ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/09/2013

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο



βίντεο

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Τον πρώτο χρόνο! Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, και η κυβέρνησή του τον έκλεισαν το χρόνο τους. Κάπου εδώ τελειώνουν τα ψέματα, τελειώνει η κοροϊδία. Έκλεψαν μισθούς, έκλεψαν συντάξεις, έκλεψαν δουλειές, έκλεψαν δικαιώματα, έκλεψαν ακόμα και το οξυγόνο της δημοκρατίας.  Και, ταυτόχρονα, έκαναν το ψέμα σύμμαχο, μέσο και όπλο τους.

Ως εδώ, όμως, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Δεν αντέχουμε άλλο πλεόνασμα ψεύδους, υποκρισίας, κυνισμού και αναλγησίας. Έφτασε η ώρα της μεγάλης ανατροπής !Κανείς πια δεν θα πιστέψει τα παραμύθια της Χαλιμάς. Ούτε οι δικοί τους άνθρωποι τους πιστεύουν πια. Γιατί όλοι τώρα ξέρουν ότι το μόνο σχέδιο του κυρίου Σαμαρά είναι η υποταγή στους δανειστές.

Στην Ελλάδα μπήκε πωλητήριο. Αυτή είναι η αλήθεια. Ξεπουλάνε τα πάντα. Ακόμα και το νερό, πηγή ζωής και αγαθό που δικαιούται κάθε άνθρωπος σ αυτή τη χώρα. Έβαλαν πωλητήριο στην ΕΥΑΘ, εφαρμόζοντας τη συνταγή που πρώτος εφάρμοσε ο δικτάτορας της Χιλής Πινοτσέτ.

Αλλά τους προειδοποιούμε: Δεν θα διψάσουν οι πολίτες για να χορτάσουν τη δίψα τους για κέρδη οι πολυεθνικές. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να αφήσουν την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων και των παιδιών τους σε συμφέροντα που ενδιαφέρονται μόνο για υπερκέρδη.

Πάρτε επιτέλους ένα μάθημα από τις Σκουριές της Χαλκιδικής κ. Σαμαρά. Γιατί εκεί αποδείχτηκε ότι έχουν και οι πολίτες τις κόκκινες γραμμές τους. Και όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στην καταστροφή και την αντίσταση διαλέγουν την αντίσταση. 

Ως εδώ λοιπόν. Δεν είναι η Ελλάδα προς πώληση, ούτε οι έλληνες προς ενοικίαση. Γρηγορότερα απ ό,τι φαντάζεστε, στην κυβέρνηση και στην τρόικα, θα βρεθείτε μπροστά στην κρίση του λαού. Όχι, ξέρουμε καλά ότι δεν πρόκειται να φύγετε από μόνοι σας. Έχετε γραμμάτια ακόμα να ξεπληρώσετε. Κι άλλες δεσμεύσεις, κι άλλες καταστροφές, κι άλλες απολύσεις, κι άλλα πωλητήρια να βάλετε. Δεν θα φύγετε από μόνοι σας, ο λαός θα σας ρίξει. Με το ΟΧΙ του. Με την ανυπακοή. Με τους αγώνες. Με την αντίσταση.

Και δεν θα είναι δολιοφθορά, όπως θρηνούν οι Κασσάνδρες της προπαγάνδας σας, κ. Σαμαρά. Θα είναι ευθεία, ανοιχτή, δημοκρατική κατά μέτωπο σύγκρουση. Θα είναι αυτό που εσείς φοβάστε και τα συμφέροντα που σας στηρίζουν τρέμουν.

Α-ΝΑ-ΤΡΟ-ΠΗ. Δημοκρατική ανατροπή και αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό θα είναι.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Απευθυνόμαστε, ενόψει της ΔΕΘ, σε σας, γιατί πιστεύουμε βαθιά, ότι η δική σας δύναμη είναι η πηγή της δικής μας.

Συχνά μας κατηγορούν οι επαγγελματίες της εξουσίας ότι είμαστε κόμμα απείθαρχο, ανυπάκουο, ασεβές που σπάει τους κανόνες του πολιτικού savoir vivre και δεν διστάζει να δώσει πολιτικές μάχες στο πεζοδρόμιο.

Ας το παραδεχτούμε: Εμείς δεν είμαστε για να πειθαρχούμε σε μνημόνια και έξωθεν εντολές. Για να υπακούμε στους υπαλλήλους των δανειστών. Για να ακολουθούμε το savoir vivre, εκείνο που σκεπάζει με τον μανδύα του τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Για να παρακολουθούμε από την τηλεόραση τους αγώνες του λαού. Δεν πιστεύουμε ούτε μας συγκινεί η εξουσία για την εξουσία. Εμείς είμαστε κόμμα εξουσίας, μόνο όταν ο λαός είναι σε θέση να διεκδικήσει την εξουσία. Ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής του λαού μας, όπως λέει κι ο Βάρναλης.

Και είμαστε έτσι γιατί ερχόμαστε από μακριά, με πολλή και συχνά πικρή πείρα, πολλούς αγώνες, πολλές θυσίες στις ηθικές και πολιτικές μας αποσκευές. Έχουμε ρίζες που πηγαίνουν πολύ βαθιά στην ιστορία του λαού μας. Έχετε κι έχουμε όλοι ρίζες στη φωτεινή Θεσσαλονίκη της Φεντερασιόν,  στη Θεσσαλονίκη του Μάη του 36, στη Θεσσαλονίκη του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη του Στέφανου Βελδεμίρη και του Γιάννη Χαλκίδη. Στη Θεσσαλονίκη των μεγάλων αγώνων, στη Θεσσαλονίκη του Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη του Νίκου Νικηφορίδη και των εκατοντάδων απλών ανθρώπων που τα έδωσαν όλα, μέχρι και τη ζωή τους για μια Ελλάδα κυρίαρχη, δημοκρατική και προοδευτική. Στη Θεσσαλονίκη που και σήμερα παλεύει ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στο σκοταδισμό και τις ακροδεξιές μασονίες που καταδυναστεύουν τη ζωή της πόλης. 

Μπροστά σ αυτή τη Θεσσαλονίκη, μπροστά σε σας φίλες και φίλοι, μπροστά  στην Ελλάδα που αντιστέκεται, μπροστά στον κάθε έλληνα που υποφέρει από τη δικτατορία των απάνθρωπων μέτρων, θέλουμε να σταθούμε με σεβασμό και ειλικρίνεια. Για να διακηρύξουμε ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια για επιμέρους και μεμονωμένους αγώνες. Δεν υπάρχουν πια μεμονωμένοι αγώνες. Κάθε μέτωπο, κάθε μάχη δεν μπορεί παρά να έχει ένα στόχο: την ανατροπή της κυβέρνησης του μνημονίου.

Είναι ανάγκη για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους, για τη χώρα, να τελειώνουμε με την κυβέρνηση-κωμωδία που προκαλεί τη σημερινή τραγωδία. Να ανατρέψουμε, με τους ειρηνικούς, μαχητικούς, δημοκρατικούς αγώνες μας, αυτούς που ανατρέπουν τις ζωές μας. Να δώσουμε στους ανθρώπους ελπίδα, στον τόπο ανάσα, στη δημοκρατία πλάτος και βάθος, στην κοινωνία διέξοδο και προοπτική.

Φτάνουν πια οι επιμέρους αναμετρήσεις. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης, της κρίσιμης, της κεντρικής αναμέτρησης. Και πάνω από όλα: Φτάνουν πια οι περήφανες ήττες.

Δεν χρειαζόμαστε άλλες περήφανες ήττες. Να νικήσουμε χρειαζόμαστε. Να νικήσουμε κατά κράτος, να νικήσουμε με μεγάλη διαφορά. Και θα νικήσουμε, όπως σας βλέπω και με βλέπετε.

Φίλες και φίλοι,

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Την προηγούμενη βδομάδα στη πόλη σας, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του επανέλαβε 136 φορές την πιο αγαπημένη του λέξη: Το ΘΑ. Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε δέκα ούτε είκοσι. 136! Ίσως πρέπει να σκεφτείτε να μετονομάσετε τη ΔΕΘ, σε ΔΕ- ΘΑ προς τιμήν του.

Σήμερα, όμως, δεν ήρθα εδώ για να αντιπαραθέσω τα δικά μας ΘΑ στα ΘΑ του κ. Σαμαρά και των εταίρων του εντός και εκτός Ελλάδας. Εξάλλου, ξέρω καλά ότι αυτοί που κυβερνούν, είναι ασυναγώνιστοι στο σπορ της δημαγωγίας, της παραπλάνησης και των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα. 

Ήρθα να δεσμευτώ απέναντί σας σε ένα ριζοσπαστικό, αλλά και  ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Και προσέξτε : Ρεαλιστικό δε σημαίνει εύκολο και ανώδυνο. Εδώ που μας οδήγησαν οι καταστροφείς, δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Υπάρχουν, όμως, λύσεις. Λύσεις δημοκρατικές, καινοτόμες, τολμηρές, βιώσιμες. Που όμως έχουν μια μεγάλη και κρίσιμη προϋπόθεση: Να τις στηρίζει ο λαός. Και να προχωρήσουμε μαζί. Μαζί, αυτή είναι η ελπίδα και η εγγύηση της νίκης. Όλοι μαζί! Μαζί όχι μόνο στις κάλπες, αλλά και σε κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε πλατεία, κάθε τόπο δουλειάς, κάθε μέτωπο πάλης για τη μεγάλη ανατροπή, για τη μεγάλη αλλαγή.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Πολίτες της Ελλάδας, 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές μάχες που ξεκινούν για τη δημόσια παιδεία, για την υγεία, για την προστασία των πιο αδύναμων, για την προάσπιση του εθνικού μας πλούτου, αλλά και μπροστά στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται, σας καλεί να γίνετε εσείς πρωταγωνιστές! Όχι οπαδοί, όχι υποστηριχτές, όχι ψηφοφόροι, αλλά πρωταγωνιστές στον αγώνα για την οικονομική ανάταση, τη πολιτισμική αναγέννηση και την κοινωνική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Σας καλεί να δεσμευτούμε όλοι μαζί σε ένα νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο. Σε μια καθαρή συμφωνία, που θα δεσμεύει εμάς απέναντι στο λαό, αλλά και το λαό απέναντι στα μεγάλα καθήκοντα για τη σωτηρία του ίδιου, της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Εσείς με την ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς με αίσθημα ιστορικής ευθύνης δεσμευόμαστε ενώπιών σας:

Πρώτον, να  επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά και αποφασιστικά το τεράστιο και επαχθές χρέος που φράζει κάθε πόρο και καταδικάζει σε ασφυξία την ελληνική κοινωνία.

•    Να διεκδικήσουμε όχι μόνο το κούρεμά του με ευνοϊκούς όρους, αλλά και περίοδο χάριτος και ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953.

•    Να το κάνουμε αυτό με πλήρη επίγνωση ότι προηγούνται οι ανάγκες του λαού από τα κέρδη των δανειστών.

•    Να αξιοποιήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο.

Βέβαιοι ότι η ανατροπή στην Ελλάδα, η ορμητική είσοδος του ελληνικού λαού στο προσκήνιο, θα αλλάξει όλα τα δεδομένα, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, θα φέρει στο πλευρό μας τους λαούς των χωρών που δοκιμάζονται από τις συνταγές της λιτότητας.

Στους διακινητές του φόβου και τους πλασιέ της ηττοπάθειας και της μιζέριας, απαντάμε: Εμείς δεν θέλουμε και δεν θα υπογράψουμε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα προηγούμενα, ρίχνοντας την κοινωνία στον Καιάδα. Εμείς θέλουμε έξοδο από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις. Με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη!

Και στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε και διακηρύσσουμε ανοιχτά ότι ο μόνος δρόμος για να δεχτούν μια πραγματικά βιώσιμη και λυτρωτική μείωση του χρέους οι δανειστές και οι εκπρόσωποί τους,  είναι να καταλάβουν ότι θα χάσουν πολύ περισσότερα, αν όχι και όλα, μπροστά στην αποφασιστική στάση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του. 

Και σας διαβεβαιώνω ότι γρήγορα θα το καταλάβουν, ήδη το καταλαβαίνουν και γι αυτό βυσσοδομούν εναντίον μας και εναντίον σας. Ήδη ξέρουν ότι εμείς δεν ανήκουμε στην ίδια αγία οικογένεια με όσους υπογράφουν μνημόνια χωρίς να τα διαβάσουν.

Και δεν πρόκειται να υπογράψουμε την καταδίκη των Ελλήνων εν ονόματι των δανειστών. Ούτε να διστάσουμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας μας και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Τελεία και παύλα !

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε από την επόμενη κιόλας της εκλογικής μας νίκης, όσα ιστορικά δικαιούται  ο λαός μας και ουδέποτε οι κυβερνήσεις του διεκδίκησαν. Δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε την εκπλήρωση του ιστορικού χρέους απέναντι στον ελληνικό λαό, από τη Γερμανία της κ. Μέρκελ, η οποία κατά την προεκλογική της εκστρατεία στη Γερμανία  εμφανίζεται εξαιρετικά αυστηρή με τα χρέη των άλλων. Ξεχνάει, όμως, και μόνο να αναφερθεί στο κατοχικό δάνειο που η χώρα της οφείλει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό.

Ε, ήρθε, λοιπόν, η ώρα να της το υπενθυμίσουμε .Και με τη δική σας στήριξη να απαιτήσουμε να πληρώσει η Γερμανία ότι χρωστάει στον ελληνικό λαό. Διότι δεν είναι δυνατό και δεν ανεχόμαστε πια,  να μας κατηγορούν οι μπαταχτσήδες για μπαταχτσήδες. Και είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο, μια χώρα οικονομικά πανίσχυρη, που κερδίζει δισεκατομμύρια από την πολιτική που έχει επιβάλει στην Ευρώπη, να μην αποπληρώνει το χρέος της απέναντι στην Ελλάδα. Σε μια χώρα που έχει πληρώσει πανάκριβα τη γερμανική κατοχή και έχει συμβάλει τα μέγιστα για να είναι σήμερα ελεύθεροι όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Αλλά σήμερα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Τέρμα, λοιπόν, οι ευγένειες κ. Μέρκελ. Σας χρωστάμε; Σας χρωστάμε είναι αλήθεια. Μας χρωστάτε, όμως, κι εσείς.Ήρθε η ώρα για το λογαριασμό. Και τον λογαριασμό αυτό δεν σας τον ζητάει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Και όχι μόνο. Γιατί  μπορεί, μέχρι σήμερα  να μη βρέθηκαν δικές μας κυβερνήσεις να το στηρίξουν, αλλά να είστε σίγουροι, ότι θα το υποστηρίξουν και όλοι οι λαοί που έδωσαν το αίμα και θυσίες για να σταματήσουν το τέρας του ναζισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης

Έλληνες και Ελληνίδες του μόχθου.

Αυτό είναι το δεσμευτικό μας συμβόλαιο, η καθαρή μας συμφωνία: Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς με αίσθημα ιστορικής ευθύνης δεσμευόμαστε ενώπιών σας:

Δεύτερον, να εφαρμόσουμε άμεσα ένα πολυδύναμο πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Ένα πρόγραμμα αναγκαίο και αδιαπραγμάτευτο. Γιατί εμείς δεν θα περιμένουμε ούτε πρόκειται να ζητήσουμε τη γνώμη των δανειστών και της τρόικας,  ώστε:

•    Κανένας συμπολίτης μας, να μην αποκλείεται από την ιατρική και νοσοκομειακή αρωγή και περίθαλψη. 

•    Κανένας άνθρωπος να μην μένει χωρίς τα στοιχειώδη αγαθά όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, η θέρμανση.

•    Κανένας άνθρωπος να μην γίνεται θήραμα κανενός επειδή δεν έχει το αντίτιμο του εισιτηρίου για τις αστικές μεταφορές.

•    Κανένας άνθρωπος να μη μένει χωρίς ένα πιάτο φαγητό, κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό, καμιά κοινωνική ομάδα χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη.

•    Και κανένας άνθρωπος που δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνειά του να μην γίνεται όμηρος, θύμα, λεία, στα χέρια των  τραπεζών.

Για τους φτωχούς, τους άνεργους, τους σακατεμένους από τη λιτότητα, θα είναι νόμος: Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Δεν θα το επιτρέψουμε!  Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα!

Το ίδιο ισχύει και για τα χαράτσια και τις αλόγιστες φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν προσθέτουν έσοδα στο κράτος, αλλά τρόμο και απελπισία σε όσους δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Η νέα Σεισάχθεια, αποτελεί για εμάς όχι μόνο ανθρωπιστική επιταγή, αλλά και συστατικό στοιχείο σε μια οικονομική πολιτική ανάπτυξης.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Αυτή είναι η δική μας ξεκάθαρη δέσμευση, η μεταξύ μας συμφωνία. Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς με αίσθημα ιστορικής ευθύνης δεσμευόμαστε ενώπιών σας:

Τρίτον, να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχουμε επεξεργαστεί και εξαγγείλει. Ένα σχέδιο που έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη όχι προς όφελος των μονίμως προνομιούχων, αλλά προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των μικρομεσαίων. Των αδικημένων του μνημονίου.

 Αυτό σημαίνει ότι:

•    Στη θέση των  μνημονίων και των εφαρμοστικών του νόμων, ψηφίζονται και επιβάλλονται μέτρα τόνωσης της ζήτησης με στόχο αρχικά την ανάκαμψη και κατόπιν την ανάπτυξη της οικονομίας.

•    Επανέρχεται άμεσα ο κατώτατος μισθός στα προ του μνημονίου επίπεδα.

•    Επανέρχεται το εργασιακό καθεστώς που πραξικοπηματικά καταργήθηκε.

•    Αποκαθίστανται σταδιακά μισθοί και συντάξεις αρχίζοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα.

•    Τακτοποιούνται χρέη σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία όλων όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.

•    Επανεξετάζονται και ανακατανέμονται οι δημόσιες δαπάνες με στόχο την εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, της παιδείας, της επιστημονικής-τεχνολογικής έρευνας, και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

•    Μετατίθενται σταδιακά τα φορολογικά βάρη από τα χαμηλά  στα υψηλά εισοδήματα και τον πολύ μεγάλο πλούτο και τα φορολογικά έσοδα από τους έμμεσους στους άμεσους φόρους.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης

Αυτή είναι η ξεκάθαρη συμφωνία μας.

Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς με αίσθημα ιστορικής ευθύνης δεσμευόμαστε ενώπιόν σας.

Τέταρτον, να ανακτήσουμε, για λογαριασμό σας, το δημόσιο πλούτο, τον έλεγχο των τραπεζών και να ανασυγκροτήσουμε το κρατικό μηχανισμό, ώστε να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

•    Βάζουμε τέρμα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Τέρμα στο πάρτι του ΤΑΙΠΕΔ. Επανεξετάζουμε όλες τις συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων. Αξιοποιούμε τη δημόσια περιουσία για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

•    Εθνικοποιούμε τις τράπεζες.

Όσες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με χρήματα δηλαδή που τα χρεώνεται ο Ελληνικός λαός, περνούν υπό Δημόσιο έλεγχο.

Οι τραπεζίτες που τις χρεοκόπησαν περνάνε από το ταμείο και αφήνουν τα κλειδιά. Γιατί δε γίνεται σε αυτή τη χώρα κάποιοι να κάνουν τους μάγκες με τα λεφτά του λαού. Άλλοι να κερνάνε και άλλοι να πληρώνουν.

•    Με τον έλεγχο του ΤΧΣ, προχωράμε στην σταθεροποίηση και Αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των κοινωνικών αναγκών.

Αυτό σημαίνει στοχευμένη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και του κοινωνικού τομέα της παραγωγής και με ιδιαίτερη φροντίδα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

•    Τελειώνουμε το κράτος της πελατείας και του ρουσφετιού.

Αναδιοργανώνουμε τη δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα σε βάσεις δημοκρατικές και συμμετοχικές.  Με απόλυτο εξοστρακισμό του κομματισμού. Με αξιοκρατία, με κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης

Έλληνες και Ελληνίδες του μόχθου.

Αυτό είναι το δεσμευτικό μας συμβόλαιο, αυτή είναι η ξεκάθαρη δική  μας συμφωνία. Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς με αίσθημα ιστορικής ευθύνης δεσμευόμαστε ενώπιών σας:

Πέμπτον, να θέσουμε ως εθνικό στόχο και να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας .Γιατί δεν είναι δυνατό να δεχτούμε οποιαδήποτε ιδέα οικονομίας ή ανάπτυξης, με ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αποκλεισμένο από αυτή.

Δεν είναι δυνατό να συμβιβαστούμε με θεωρίες για άνεργη ανάπτυξη, ούτε με την κατεστημένη αγριότητα η οποία εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας ή της εξυγίανσης πετάει στον Καιάδα εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους. Η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με νεοφιλελεύθερα γιατροσόφια, όπως η δημιουργία  ανακυκλούμενων θέσεων εργασίας. Ούτε με τα προγράμματα μερικής και προσωρινής εργασίας, που δε κάνουν τίποτα άλλο από το να ανακυκλώνουν τους άνεργους.

Γι αυτό επιμένουμε μονότονα και αποφασιστικά: Το πρώτο μέτρο κατά της ανεργίας, στο δεσμευτικό μας συμβόλαιο, θα είναι δική σας και όχι δική μας υποχρέωση. Γιατί το πρώτο μέτρο κατά της ανεργίας είναι η ίδια η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει.

•    Ταυτόχρονα, όμω,ς δεσμευόμαστε για μια δέσμη μέτρων που έχουν ως στόχο την πιο γρήγορη καταπολέμηση της ανεργίας και κυρίως τη  δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, συμβατών με την αξιοπρέπεια και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

•    Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε το εργατικό δίκαιο, να επανέλθει η προστασία των εργαζομένων.

•    Να χτυπήσουμε τον εργασιακό μεσαίωνα ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

•    Να καθιερώσουμε ρήτρα απασχόλησης για κάθε επιδοτούμενη επιχείρηση.

•    Να θεσμοθετήσουμε νομικό πλαίσιο για συνεταιριστικά αυτοδιαχειριστικά σχήματα.

Το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ αποτελεί για μας πυξίδα για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Φίλες και φίλοι,

πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Σας παρουσίασα τις πέντε βασικές δεσμεύσεις του εθνικού συμβολαίου που με αίσθημα ιστορικής ευθύνης αναλαμβάνουμε να υλοποιήσουμε. Όταν ο λαός μας με μεγάλη, συντριπτική, αναμφισβήτητη, δημοκρατική πλειοψηφία στείλει στην ιστορία το μνημόνιο και την κυβέρνησή του και δώσει καθαρή και αναμφισβήτητη εντολή κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το συμβόλαιο, όμως, έχει ένα σκληρό όρο: Ο έλεγχός της τήρησής του να ανήκει στο λαό και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε ότι στα ψιλά γράμματα των συμβολαίων κρύβεται πάντα ο διάβολος.

Εμείς, λοιπόν, ανοιχτά, καθαρά, θαρραλέα, βέβαιοι όχι μόνο για τις προθέσεις, αλλά και για τις δυνατότητές μας, χωρίς ψιλά γράμματα, σας καλούμε να αλληλοδεσμευτούμε και στη μεγάλη μάχη της δημοκρατίας. Στη μάχη για να αλλάξουμε και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που έχει φθαρεί, έχει χρεοκοπήσει και είναι μια από τις αιτίες της σημερινής κρίσης.

Δεν χωράει πια ο ελληνικός λαός στο κουστούμι της εξουσίας που έραψαν στα μέτρα τους τα κόμματα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα,  κουρέλιασαν το Σύνταγμά της και παρέδωσαν τα κλειδιά στους δανειστές. Δεν  χωράει κανείς μας. 

Και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα σημαίνει ταυτόχρονα και το τέλος της διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Το τέλος της κυριαρχίας των φαύλων που οικοδόμησαν ένα σύστημα στα μέτρα τους. Το τέλος της ασυλίας των επίορκων, που κρυμμένοι πίσω από νόμους, όπως εκείνος περί ευθύνης υπουργών, τσαλαπάτησαν βάναυσα και προκλητικά το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού.

ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση θα σημαίνει το τέλος της ασυλίας και ταυτόχρονα την αρχή μιας νέας, ριζικής, ζωογόνας, δημοκρατικής επανίδρυσης για το πολιτικό μας σύστημα.

•    Που σημαίνει πάνω από όλα βάθεμα της δημοκρατίας, Συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία των πολιτών. 

•    Που σημαίνει καθιέρωση της απλής αναλογικής  ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και  Αυτοδιοίκηση, καθώς και δυνατότητα ανακλητότητας βουλευτών από τον ίδιο το λαό.

•    Που σημαίνει καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων στην αποζημίωση, τη σύνταξη,  τη συμμετοχή σε επιτροπές κλπ.

•    Που σημαίνει οριστικό Τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τέλος, στην ανισότητα απέναντι στο νόμο ανάμεσα στο Βουλευτή ή τον υπουργό και τον απλό πολίτη. Αλλά επιτέλους τέλος θα δοθεί και στη στενή και ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στο φθαρμένο πολιτικό σύστημα και στο εξίσου φθαρμένο σύστημα της καθεστωτικής ενημέρωσης στη χώρα μας. Η δέσμευσή μας είναι απλή: Θα εφαρμόσουμε τους νόμους.

Και όσοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο φαύλο σύστημα της διαπλοκής αυτό μόνο πρέπει να έχουν υπόψη: Για μας κανένας δεν είναι πιο ίσος από τον άλλον απέναντι στο νόμο. Όσο βαρύ όνομα κι αν έχει, όσα δημόσια έργα κι αν αντέχει κι όσα ΜΜΕ κι αν κατέχει.

Τον περασμένο Ιούνη, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να εξυπηρετήσει και τους βαρόνους των ΜΜΕ, η κυβέρνηση έκλεισε πραξικοπηματικά την ΕΡΤ. Εμείς δεσμευόμαστε να ξαναστήσουμε μια νέα ισχυρή ΕΡΤ. Σύγχρονη, αξιοκρατική, πλουραλιστική και ταυτόχρονα ανταγωνιστική. Δεσμευόμαστε να κινήσουμε από μηδενική βάση μια αδιάβλητη διαδικασία μόνιμης αδειοδότησης, ώστε να σταματήσει η πειρατεία. Εμείς θα το σπάσουμε το απόστημα της μιντιακής διαπλοκής. Θα εκπέμπουν όσοι είναι νόμιμοι και όσοι έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους. Όχι όσοι στηρίζονται από τις χρεοκοπημένες τράπεζες για να στηρίζουν το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, που στηρίζει τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Αυτή είναι η καθαρή μας δέσμευση!

Την καταλάβατε; Αυτοί πάντως την έχουν καταλάβει.  Γι αυτό και κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν το πικρό ποτήρι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τα καταφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, η ανομία και η διαπλοκή φεύγουν! Τέλος το αλισβερίσι της διαπλοκής, τέρμα και οι νταβατζήδες, τέρμα και τα λίαρ τζετ των φίλων και των κολλητών. Τελεία και παύλα!

Και επιτρέψτε μου να προσθέσω και κάτι ακόμα στο συμβόλαιό μας. Έναν ηθικό όρο, αυτή τη φορά. Γιατί είναι  θέμα δικαιοσύνης, θέμα δημοκρατίας, αλλά και θέμα ηθικής. Δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος στην ασυλία όσων οδήγησαν εκατομμύρια Έλληνες στη σημερινή κατάσταση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, δημοκρατικά και με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, ώστε να εξακριβωθούν οι ευθύνες για τα ύποπτα παιγνίδια με τις στατιστικές, για τα υπόγεια φλερτ με το ΔΝΤ, για τις κατά καιρούς δηλώσεις και κινήσεις που καταρράκωσαν την όποια αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, για τις ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ φίλων, για τα σκάνδαλα και τις λίστες, για τα μνημόνια που σακάτεψαν τον τόπο.

Και προσέξτε: Εμείς δεν μιλάμε για εκδίκηση, μιλάμε για δικαιοσύνη. Το περί δικαίου αίσθημα του λαού πρέπει να ικανοποιηθεί, γιατί διαφορετικά θα χτίζουμε πάνω στην άμμο. Και θα ικανοποιηθεί. Όσοι ακόμα και σήμερα κρύβονται πίσω από το πέπλο της σιωπής που επιβάλει το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής και της μνημονιακής συνευθύνης, ας μην κοιμούνται ήσυχοι. Θα τους ξεσκεπάσουμε. Όσοι κερδοσκοπούν απομυζώντας το δημόσιο πλούτο και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στους θεσμούς της ελληνικής δημοκρατίας.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όλη αυτή τη σκληρή περίοδο, σταθήκαμε στο πλευρό των αδικημένων και στηρίξαμε τους δίκαιους αγώνες τους. Σταθήκαμε στο πλάι των εργαζομένων της ΕΡΤ στο δύσκολο αγώνα τους κατά του μαύρου μετώπου. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων για μια δημόσια υγεία που δεν θα είναι το παιγνιδάκι του Άδωνι, αλλά το καταφύγιο κάθε ανθρώπου σε ανάγκη.  

Στεκόμαστε αποφασιστικά και αταλάντευτα δίπλα στον αγώνα δασκάλων και καθηγητών για την Παιδεία, για το μέλλον των παιδιών μας, για το παρόν των σχολείων που υποβαθμίζονται, κλείνουν, κινδυνεύουν να ρημάξουν χωρίς φύλακες και χωρίς διδακτικό προσωπικό.

Όλα αυτά, όμως τα ρυάκια αγώνα, όλα τα κινήματα, όλες οι αντιστάσεις πρέπει και μπορούν σήμερα να συνενωθούν σε ένα ορμητικό ποτάμι. Σʼ ένα φουσκωμένο δημοκρατικό Βαρδάρη, ικανό να σαρώσει τα μνημόνια, τα σχέδια υποδούλωσης της πατρίδας και των ανθρώπων της, τη βαρβαρότητα της λιτότητας και τα καθημερινά εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους και των δανειστών.

Αυτή είναι και πρέπει να είναι και θα επιδιώξουμε να είναι η έμπρακτη δέσμευση της πλειοψηφίας του λαού μας στο εθνικό συμβόλαιο που προτείνουμε.

Όχι στην υποταγή - Ναι στη μεγάλη ανατροπή, στη μεγάλη  αλλαγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί αν ο λαός θέλει και μάχεται.

Σας καλώ λοιπόν όλους, από εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από τη πόλη των μεγάλων κοινωνικών αγώνων, να πάρουμε όλοι μαζί στα χέρια μας την υπόθεση της ανατροπής και της σωτηρίας.

Καλώ όλους εσάς που υποφέρετε από το μνημόνιο. Όλους εσάς που αδικηθήκατε από το μνημόνιο. Όλους ανεξαιρέτως του ποιο κόμμα ψηφίζατε μέχρι χθες ή σε ποια ιδεολογία πιστεύετε μέχρι σήμερα.

Σας καλώ να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας σε ανένδοτο αγώνα, σε ένα πλατύ παλλαϊκό, δημοκρατικό, πατριωτικό, πλειοψηφικό κίνημα για την ανατροπή.

Σας καλώ να δεσμευτούμε σε ένα ηθικό και πολιτικό, σε ένα εθνικό συμβόλαιο με μόνο σκοπό:Να ξανακερδίσουμε τη κυριαρχία της πατρίδας μας, να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια του λαού μας, να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε στέρεες βάσεις δικαιοσύνης και προκοπής.

Και θα καταφέρουμε, είμαι σίγουρος. Θα νικήσουμε μαζί. Θα νικήσουν οι φτωχοί και καταφρονεμένοι. Θα νικήσει ο λαός. Θα νικήσει η Ελλάδα.

Ο τροχός άρχισε ήδη να γυρίζει. Το σύνθημά μας λέει ότι:

Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ,  σημαίνει αυτοδύναμος λαός. Εγώ  το αντιστρέφω και σας λέω :Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ, θα σημαίνει  πανίσχυρος λαός. Πανίσχυρος λαός και πανίσχυρη Ελλάδα, για να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν και όσα μας ανήκουν.Για να ξανακερδίσουμε, την περηφάνια, την ανεξαρτησία, τη κυριαρχία και την αξιοπρέπειά μας. Και θα τη ξανακερδίσουμε μαζί.

Γεια σας και καλό αγώνα!



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ