10/10/2013

Τμήμα Παιδείας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων: Ο αγώνας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια είναι αγώνας για την προστασία της δημόσιας εκπαίδευσης

Κλιμάκιο του τμήματος Παιδείας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, πλαισιωμένο από την βουλευτή Παναγιώτα Δριτσέλη επισκέφτηκε το Τμήμα Επιστημών, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της στήριξης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις διαθεσιμότητες και στην διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Παρά το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας ανέκαθεν ήταν και παραμένουν υποστελεχωμένα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η τρόικα ζητούν την πλήρη διάλυσή τους, με έναν και μοναδικό στόχο. Την παράδοση του αγαθού της εκπαίδευσης στα κολέγια και στην ιδιωτική αγορά. Μάλιστα, με απαράδεκτα «τελεσίγραφα» ο Υπουργός Παιδείας επιχειρεί να πιέσει τους εργαζόμενους να σταματήσουν τους αγώνες τους και να παραδώσουν στην τρόικα τις λίστες των διαθεσίμων

Στην παρέμβασή της προς τους εργαζόμενους η Παναγιώτα Δριτσέλη επεσήμανε πως τα ελληνικά ΑΕΙ είναι υποστελεχωμένα σε όλα τα επίπεδα. Η αδυναμία εξυπηρέτησης των φοιτητών, η έλλειψη πόρων για την ενδυνάμωσης της διεθνούς ερευνητικής παρουσίας των ελληνικών ιδρυμάτων, η διασφάλιση ποιοτικών συνθηκών διδασκαλίας, η φοιτητική μέριμνα, σαφώς και δεν είναι προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Αντίθετα η μεγάλη προτεραιότητα είναι τα Κολέγια. Για αυτά γίνονται όλα, όπως και για τα ιδιωτικά ΙΕΚ, και γενικά για όλες αυτές τις νέες μορφές κατάρτισης που θεσμοθετεί το Υπουργείο και χαρίζει στην ιδιωτική αγορά. Όλη αυτή η κατάσταση έχει ουσιαστικά καταστήσει έρμαιο τη δημόσια Παιδεία μιας ατελέσφορης πολιτικής που εναντιώνεται  στο δημόσιο συμφέρον και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι τόνισαν τον γενικό παραλογισμό του Υπουργείου Παιδείας. Τα Τμήματα, όπως υπογράμμισαν, βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης και οι απολύσεις αυτές δεν βασίζονται σε καμία μελέτη,αφού δεν είναι γνωστά ούτε η μέθοδος αξιολόγησης, ούτε τα κριτήρια ούτε η διαδικασία που υπαγόρευσαν την κατάργηση των θέσεων, παρόλο που οι ανάγκες σε προσωπικό, όπως τις κατέγραψαν τα ίδια τα ΑΕΙ, είναι τεράστιες. Η μόνη έννοια του Υπουργείου ήταν η ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικα για απολύσεις με αριθμούς και ονοματεπώνυμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται με όλες του τις δυνάμεις και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων, ενώ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να ακούσει, έστω και την ύστατη ώρα, τις φωνές της λογικής, και να μην ενδώσει στις απαιτήσεις δανειστών και επιχειρηματιών για απολύσεις και διάλυση των Πανεπιστημίων.

Τμήμα Παιδείας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων