13/01/2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζεται η τραγική κατάσταση με τα κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ηρακλείου

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Ηρακλείου όσον αφορά την πληρότητα των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικό δυναμικό, κυρίως δασκάλους αλλά και ειδικοτήτων συνεχίζει να είναι τραγική.

Όπως σημειώνει ο αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, «αυτή τη στιγμή, αν συνυπολογίσουμε και τα σπασίματα τμημάτων με 27, 28 και 29 μαθητές, τα κενά σε δασκάλους προσεγγίζουν τα 45. Τα πρωινά τμήματα που δεν έχουν δάσκαλο ξεπερνούν τα 20». Ενδεικτικά πρωινά τμήματα χωρίς δάσκαλο υπάρχουν στα σχολεία των Βώρων, Πετροκεφαλίου, Πιτσιδίων, Ασημίου(2), Γκαγκαλών, Μητρόπολης,  Προφήτη Ηλία, Τεφελίου, Μοχού(2), Ανάληψης, Τυλίσου, Ελιάς, 2ο Γαζίου,  41ο & 47ο Ηρακλείου...

Για τα κενά σε ειδικότητες μόνο στο νομό Ηρακλείου αναφέρουμε ενδεικτικά: 15 κενά σε γυμναστές στα κλασσικά σχολεία, 200 ώρες διδασκαλίας Γερμανικής ως β’ ξένης γλώσσας ακάλυπτες καθώς και αρκετά κενά σε καθηγητές Αγγλικής γλώσσας.

Απαντώντας στην με αριθμό 2139/27-9-2013 σχετική ερώτησή μας το Υπουργείο σημειώνει ότι «Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι η διασφάλιση της πληρότητας των σχολικών μονάδων σε εκπαιδευτικό δυναμικό, με σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία τους καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2013-2014». Φαίνεται όμως ότι στα χρόνια των μνημονίων ο στόχος του Υπουργείου είναι ανέφικτος αφού άλλες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές η δημόσια εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες, οδηγείται σε διάλυση.

Επειδή είναι αδιανόητο μέσα Ιανουαρίου, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, να υπάρχουν τόσα κενά σε δασκάλους αλλά και ειδικότητες και να διαφαίνεται ο κίνδυνος δημιουργίας τάξεων συνδιδασκαλίας στα μέσα της σχολικής χρονιάς,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε δασκάλους και ειδικότητες στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου αλλά και όλης της χώρας;

2.    Είναι πράγματι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου η σύμπτυξη τμημάτων και η δημιουργία τάξεων με πάρα πολλούς μαθητές καθώς και η δημιουργία τάξεων συνδιδασκαλίας στα μέσα της σχολικής χρονιάς;

Oι ερωτώντες βουλευτές

Κριτσωτάκης Μιχάλης