19/09/2013

Πρωτολογία και δευτερολογία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής

Πρωτολογία

Κύριε Υπουργέ,

θα επιφυλαχθώ της δευτερολογίας μου, της οποίας δεν παραιτούμαι, προκειμένου να ακούσω πώς θα τοποθετηθείτε. Διότι, όπως κατʼ επανάληψη έχουμε πει, στην επί της αρχής συζήτηση θα πρέπει να γίνεται παρουσίαση του νομοσχεδίου, όχι από τον εισηγητή της πλειοψηφίας, αλλά από τον αρμόδιο Υπουργό, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Αυτό είναι και το νόημα της εισαγωγής του νομοσχεδίου. Θα περιμένω, λοιπόν, να ακούσω την τοποθέτησή σας. Θα σας θέσω υπʼ όψιν τους δικούς μας προβληματισμούς και τις δικές μας θέσεις.

Πριν όμως απʼ αυτό, θα ήθελα να επανέλθω και να σας πω ότι αναμένω και σήμερα από εσάς, κύριε Υπουργέ, τη θέση της Κυβέρνησης και τη θέση τη δική σας για τη συνεχιζόμενη, εμπρηστική, προκλητική, πρακτορική και προβοκατόρικη επίθεση του συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Λαζαρίδη, Βουλευτή Επικρατείας, όπως και εσείς, στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Όταν ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού επιλέγει να τοποθετηθεί λέγοντας ότι το Κόμμα το οποίο σήμερα είναι πρώτο σε αποδοχή στην κοινωνία, το Κόμμα το οποίο κατά τις προηγούμενες εκλογές έχει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, βρίσκεται δήθεν εκτός συνταγματικού τόξου, αντιλαμβάνεστε ότι τα ζητήματα δεν είναι ούτε ιδιωτικής διαχείρισης, ούτε προσωπικής διάθεσης και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δημοκρατία.

Ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι δημιουργεί μείζονα ανησυχία η επιμονή του κ. Λαζαρίδη, ειδικώς εχθές το βράδυ, να μιλά για «νεκρούς που θα έρθουν» και για τους οποίους «προειδοποιεί», προσφέροντας, όπως είπε, υπηρεσίες.

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη στην Κυβέρνηση. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη στον Πρωθυπουργό. Είναι υπεύθυνος ο Πρωθυπουργός.

Βεβαίως, κανείς δεν δικαιούται να προσποιείται ότι αγνοεί τα σχέδια αποσταθεροποίησης σε βάρος της χώρας, διαγνωσμένα από ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν, και κανένας δεν μπορεί να προσποιείται ότι αγνοεί τι σημαίνει προβοκάτσια.

Για το λόγο αυτό και για το γεγονός ότι η επιλογή του κ. Λαζαρίδη χθες καθʼ όλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν να συμψηφίζει εγκληματικές πράξεις με δημοκρατικούς αγώνες, να συμψηφίζει εγκληματικές εκδηλώσεις με κοινοβουλευτική παρουσία, θα πρέπει η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριοι συνάδελφοι, γιατί διαμαρτύρεστε εκεί πίσω; Τι φωνάξατε; Ότι είναι εκτός θέματος;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα ότι είναι εκτός θέματος. Ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ολοκληρώνει, κύριε Κουτσογιαννακόπουλε.

Συνεχίστε, κυρία Κωνσταντοπούλου [...]

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, –επιτρέψτε μου επί του «εκτός θέματος»- με δεδομένο ότι στο νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε εισάγονται ρυθμίσεις εκτάκτου ανάγκης, του δικαίου των εκτάκτων περιστάσεων και με δεδομένο ότι χθες, με αφορμή αυτά τα οποία ειπώθηκαν και από τον κ. Λαζαρίδη και από άλλους, έγινε επίκληση εισαγωγής και προσφυγής στο δίκαιο της εκτάκτου ανάγκης, με αφορμή, επίσης, το γεγονός ότι σε άλλη περίσταση, κατά την οποία καταγεγραμμένα υπήρξε σχέδιο αποσταθεροποίησης, υπήρχαν εισηγήσεις στον τότε Πρωθυπουργό, πάλι της Νέας Δημοκρατίας, περί επιβολής στρατιωτικού νόμου -και είναι προς τιμήν του και προς τιμήν του τότε Υπουργού, του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ότι δεν υπέκυψε σε αυτές τις σειρήνες-, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ούτε εκτός θέματος είναι ούτε εκτός τάξεως αυτής εδώ της Αίθουσας.

Θα μου επιτρέψετε ακόμη να πω, αναφερόμενη στα άρθρα 60 και 61 του Συντάγματος, ότι αυτό είναι η θεμελιώδης υποχρέωση του Βουλευτή: να έχει λόγο, γνώμη και ελευθερία συνείδησης και, μάλιστα, απεριόριστη.

Επομένως, με δεδομένη τη σοβαρότητα, κύριε Υπουργέ, όλων όσα αναφέρθηκαν, θα περιμένω από εσάς, που εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση σε αυτή την διαδικασία να τοποθετηθείτε, διότι η χθεσινή σας συμψηφιστική παρατήρηση νομίζω ότι καθόλου δεν βοήθησε προς την κατεύθυνση της συμβολής στη δημοκρατική τάξη και ουσία.

Ερχόμενη στο σχέδιο νόμου θα πω κατʼ αρχήν ότι η εμπορία ανθρώπων είναι ένα από τα σοβαρότερα, από τα ειδεχθέστερα διεθνή εγκλήματα. Είναι γεγονός ότι η χώρα μας δυστυχώς δεν έχει καταγράψει καλό παράδειγμα στην κύρωση διεθνών συμβάσεων και, κυρίως, στην εφαρμογή διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν τα θύματα διεθνών εγκλημάτων.

Για την ακρίβεια, διακηρυκτική είναι η σχέση μας με την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων στα σύγχρονα διεθνή εγκλήματα και διακηρυκτικός είναι και ο λόγος πάρα πολλές φορές των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να πω ότι επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατʼ επανάληψη τοποθετηθεί με πλείστες παρεμβάσεις Βουλευτών του για την προστασία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, για την προστασία των θυμάτων όλων των συναφών αδικημάτων με την εμπορία ανθρώπων, για την προστασία εκείνων οι οποίοι, ενώ θυματοποιούνται, ενώ υφίστανται ακραία και αξιόποινη μεταχείριση, τελικώς γίνονται και αντικείμενο εκδικητικής μεταχείρισης από την κρατική μηχανή.

Μʼ αυτό το δεδομένο, είναι ευπρόσδεκτες εκείνες οι διατάξεις τις οποίες εισάγετε και με τις οποίες επιχειρείται η προστασία του θύματος και του μάρτυρα τέτοιου είδους αξιοποίνων πράξεων. Διότι είναι γεγονός ότι, αν δεν υπάρχει μάρτυρας, αν δεν υπάρχει καταγγελία, αν έχει απελαθεί το θύμα και οι μάρτυρες της υπόθεσης, τότε η Δικαιοσύνη οδηγείται σε αποτελέσματα σαν αυτό που επικαλεστήκατε προηγουμένως απαντώντας στην ερώτηση της συναδέλφου κ. Γιαννακάκη, ότι δηλαδή παρεγράφη η υπόθεση, ετέθη στο αρχείο και έτερον ουδέν.

Το παιδί είναι ένα απροστάτευτο θύμα. Ο μετανάστης ο οποίος δεν έχει χαρτιά, είναι ένα απροστάτευτο θύμα. Ο πρόσφυγας ο οποίος πετιέται στην θάλασσα είναι ένα απροστάτευτο θύμα. Και απέναντι σε αυτά τα απροστάτευτα θύματα η Πολιτεία οφείλει να αποτίσει αυτό που και εσείς αναγνωρίζετε, δηλαδή αναστολή απελάσεως και ποινικής δίωξης για το μάρτυρα και το θύμα τέτοιου είδους αξιοποίνων πράξεων, ειδεμή επιβραβεύονται οι δουλέμποροι απανταχού της γης.

Λέγοντας αυτά, θα ήθελα να πω ότι εκείνο που διαγιγνώσκουμε με αυτό το νομοσχέδιο -και είναι λυπηρό- είναι ότι σε ένα θέμα ευαίσθητο, σε ένα θέμα στο οποίο είμαστε όλοι πάρα πολύ ενεργοποιημένοι, δράττεσθε της ευκαιρίας ως Υπουργείο για να εισαγάγετε το δίκαιο της έκτακτης ανάγκης, το δίκαιο της εξαιρετικής περίστασης στην ποινική δίκη και εκεί θα μας βρείτε απολύτως αντίθετους. Διότι, όπως είπα και χθες, τα δύο πιο θεμελιώδη δικαιώματα είναι το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα στην ελευθερία. Και όπως πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία των θυμάτων, άλλο τόσο πρέπει να προστατευθεί το δικαίωμα στην ελευθερία του κάθε κατηγορημένου που έχει τεκμήριο αθωότητας μέχρις αποδείξεως της ενοχής του.

Και, δυστυχώς, σε αυτό το νομοσχέδιο, με αναφορές στο δίκαιο περί εγκληματικών οργανώσεων και τρομοκρατικών οργανώσεων, επιχειρείτε να εισαγάγετε τεκμήρια εις βάρος του κατηγορημένου και διαδικασίες που παραβιάζουν ευθέως τη θεμελιώδη αρχή της ποινικής δίκης, που είναι η αρχή της προφορικότητας της διαδικασίας. Προβλέπετε γραπτή κατάθεση του παθόντος που αναγιγνώσκεται πάντα στο ακροατήριο.

Αυτό παραβιάζει το θεμέλιο της ποινικής δίκης, που είναι η προφορικότητα, παραβιάζει το άρθρο 6, παράγραφος 3, της ΕΣΔΑ, που προβλέπει δικαίωμα του κατηγορουμένου να εξετάζει τον εναντίον του μάρτυρα.

Προβλέπεται, επίσης, μόνον κατʼ εξαίρεση κλήτευση των μαρτύρων στο ακροατήριο. Έχω να σας πω ότι αυτό είναι εντελώς αντιφατικό με εκείνο που ήδη δεχθήκατε, ότι δηλαδή υπάρχει εγγύηση της μη απέλασης και της μη δίωξης μέχρις αμετακλήτου αποφάσεως.

Αφού, λοιπόν, προστατεύεται ο μάρτυρας και το θύμα ή ο φερόμενος ως παθών, ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ως στοιχείο, ως αποδεικτικό μέσο, στην ποινική δίκη. Οτιδήποτε άλλο είναι ύποπτο, οτιδήποτε άλλο είναι μια ευκαιρία για να περιορίσετε το κράτος δικαίου –ξαναλέω- σε ένα θέμα ευαίσθητο. Και αυτό δεν είναι ίδιον Δικαιοσύνης, είναι ίδιον λαϊκισμού.

Θα πρέπει με ψυχραιμία να αποσύρετε αυτή τη διάταξη, για την οποία δεν γνωρίζω αν έχετε καλέσει σε διαβούλευση τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πλέον αρμόδιους, αν έχει τοποθετηθεί η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων επʼ αυτών των θεμάτων ή αν ευκαιρίας δοθείσης καταχωνιάζουμε και προσθέτουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Σε αυτές τις ρυθμίσεις θα μας βρείτε αντίθετους.

Ως προς το άρθρο 5, που αφορά την αρχή αποζημίωσης, είναι μία θετική ρύθμιση.

Όσον αφορά το άρθρο 6 -σας το είπαμε και στην Επιτροπή- το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή γιʼ αυτά τα θέματα δεν έχει θέση στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχει θέση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η περιγραφή την οποία κάνετε περί «μονίμου υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών, εξειδικευμένου επιστήμονος εγνωσμένου κύρους, από τον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, που διαθέτει πολυετή εμπειρία στην διακρατική, διυπουργική και πολυτομεακή συνεργασία, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και τις πιστοποιημένες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)», παραπέμπει σε φωτογραφική διάταξη.

Επειδή με φωτογραφικές διατάξεις έχουν διοριστεί και άλλοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης και άλλοι επιτελείς των Υπουργείων, θα σας παρακαλούσα να μας πείτε ποιος είναι αυτός που κατέγραψε τα προσόντα, τα απαιτούμενα και αποφάσισε ότι είναι στο Υπουργείο Εξωτερικών και με αυτές τις ιδιότητες και προϋποθέσεις ο ειδικός εισηγητής για τα θέματα αυτά.

Τέλος, ως προς την ευθύνη των νομικών προσώπων, θέλω απλώς να σας υπενθυμίσω ότι χθες αρνηθήκατε να περιλάβετε διατάξεις για ευθύνη νομικών προσώπων που έχει να κάνει με αντιποίηση δικηγορίας, αναφερόμενη στις εισπρακτικές εταιρίες –ο κ. Κεφαλογιάννης, μάλιστα, επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους ευθύνη-  και σήμερα φέρνετε τέτοια διάταξη.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, μεταξύ αρχών και υλοποίησης. Η δική μας θέση για την ευθύνη των νομικών προσώπων και για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις με τις οποίες ενεργοποιείται, καταγράφεται με πολύ αναλυτικό και συγκεκριμένο τρόπο στην πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει για το φαινόμενο ρατσιστικής βίας και ρατσιστικών εγκλημάτων, την πρόταση νόμου που εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2013, χωρίς να εισάγεται, μαζί με άλλες προτάσεις νόμου, έκτοτε.

Σας ευχαριστώ.

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, λυπάμαι ιδιαίτερα για τον χλιαρό και συμψηφιστικό τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση, εντελώς αμήχανα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γιʼ αυτή την εμπρηστική, προκλητική, πρακτόρικη και προβοκατόρικη παρέμβαση του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Λυπάμαι διπλά, κύριε Υπουργέ, για εσάς που επιλέξατε να ακολουθήσετε την ίδια στρατηγική του συμψηφισμού, την ίδια προσέγγιση του «όλα είναι ίδια». Αυτό απλώς επιρρωνύει, απλώς αποδεικνύει εκείνο που κι εχθές είπαμε και είπα προσωπικά από αυτό εδώ το βήμα, ότι είναι υπόλογος και υπαίτιος, είναι υπεύθυνος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για ό,τι συμβεί. Και να είμαι ακριβής, γιατί αυτό διαστρεβλώθηκε: «Για ό,τι συμβεί», όχι «για ό,τι μου συμβεί».

Ρητώς αναφέρθηκα και αναφέρθηκε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος στην στρατηγική αποσταθεροποίησης και στα σενάρια ή τα σχέδια αποσταθεροποίησης. Ρητώς αναφέρθηκα στην προβοκάτσια. Και σε τέτοιες στιγμές, το να προσπαθεί η Κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της είναι ακραία επιζήμιο για τη Δημοκρατία.

Είπε ο κ. Βορίδης ότι η εικόνα έχει μεγάλη σημασία. Θα συμφωνήσω και τον προτρέπω να παρακολουθήσει την εικόνα του κ. Λαζαρίδη όταν έδειχνε λέγοντας «Αυτοί» και «αυτοί» μέσα από το Κοινοβούλιο.

Κι επίσης, θα περιμένω ακόμα -και θα περιμένω και μέχρι το τέλος της συνεδρίασης- να πάρει η Κυβέρνηση μία θέση γιʼ αυτό που έχει καταγγελθεί, γιʼ αυτό που και από πρώην κυβερνητικούς εταίρους καταγράφεται ως δημόσια τοποθέτηση, ότι, δηλαδή, περί τον Πρωθυπουργό υπάρχει ακροδεξιός «θύλακας» που εμποδίζει την απερίφραστη αποδοκιμασία αυτής της παρέμβασης του κ. Λαζαρίδη, η οποία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είναι απλή, διότι επιχείρησε ξανά και ξανά να κάνει αναφορά στο αίμα, επιχείρησε ξανά και ξανά να μιλήσει για πολλούς νεκρούς, αναφέρθηκε στην «υπηρεσία την οποία προσφέρει» και εν συνεχεία καταφέρθηκε συλλήβδην κατά δημοκρατικών αγώνων και αγώνων αντίστασης και αγώνων διεκδίκησης δικαιωμάτων των πολιτών, για να τους ταυτίσει με το Ναζισμό.

Δεν είναι το ίδιο.

Δεν μπορεί κανείς να το κάνει αυτό.

Και δεν μπορεί κανείς να αναφέρεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στο πρώτο κόμμα σήμερα στην κοινωνία, στο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα «εκτός συνταγματικού τόξου», το οποίο πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του -αυτό είπε ο κ. Λαζαρίδης. Πρέπει, λέει, «να ξεπεράσει τον εαυτό του ο ΣΥΡΙΖΑ για να συμμετάσχει στο διάλογο».

Αυτά δεν καταπίνονται. Και το ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην τα αποδοκιμάσει και να μην πάρει αποστάσεις σαφείς και ρητές, προκαλεί την ανησυχία, την οποία κατέγραψε και ο κ. Λυκούδης, μιλώντας προηγουμένως εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.

Κύριε Υπουργέ, περίμενα την τοποθέτησή σας σήμερα. Νομίζω ότι σας έχω δώσει πολλές κοινοβουλευτικές ευκαιρίες να απαντήσετε, σας έχω θέσει πλειστάκις κοινοβουλευτικά το ερώτημα, σας το έθεσα και χτες, γιατί η ουσία είναι ότι ακροδεξιοί θύλακες έχουν παρεισφρήσει όχι μόνο περί τον Πρωθυπουργό, αλλά και στην Κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη και στην Αστυνομία. Είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει κατʼ επανάληψη καταγγείλει.

Σας ρώτησα, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται με τη δικαστή η οποία δημοσίευε αντισημιτικά σχόλια στο ίντερνετ από το blogspot “marianaonice.blogspot.com” και δηλώσατε άγνοια.

Μάλιστα, σας είδα χθες στο διάδρομο και σας ρώτησα: Δεν γνωρίζετε την κ. Μαριάνθη Παγουτέλη, για την οποία εκκρεμεί καταγγελία πειθαρχική, δική μου, ως δικηγόρου – με αυτή την ενοχλητική μου ιδιότητα – από το 2010;

Δεν γνωρίζετε την κ. Μαριάνθη Παγουτέλη, η οποία στο site της δημοσίευσε, μεταξύ άλλων: «Κωλοεβραίοι. Μακάρι να τους εξόντωνε τελείως ο Χίτλερ!».

Η κ.  Μαριάνθη Παγουτέλη, η οποία με αυτόν τον τρόπο αρθρογραφεί από διαδικτύου και αλληλογραφεί με άλλους δικαστές, δεν είναι άγνωστη σε εσάς. Μάλιστα, έχει αναφερθεί στις 10 Ιουνίου 2008 σε ένα τραπέζι με φίλους αγαπημένους, επί τη προαγωγή του Προϊσταμένου τους στον ανώτατο βαθμό του κλάδου τους. Δεν ξέρω αν αναφέρεται σε εσάς, βλέπω όμως ότι είναι η ημερομηνία προαγωγής σας σε Αρεοπαγίτη.

Και βλέπω, ακόμα, ότι στο site της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης υπάρχει το Πρακτικό της πρώτης Γενικής Συνέλευσης, στην οποία ως πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο ορίζονται ο κ. Βασίλης Μαριός, ο κ. Γιάννης Παγίδας, για τον οποίο σας έχω ρωτήσει σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, πρόσωπο συγγενικό εξ αγχιστείας του Πρωθυπουργού και ευρισκόμενο στη Λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου –εσείς, δηλαδή– η κ. Κατερίνα Πολυχρονοπούλου-Παττακού, ο κ. Γιώργος Κούμπας, ο κ. Στρατής Λιαρέλης, ο κ. Ελευθέριος Τρύφων, η κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η νυν Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου, και στην Εξελεγκτική Επιτροπή οι κύριοι Φραγκλίνος Παπαδέλλης, η κ. Μαριάνθη Παγουτέλη και ο κ. Παναγιώτης Σταυρακέλης.

Η κ. Μαριάνθη Παγουτέλη πριν από λίγους μήνες δίκασε ως δικαστής της έδρας υπόθεση της Εφημερίδας «Στόχος» της Χρυσής Αυγής, για να είμαστε συγκεκριμένοι και απολύτως ειλικρινείς για το ποιοι χαϊδεύουν και πώς χαϊδεύουν την Ακροδεξιά, το ναζισμό, το φασισμό και την εγκληματική της δράση. Τρία χρόνια, κύριε Υπουργέ, εκκρεμής πειθαρχική αναφορά! Διότι δεν μπορεί να σας ρωτώ ευθέως από το Κοινοβούλιο και δεν μπορεί να υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και να ποείτε τόσους μήνες τη νήσσαν και να έρχεστε αμήχανα και συμψηφιστικά να πείτε ότι είναι το ίδιο με το ναζισμό το να διεκδικεί ένας Βουλευτής να είναι ακριβή και γνήσια τα Πρακτικά μιας συνεδρίασης. Ότι είναι το ίδιο.

Λοιπόν, θα περιμένω την απάντησή σας σε αυτά, γιατί σας λέω ευθέως ότι θάλπετε και υποθάλπετε το ναζισμό και την εγκληματική του δράση. Και η αμηχανία σας και η αμηχανία προσωπικά και του Πρωθυπουργού να πάρει ρητές και απερίφραστες αποστάσεις είναι αποκαλυπτική μιας στρατηγικής που κανένα όφελος δεν μπορεί να προσκομίσει στη Δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να καταθέσω στα Πρακτικά και να καταγραφεί:

1) το άρθρο στην Εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» του κ. Δημήτρη Ψαρρά με τίτλο «Ρατσιστικό παραλήρημα από δικαστίνα-μπλόγκερ».

2) τη δημοσίευση με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου 2009 στο site «marianaonice.blogspot.com», για να καταλάβουν κάποιοι γιατί μπορεί και ο δικηγόρος -επειδή είναι ανεξάρτητος και δεν ελέγχεται, δεν είναι στην τσέπη και στο χέρι κανενός- να είναι ενοχλητικός. 3 Ιανουαρίου 2009 με ιδεολογική ανάλυση επί του αντισημιτισμού.

3) τη δημοσίευση της 10ης Ιουνίου του 2008 με τίτλο «Τίποτε άλλο»,

4) την ανακοίνωση των προαγωγών στις 11 Ιουνίου του 2008. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν αναφέρεται σε εσάς. Γνωρίζω αυτά που είναι δημόσια στοιχεία. Εσείς θα μας πείτε.

5) εκτύπωση από το site της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης και το πρώτο πρακτικό της 1ης Γενικής Συνέλευσης «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης», καθώς  -και αυτό είναι το τελευταίο έγγραφο-

6) το αντίγραφο της καρτέλας «Παγίδας Ιωάννης» από τη λίστα «Λαγκάρντ».

Σας ευχαριστώ