09/10/2013

Ανακοίνωση Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ: Η παιδεία στο κρεβάτι του Προκρούστη. Οι μαθητές στον Καιάδα

Ο ανοιχτός πόλεμος, που  έχουν κηρύξει οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στη χώρα μας απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και στα αναφαίρετα δημόσια  αγαθά, βρίσκεται στο χώρο της παιδείας σε πλήρη εξέλιξη.

Με τα μνημονιακά της όπλα η κυβέρνηση έχει βάλει εδώ και καιρό την παιδεία στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Μετά το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και «το πλεονάζον προσωπικό» στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα  έφεραν το Νόμο για το Λύκειο, που ορθώνει όλο και μεγαλύτερα εμπόδια στον αγώνα για τη μόρφωση. Στη συνέχεια ανακάλυψαν τα πλεονάζοντα μαθήματα στα σχολεία και ύστερα ήλθε η σειρά των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών. Τώρα ήρθε η σειρά και των πλεοναζόντων μαθητών των ΕΠΑΛ, οι οποίοι δεν οδηγούνται μόνο με αυτόματο πιλότο στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά πολύ περισσότερο οδηγούνται σε δίκες σαν κοινοί κακοποιοί, επειδή τολμούν να ζητούν το αυτονόητο, τη δωρεάν δημόσια παιδεία.

ʽΕτσι ξαφνικά, όπως συνηθίζουν άλλωστε στον καιρό των μνημονίων, ανακάλυψαν και νέο μέτρο, αυτό της διαθεσιμότητας των μαθητών με τη μέθοδο των ακαριαίων δικών.

Κανένας μαθητής δεν περισσεύει.  Κανένας μαθητής δεν είναι κακοποιός.

Η πολιτική τους  διαλύει την κοινωνία, τη νέα γενιά. Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια εκπαίδευση, είναι καταστροφική για το λαό.

Η Ν.Ε Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη σύλληψη, τις προσαγωγές και την αντιμετώπιση των μαθητών ως επικίνδυνων κακοποιών.

Κάθε σχολείο, κάθε ανώτατο ίδρυμα να γίνει κυψέλη αγώνα και αλληλεγγύης, να γίνει εστία αντίστασης για να μην συνεχιστεί η καταστροφή, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Οι μαζικοί και ενωτικοί  αγώνες στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και στις σχολές είναι αυτοί που ανοίγουν ορίζοντες.

Αντίσταση – αλληλεγγύη – ανατροπή

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ