16/01/2014

Ερώτηση Χρ. Καραγιαννίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Υγείας: Αναβάλλονται μεταγγίσεις ασθενών με θαλασσαιμία λόγω έλλειψης σε αίμα

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» αναβάλλονται μεταγγίσεις σε ασθενείς με θαλασσαιμία λόγω ελλείψεων σε αίμα. Σύμφωνα με καταγγελίες του Αχαϊκού Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Πάτρας οι ποσότητες αίματος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της  Πάτρας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι μεταγγίσεις. Πρόκειται περί δραματικής έλλειψης αποθεμάτων αίματος που  είναι απολύτως απαραίτητο για την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών. Η βασική θεραπεία της θαλασσαιμίας είναι οι μεταγγίσεις αίματος που γίνονται κατά μέσο όρο  κάθε  15 ημέρες.  Ως εκ τούτου οι ζωές των ασθενών βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα  ψυγεία του Νοσοκομείου έχουν αδειάσει από αίματα.

Η εθελοντική αιμοδοσία, αποτελεί κορυφαία πράξη αλτρουισμού αλλά οι καθημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα – ακόμα και διαβίωσης- που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες σε αυτή την δύσκολή εποχή, μοιραία βάζουν τον εθελοντισμό σε 2η και 3η μοίρα. Έτσι, ο αριθμός των εθελοντών που παλαιότερα απευθύνονταν εκούσια στο Νοσοκομείο για να αιμοδοτήσει, έχει μειωθεί δραματικά. Ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, από αυτούς που  επιδιώκουν να αιμοδοτήσουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα  αποκλείονται λόγω υψηλής πίεσης, χαμηλού αιματοκρίτη ή άλλων περιστασιακών προβλημάτων υγείας, συνέπεια κυρίως της αγχώδους ζωής και της κακής διατροφής.

Επιπλέον,  λόγω κρίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται για παροχή υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο γι’ αυτό και οι λιγοστές μονάδες αίματος έχουν εξαφανιστεί.

Επειδή οι πάσχοντες από θαλασσαιμία κατήγγειλαν ότι κινδυνεύει  η ζωή τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να συνεχιστούν αδιάλειπτα οι μεταγγίσεις αίματος  των πασχόντων από θαλασσαιμία;

Ο ερωτών βουλευτής

Χρήστος Καραγιαννίδης