18/10/2013

Οι καταλήψεις πεζοδρομίων και η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση τραπεζοκαθισμάτων από το Δήμο Αθηναίων, παραβιάζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) - Ερώτηση Νίκου Χουντή στην Κομισιόν

Την απαράδεκτη πολιτική της άνευ ορίων αδειοδότησης τραπεζοκαθισμάτων από το Δήμο Αθηναίων, με την οποία καταπατούνται τα δικαιώματα πρόσβασης πολιτών και ατόμων με ειδικές ανάγκες, φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού μνημονεύει πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, σχετικά με την «παρακώλυση της ελεύθερης χρήσης και προσπέλασης πεζοδρομίων και διαβάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις που έχει η άνευ ορίων αδειοδότηση τραπεζοκαθισμάτων των δημοτικών αρχών στην ελεύθερη χρήση και προσπέλαση πεζοδρομίων και διαβάσεων από τους πολίτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες», ρωτάει την Κομισιόν κατά πόσο η συγκεκριμένη πολιτική του Δήμου Αθηναίων αντιβαίνει στην κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα στη «Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 26), στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 και στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ που έχει επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (23 Δεκεμβρίου 2010) και την Ελλάδα (11 Απριλίου 2012)».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

“Δεκάδες είναι οι καταγγελίες κατοίκων του Δήμου Αθηναίων ότι η δημοτική αρχή με την πολιτική της στην αδειοδότηση τραπεζοκαθισμάτων επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα πεζοδρόμια της πόλης.

Το Δεκέμβριο του 2006, ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα, μετά από αρκετές καταγγελίες και αναφορές πολιτών, εξέδωσε πόρισμα (Υπόθεση 984/11.02.1999) για την «παρακώλυση της ελεύθερης χρήσης και προσπέλασης πεζοδρομίων και διαβάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων», στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις επιπτώσεις που έχει η άνευ ορίων αδειοδότηση τραπεζοκαθισμάτων των δημοτικών αρχών στην ελεύθερη χρήση και προσπέλαση πεζοδρομίων και διαβάσεων από τους πολίτες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει δραματικότερη, θέτοντας πια σε άμεσο κίνδυνο, την ελεύθερη και ασφαλή διάβαση όλων των πολιτών της Αθήνας και ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία.

Με δεδομένη, τόσο τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 26), όσο και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 και συγκεκριμένα τον Τομέα Δράσης της Προσβασιμότητας, καθώς επίσης, και τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ που έχει επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (23 Δεκεμβρίου 2010) και την Ελλάδα (11 Απριλίου 2012), ερωτάται η Επιτροπή:

1) Με δεδομένο ότι πολλά από τα πεζοδρόμια στο Δήμο Αθηναίων στα οποία έχουν δοθεί άδειες τραπεζοκαθισμάτων και εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών, έχουν κατασκευαστεί και εκσυγχρονιστεί με κοινοτικούς πόρους (Ερώτηση 6177/2009), ποιες είναι οι διαδικασίες που έχει η Κομισιόν στη διάθεσή της για τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας υποδομών που έχουν λάβει κοινοτική χρηματοδότηση;

2) Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομολογία σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία; Με ποιο τρόπο μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη των εμποδίων και των φραγμών στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και στην ουσιαστική προάσπιση των δικαιωμάτων τους;”