08/08/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Καταστροφή των βαμβακοκαλλιεργειών, οπωροκηπευτικών και άλλων καλλιεργειών στην περιοχή της Ροδόπης, εξαιτίας της θεομηνίας

Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς:

-    Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-    Οικονομικών

Θέμα: Καταστροφή των βαμβακοκαλλιεργειών, οπωροκηπευτικών και άλλων καλλιεργειών στην περιοχή της Ροδόπης, εξαιτίας της θεομηνίας.

Η καλλιέργεια βάμβακος στο νομό Ροδόπης αποτελεί μαζί με αυτήν του καπνού, τη βασική παραγωγή της αγροτικής κοινωνίας μας. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που έχει ιστορικό χαρακτήρα για την τοπική οικονομία και συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Περιλαμβάνει ποικίλα μεγέθη αγροτεμαχίων που καταλαμβάνουν διάφορα μεγέθη γης στα πεδινά του νομού μας.

Η θεομηνία που εκδηλώθηκε την 1η και 2η Αυγούστου του 2014 με τη μορφή καταιγίδας και χαλαζόπτωσης, κατέστρεψε ολοσχερώς τη σοδειά που είχε καταφέρει να διασωθεί (και να πολλαπλασιαστεί χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των αγροτών) από τις προηγούμενες αντίστοιχες βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς, που ο άστατος για την εποχή καιρός είχε ήδη πλήξει αρκετές φορές την αγροτική τάξη της Ροδόπης. Τους προηγούμενους μήνες του έτους σημειώθηκαν καταγραφές κι έγινε αποτίμηση των ζημιών• αυτή τη φορά όμως η καθολική καταστροφή της καλλιέργειας του βάμβακος, κάνει ακόμη και την διερεύνηση της έκτασης της καταστροφής περιττή. Πρόκειται απλά για ολοσχερή διάλυση της καλλιέργειας.

Επειδή:

•    Η αγροτική παραγωγή εξαρτάται καθοριστικά από τη θετική ή αρνητική συνδρομή του καιρού,

•    Η αγροτική οικονομία έχει ήδη πληγεί από τις ληστρικές μνημονιακές πολιτικές,

•    Τα αγροτικά νοικοκυριά έχουν περιπέσει σε κατάσταση ένδειας και πλέον με το τελευταίο δυσάρεστο κτύπημα που δέχθηκε η παραγωγή τους από τα ξαφνικά και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και στις πιο βασικές οικονομικές υποχρεώσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης,

•    Η χρονική στιγμή που συνετελέσθη η καταστροφή συμπίπτει με την περίοδο ολοκλήρωσης της καλλιέργειας του βάμβακος και με την έναρξη της αποκομιδής• έτσι λοιπόν δεν υφίσταται πλέον κανένα χρονικό περιθώριο ανάκαμψης της σοδειάς για αυτή την καλλιεργητική περίοδο και μιλάμε ουσιαστικά για ένα σημείο χωρίς επιστροφή.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Προτίθεται η κυβέρνηση να προσαρμόσει τις οικονομικές απαιτήσεις που έχει από τους συγκεκριμένους παραγωγούς, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την καταστροφή της σοδειάς τους;

2.    Θα γίνει αποδέσμευση των αποζημιώσεων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, λόγω του ότι η καταστροφή ήταν καθολική;

3.    Θα υπάρξει κάποια διευκόλυνση με την έννοια της έκπτωσης ή και της χρονικής παράτασης για την αποπληρωμή των χρεών των αγροτών προς τις τράπεζες, την εφορία, τη ΔΕΗ και σε παρόμοιους οργανισμούς;

4.    Θα μεριμνήσουν οι αρμόδιοι φορείς να αποστείλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα ικανά αριθμητικά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων που θα προβούν σε αναλυτική καταγραφή των ζημιών, ώστε να μην χρονοτριβήσει το θέμα των αποζημιώσεων;

5.    Προτίθεται η κυβέρνηση να χαρακτηρίσει την περιοχή ως 'έκτακτης ανάγκης' εξαιτίας της βαρύτητας της καταστροφής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν