ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

21/01/2014

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Β. Λυριτζής-Δ. Οικονόμου)



«Η αριστερή κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό»

- Ο κ. Σταθάκης είπε ότι δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου από το ευρώ που να μην οδηγεί σε καταστροφή την ελληνική οικονομία. Συμφωνείτε;

Η απόφαση που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο του συνέδριο, παρότι υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις –κι εγώ ήμουν μεταξύ των στελεχών που κατέθεσαν μια διαφορετική άποψη–, είναι να δώσει τη μάχη μέσα στην Ευρώπη μαζί με τις κυβερνήσεις και τους λαούς του Νότου, με στόχο να την αλλάξει. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε μεν ότι αυτή είναι η βασική του επιλογή, σε κάθε περίπτωση όμως προτεραιότητά του θα είναι η εφαρμογή του προγράμματός του και θα προχωρήσει το πρόγραμμά του χωρίς να υποκύπτει σε κανέναν εκβιασμό.

- Ωστόσο, καθόσον βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων και μπροστά στο ενδεχόμενο υπογραφής νέου μνημονίου, πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις των κομμάτων. Κατά συνέπεια, η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τήρηση του προγράμματός του θα ισχύσει ακόμη κι αν οδηγεί σε απόλυτη ρήξη με την ΕΕ;

Νομίζω ήμουν πάρα πολύ σαφής. Οι αποφάσεις που έχει πάρει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσει τη μάχη μέσα στην Ευρώπη, να την αλλάξει, να γκρεμιστεί αυτό το απεχθές για τους λαούς και τις κοινωνίες της Ευρώπης οικοδόμημα και να οικοδομηθεί μια άλλη Ευρώπη με ισότιμες σχέσεις μεταξύ των χωρών και των λαών. Επίσης, στις αποφάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσδιορίσει και με ποιους συμμάχους θα δώσει τη μάχη αυτή. Με τα προοδευτικά κινήματα, τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα, με αριστερές δυνάμεις αλλά και κυβερνήσεις των χωρών του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου.

Από εκεί και πέρα, νομίζω δεν μπορούμε να είμαστε πιο ξεκάθαροι σε αυτό που είπαμε, ότι δηλαδή, εάν εκβιαστεί μια αριστερή, προοδευτική, αντιμνημονιακή κυβέρνηση με κυρίαρχους εκβιασμούς του τύπου ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση ή θα εξαναγκαστεί η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ κλπ, δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς και θα προχωρήσει αταλάντευτα στην υλοποίηση του προγράμματός της, για το οποίο έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Αλλιώς, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διέφερε σε τίποτα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

- Ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι πλούσιοι είναι εκείνοι που φοροδιαφεύγουν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον πλούτο. Εσείς το πιστεύετε αυτό; Γιατί ως γνωστόν φοροδιαφεύγουν και όσοι δεν κόβουν απόδειξη. Είναι κι αυτοί πλούσιοι;

Εμείς έχουμε προσδιορίσει, καταρχήν, ότι θα ακυρώσουμε τα μνημόνια και, δεύτερον, ότι θα τα αντικαταστήσουμε με ένα σχέδιο ανάπτυξης. Ως προς το πού θα βρεθούν τα λεφτά, το έχουμε προσδιορίσει και αυτό στις αποφάσεις του συνεδρίου μας. Αρχικά, χρήματα θα εξοικονομηθούν από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διότι ούτε το χρέος είναι βιώσιμο ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να το αποπληρώσει. Και εάν δεν υπάρξει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, είτε δημόσιες και κοινωνικές που εμείς θέλουμε κατά προτεραιότητα είτε ιδιωτικές. Ένα ποσοστό χρημάτων λοιπόν θα εξοικονομηθεί με τον τρόπο αυτό.

Ο δεύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων θα είναι, όπως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ώστε να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και όχι τους διάφορους «κολλητούς» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή διάφορους επιχειρηματίες με θαλασσοδάνεια.

Ο τρίτος τρόπος θα είναι να διεκδικήσουμε ως αριστερή κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ήδη, το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία κατέθεσε εχθές επερώτηση, η οποία θα συζητηθεί σε δεκαπέντε μέρες, και συμφωνεί με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, έχουμε κάνει λόγο και για τη φορολογική πολιτική. Με άλλα λόγια, θα επιδιώξουμε να ελαφρύνουμε τα φτωχότερα στρώματα, να επιβαρύνουμε τους πραγματικά πλούσιους και, κυρίως, θα ελέγξουμε και θα φορολογήσουμε τις offshore εταιρείες με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι γίνεται σήμερα, καθώς και τους φοροφυγάδες που βρίσκονται στις διάφορες λίστες της ΤτΕ, της Λαγκάρντ και του Λουξεμβούργου. Δεν υπαινισσόμαστε ότι όλοι όσοι κατονομάζονται στις λίστες αυτές είναι φοροφυγάδες. Θα υπάρξει όμως διασταύρωση στοιχείων και, εφόσον διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αυτές θα φορολογηθούν.

Για να το κάνουμε αυτό –γιατί εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν το κάνει η σημερινή κυβέρνηση–, θα ενισχύσουμε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, αλλά θα διαθέτουμε και την πολιτική βούληση, προκειμένου να προχωρήσουν οι έλεγχοι αυτοί.

Με τους τρόπους αυτούς λοιπόν προσδιορίσαμε ότι μπορούν να βρεθούν κρίσιμοι πόροι που θα μας βοηθήσουν στην εφαρμογή ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

- Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, έχετε έρθει πάλι σε αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Τι απαντάτε στη ΝΔ που σας κατηγορεί για υποκρισία;

Το γεγονός ότι η ΝΔ προσπαθεί να εμπλέξει στην αντιπαράθεσή μας τον Θεό και την τρομοκρατία αποτελεί ένδειξη πανικού της. Αφενός, διότι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει έχουν αποτύχει πλήρως, καθώς οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία, φτώχεια και ανεργία. Αφετέρου, διότι η τρόικα κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 1,2 δισεκ. ευρώ φέτος και ζητά νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί και πάλι για την περίοδο 2014-2015 άλλα 14 δισεκ. ευρώ και να υπογράψει νέο μνημόνιο. Και τρίτον, διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κατάρρευσή της. Επομένως, πρόκειται για ένδειξη πανικού. Διότι είναι γνωστό ότι, όσο κι αν χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα με τον Θεό, δεν επιτυγχάνουν σε επικοινωνιακό επίπεδο.

- Δεν πρέπει όμως να είστε σαφείς σε αυτά που λέτε; Γιατί στην κουβέντα περί αθεΐας παρενέβησαν και μητροπολίτες και σας καλούν να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας.

Πράγματι, κάποιοι επιχειρούν να εμπλέξουν και τους μητροπολίτες στην αντιπαράθεση αυτή. Η θέση όμως του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Σέβεται πάρα πολύ τους θρησκευόμενους, καθώς και τον ρόλο και το πνευματικό, και κυρίως το κοινωνικό, έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις μας είναι πολιτικές.

Ωστόσο, εάν συνεχίσουμε με τον τρόπο αυτό, η προεκλογική αντιπαράθεση για τις ευρωεκλογές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάρει τον εξής χαρακτήρα: θα βγαίνει ο Σαμαράς ή ο Μουρούτης ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα λένε, «Έχετε να επιλέξετε μεταξύ της ΝΔ που σας διασφαλίζει το ευρώ και του ΣΥΡΙΖΑ που είναι διάβολος, τρισκατάρατος κλπ». Είναι δυνατόν να κάνουμε μια τέτοια προεκλογική αντιπαράθεση ερήμην των προβλημάτων των πολιτών; Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα. Τα παιδιά τους είναι άνεργα και οι ίδιοι δεν τα βγάζουν πέρα. Εκεί ακριβώς πρέπει να εστιαστεί η αντιπαράθεση. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανοησίες. Είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για τρομοκρατία; Δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του; Δεν ξέρει ο καθένας στην Ελλάδα ότι η Αριστερά –και η ιστορική και η σημερινή νέα ριζοσπαστική Αριστερά– όχι απλώς δεν έχει καμία σχέση, αλλά βρίσκεται εντελώς απέναντι σε τέτοιες δολοφονικές πρακτικές που αφαιρούν ζωές;

- Στην πραγματικότητα, η ΝΔ δεν λέει ότι είστε τρομοκράτες ή άθεοι. Λέει ότι είστε υποκριτές. Ότι, ενώ ο κ. Τσίπρας δηλώνει άθεος, πηγαίνει και φιλάει σταυρούς για να αλιεύσει ψήφους. Ή ότι, ενώ δεν είστε τρομοκράτες, ζητάτε την αποφυλάκιση και την ευνοϊκή μεταχείριση των κρατουμένων.

Η απάντησή μας είναι η εξής. Όσον αφορά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, την αποκλειστική πολιτική ευθύνη την έχει η σημερινή κυβέρνηση και, ειδικότερα, τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Επαναλαμβάνω, την αποκλειστική ευθύνη και πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτό και όχι να προσπαθούν να κάνουν επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς και να εμπλέκουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το ζήτημα της θρησκείας τώρα, εάν επιμένουν να θέτουν αυτά τα ερωτήματα, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε είναι θεομπαίχτες και επικαλούνται τη θρησκευτική πίστη για να εξαπατήσουν έναν ολόκληρο λαό που σήμερα υποφέρει –τον θεωρούν ανόητο με λίγα λόγια αυτόν τον λαό και προσπαθούν να τον εξαπατήσουν με τέτοιο τρόπο, επομένως είναι θεομπαίχτες– είτε είναι σταυροφόροι, καθυστερημένοι κατά οκτώ αιώνες. Είτε το ένα ισχύει είτε το άλλο, εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια τέτοιου είδους προεκλογική αντιπαράθεση. Ακόμη όμως και αν επιμένουν να εντάξουν τον Θεό είτε στο ευρωψηφοδέλτιό τους είτε στο επικοινωνιακό τους επιτελείο, για να στηρίξει τον παραπαίοντα Μουρούτη, τον Κεδίκογλου ή την Ασημακοπούλου, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Ο λαός αντιμετωπίζει καυτά προβλήματα και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στη ζωή του. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα. Καταντάει γελοιότητα αυτό το πράγμα.

- Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου;

Ναι, εμείς είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι, εάν παραμείνει αυτή η κυβέρνηση, θα πάει σε νέο μνημόνιο. Εξάλλου, και οι οικονομικές εξελίξεις εκεί οδηγούν, γιατί η εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων οδηγεί σε καταστροφή τη χώρα, όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς αλλά και από οικονομικής και παραγωγικής. Επίσης, η κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει να διαπραγματεύεται σκληρά ή και να έρχεται σε ρήξη με την τρόικα, όταν αυτή ζητά παράλογα πράγματα. Αυτό συμβαίνει, πρώτον, διότι δεν διαθέτει πολιτική βούληση• η πολιτική βούληση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα περιορίζεται στην υπακοή στις εντολές της τρόικας. Δεύτερον, είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να είναι η κυβέρνηση πολιτικά όμηρος, λόγω των μιζών και των παράνομων χρηματοδοτήσεων που έδωσαν γερμανικές εταιρείες σε πολιτικά πρόσωπα ή σε υπηρεσιακά πρόσωπα στη χώρα μας, για να παίρνουν οι εταιρείες αυτές δουλειές και υπερτιμολογημένα προγράμματα προμηθειών, με τα οποία επιβαρυνόταν στο τέλος ο ελληνικός λαός, καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονταν για να αγοράσουν αυτούς τους εξοπλισμούς και συνέβαλλαν με τον τρόπο αυτό στην αύξηση του δημοσίου χρέους που έχει σήμερα η χώρα μας.

Το Γραφείο Τύπου



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ