10/01/2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Άννα Μουσδούκου)

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Άννα Μπουσδούκου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το Τ.Τ χρόνια τώρα λειτουργούσε ως το «θησαυροφυλάκιο» του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος και ο εκάστοτε πρωθυπουργός τοποθετούσε στο Τ.Τ έναν κολλητό του: ο Ανδ.Φιλιππίδης φίλος της οικογένειας Καραμανλή, ο Κλ.Παπαδόπουλος φίλος της οικογένειας Παπανδρέου. Η έρευνα πάντως πρέπει να προχωρήσει και στις άλλες τράπεζες, διότι τέτοια θαλασσοδάνεια που «φορτώθηκαν» μετά σε τραπεζικά ελλείμματα και στο ελληνικό δημόσιο χρέος, έχουν δώσει και άλλοι τραπεζικοί κολοσσοί της χώρας μας. Εγείρεται επιπλέον θέμα κατά πόσο η εποπτεία της διαδικασίας της δανειοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει γίνει σωστά. Επομένως το βασικό ζητούμενο είναι να προχωρήσει η δικαστική έρευνα απερίσπαστα και μέχρι τέλους, προκειμένου να μην κουκουλωθεί η υπόθεση.

Εγείρει θέμα η εμπλοκή της επικεφαλής του Τ.Χ.Σ στην υπόθεση του Τ.Τ

Επιπλέον, το γεγονός ότι μεταξύ των διωκομένων για την υπόθεση του Τ.Τ περιλαμβάνεται και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κ.Σακελλαρίου, εγείρει θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης. Ηθικής για την κυρία Σακελλαρίου και πολιτικής για την κυβέρνηση που την όρισε επικεφαλής. Θα πρέπει και από την κυβέρνηση και από την ίδια να υπάρξει σήμερα μια απάντηση.

Μοναδική περίπτωση το Δημόσιο να βάζει τα λεφτά, αλλά τα κλειδιά να τα κρατούν οι τραπεζίτες

Η Proton Bank του κ.Λαυρεντιάδη που έδωσε τα τεράστια δάνεια στον εαυτό του και στους κολλητούς του ήταν ιδιωτική τράπεζα. Η αμερικάνικη Lehman Brothers που προκάλεσε την παγκόσμια κρίση το 2007 ήταν επίσης ιδιωτική. Η Τράπεζα Πειραιώς, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος ο κ.Προβόπουλος, ήταν επίσης ιδιωτική και παρόλα αυτά, κι εκείνη έδωσε θαλασσοδάνεια και πούλησε την Proton Bank στον Λαυρεντιάδη. Επομένως, το θέμα είναι οι διοικήσεις. Ωστόσο, σήμερα στην Ελλάδα, το 90% και πλέον των μετοχών των συστημικών τραπεζών ανήκει στο Δημόσιο. Αφού λοιπόν το Δημόσιο είναι εκείνο που έχει βάλει τα λεφτά, επιβαρύνοντας με δεκάδες δισ. ευρώ τον Έλληνα φορολογούμενο, είναι αναμενόμενο να έχει και τα κλειδιά. Εντούτοις, είμαστε η μοναδική περίπτωση στον κόσμο που το Δημόσιο βάζει τα λεφτά, αλλά τα κλειδιά τα κρατούν οι ιδιώτες τραπεζίτες.

Η υπόθεση των εξοπλισμών να μην ξεβραστεί στα ρηχά αλά Siemens

Η υπόθεση Κάντα που διαρκώς βγάζει και άλλα θέματα στον αέρα, πρέπει να προχωρήσει και να μην ξεβραστεί στα ρηχά αλά Siemens. Εννοείται ότι πρέπει να επιστραφούν όσο το δυνατό περισσότερα από τα κλεμμένα πίσω. Αν δεν είχαμε τη χασούρα για το δημόσιο ταμείο από τις μίζες των εξοπλισμών και από τα θαλασσοδάνεια στους ισχυρούς μεγαλο-παράγοντες και τους κολλητούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν θα είχαμε Μνημόνιο. Αν είχαμε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα χωρίς φοροδιαφυγή και μπόνους στους φορολογικά ισχυρούς δεν θα είχαμε ελλείμματα και χρέη. Όλα αυτά παραπέμπουν στην ανάγκη να αποκτήσουμε επιτέλους μια κυβέρνηση έντιμη και ικανή να εξασφαλίσει ανάπτυξη και δικαιοσύνη.

Ιδεολογικά και αξιακά απαράδεκτα τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία, αλλά είναι απολύτως απέναντί της. Θεωρούμε ιδεολογικά και αξιακά απαράδεκτο κάποιος να παίρνει ένα κουμπούρι και να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές, στο όνομα οποιοδήποτε σκοπού.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ