26/06/2013

Όρια ηλικίας επαγγελματιών οδηγών Δ.Χ. και Ι.Χ. λεωφορείων - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Παρά την ψήφιση του νόμου 3185/2003, αλλά και την τροποποίηση με το άρθρο 26 του ν.3710/2008, συνεχίζει να υφίσταται ασάφεια και νομικό κενό στην θέσπιση και την τήρηση των ορίων ηλικίας των επαγγελματιών οδηγών που απασχολούνται σε οχήματα μεταφοράς επιβατών, προσωπικού και μαθητών, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης.

Πιο συγκεκριμένα, με τους παραπάνω νόμους έχουν θεσπιστεί ως όρια ηλικίας, αφενός για τους οδηγούς ΚΤΕΛ, ΤΑΧΙ και Αγοραίων τα 67 έτη, αφετέρου για τους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων τα 65 έτη. Όσον αφορά σε οδηγούς που απασχολούνται σε τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ξενοδοχείων και λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού επιχειρήσεων, δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνή υπέρβαση ορίων ηλικίας των οδηγών στα οχήματα αυτά και πληθώρα καταγγελιών από συναδέλφους τους.

Επειδή, συμβαίνει συχνά και με ευθύνη των Περιφερειακών Διοικήσεων, κυρίως στην επαρχία, να μετακινούνται μαθητές από και προς τα σχολεία τους, με λεωφορεία των κατά τόπους ΚΤΕΛ είτε ακόμα και με μισθωμένα ιδιωτικά τουριστικά λεωφορεία

Επειδή, μια ορθολογική αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί ενιαία όρια ηλικίας για ενιαίες χρήσεις και ίδιου τύπου οχήματα

Επειδή, η προκύπτουσα ασάφεια δυσχεραίνει τον οδικό έλεγχο από την Αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να καταστρατηγούνται τα όρια ηλικίας, να παγιώνονται εργασιακές αδικίες και να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

•    Τι προτίθενται να κάνουν για την ενιαιοποίηση των ορίων ηλικίας οδηγών οχημάτων ίδιας κατηγορίας;

•     Σκοπεύει ο αρμόδιος Υπουργός να συμπεριλάβει στα υφιστάμενα όρια ηλικίας και οδηγούς οχημάτων Δ.Χ. και Ι.Χ. για τα οποία υπάρχει ασάφεια, όπως αναφέραμε παραπάνω;

•     Πως προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να ενισχύσουν και να συστηματικοποιήσουν τους ελέγχους τήρησης των ορίων ηλικίας; Σκοπεύουν να διενεργήσουν σχετικούς ελέγχους σε όλη την επικράτεια από μικτά κλιμάκια των Υπουργείων ΑΑΥΜΔ και ΔΤΠΠ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου