06/11/2013

Ερώτηση Χ.Καφαντάρη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών: Ανάγκη μείωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης

Στις 27 Αυγούστου 2013 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχαμε καταθέσει την υπʼ αριθμ. 955 ερώτηση για την ανάγκη μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, απευθυνόμενοι μεταξύ άλλων και στον κ. Υπουργό Οικονομικών. Καθώς βρισκόμαστε προ της ενάρξεως της νέας χειμερινής περιόδου, και εφόσον ο κ. Υπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση, το ζήτημα παραμένει το ίδιο:

Κατά την περσινή χειμερινή περίοδο με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης με αιτιολογία την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Με την υπέρμετρη αύξηση της τιμής του πετρελαίου (πάνω από 40%) επήλθε μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 70%, ενώ παράλληλα οι πολίτες στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα στην καύση βιομάζας, καθώς και σε κάθε είδους ακατάλληλα υλικά.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ και τα σχετικά Δελτία Τύπου, που εκδόθηκαν πέρυσι τον χειμώνα, δημιουργήθηκαν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ αναφέρθηκαν και προβλήματα δημόσιας υγείας σε πολλές αστικές περιοχές λόγω των υπερβάσεων, που σημειώθηκαν στις μετρούμενες τιμές των μικροσωματιδίων.

Σημειώνουμε, δε, ότι σύμφωνα με νεώτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, ακόμα και μικρές υπερβάσεις των τιμών των μικροσωματιδίων εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Επειδή, η αύξηση της τιμής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην υποτιθέμενη «σταυροφορία» κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, ενώ αντίθετα επέφερε μείωση των εσόδων του δημοσίου.  Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπήρξε αύξηση των κρατικών εσόδων 102 εκ. ευρώ. Αποκρύπτει όμως το γεγονός ότι τα έσοδα από ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 257,39 εκ. ευρώ και αν σε αυτά προστεθούν τα 82 εκ., ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης, δημιουργείται έλλειμμα 340 εκ. ευρώ στα οποία αφαιρώντας τα 102 εκ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω του αυξημένου ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκ. ευρώ.

Επειδή, η αύξηση της τιμής ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης δημιούργησε τεράστιο κοινωνικό ζήτημα: απέκλεισε κατηγορίες πολιτών από το στοιχειώδες δικαίωμα να μπορούν να ζεσταθούν το χειμώνα και γύρισε την κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω, με τη χώρα μας να καταγράφει την περσινή χειμερινή περίοδο  ακόμα και θύματα,  λόγω της χρήσης ακατάλληλων και επικίνδυνων μέσων θέρμανσης.

Επειδή παράλληλα, η στροφή των καταναλωτών στην καύση βιομάζας δημιούργησε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως:

•     Αύξηση της λαθραίας υλοτόμησης,

•     Σοβαρούς κινδύνους για την διάσωση και προστασία των δασών και των περιαστικών αλσών,

•    Σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα σε αστικές περιοχές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα προχωρήσει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας και να αποφευχθούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα δημόσιας υγείας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Καφαντάρη Χαρά