22/07/2014

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ: Προβλήματα δημιουργεί για άλλη μια φορά το άρθρο 48 του νόμου 3772/2009 με την κατάσχεση μεταφορικού μέσου (ΤΑΞΙ)

Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς:

•    Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

•    Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

•    Οικονομικών

Θέμα: Προβλήματα δημιουργεί για άλλη μια φορά το άρθρο 48 του νόμου 3772/2009 με την κατάσχεση μεταφορικού μέσου (ΤΑΞΙ)

Το άρθρο 48 παράγραφος 4 του νόμου 3772/10-07-2009 αντικατέστησε την παράγραφο 1 του άρθρου 88 του νόμου 3386/23-08-2005 περί κυρώσεων μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνοντας και τους οδηγούς κάθε είδους μεταφορικού μέσου οι οποίοι «διευκολύνουν την είσοδο, τη μεταφορά ή προώθηση στη χώρα μας ατόμων που δεν έχουν αυτό το δικαίωμα».

Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου έχει αποδειχτεί ότι δημιουργούνται κάποιες ανυπέρβλητες και αδικαιολόγητες δυσκολίες στην ομαλή επαγγελματική δραστηριότητα κυρίως των οδηγών και ιδιοκτητών ταξί.

Στις 25/1/2010 είχα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη η οποία συζητήθηκε στις 28/1/2010 για περιστατικό που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη και είχε θετική εξέλιξη αφού ο οδηγός και συνιδιοκτήτης του επαγγελματικού αυτοκινήτου το πήρε πίσω με βούλευμα πριν αυτό οδηγηθεί στον ΟΔΔΥ για πιθανή εκποίηση.

Επανέρχομαι σήμερα λοιπόν με ερώτηση για ένα ανάλογο περιστατικό με νεαρό 28χρονο (το 4Ο παιδί πολύτεκνης οικογένειας)  ιδιοκτήτη και οδηγό ταξί από το Βελεστίνο Μαγνησίας ο οποίος μετά από τηλεφώνημα γνωστού του, αλβανικής καταγωγής νόμιμου μετανάστη, μετέβει στις 5/5/2014 στην Κιβωτό Γρεβενών για να παραλάβει δύο επιβάτες επίσης αλβανικής καταγωγής που όπως τον διαβεβαίωσε ο γνωστός του, ήταν εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα έγγραφα, για να τους μεταφέρει στη Φαρκαδώνα για εξεύρεση εργασίας. Το αντίστοιχο κόμιστρο συμφωνήθηκε στα 250 ευρώ.

Ο οδηγός ταξί παρέλαβε τους άγνωστους, γι’ αυτόν, επιβάτες από κεντρικό σημείο του χωριού, μπροστά από το φούρνο σε κοινή θέα κατοίκων του χωριού και μάλιστα πριν την επιβίβασή τους ζήτησε να του δείξουν έγγραφα και ο ένας από τους δύο του επέδειξε κάτι σαν ταυτότητα οπότε θεώρησε πως ήταν ειλικρινείς και οι δύο και τους επέτρεψε να μπουν στο ταξί για να τους μεταφέρει στη Φαρκαδώνα του Νομού Τρικάλων που απέχει 145 χιλιόμετρα από την Κιβωτό Γρεβενών μέσω της ΕΟ Γρεβανών-Καλαμπάκας, όπως αναφέρει και στην απολογία του. .

Η διαδρομή που επέλεξε ο ταξιτζής ήταν μέσα από την πόλη των Γρεβενών και κατόπιν βγήκε στην ΕΟ Γρεβενών –Τρικάλων (κοντά στο νότιο κόμβο της Εγνατίας Οδού) όπου στο 3ο χλμ. γύρω στις 18:30 το απόγευμα τον σταμάτησαν για έλεγχο αστυνομικοί των Γρεβενών.  Εκεί διαπιστώθηκε πως οι δύο πολίτες τρίτης χώρας δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στη χώρα μας λόγω ταξιδιωτικών εγγράφων και ο ιδιοκτήτης και οδηγός ταξί κατηγορείται για «υπαίτιος από πρόθεση να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας» όπως γράφει το κατηγορητήριο. Επίσης “μέχρι την οριστική εκδίκαση της παραπάνω κατ’ αυτού κατηγορίας τους περιοριστικούς όρους: α) Της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, β) της υποχρέωσης εμφάνισης στο ΑΤ του τόπου κατοικίας του την 1ο πενθήμερο κάθε μήνα και γ) την καταβολή εγγύησης χρηματικού ποσού χιλίων(1.000.)ευρώ, από τον ίδιο ή τρίτο, μέχρι την 16η Μαϊου 2014 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00” αναφέρει ο Ανακριτής στο έγγραφο προς την Εισαγγελία Πλημ/κων.

Ως εδώ κατανοητό μέχρι την εκδίκαση, η οποία όμως δεν πρόκειται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά το σημαντικό είναι ότι το ίδιο το μεταφορικό μέσο, δηλαδή το ταξί, κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε στο κατάστημα του Τμήματος Ασφαλείας Γρεβενών, ενώ από το νόμο προβλέπεται ότι το κατασχεθέν μεταφορικό μέσο μεταφέρεται και φυλάσσεται στον ΟΔΔΥ και εάν περάσει ορισμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά από παρέλευση τριών μηνών, το φυλασσόμενο όχημα μπορεί να δημευθεί!

Συμπληρωματικά αναφέρω πως σε κρυφό σημείο του αυτοκινήτου το οποίο υπέδειξε ο ίδιος ο οδηγός βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.110 ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται  από την πληρωμή της Περιφέρειας Θεσσαλίας της 1ης και 2ης δόσης (η 1η δόση ήταν 1.229,64 ευρώ και η 2η 3.827,69 ευρώ) συνολικά του ποσού των 5.057,53 μέσω τραπεζικών επιταγών για μεταφορά μαθητών σε σχολικές μονάδες των Δήμων Αλμυρού & Φήγα Φεραίου για το σχολικό έτος 2013-2014 όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα που ήρθαν σε γνώση μου και κατατέθηκαν στην απολογία του κατηγορουμένου πλέον οδηγού και ιδιοκτήτη του μεταφορικού μέσου.  Ο λόγος που τα είχε μαζί του είναι προφανής αφού τις ημέρες που συνέβη το εν λόγω περιστατικό ετοίμαζε την αίτηση για το νέο διαγωνισμό ανάθεσης μεταφοράς μαθητών σχολικού έτους 2014-2015 και η οποία για να κατατεθεί έπρεπε να πληρωθεί ο ΟΑΕΕ και οι εγγυητικές επιταγές στην τράπεζα.

Να σημειωθεί πως μετά το περιστατικό της 5ης Μάη ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έχασε εκτός των άλλων και το δικαίωμα συμμετοχής στον προαναφερόμενο διαγωνισμό για την επόμενη σχολική χρονιά αφού δεν είχε πλέον την άδεια κυκλοφορίας του επαγγελματικού του οχήματος.

Ο οδηγός και τις δύο προηγούμενες σχολικές περιόδους(2012-13 7 2013-14), μετέφερε μαθητές με αναπηρίες Α’ βάθμιας εκπαίδευσης σε ειδικό σχολείο και μαθητές σε ΕΠΑΛ των ως άνω δήμων, με συμβάσεις ανάθεσης ενώ το Ποινικό του Μητρώο είναι ΜΗΔΕΝ .

Η Έκθεση έρευνας και κατάσχεσης οχήματος της 6ης Μαϊου 2014 καταλήγει: «...Το εν λόγω όχημα και τα χρήματα κατασχέθηκαν μέχρι περί της τύχης του αποφασίσει το αρμόδιο Δικαστήριο» .

Ο ν.3386/2005 θεωρούσε αυτήν την πράξη πλημμέλημα. Ο ν.3772/2009 την έκανε κακούργημα, αλλά έχει συμπεριέλαβε και την κατάσχεση του οχήματος, το οποίο μπορεί να είναι ένα όχημα με συνιδιοκτήτες ή όχι.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο οδηγός είναι και ο ιδιοκτήτης στο 100% του οχήματος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι δυνατόν  να κλείνει ένα σπίτι, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και μέχρι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία να παραμένει το ταξί στον ΟΔΔΥ με το φόβο της εκποίησης.

Αν βγει αθωωτική απόφαση μετά από δυο χρόνια, με ποιο αυτοκίνητο ο ιδιοκτήτης ταξί θα εργάζεται;

Επειδή ένας οδηγός δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει κάθε φορά που θα μεταφέρει έναν πελάτη να έχει τη δυνατότητα να του ζητά τα χαρτιά του, αν είναι νόμιμος ή αν δεν είναι.

Επειδή θα απαιτηθεί να ολοκληρωθούν χρονοβόρες διαδικασίες για να επιστραφεί αν δεν εκποιηθεί, το κατασχεμένο όχημα στον ιδιοκτήτη προκαλώντας του έτσι μεγάλη οικονομική βλάβη

Επειδή στην προκείμενη περίπτωση στις 5 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία του τριμήνου που το αυτοκίνητο κατασχέθηκε

Επειδή μαζί με το ταξί του κατασχέθηκαν και χρήματα τα οποία αποδεδειγμένα του ανήκουν και είναι από νόμιμη και φορολογημένη εργασία

Επειδή ο συγκεκριμένος επαγγελματίας που στερείται το εργαλείο δουλειάς ενώ δεν θα έχει πρόσβαση στην εργασία θα καλεστεί να πληρώνει τον ασφαλιστικό  του φορέα (ΟΑΕΕ) και την εφορία

Επειδή είναι προφανείς οι αδικίες που προκύπτουν για άλλη μια φορά από την εφαρμογή του άρθρου 48 του νόμου 3772/2009

ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Προτίθενται να προχωρήσουν σε άμεση τροποποίηση ώστε να αρθούν οι αδικαιολόγητες δυσμενείς επιπτώσεις σε επαγγελματίες ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία