ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/10/2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ



•    Ο κ. Πρωθυπουργός επιμένει να διακινεί την επικίνδυνη για τη Δημοκρατία θεωρία των λεγόμενων «δύο άκρων». Δυστυχώς, την επανέλαβε και χθες στην Ουάσιγκτον. Προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους με ακροδεξιά δολώματα. Διχάζει το λαό μήπως και έτσι παραμείνει στην εξουσία. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει το λαό στην πορεία προς την εξουσία

Γιʼ αυτό, όταν ο κ. Σαμαράς μιλά για άκρα και ακραίους, ας κοιτάζεται στον καθρέφτη.

•    Η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης από το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο δυστυχώς ανοίγει την πόρτα της κοινωνικής οργής στα ναζιστικά ρεύματα. Εμείς θέλουμε να την κλείσουμε μια για πάντα. Θέλουμε να ζήσουμε τις μεγάλες θετικές εκπλήξεις στις Ευρωεκλογές – με τη σημαντική άνοδο της Αριστεράς παντού, σε όλη την Ευρώπη

•    Γιʼ αυτό ζητάμε τη συντονισμένη αντιστροφή της λιτότητας στην Ευρώπη με ενίσχυση της ζήτησης. Γιʼ αυτό ζητάμε την αναπτυξιακή επανεκκίνησή της τόσο με Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, ώστε να διαγραφεί σημαντικό μέρος της ονομαστικής αξίας του και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όσο και μʼ ένα Σχέδιο Μάρσαλ 2. Το ζητάμε για όλους. Όχι μόνο για το Νότο – και μάλιστα σε βάρος του Βορρά. Το απαιτούμε για να επανενώσουμε την οικονομικά διαιρεμένη Ευρώπη.


Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας που, όπως ξέρετε, αποδέχομαι πάντα με μεγάλη χαρά.

Είμαστε, σήμερα, εδώ σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την Ελλάδα. Όπως έχετε πληροφορηθεί, εδώ και  λίγες μέρες, η κυβέρνηση επιχειρεί την οργανωτική εξάρθρωση της ναζιστικής συμμορίας με την ονομασία «Χρυσή Αυγή».

Το έπραξε απρόθυμα. Εξαναγκάστηκε από την οργή του λαού και από την αντίδραση της δημοκρατικής Ευρώπης, μετά τη στυγερή δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Του Παύλου Φύσσα.Ενός ανθρώπου του πολιτισμού και της Αριστεράς.Ως ΣΥΡΙΖΑ ευχαριστούμε τη δημοκρατική Ευρώπη. Τα κόμματα της Αριστεράς, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την GUE, όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, τα θεσμικά πρόσωπα και κυρίως τους απλούς πολίτες, αλλά και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, που στήριξαν αυθόρμητα και ανυστερόβουλα, με ειλικρίνεια και δημοκρατική συνέπεια τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στη ναζιστική συμμορία. Για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία της περιόδου 1967-1974 υπήρξε τέτοια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, αλληλεγγύη και συστράτευση για έναν κοινό, δημοκρατικό σκοπό στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία η αντιφασιστική κινητοποίηση του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης είχε αποτέλεσμα. Αυτή η νίκη είναι δική μας και δική σας. Είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι κοινοί αγώνες των λαών της Ευρώπης μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Και αυτή νίκη είναι, παράλληλα, μια μαγιά για το μέλλον. Όταν ο ελληνικός λαός, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έρθει στην εξουσία. Με εκλογές που ζητάμε να γίνουν τώρα. Για να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα πουπιστεύουμε ότι θα θέσουν σε κίνηση όλη την Ευρώπη.

Αλλά η εξάρθωση της Χρυσής Αυγής δεν είναι απλά και μόνον ποινική διεκπεραίωση. Είναι κατʼ εξοχήν πολιτική διαδικασία. Εκτείνεται στο σύνολο των θυλάκων υπόθαλψης, στήριξης και προώθησης αυτής της εγκληματικής συμμορίας, σε κρίσιμους τομείς της θεσμικής εξουσίας. Στις διωκτικές και δικαστικές αρχές, στην ΕΥΠ, στις ένοπλες δυνάμεις, στις οργανώσεις αποστράτων και όπου αλλού. Η δημοκρατική εξυγίανση όλων αυτών θεσμών είναι επείγουσα και αναγκαία.

Και επειδή:

-    ο κ. Σαμαράς σύρθηκε στην εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, όταν το κόστος από την πολιτική της ανοχής, του κατευνασμού και των συγκοινωνούντων δοχείων ΝΔ-Χρυσής Αυγής ξεπέρασε το όφελος,

Αλλά και επειδή:

-    είναι κοινοί με το κόμμα του κυρίου Σαμαρά οι αρμοί της εξουσίας και τεμνόμενοι οι κύκλοι της διαπλοκής,οι οποίοι παρείχαν έρεισμα στη Χρυσή Αυγή.

Το αίτημα για κάθαρση είναι αίτημα ανατροπής του σημερινού συστήματος εξουσίας που, με πρωτοφανή αμοραλισμό και μονάδικο κίνητρο την πάση θυσία αυτοσυντήρησή του, ενσωμάτωσε και αξιοποίησε πολιτικά τη ναζιστική συμμορία.Είναιαίτημα πολιτικής ανατροπής. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δημοκρατική και αντιφασιστική κουλτούρα και αποφασιστικότητα να ξεριζώσει τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια της αναζωπύρωσης του ναζισμού. Έχει την πολιτική βούληση και το ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα για να το κάνει. Από τις πρώτες μέρες της, η κυβέρνησή μας θα προκαλέσει ένα «ισχυρό σοκ ανακούφισης» στην κοινωνία. Αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, με επείγοντα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Αποκαθιστώντας την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.Η ΝΔ ούτε θέλει ούτε μπορεί. Δεν θέλει γιατί:

-    Μέχρι χθες αναζητούσε τα «σοβαρά στοιχεία» στη Χρυσή Αυγή για να συνεργαστεί μετεκλογικά, προσπαθώντας να κλείσει το δρόμο της εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ.Και ο κύκλος των ακραίων συμβούλων του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει– συχνά με αγοραίο τρόπο –στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων ανάμεσα στη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή. Κάποιοι από αυτούς υπερηφανεύονται δημόσια ότι ο αληθινός αντίπαλός τους δεν είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ότι «φυλάνε τις “σφαίρες” τους» για μας. Και ο κ. Σαμαράς, αντί να τους αποπέμψει, τους ενθαρρύνει, με τη δική του ακραία ρητορεία.

-    Ο κ. Πρωθυπουργός επιμένει να διακινεί την επικίνδυνη για τη Δημοκρατία θεωρία των λεγόμενων «δύο άκρων». Μια θεωρία που εξισώνει το ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή. Που εξομοιώνει, δηλαδή, την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας με εγκληματική οργάνωση.Δυστυχώς, την επανέλαβε και χθες στην Ουάσιγκτον. Προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους με ακροδεξιά δολώματα. Διχάζει το λαό μήπως και έτσι παραμείνει στην εξουσία. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει το λαό στην πορεία προς την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει το λαό σʼ ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ελπίδας, αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας. Εμείς απευθυνόμαστε σε κάθε λογικά σκεπτόμενο πολίτη, ανεξάρτητα από την ψήφο του τον Ιούνιο του 2012. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στα μεσαία κοινωνικά στρώματα, που ασφυκτιούν από το Μνημόνιο και την ακροδεξιά επαναθεμελίωση της ΝΔ. Απευθυνόμαστε σε όσες και όσους πιστεύουν ότι δεν πάει άλλο έτσι. Ότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερα. Γιʼ αυτό, για μας, η δημοκρατική ομαλότητα είναι προϋπόθεση για τη μεγάλη πολιτική ανατροπή με τις εκλογές που ζητάμε. Γιʼ αυτό, όταν ο κ. Σαμαράς μιλά για άκρα και ακραίους, ας κοιτάζεταιστον καθρέφτη.

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης – από την πτώση της δικτατορίας το 1974 και μετά – οι ομαδοποιήσεις φασιστικών και ναζιστικών στοιχείων κινούνταν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Ήταν, πολιτικά μεν αποκρουστικές και χυδαίες, εκλογικά όμως ασήμαντες. Σπάνια η επιρροή τους προσέγγιζε ή ξεπέρασε κάποτε το 1% του εκλογικού σώματος.

Αυτά μέχρι το Μνημόνιο. Γιατί τον Ιούνιο του 2012, η Χρυσή Αυγή πήρε το 6,92% των ψήφων, από το 0,29% του 2009. Φόρεσε τη μάσκα της αντισυστημικής δύναμης και κατασκήνωσε στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Εκμεταλλεύτηκε τον ανθρώπινο πόνο και την κοινωνική απελπισία που έσπειραν η λιτότητα και οι απολύσεις του Μνημονίου. Εκμεταλλεύτηκε, την υστερόβουλη και ανερμάτιστη μικροκομματική στρατηγική του Πρωθυπουργού που σας προανέφερα. Και έτσι απέσπασε την επιτήδεια αδιαφορία ή ακόμα και ανοχή των ΜΜΕ της διαπλοκής. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι το ανθρωπόμορφο τέρας που θέριεψε στον αναπνευστήρα του Μνημονίου. Γιʼ αυτό ο ναζισμός δεν θα ξεριζωθεί από την ελληνική κοινωνία αν δεν τερματίσουμε αμέσως το Μνημόνιο και τη λιτότητα.Αν δεν αλλάξουμε πολιτική. Είναι όρος για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συνείδησης. Είναι ελάχιστη προϋπόθεση για να βγει ο φτωχός και ο κοινωνικά αποκλεισμένος από την απελπισία του και να προσέξει τους στίχους του ποιητή:

«Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον

καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.

Τι κρύβει μέσʼ στα δόντια του το ξέρω,

καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι».

-    Με 28% επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία – δηλαδή, με πραγματική ανεργία πάνω από 30% και με ανεργία των νέων πάνω από το 60%.

-    Και με το 1/3 του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

-    Με διάχυτη στην κοινωνία την αίσθηση της αδικίας, αλλά και την οργή για τη μέχρι σήμερα ατιμωρησία των πολιτικών υπευθύνων για την κρίση και τη διαχείρισή της – οι οποίοι υπεύθυνοι συγκυβερνούν σήμερα τη χώρα.

Αυτό τοέδαφος είναι δυστυχώς γόνιμο για το λαϊκισμό, τη μισαλλοδοξία, τον κοινωνικό αυτοματισμό, τη βίαιηπολιτική ρητορική και πράξη, ως δήθεν απάντηση σε μια βίαιη οικονομική πολιτική.

Η ΝΔ, όμως, έχει προσδεθεί στο άρμα της λιτότητας. Εφαρμόζει το δεύτερο Μνημόνιο και, μετά την αποδεδειγμένη καταστροφική αποτυχία του,  προετοιμάζει και το τρίτο. Γιʼ αυτό,η ΝΔ δεν μπορεί να χτυπήσει το κακό του φασισμού στην οικονομική και κοινωνική ρίζα του.

Όπως η Ελλάδα προηγήθηκε στα Μνημόνια και άνοιξε τις πύλες της κόλασης για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, έτσι προηγείται σήμερα και στην άνοδο της κοινωνικής επιρροής του ναζισμού. Είναι θλιβερές πρωτιές – αλλά, δυστυχώς, τις έχουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος του ναζισμού είναι περιορισμένος ή ότι αφορά μεμονωμένες χώρες. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα. Ο ναζισμός ήταν και παραμένει ευρωπαϊκό πολιτικό – και πρωτίστως κοινωνικό – πρόβλημα. Και η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης από το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο δυστυχώς ανοίγει την πόρτα της κοινωνικής οργής στα ναζιστικά ρεύματα. Εμείς θέλουμε να την κλείσουμε μια για πάντα. Θέλουμε να ζήσουμε τις μεγάλες θετικές εκπλήξεις στις Ευρωεκλογές – με τη σημαντική άνοδο της Αριστεράς παντού, σε όλη την Ευρώπη – και όχι την οδυνηρήναζιστική έκπληξη. Γιʼ αυτό, ανάμεσα, από τη μια, στην οικονομική πολιτική της ανασφάλειας και του φόβου, της ανεργίας και της λιτότητας του Χάινριχ Μπρύνιγκπου επαναλαμβάνει το ανιστόρητο και δογματικό ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημένο, και, από την άλλη,στην πολιτική της ανάπτυξης, της εργασίας και της κοινωνικής αξιοπρέπειας του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, εμείς, ως αφετηρία, επιλέγουμε τη δεύτερη. Γιʼ αυτό ζητάμε τη συντονισμένη αντιστροφή της λιτότητας στην Ευρώπη με ενίσχυση της ζήτησης. Γιʼ αυτό ζητάμε την αναπτυξιακή επανεκκίνησή της τόσο με Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, ώστε να διαγραφεί σημαντικό μέρος της ονομαστικής αξίας του και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όσο και μʼ ένα Σχέδιο Μάρσαλ 2. Το ζητάμε για όλους. Όχι μόνο για το Νότο – και μάλιστα σε βάρος του Βορρά. Το απαιτούμε για να επανενώσουμε την οικονομικά διαιρεμένη Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

---------------------------
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΤΑΡΤΗ 2/10/2013



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ