Επειδή η εξάπλωση του λαγοκέφαλου είναι ραγδαία και αφορά όλες τις χώρες της Ανατολικής  Μεσογείου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση ή τον περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργούν τα χωροκατακτητικά αυτά είδη. Υπάρχει κάποιο  χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής;

Υπάρχει  σχεδιασμός ώστε να εξασφαλιστούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για την αποζημίωση των αλιέων από την εξάπλωση του λαγοκέφαλου;

Προτίθεται να προχωρήσει σε επιδότηση των ψαράδων  για καταγραφή και παράδοση των λαγοκέφαλων στα πλαίσια ενός σχεδιασμένου ερευνητικού προγράμματος;

Έχει αναπτυχθεί συνεργασία με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (όπως η Κύπρος) για την από κοινού μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης