17/09/2013

Ερώτηση Δ.Κοδέλα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Οικονομικών: Στο σφυρί μοναδικά ακίνητα στο Δήμο Ναυπλιέων στην Αργολίδα

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα φέρονται τρία ακίνητα υψίστης σημασίας για την πόλη του Ναυπλίου άλλα και για όλο το νομό να εντάσσονται στον “Πρώτο Ιστότοπο Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών Ακινήτων” με σκοπό να εκποιηθούν, σε μια περίοδο, μάλιστα, κατάρρευσης της ελληνικής κτηματαγοράς.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο  επιφάνειας 421 τ.μ. στον κεντρικότερο δρόμο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου (Βασ. Κωνσταντίνου 6) που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσει για τις στεγαστικές του ανάγκες το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η σχολή φιλοδοξεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητο ως  αίθουσα εργαστηρίων και εκδηλώσεων,  χρήση συμβατή και με το ισχύον διάταγμα προστασίας της πόλης αλλά και με εμφανή τα πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Για τα άλλα δύο οικόπεδα που βρίσκονται στην εντός σχεδίου περιοχή  στις οδούς Σπάρτης και Παραλιακής Νέας Κίου – Ναυπλίου (παραπλεύρως της εκκλησίας του Αγίου Αναστασίου), έκτασης 7.200 και 4.350 τ.μ. αντιστοίχως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να στεγαστούν εκεί υπηρεσίες του Δημοσίου.

Μάλιστα, υπάρχει σειρά υπηρεσιών και δομών στο Δήμο Ναυπλιέων που είτε στεγάζονται σε ενοικιασμένα κτίρια με υψηλά έως υπέρογκα ενοίκια είτε σε ακατάλληλους χώρους. Τέτοιες είναι: η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, υπηρεσίες του Δήμου Ναυπλιέων, η ΔΟΥ, το Τελωνείο, η Κτηματική Υπηρεσία, το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Διεύθυνση Δασών, το ΙΚΑ, το Λιμεναρχείο κλπ. Υπολογίζεται ότι για την κάλυψη μισθωμάτων στέγασης υπηρεσιών στο Δήμο Ναυπλιέων οι δαπάνες ανέρχονται σε περισσότερα από 1.650.000 ? το χρόνο!

Ειδικότερα για το δεύτερο οικόπεδο από αυτά -έκτασης 4.350 τ.μ.- που προοριζόταν από το Δήμο Ναυπλιέων για την ανέγερση συνεδριακού κέντρου έχει παραχωρηθεί σε αυτόν με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 50/8-5-1992 (Φ.Ε.Κ. 76Α 15/5/1992) με το αντίτιμο τότε των 76.000.000 εκ. δραχμών περίπου. Σήμερα, και για λόγους που δεν έχει σημασία να αναφερθούν, υπάρχει αίτημα (22η/19.8.2011 απόφαση Δ.Σ.) για τροποποίηση της απόφασης παραχώρησης  με σκοπό την ανέγερση Δημαρχείου.

Τέλος, ξανά από δημοσιεύματα ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία για την εκποίηση ακινήτου πάνω από την παραλία της Αρβανιτιάς στο Ναύπλιο.

Επειδή

-    Είναι προφανές ότι οι ενέργειες εκποίησης της Δημόσιας Περιουσίας δεν γίνονται με σκοπό τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών μεγεθών με τη βέλτιστη διαχείρισή της προς όφελος των κοινωνικών αναγκών αλλά στο πλαίσιο ενός καταστροφικού νεοφιλελεύθερου “δογματισμού” και εξυπηρέτησης των δανειστών.

-    Είναι προφανές ότι αγνοούνται τόσο οι ανάγκες όσο και οι επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας που θα έπρεπε να έχει το πρώτο λόγο στη διάθεση αυτών των ακινήτων.

-    Η εκποίηση μοναδικών δημόσιων ακινήτων, κοντά στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου, καταργεί οριστικά οποιαδήποτε δυνατότητα κάλυψης με ορθολογικό τρόπο των αναγκών της πόλης.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σκοπεύει να σταματήσει το υπουργείο τις νεόκοπες διαδικασίες ξεπουλήματος που ονομάζονται “αξιοποίηση” (e-Auction);

2.    Με βάση τα παραπάνω εξετάζει το υπουργείο την αφαίρεση της διαχείρισης των παραπάνω ακινήτων από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., την  ΕΤ.Α.Δ. ή άλλη Α.Ε.;

3.    Σκοπεύει το υπουργείο, αντί της εκποίησης, να εκπονήσει ένα σχέδιο διαχείρισης των παραπάνω δημόσιων ακινήτων με σκοπό την ικανοποίηση των μεγάλων δημόσιων και κοινωνικών αναγκών, δημιουργώντας δημόσιες υποδομές που μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση πόρων;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Κοδέλας