14/08/2013

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑγια το θάνατο του Λόταρ Μπίσκι

Λόταρ Μπίσκι: Μια μεγάλη απώλεια για την Ευρωπαϊκή Αριστερά

Η γερμανική και η Ευρωπαϊκή Αριστερά μετρούν από χθες μια μεγάλη απώλεια. Τον πρώην πρόεδρο του Die Linke, του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρωομάδας GUE/NGL, και Ευρωβουλευτή, Λόταρ Μπίσκι, που απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών.

Ο Λόταρ Μπίσκι δεν δίστασε να ηγηθεί της γερμανικής Αριστεράς σε εποχές πολύ δύσκολες, όταν η Αριστερά στη χώρα του και σε ολόκληρη την Ευρώπη πάλευε να κρατήσει ζωντανές τις ιδέες της και να εξασφαλίσει την πολιτική της ύπαρξη. Συνέβαλε τα μέγιστα στην υπόθεση της ενότητας της Αριστεράς στη Γερμανία, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση ενιαίου πόλου μεταξύ του τότε Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και των αποδεσμευόμενων αριστερών σοσιαλδημοκρατών του Όσκαρ Λαφοντέν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του κόμματος "Η Αριστερά" (Die Linke).

Ταυτόχρονα, ο Λ. Μπίσκι είχε σημαντική συμβολή στην υπόθεση της ενότητας των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχοντας διατελέσει πρόεδρος τόσο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (2007-2010), όσο και της Ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς /Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς (2009  -2012).

Ο Λόταρ Μπίσκι ήταν, όμως, και άνθρωπος του πολιτισμού και η ακαδημαϊκή του θητεία στο αντικείμενο αυτό, επηρέασε βαθιά και τον πολιτικό Μπίσκι, που πίστευε στην κουλτούρα του διαλόγου και την ανάγκη η Αριστερά να αξιοποιήσει τα δικά της πολιτιστικά εργαλεία για την οικοδόμηση μιας νέας πολιτισμικής ηγεμονίας.

Ο Μπίσκι έφυγε αφήνοντας πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και την κρίσιμη συμβολή του στην κοινή υπόθεση της ενότητας της Αριστεράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, στη Γερμανική Αριστερά και την Ευρωομάδα της Αριστεράς.