ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/03/2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (στον Σπ.Κάραλη)




- Kύριε πρόεδρε, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Γιατί θεωρείται ότι πρόκειται για πλεόνασμα υποκρισίας;

 

"Μα δεν είναι ολοφάνερο; Η σπουδή τους να εμφανίσουν στο πλεόνασμα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Η δημιουργική λογιστική δεν ήταν ποτέ τόσο εξόφθαλμη. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Είχαμε προβλέψει από καιρό ότι μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, αλλά συμπαιγνία και συνεννόηση. Το θέμα είναι ότι αυτό το πλεόνασμα βγήκε μέσα από την μηχανή του κιμά. Κατακρεούργησαν την κοινωνία και τώρα πανηγυρίζουν πάνω στα ερείπια. Κρύβουν από τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές την συμφωνία που έκαναν. Τρεις ημέρες μετά τις ανακοινώσεις, ακόμα να πληροφορηθούμε πόσα ακριβώς έδωσαν για να λάβουν αυτό το προϊόν απάτης".



- Η εκτίμησή σας είναι ότι θα ακολουθήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές; Και πιθανόν ένα ακόμη Μνημόνιο;


"Είναι σαφές ότι δεσμεύτηκαν σε νέο μνημόνιο. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κρυφό μέχρι την κάλπη. Με μνημονιακές κυβερνήσεις, η χώρα θα είναι δεμένη χειροπόδαρα για δεκαετίες. Αρκεί να διαβάσει κανείς μνημόνια και μεσοπρόθεσμα για να καταλάβει ότι αυτός ο εφιάλτης δεν έχει τέλος. Τι μας περιμένει; Παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015, εργασιακός μεσαίωνας, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Και πολύ φοβάμαι ότι αυτή η επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης θα μετεξελιχθεί σε μία κερδοσκοπική φούσκα από τους γνωστούς-αγνώστους".



- Βλέπετε να υπάρχουν διαφοροποιήσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

"Αυτό έχει ήδη φανεί. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πώ είναι ότι οι βουλευτές καλούνται να συνταχτούν με τη λαϊκή βούληση, και όχι με τις μνημονιακές επιταγές. Αν αυτό το κάνουν, και συνταχτούν με το λαό και όχι με το μνημόνιο εμείς θα το θεωρήσουμε θετικό. Εμείς τις διαφοροποιήσεις θα τις καλωσορίσουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Διότι για μας πάνω απ’ όλα είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κόσμου. Ούτως ή άλλως τα μέτρα αυτά θα καταψηφιστούν και θα τελειώσουν από το λαό στις 25 Μάη. Οπότε οι βουλευτές θα έχουν αυτή τη φορά και μια δεύτερη σκέψη. Θα συνταχτούν με τη λαϊκή επιθυμία ή με ένα πολιτικό κατεστημένο που έχει ήδη σηκώσει τη ταμπέλα : "Προσεχώς κατεδάφιση"



-Θεωρείτε ότι οι πρόσφατες κυβερνητικές παροχές απλώς, υπηρετούν καθαρά εκλογικούς σκοπούς;


"Αυτή η αθλιότητα είναι βγαλμένη μέσα από τις χειρότερες στιγμές του πελατειακού και ρουσφετολογικού συστήματος. Λένε ψέματα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ένα μήνα πριν έλεγε ότι θα μοίραζαν το 70% του πλεονάσματος, τώρα αυτό το ποσοστό είναι 17%. Επιλέγουν τους ένστολους, προσβάλλοντάς τους και ελπίζοντας να εξαγοράσουν την ψήφο τους δέκα μέρες πριν τις εκλογές. Και όλα αυτά, όταν καταρρέουν νοσοκομεία και κράτος πρόνοιας, όταν έχει στεγνώσει από ρευστότητα η αγορά. Η αυτογελοιοποίησή τους δεν έχει τέλος".

 


-Ωστόσο, η κυβέρνηση και αναφέρομαι στο κόμμα της ΝΔ, δείχνει να αντέχει στις δημοσκοπήσεις και να διατηρεί υψηλά ποσοστά. Τηρουμένων των αναλογιών φυσικά και σε σύγκριση με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που κλήθηκε να πάρει. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να εμφανίσει τη δυναμική μιας ευρείας επικράτησης. Πως το σχολιάζετε;


"Καλλιεργείται σκοπίμως αυτό το κλίμα και αυτή η αίσθηση, αλλά δεν έχει καμιά επαφή με τη πραγματικότητα. Τα κυβερνητικά κόμματα καταρρέουν. Για αυτό και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες διαχείρισης της ήττας τους. Για αυτό και εναγωνίως προσπαθούν να ανακαλύψουν και να στήσουν σχήματα που θα ανακόψουν την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, που απλά θα μετατρέψουν την συντριβή σε ήττα. Η μεγάλη τους ελπίδα είναι να μη πάει ο κόσμος στις κάλπες, για αυτό και προωθούν επικοινωνιακό σχέδιο "μεγάλης αποχής". Πιστεύω όμως δε θα τα καταφέρουν".

 


-Έρχεστε σε επαφή με τον κόσμο. Πρόσφατα επισκεφθήκατε τη Θράκη. Η πρόσληψή σας από τα μηνύματα που λαμβάνετε από αυτή την άμεση επαφή με την κοινωνία, ποια είναι;

 

"Η κοινωνία, όλες οι τάξεις και η νέα γενιά αναγνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική δύναμη που δεν άφησε κανέναν μόνο του στην κρίση. Ταυτίζονται μαζί μας, ελπίζουν σε εμάς. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά. Η πορεία που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, επιτρέπει στα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες. Από αυτούς, όμως, εμείς δεν ζητάμε ανάθεση, ζητάμε συμμετοχή. Είναι κρίσιμες και οι τρείς κάλπες. Καλούμε όλους τους δημοκράτες, τους προοδευτικούς, τους πατριώτες να έχουν το νου τους. Αυτή τη φορά δε ψηφίζουμε για κόμματα και πρόσωπα. Ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε για την Ελλάδα".


-Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές;


"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Όχι για να κάνει διαχείριση, ούτε για να αναπαράγει το παλιό μοντέλο άσκησης της εξουσίας. Θα είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο λαός θα αποφασίσει να γίνει ισχυρός και να ανατρέψει το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς".


-Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν εντός του 2014; Διότι ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία.


"Ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι στέκεται στα πόδια της ακόμα. Γνωρίζει ότι έχει επέλθει η κοινωνική κατάρρευση και περιμένει την εκλογική της κατάρρευση. Ανάσες παίρνει από όσους θέλουν να ολοκληρωθεί το έγκλημα των μνημονίων. Το Μάη του 2014 διεξάγεται μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Μαΐου θα καθορίσει τις εξελίξεις. Η μεγάλη και καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τη σαφή αποδοκιμασία στα κυβερνητικά κόμματα, θα σημάνει την αρχή του τέλους της Κυβέρνησης Σαμαρά".

 


-Σε αυτή την περίπτωση, και με δεδομένη την εκτίμησή σας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα, εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί να ανασχεθεί η πορεία του κόμματος σας;


"Το θέμα πλέον δεν είναι τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν. Το θέμα είναι ότι ούτε η Αριστερά, ούτε ο λαός διατίθεται να "τσιμπήσει". Όσο κι αν προβοκάρουν. Το ακροδεξιό περιβάλλον του κ. Σαμαρά εξαντλήθηκε. Φάνηκε και στη Βουλή".


- Περιμένετε έξωθεν παρεμβάσεις;


"Νομίζω ότι πολλοί έχουν αρχίσει να συνηθίζουν στην ιδέα ότι επόμενη κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και εντός και εκτός της χώρας".



-Την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στις αρχές Μαΐου την εντάσσεται στην προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης;


"Αναρωτιέμαι, πιστεύουν ότι θα τους κάνει καλό η παρουσία της εδώ και οι δηλώσεις στήριξης; Η κ. Μέρκελ, το Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, είναι ο καθοδηγητής της λιτότητας, της φτωχοποίησης, της υποταγής στην ασυδοσία των αγορών. Είναι ο αυτουργός της συντριβής μίας κοινωνίας, της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης που γνώρισε ο τόπος μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο’.


-Θα δείτε τη Γερμανίδα καγκελάριο;

 


Πιστεύετε ότι θα ζητήσει να με δει;


- Στην περίπτωση όμως, που ζητήσει τι θα της λέγατε;


"Δεν θα έλεγα τίποτε λιγότερο από αυτά που λέω τέσσερα χρόνια τώρα. Η τραπεζική τους κρίση φορτώθηκε στους λαούς. Η λιτότητα δεν είναι φάρμακο, είναι φαρμάκι για την οικονομία. Οι εργαλειοθήκες τους και οι συνταγές τους είναι εγκληματικές. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να κουρευτεί το μεγαλύτερο μέρος του. Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει το τέλος του μνημονίου, σημαίνει έναρξη της πραγματικής διαπραγμάτευσης. Τέλος, θα της έλεγα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη συνολικά, δικαιούται την ίδια αντιμετώπιση που είχε η χώρα της το 1953. Και ότι ήρθε η ώρα να πάψουν να είναι οι μπαταχτσήδες της ιστορίας. Το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές πολεμικές επανορθώσεις είναι μια ανεκπλήρωτη ιστορική υποχρέωση που εμείς σύντομα θα διεκδικήσουμε με τον πιο επίσημο τρόπο".



- Κύριε πρόεδρε τον ερχόμενο Ιούλιο αν δεν κάνω λάθος γίνεστε 40 ετών. Γεννηθήκατε δηλαδή. τη χρονιά που ξεκινούσε η Μεταπολίτευση. Διάβασα σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει τη νέα Μεταπολίτευση. Ήθελα να σας ρωτήσω καταρχάς, αν βλέπετε θετικά στη Μεταπολίτευση που τώρα, εν μέσω κρίσης, αντιμετωπίζετε σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα αρνητικά;


"Επειδή ο δικομματισμός από το 1974 πρόδωσε τα όνειρα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού για δημοκρατία και δικαιοσύνη, δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πάντα. Ούτε να ξεχνάμε τι είχαμε πριν το 1974. Επειδή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, διαπλοκή και οικονομικά συμφέροντα, οδήγησαν τον τόπο στην χρεοκοπία, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες κατακτήσεις και τους αγώνες ολόκληρων γενιών".


- Και στη συνέχεια πως εννοείται τη νέα Μεταπολίτευση που , όπως ο ίδιος έχετε πει, πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της νέας Μεταπολίτευσης σε αντιδιαστολή με την ιστορική περίοδο από το 1974 έως σήμερα, που όλα δείχνουν πως ολοκληρώνεται;


"Είναι η κατάλληλη στιγμή. Η κρίση δεν θα γίνει η μεγάλη ευκαιρία για τα συμφέροντα, θα γίνει η μεγάλη ευκαιρία για τον λαό. Μας δίνεται η δυνατότητα για την μεγάλη και δημοκρατική ανατροπή. Δημοκρατία ξανά. Να βάλουμε οριστικό τέλος στο πελατειακό κράτος και στο κράτος λάφυρο. Εμείς θέλουμε ένα άλλο κράτος. Δημοκρατικό, ανοιχτό, στην υπηρεσία των εργαζομένων, του λαού και της χώρας. Να χτίσουμε από την αρχή το κοινωνικό κράτος. Κυρίως όμως να κατοχυρώσουμε και να εμβαθύνουμε την λαϊκή συμμετοχή. Μόνο έτσι θα υπάρξει μία νέα χώρα, ένας δημόσιος τομέας που θα οικειοποιείται τα συλλογικά αγαθά και θα τα κάνει προσιτά στους πολίτες. Ερχόμαστε για να τα αλλάξουμε όλα. Και οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τις αγορές και τα κέρδη των τραπεζών".


- Αν σας ρωτήσω αν είστε το νέο ΠΑΣΟΚ θα μου απαντήσετε "όχι". Οπότε, τι συνιστά ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα αριστερό κόμμα με στοιχεία από την παράδοση της ΕΑΜικής Αριστεράς, Ή έναν πολιτικό σχηματισμό που κινείται κάπως πιο αριστερά της κεντροαριστεράς; Ή κάτι άλλο;


"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρωτοπόρο αριστερό πείραμα που μέσα σε λίγα χρόνια πέτυχε πάρα πολλά. Και τα πέτυχε επειδή είχε ενωτική αντίληψη, κινηματική δράση, ριζοσπαστικές προτάσεις. Και κυρίως γιατί χιλιάδες μέλη του έχτισαν ένα κόμμα των μελών, δημοκρατικό και εναλλακτικό. Μην μας συγκρίνετε με άλλα κόμματα, άλλων εποχών. Όσο για το ΕΑΜ, αυτή ήταν μια μοναδική και ανεπανάληπτη στιγμή για το λαό μας. Αν όμως, κάτι πρέπει να κρατήσουμε από το ΕΑΜ είναι να μη περιχαρακωθούμε. Το σύστημα μας θέλει περιχαρακωμένους, χωρίς συμμαχίες, χωρίς διεισδυτικότητα στις πλατιές μάζες. Για αυτό και κάνει δυο ειδών προπαγάνδα. Η μία ότι είμαστε ακραίοι. Η άλλη ότι είμαστε ενδοτικοί, έτοιμοι να γίνουμε ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι σκόπιμο. Συγκρίνει ανόμοια πράγματα, γιατί μας θέλει σαν το είδωλό του. Εμείς δεν θα τους κάνουμε την χάρη".


- Ποια είναι η γνώμη σας για την κινητικότητα που παρατηρείται στην κεντροαριστερά; Έχουμε την ΕΛΙΑ και από την άλλη πλευρά τον τρίτο πόλο της ΔΗΜΑΡ.


"Δεν υπάρχει κινητικότητα. Υπάρχει ανακύκλιση των ίδιων σχηματισμών και των ίδιων προσώπων που δημιούργησαν την κρίση και μετά με περίσσιο θράσος μας είπαν πως "όλοι φταίμε" και "μαζί τα φάγαμε". Το μόνο που της ενδιαφέρει είναι να μην χάσουν το ελάχιστο κομμάτι εξουσίας που τους έχει απομείνει. ΕΛΙΑ και 58, κεντροαριστερά στα λόγια- νεοφιλελεύθερη αντίληψη στην πράξη, υπηρετούν τα μνημόνια και το σύστημα της πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής. Η ΔΗΜΑΡ είναι εγκλωβισμένη. Όσο δεν διαλέγει με ποια πλευρά είναι, τόσο θα βυθίζεται στην κρίση".



- Με τη ΔΗΜΑΡ δηλαδή, του πρώην συντρόφου σας Φώτη Κουβέλη δεν θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση στην προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας;


"Έχω πει ότι και αυτοδύναμος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει ευρύτερες συμμαχίες ως κυβέρνηση. Και με πρόσωπα και με πολιτικές κινήσεις. Αλλά προϋπόθεση για αυτό θα είναι η ριζική ανατροπή της σημερινής πολιτικής, η ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό. Προϋπόθεση θα είναι το τέλος του μνημονίου".



- Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο;


" Από αυτό το ιστορικό κόμμα έχει μείνει μόνο ο τίτλος. Και αυτός όχι για πολύ, ήδη προσπαθούν να τον κρύψουν. Ένα σοσιαλιστικό κόμμα που μετατράπηκε σε συνιστώσα της ΝΔ του Σαμαρά, δηλαδή συνιστώσα μιας διευρυμένης Πολιτικής Άνοιξης. Ε, δε στέκει όσο και να προσπαθήσει κανείς".



- Υπάρχουν όμως, και εσωκομματικά ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά και δημιουργούν πρόβλημα στην εκφορά του ενιαίου δημόσιου λόγου. Μιλήσατε πρόσφατα για κόμμα μελών και όχι αφελών. Είναι αφελής όποιος εκφράζει αμφιβολίες γι’ αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση; Την Ε.Ε. που τείνει να γίνει συνώνυμο του Γερμανικού - Τευτονικού εθνικισμού;


"Τις αποφάσεις μας τις διαμορφώνουμε συλλογικά και τις σεβόμαστε συνολικά. Η Ευρώπη για μας είναι το πεδίο της ταξικής πάλης, το πεδίο το πολιτικών ανταγωνισμών. Οικοδομούμε ένα διαρκώς διευρυνόμενο μέτωπο δυνάμεων απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Ακριβώς για να αποτρέψουμε τη Γερμανική Ευρώπη. Απάντηση στη Γερμανική Ευρώπη δεν είναι ένας νέος απομονωτισμός. Είναι η κοινή δράση και συντονισμένη πορεία της αριστεράς, των κινημάτων αλλά και ευρύτερων δυνάμεων στην Ευρώπη".



-Κύριε πρόεδρε η Ελλάδα, σε αυτή τη συγκυρία εμφανίζεται στο κέντρο ενός ιδιαίτερα αποσταθεροποιημένου γεωπολιτικού τόξου που ξεκινάει από τη Συρία , περνάει από την Τουρκία και την Κριμαία και καταλήγει στα Δυτικά Βαλκάνια. Που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αυριανή κυβέρνηση και εσείς ως πρωθυπουργός, πιθανόν να κληθείτε να αντιμετωπίσετε εκτός των μεγάλων ζητημάτων του χρέους και της ανθρωπιστικής κρίσης και εξίσου μείζονα θέματα εθνικής ασφαλείας . Είστε έτοιμοι;


"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αντιμετωπίσει και αυτές τις δυσκολίες σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, σε μία περιοχή που διακυβεύονται πολλά. Σας διαβεβαιώνω πως είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις. Όμως, σε αντίθεση με την σημερινή κυβέρνηση, αυτό θα το κάνουμε με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του λαού της. Η Ελλάδα δεν είναι οικόπεδο προς πώληση. Έχουμε ήδη σπαταλήσει μεγάλο μέρος της οικονομικής μας ισχύς αποδεχόμενοι ταπεινωτικούς όρους σε μια δανειακή Σύμβαση υποτέλειας. Έχουμε υποστεί ένα εξοντωτικό πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης. Δεν έχουμε όμως χάσει ακόμα τη γεωπολιτική μας δυναμική. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη περιοχή, όπως αυτή της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου. Με μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ως μια χώρα της Δύσης που δεν ακολουθεί όμως τυφλά τις εντολές της Δύσης. Αλλά αναπτύσσει με βάση τις δικές της αξίες, τα δικά της συμφέροντα, διμερείς σχέσεις με όλες τις σημαντικές δυνάμεις στη περιοχή. Με γνώμονα τη προώθηση της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της συνανάπτυξης. Έ, τίποτα από όλα αυτά δε μπορεί να γίνει με μια Ελλάδα χώρα υπό επιτροπεία, αποικία χρέους των πλεονασματικών χωρών της Ε.Ε. Αντιθέτως όλα μπορούν να γίνουν με λαϊκή κυριαρχία και αξιοπρέπεια".


- Πρόσφατα καταθέσατε άλλη μια επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις τράπεζες και την ανακεφαλοποίηση. Γιατί επιμένετε σε αυτό το θέμα;


"Γιατί η απόκτηση του ελέγχου των τραπεζών από ξένα κερδοσκοπικά funds, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το ΤΧΣ, θα έχει τεράστια αρνητική επιρροή στην άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής εξόδου από τη κρίση. Ήδη έχουμε δαπανήσει αρκετά δις για να διατηρήσουμε τις τράπεζες εν ζωή. Εσχάτως χρεωθήκαμε άλλα 50 δις που συσσωρεύτηκαν στο δημόσιο χρέος για την ανακεφαλαιοποίησή τους μετά το καταστροφικό PSI. Και παρόλα αυτά, άλλος πληρώνει άλλος χαίρεται. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν ισχύσουν οι όροι αύξησης ΜΚ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κινδυνεύουμε από την έφοδο κερδοσκοπικών fund, που έναντι ενός ευτελούς συνολικού τιμήματος θα αποκτήσουν τον ουσιαστικό έλεγχο των τραπεζών. Και το Δημόσιο θα έχει υποστεί ζημία στα υπενδεδυμένα κεφάλαια του στις τράπεζες, περίπου κατά 50%".



- Φοβάστε δηλαδή ότι θα ζημιωθεί εκ νέου το ελληνικό δημόσιο ;


"Φοβάμαι κάτι χειρότερο : ότι οι αγοραστές, έναντι πινακίου φακής, θα ελέγχουν το σύνολο σχεδόν της ιδιωτικής περιουσίας, των επιχειρήσεων, των ακινήτων, που ήδη σήμερα βρίσκεται υποθηκευμένο και με αδυναμία εξυπηρέτησης τόκων και δανείων, στα χαρτοφυλάκια των εν λόγω τραπεζών. Θα ελέγχουν με δυο λόγια την ελληνική οικονομία".



-Και πως αυτό μπορείτε να το αποτρέψετε;


"Καταρχάς οι αρμόδιοι να το αποτρέψουν είναι όσοι έχουν την αρμοδιότητα να ελέγχουν τη τήρηση των νόμων και να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον. Ο καθορισμός τιμής των νέων μετοχών σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από την τιμή της ανακεφαλαιοποίησης, συνιστά έγκλημα όχι μόνο πολιτικής αλλά και ποινικής φύσης. Οι νομικοί γνωρίζουν ότι το έγκλημα αυτό ονομάζεται κακουργηματική απιστία και αφορά όλους τους εμπλεκόμενους. Από τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΧΣ και τη διοίκηση της ΤτΕ, ως τον εποπτεύοντα υπουργό των οικονομικών. Και θέλω να επισημάνω ότι οι βαρύτατες αυτές ποινικές ευθύνες δεν αποσείονται από την αλλαγή των σχετικών διατάξεων για το ΤΧΣ, διότι δεν δημιουργείται νομιμότητα όταν ψηφίζονται διατάξεις για τη συγκάλυψη παράνομων πράξεων, από τις οποίες προκύπτει ζημία του Δημοσίου που είναι εκ των προτέρων γνωστή".   




 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ