08/03/2013

Επίσκεψη στην Ελλάδα του Harald Weinberg γερμανού ομοσπονδιακού βουλευτή και υπεύθυνου υγείας της Γερμανικής Αριστεράς Die Linke, προσκεκλημένου της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ζωηρού ενδιαφέροντος του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς Die Linke, για την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και των οξύτατων προβλημάτων από την εφαρμογή της πολιτικής των μνημονίων, πραγματοποιήθηκε στις 4-7/3/2013 επίσκεψη στην Αθήνα του Harald Weinberg, γερμανού ομοσπονδιακού βουλευτή και υπεύθυνου υγείας του Die Linke ύστερα από πρόσκληση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Το γερμανικό κόμμα της Αριστεράς Die Linke είναι το μοναδικό κόμμα στην Γερμανία που συμπαραστέκεται στον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στην κοινωνική καταστροφή και στην αθλιότητα  της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα μας. Η υποστήριξη των αγώνων που δίνουν καθημερινά οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας , εκφράστηκε   έμπρακτα με ερώτηση ολόκληρης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke τον Σεπτέμβριο του 2012 προς το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με θέμα τις επιπτώσεις του Μνημονίου στη δημόσια περίθαλψη την Ελλάδα.

Ο Harald Weinberg είχε συνάντηση στην Βουλή με τους βουλευτές και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στον χώρο της Υγείας, τις απόψεις και τις  προγραμματικές επεξεργασίες  του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για μια καθολική, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη ποιότητας.

Ο τομέας των δράσεων Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο της επίσκεψης του γερμανού βουλευτή με ενημερωτικές συναντήσεις στα Γραφεία της «Αλληλεγγύης για Όλους» και το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά.

Η σκληρή πραγματικότητα των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων που δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές του προσωπικού και την αξιοπρέπεια των ασθενών, αναδείχθηκε στη διάρκεια της περιοδείας του γερμανού βουλευτή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, με τη συνοδεία των  βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Ξανθού και Τζένης Βαμβακά και αντιπροσωπείας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Η επίσκεψη στις κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου, ολοκληρώθηκε με ενημέρωση από τη Διοίκηση και με συζήτηση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί γιατροί  και εργαζόμενοι.

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Rosa Luxemburg και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με θέμα: «Η υγεία στην περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρώπη: μια αριστερή ματιά στις εξελίξεις και τις προοπτικές των συστημάτων υγείας», δόθηκε η ευκαιρία για μια επιστημονική παρουσίαση των καταστροφικών  επιπτώσεων του Μνημονίου στο ελληνικό σύστημα Υγείας από το Δημήτρη Νιάκα, καθηγητή Οικονομικών και Διοίκησης Υγείας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αναλύθηκε ο ρόλος και η συνεισφορά των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης στο χώρο της Υγείας από τη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεανώ Φωτίου και παρουσιάστηκε η πρόταση  εναλλακτικής διεξόδου της Αριστεράς από τους υπεύθυνους υγείας των Κ.Ο. του Die Linke, Harald Weinberg και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέα Ξανθό, αντίστοιχα.

Ο Harald Weinberg ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την φιλοξενία και διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Die Linke με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στον χώρο της Υγείας και την προώθηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την υπεράσπιση της ίσης και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών σε ένα αποεμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, που θα βάζει πάνω από τα κέρδη των πολυεθνικών και των τραπεζών τις ανάγκες των ανθρώπων.

Η ΕΕΚΕ Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ