11/02/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ

Για μια ακόμη φορά η κοινή γνώμη έγινε μάρτυρας της επικοινωνιακής καταιγίδας της κυβέρνησης σχετικά με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Σε καθημερινή βάση πλέον το οικονομικό επιτελείο, με δηλώσεις εντός και εκτός της χώρας, ανεβάζει διαρκώς το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Είναι σκόπιμο να γίνει ξεκάθαρο στον ελληνικό λαό ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την αποφυγή με κάθε τρόπο  – κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα – της ανακοίνωσης νέων δημοσιονομικών μέτρων σε αυτήν την κρίσιμη πολιτικά περίοδο πριν τις ευρωεκλογές.

Την ίδια στιγμή επιμελώς αποκρύπτεται ότι η επίτευξη του όποιου πλεονάσματος οφείλεται σε μια πολιτική που καταστρέφει την πλειοψηφία της κοινωνίας προς όφελος μιας μικρής ολιγαρχίας, με:

•    τη δραματική μείωση των εισοδημάτων και των συντάξεων,

•    τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, μέσω της δραστικής μείωσης των αντίστοιχων δαπανών,

•    την επιβολή δυσβάσταχτων φορολογικών βαρών,

•    τη δέσμευση καταθέσεων ακόμα και μια μικρά ποσά, και

•    τη μη έγκαιρη και ολική αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου.

Επίσης αποκρύπτεται το γεγονός ότι:

•    Σύμφωνα με όσα έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα, που συνδέονται υποτίθεται με τη «βιωσιμότητα του χρέους», συνεχώς αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, με βάση και τις προβλέψεις που γίνονται για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Αναλυτικά οι στόχοι αυτοί είναι: 2014 - 1,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ δηλ. 2,7 δις ευρώ, 2015 – 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ δηλαδή 5,7 δις ευρώ και 2016 -  4,5% ποσοστό του ΑΕΠ που σημαίνει 8,9 δισ. ευρώ.

Επομένως το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι πίσω από τους πανηγυρισμούς της, η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, τη λιτότητα για τους πολλούς, την αφαίμαξη  των λαϊκών εισοδημάτων και την ανελέητη φοροεπιδρομή στα εισοδήματα και στην περιουσία των μικρομεσαίων στρωμάτων, την υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού με διαδικασίες fast track, την περαιτέρω υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους.

Τα επικοινωνιακά κόλπα και η τεχνητή «αισιοδοξία» της κυβέρνησης δεν θα παραπλανήσουν κανέναν. Η επερχόμενη συντριβή της στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ανοίξει το δρόμο για την κυβέρνηση της Αριστεράς, που μαζί με τον λαό θα βάλει τέλος στα μνημόνια της καταστροφής.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ