04/12/2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Α. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ  Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε και με το ΕΒΕΑ αλλά και την Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας στη χώρα μας στο μέσο μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να στηριχθεί ο θεσμός του Επιμελητηρίου. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πιστεύουμε ότι μπορεί να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο στην αναγκαία διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας μας και στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Και είναι σε όλους μας κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση  αν δεν στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τα προβλήματα της ρευστότητας, για την ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την αδυναμία των τραπεζών να δώσουν πιστώσεις. Είχαμε όμως την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και το τεράστιο ζήτημα του ασφαλιστικού προβλήματος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, της βόμβας αυτής στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, όταν 350 χιλιάδες περίπου μικρομεσαίες επιχειρηματίες βρίσκονται εκτός ασφαλιστικού συστήματος και δεν μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Εμείς υποστηρίζουμε την πρόταση, την ιδέα να υπάρξει κεφαλαιοποίηση των χρεών και να ξεκινήσουν από 1/1/2014 αυτοί οι 350 χιλιάδες να πληρώνουν τη συνδρομή τους και να επανεταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι πλέον δεν είναι μονάχα ένα πρόβλημα που αφορά τον κλάδο, αλλά είναι ένα ζήτημα που, κατά την άποψή μας, παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής και υγειονομικής τραγωδίας. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση σ΄ αυτό το πρόβλημα.

Τέλος είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και το τεράστιο θέμα της επικαιρότητας, το θέμα των πλειστηριασμών, της άρσης προστασίας στην πρώτη κατοικία και της πιθανότητας πλειστηριασμού στην πρώτη κατοικία. Για μας αυτό είναι ίσως η σημαντικότερη κόκκινη γραμμή, την οποία, αν δεν είναι διατεθειμένη να θέσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να την θέσει η κοινωνία.

Χθες καταθέσαμε μια πρόταση που βάζει την ουσία του προβλήματος, γιατί δεν είναι μόνο η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος. Κυρίως είναι η δυνατότητα να απαγορεύσουμε άμεσα τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε κερδοσκοπικά ιδρύματα και οργανισμούς που, με έδρα κάποια νησιά του Ειρηνικού, θα έρθουν να πάρουν φθηνά τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το αποτρέψουμε. Κι επειδή έχουν περάσει 24 ώρες από την κατάθεση και τη δημοσιοποίηση της πρότασης, αλλά δεν έχω ακούσει καμία συγκεκριμένη θέση από την κατά τα άλλα λαλίστατη σε διάφορα ζητήματα κυβέρνηση, θέλω να καλέσω για άλλη μια φορά τον Πρωθυπουργό να λάβει ξεκάθαρη θέση. Θα στηρίξει, θα ψηφίσει η κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία μέσα στη Βουλή τη συγκεκριμένη τροπολογία ή θα συνεχίζεται αυτό το κρυφτούλι με την τρόικα, που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, αλλά το τέλος αυτού του έργου που έχουμε ξαναδεί δεν έχει happy end, αλλά αντιθέτως  ένα τραγικό τέλος για τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Είμαι χαρούμενος που βρίσκουμε υποστηρικτές σε μια πρόταση ρεαλιστική στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των Επιμελητηρίων. Πιστεύουμε ότι θα βρούμε υποστηρικτές στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ελπίζω ότι θα βρούμε υποστηρικτές και στην πλειοψηφία μέσα στην ελληνική Βουλή.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ: Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα της συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ώστε να τον ενημερώσουμε και σαν ΕΒΕΑ αλλά και ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, στην οικονομία.

Πράγματι διανύουμε πάρα πολύ δύσκολες μέρες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι και οι κινήσεις και οι πολιτικές προτάσεις που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση σε ότι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ένα μείζον θέμα το οποίο απασχολεί  αυτή τη στιγμή όλη την κοινωνία είναι το θέμα των πλειστηριασμών. Η θέση των Επιμελητηρίων σε αυτό το θέμα είναι ότι για τους φτωχούς και άνεργους θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθεί με κάθε κόστος η πρώτη κατοικία.

Σε ότι αφορά αυτούς οι οποίοι εσκεμμένως βρίσκουν παράθυρα, ενώ έχουν τη δυνατότητα και δεν πληρώνουν, βεβαίως και θα πρέπει να ισχύσουν άλλες διατάξεις. Και, βεβαίως, το θέμα που αφορά τα Επιμελητήρια, τη στήριξη δηλαδή του επιμελητηριακού θεσμού που δυστυχώς βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο της τρόικα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι κοντά στις 900 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι κοντά στους 250 δήθεν ισχυρούς.