ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/01/2014

Δελτίο τύπου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα για πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς



ΘEMA :     *Για τη διαφθορά στα εξοπλιστικά προγράμματα

*Για την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση προσφύγων  και μεταναστών με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

*Για την ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από το λαθρεμπόριο καυσίμων και την πώληση νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις

ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά πλήρη διερεύνηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

--------------------------------------------------

Όπως είχε προαναγγείλει, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει συνέχεια και ζητά πλήρη διερεύνηση όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με

-τη διαφθορά στα εξοπλιστικά προγράμματα

-την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας

-την ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από το λαθρεμπόριο καυσίμων και την πώληση νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Συγκεκριμένα :

1.  Από τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Αναστάσιο Νεράντζη, οι βουλευτές και μέλη της Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησαν με την υπ΄αριθμ. Πρωτ. 69/13-1-2014 επιστολή τους

α. να κληθούν να προσέλθουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθ. Δαβάκης, ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κ. Δημ. Γεωργιόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Πολ. Αδαμίδης και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να ενημερώσουν την Επιτροπή για την διαδικασία και τα όργανα με τα οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξασφαλίζει την χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, τις υφιστάμενες διαδικασίες ελέγχου των αναδόχων δημοσίων συμβάσεων στον τομέα της Άμυνας, τα υλικά μέσα και τον μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τέτοιων ελέγχων, καθώς και υφιστάμενους μηχανισμούς αποκλεισμού εταιρειών, που χρησιμοποίησαν αθέμιτα και παράνομα μέσα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος

β. να κληθούν να προσέλθουν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικ. Δένδιας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Νικ. Παπαγιανόπουλος, ώστε να διερευνηθούν στη βάση των καταγγελιών και δημοσιευμάτων κατά πόσο η Ελληνική Αστυνομία τηρεί το Σύνταγμα και τους Νόμους του ελληνικού κράτους.

γ. να κληθεί να προσέλθει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλας προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για το ζήτημα της λαθρεμπορίας καυσίμων και αμέσως μετά να αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

2. Από τον Πρόεδρο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη οι βουλευτές και μέλη της Γιώργος Βαρεμένος, Θοδωρής Δρίτσας, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου ζήτησαν με την υπ΄αριθμ. Πρωτ. 70/13-1-2014 επιστολή τους,

να κληθούν να προσέλθουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθ. Δαβάκης, ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κ. Δημ. Γεωργιόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Πολ. Αδαμίδης,

προκειμένου να ενημερώσουν την Επιτροπή για καίρια ερωτήματα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω και σχετίζονται με το ποιοι, πότε, πώς και γιατί εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Επισημαίνεται με την ευκαιρία ότι ύστερα από αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αύριο Τρίτη 14.1.2014 και ώρα 10.00 π.μ. θα προσέλθει στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Στυλιανός Στασινόπουλος για να ενημερώσει σχετικά με την τύχη της λίστας Λαγκάρντ και για συναφή θέματα αρμοδιότητάς του.

*Σας αποστέλλουμε συνημμένα τα πλήρη κείμενα των δυο επιστολών, που απεστάλησαν προς τους Προέδρους των δυο Επιτροπών αντίστοιχα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

13/1/2014

_________________________

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα, 13/1/2014

Προς τον Πρόεδρο

της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

κ. Αναστάσιο Νεράντζη

ΚΟΙΝ (με ευθύνη του κ. Προέδρου) :

Προς τα Μέλη

της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Κύριε Πρόεδρε,

Σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής, αντικείμενο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αποτελεί και «η έρευνα και αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για τη μελέτη και επεξεργασία προτάσεων, που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας και η παρακολούθηση της εφαρμογής τους».

Για την ανταπόκριση της Επιτροπής μας σε αυτήν την υποχρέωση, πέραν των άλλων προτάσεων που έχουμε καταθέσει και εκκρεμεί η ανταπόκρισή σας, προτείνουμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής σε διαφορετικές συνεδριάσεις για την έρευνα, αξιολόγηση, μελέτη και επεξεργασία προτάσεων επί δυο ζητημάτων κρίσιμης σημασίας για το δημόσιο βίο, τα οποία αναδείχθηκαν στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα :

α. Τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη ομολογίες πρώην κρατικών αξιωματούχων σχετικά με «μίζες» πολλών εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, οι οποίες καταβάλλονταν για την σύναψη συμβάσεων προμήθειας εξοπλισμών.

Απέναντι σε αυτήν την αποκρουστική κατάσταση, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας υποχρεούται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε να συγκαλέσετε άμεσα σε συνεδρίαση την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία να κληθούν να προσέλθουν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθ. Δαβάκης, ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κ. Δημ. Γεωργιόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Πολ. Αδαμίδης και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να ενημερώσουν την Επιτροπή για την διαδικασία και τα όργανα με τα οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξασφαλίζει την χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, τις υφιστάμενες διαδικασίες ελέγχου των αναδόχων δημοσίων συμβάσεων στον τομέα της Άμυνας, τα υλικά μέσα και τον μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τέτοιων ελέγχων, καθώς και υφιστάμενους μηχανισμούς αποκλεισμού εταιρειών, που χρησιμοποίησαν αθέμιτα και παράνομα μέσα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

β. Σύμφωνα με ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό HOT-DOC (τεύχος Δεκεμβρίου 2013), και το οποίο επιβεβαιώθηκε από ηχητικό απόσπασμα που αναπαρήχθη στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο 105.5” (20.12.2013), ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος φέρεται να προέτρεψε υφισταμένους του να κάνουν το βίο αβίωτο σε συλληφθέντες μετανάστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας δήλωσε σε αστυνομικούς μεταξύ άλλων τα εξής: “Πρέπει να τους κάνουμε το βίο αβίωτο. Δηλαδή να ξέρει ο άλλος ότι όταν θα έρθει στη χώρα αυτή, θα καθίσει μέσα. Αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα, αποτελούμε το καλύτερο τόπο προσέλκυσης μεταναστών”. Στο ίδιο τεύχος, εξάλλου, φιλοξενούνταν μαρτυρίες προσφύγων που υπέστησαν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση (γδύσιμο, βαριά σωματική βία, εκφοβισμό, βιασμούς, στέρηση φαγητού, εγκλεισμό σε άθλιες συνθήκες), πριν επαναπροωθηθούν παράνομα στην Τουρκία.

Η αποκάλυψη προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην περίπτωση της άσκησης βασανιστηρίων, της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης συλληφθέντων και κρατουμένων προσφύγων και μεταναστών, η χρήση παράνομων μέσων αποτροπής και η άσκηση βασανιστηρίων δεν μπορούν να αποδοθούν σε αστυνομική αυθαιρεσία ή τη χρήση “αναγκαίας βίας” κατά τη συμπλοκή. Αντίθετα, αντιστοιχούν σε ρητές εντολές των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛ.ΑΣ. Επισημαίνουμε επιπροσθέτως ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία δημόσια ανακοίνωση από το Υπουργείο, ούτε έχει απαντηθεί σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το λόγο αυτό σας ζητούμε να συγκαλέσετε άμεσα σε συνεδρίαση την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία να κληθούν να προσέλθουν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικ. Δένδιας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Νικ. Παπαγιανόπουλος, ώστε να διερευνηθούν στη βάση των καταγγελιών και δημοσιευμάτων κατά πόσο η Ελληνική Αστυνομία τηρεί το Σύνταγμα και τους Νόμους του ελληνικού κράτους.

γ. Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων 2012 – 2013 του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλα, η απώλεια εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δις ευρώ το χρόνο για το Κράτος, ενώ στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος και για νοθευμένα καύσιμα στις Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων μάλιστα οι υπεύθυνοι «πρέπει να διωχθούν και να επιστρέψουν τα όσα καταχράστηκαν από το Δημόσιο». Εξάλλου, στην ίδια έκθεση αποτιμάται η ετήσια απώλεια εσόδων από τη διαφθορά σε 12 δις ευρώ με την εκτίμηση ότι εάν είχε παταχθεί η διαφθορά «δε θα είχαμε χρεοκοπήσει σε αυτό το βαθμό». Για το λόγο αυτό σας ζητούμε να συγκαλέσετε άμεσα συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία να κληθεί να προσέλθει ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γ. Σούρλας προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για το ζήτημα της λαθρεμπορίας καυσίμων και αμέσως μετά να αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Οι αιτούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Βούτσης

Θοδωρής Δρίτσας

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Παναγιώτης Λαφαζάνης

_________________________

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα, 13/1/2014

Προς τον Πρόεδρο

της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων

και Συμβάσεων κ. Λάζαρο Τσαβδαρίδη

ΚΟΙΝ (με ευθύνη του κ. Προέδρου) :

Προς τα Μέλη

της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων

Κύριε Πρόεδρε

Σύμφωνα με το άρθρο 31Β του Κανονισμού της Βουλής,  αντικείμενο της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, αποτελεί η προηγούμενη εξέταση και παρακολούθηση της εφαρμογής των εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων αμυντικού υλικού.

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής συμπληρώθηκαν  με τα άρθρα 72 επ. του Ν. 3883/2010, σε συνδυασμό με τον Νόμο 3978/2011, που κατέστησαν υποχρεωτική την διατύπωση γνώμης της Επιτροπής πριν την έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της Δομής Δυνάμεων, καθώς και πριν την κατάρτιση του Μακροπρόθεσμου και Τριετούς Κυλιόμενου Προγράμματος Προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έκπληκτη η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί ομολογίες κρατικών αξιωματούχων σχετικά με παρέλαση εκατομμυρίων ΕΥΡΩ, τα οποία με ευκολία και με διάφορα μέσα (βαλίτσες, εξωχώριες εταιρείες κλπ) ενθυλακώνονταν από επιτήδειους και στη συνέχεια μετακυλίονταν στον φορολογούμενο, ο οποίος τελικά πλήρωνε και πληρώνει το τίμημα της «μίζας».

Απέναντι σε αυτήν την ζοφερή κατάσταση, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Για το λόγο αυτό σας ζητάμε να απευθύνετε πρόσκληση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλο, την Αναπληρώτρια Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αθ. Δαβάκη, τον Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων κ. Δημ. Γεωργιόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Πολ. Αδαμίδη, προκειμένου να ενημερώσουν την Επιτροπή για τα παρακάτω ζητήματα :

α. Για ποιές υποθέσεις συμβάσεων κύριου υλικού και αντισταθμιστικών ωφελημάτων έχουν διαβιβαστεί έγγραφα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

β. Πόσες και ποιές συμβάσεις προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού υπέγραψαν μετά την αποχώρησή του κ. Αντώνη Κάντα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι εταιρείες ή τα φυσικά πρόσωπα που κατονόμασε ως παρόχους «μίζας» και ποιά είναι η εμπλοκή τους στην πίστωση από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων των αμαρτωλών συμβάσεων του παρελθόντος, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα;

γ. Προτίθεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ερευνήσει την σχέση των εταιρειών, των τραπεζών, των αριθμών λογαριασμών και των υπεράκτιων εταιρειών, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Αντώνης Κάντας με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ και τα ονόματα της λίστας με τα εμβάσματα προς τράπεζες στο εξωτερικό και άλλες λίστες για τις οποίες έχει γίνει κατά καιρούς λόγος; Διασταυρώνονται τα καταγγελλόμενα στοιχεία με το σκάνδαλο Siemens και άλλα παρόμοια; Οι μίζες αφορούν προμήθειες μόνο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή και άλλων Υπουργείων;

δ. Πότε επιτέλους η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα εφαρμόσει το Νόμο 2656/1998 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση του Ο.Ο.Σ.Α. για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές που υπεγράφη στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου 1997 και τέθηκε σε ισχύ την 15η Φεβρουαρίου 1999; Η Σύμβαση αυτή υποχρεώνει την Ελλάδα να θεσπίσει επαρκείς ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος όχι μόνο δημόσιων λειτουργών, αλλά και εταιρειών, που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας.

ε. Ποιό είναι το ύψος των ποινικών ρητρών, που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στις εταιρείες, που κατονόμασε ο κ. Αντ. Κάντας ως παρόχους «μίζας»;

στ. Πόσες και ποιές από τις εταιρείες που κατονομάστηκαν από τον κ. Αντ. Κάντα εγγράφηκαν στο Ενιαίο Μητρώο Επιχειρήσεων Αμυντικού Τομέα (ΕΜΕΑΤ) μετά το 2010 ή εξακολουθούν να παραμένουν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού του ΠΔ 3/2008; Με ποιά δικαιολογητικά έγινε η εγγραφή τους;

ζ. Πόσες υποθέσεις συμβάσεων κύριου υλικού ή συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων έχει διαβιβάσει αυτεπαγγέλτως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη Δικαιοσύνη, κατόπιν διεξαγωγής ελέγχων και επιθεωρήσεων;

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε, ώστε οι προσερχόμενοι στην Επιτροπή να καταθέσουν το σύνολο των εγγράφων, από τα οποία τεκμηριώνεται η ακρίβεια της απάντησής τους.

Τέλος, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση της Επιτροπής για κάθε άλλο κρίσιμο και επίκαιρο θέμα αρμοδιότητος ΥΠΕΘΑ, που αφορά σε εξοπλισμούς.

Με εκτίμηση οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ μέλη της Επιτροπής

Γιώργος Βαρεμένος

Aγνή Καλογερή

Θοδωρής Δρίτσας

Βασίλης Χατζηλάμπρου



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ