ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/02/2013

Ομιλία του Θανάση Πετράκου στην συζήτηση επί των άρθρων για το Νομοσχέδιο για τα αποθέματα πετρελαίου και η δευτερολογία του



Παρατίθεται το πλήρες κείμενο των δυο ομιλιών:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν ολοκληρωθεί οι εισηγήσεις επί των άρθρων των εισηγητών όλων των κομμάτων, έχουμε περάσει στη συζήτηση με τους Βουλευτές και ακόμα η Κυβέρνηση ψάχνεται για την τροποποίηση της τροποποίησης της κατάπτυστης τροπολογίας την οποία κατέθεσε με την οποία παραχωρούνται ακόμα και απόρρητα έγγραφα στο ΤΑΙΠΕΔ.

            Αυτό είναι ένδειξη του πανικού της Κυβέρνησης –κατά τη γνώμη μας- η οποία φαίνεται μπροστά στην ευθεία αμφισβήτηση από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και από τους Βουλευτές τους ίδιους της Νέας Δημοκρατίας ότι θα καταψηφιζόταν η συγκεκριμένη τροπολογία και ψάχνει να βρει τον τρόπο πώς περίτεχνα θα διατυπώσει την ουσία, έτσι ώστε να ανοίξει το έδαφος για την πλήρη εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων.

Εμείς τους προειδοποιούμε –το είπαμε και επί της αρχής- να μην προχωρήσουν στην εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, να μην προχωρήσουν στην εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ, όταν βρίσκεται –θα το επαναλάβω για δεκάτη φορά- δικαστική έρευνα, είστε έκθετοι αν συνεχίσετε αυτήν την ιστορία, όπως είστε και έκθετοι αν με οποιονδήποτε περίτεχνο τρόπο φέρνετε αλλαγή της κατάπτυστης τροπολογίας, δίνετε εμπορικά μυστικά της εκποιούμενης εταιρείας στον οποιονδήποτε ο οποίος θα δηλώνει αγοραστής.

Περιμένουμε, βέβαια –και στη δευτερολογία θα τοποθετηθούμε αναλυτικά- αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό που γίνεται αυτήν τη στιγμή είναι ένδειξη του πανικού της Συγκυβέρνησης, γιατί βλέπει τρομοκρατημένη την τρόικα που της λέει «ξεπούλα γρήγορα» και ψάχνει να βρει τον τρόπο πώς γρήγορα θα ξεπουλήσει τις δημόσιες επιχειρήσεις. Έφθασε και στο σημείο ακόμα να φέρνει την τροπολογία που δίνει απόρρητα μυστικά και των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, να παραχωρεί τέτοια μυστικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -επειδή πολλά είπα- εμείς με τη θέση μας υπερασπιζόμαστε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την τήρηση των αποθεμάτων με ασφάλεια, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να παρθούν όταν θα έχει ανάγκη η χώρα. Γιʼ αυτό είμαστε ριζικά αντίθετοι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Γιʼ αυτό ήμασταν αντίθετοι, επειδή υπερασπιζόμασταν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ήμασταν αντίθετοι και με το εμπάργκο στο Ιράν, το οποίο αποδεχθήκατε χωρίς να ψελλίσετε καμμία κουβέντα και το οποίο δημιούργησε τόσο σοβαρά προβλήματα στη χώρα, γιατί ήταν η μόνη χώρα τότε που δεν μας υποχρέωνε να πληρώνουμε cash και δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα.

Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι με αυτό, αλλά είμαστε υπέρ του να είναι όλα τα αποθέματα της χώρας στο εσωτερικό, για να μπορεί η Βουλή να ελέγχει την αυστηρή τήρηση των αποθεμάτων. Γιʼ αυτό προτείνουμε ειδική κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή.

Εσείς πρέπει να μας εξηγήσετε πώς αλλάξατε τη θέση σας σε σχέση με αυτά που λέγατε το 2003 ή το 2005.

Εμείς είμαστε υπέρ του να ανακτηθούν τα ΕΛΠΕ από το δημόσιο και αγωνιζόμαστε για να μην προχωρήσετε αυτό που έγινε στις 29 Ιανουαρίου, στην πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Πρέπει να έχει κάποιος μεγάλο θράσος, κύριοι συνάδελφοι, για να εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ, επειδή λέει ότι πρέπει να αποθηκεύονται τα αποθέματα στο εσωτερικό ή επειδή ευνοεί τα ολιγοπώλια. Ποιοι; Εσείς που παραδώσατε τα ΕΛΠΕ στο Λάτση να κάνει κουμάντο; Εσείς που εκποιείτε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις; Εσείς που έχετε δημιουργήσει καρτέλ σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας; Εσείς που ευνοείτε τα ολιγοπώλια σε κάθε φάση; Εσείς που θέλετε να διαλύσετε τη δημόσια περιουσία μάς λέτε ότι εμείς στηρίζουμε τα ολιγοπώλια;

Επειδή, όμως, τα παραμύθια έχουν κοντά ποδάρια, θα σας διαβάσω ότι η τρόικα η ίδια είπε –και μάλιστα το δημοσίευσε το «Stern»- «ο λόγος της αποχώρησης της «Shell» από την ελληνική αγορά ήταν η υποχρέωσή της να τηρεί αποθέματα ασφαλείας», δηλαδή δεν θέλετε να τηρούνται αποθέματα ασφαλείας. Εσείς ευνοείτε τις μεγαλοεπιχειρήσεις, όχι εμείς. Γιʼ αυτό φέρνετε αυτήν την τροπολογία. Μην μας τρελαίνετε ότι είμαστε αντίθετοι με την τήρηση των αποθεμάτων.

Τι νόημα έχει η τήρηση αποθεμάτων εκτός Ελλάδας, από τη στιγμή που σε περίπτωση ανάγκης από φυσική καταστροφή ή οποιαδήποτε άλλη ή οικονομική κρίση ή οποιαδήποτε άλλη κρίση πολεμικού επεισοδίου ή σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων των διαφόρων κρατών δεν θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν έγκαιρα τα αποθέματα στη χώρα;

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και ευνοεί αεριτζήδες εισαγωγείς σε βάρος των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, δεν ξέρετε –σας το είπε και η κ. Ουζουνίδου, η εισηγήτριά μας- ότι η ΕΚΟ ήταν η πιο φθηνή εταιρεία μέχρι να την πάρει ο Όμιλος Λάτση; Εμείς ευνοούμε τα ολιγοπώλια; Εμείς δυσκολεύουμε τον καταναλωτή;

Όσον αφορά τον κεντρικό φορέα, το κύριο και ουσιώδες για εμάς είναι να υπάρχει υπηρεσία η οποία σίγουρα θα ελέγχει την υποχρέωση των εταιρειών να τηρούν αποθέματα. Και γιʼ αυτό η πρότασή μας είναι ειδική κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή.

Όμως, όπως σας είπαμε -αλλά το είπε και συνάδελφος από το ΠΑΣΟΚ και κατά τα άλλα μας εγκαλούν- αν ο κρατικός φορέας είναι δημόσιος, τότε -τι κάνετε ουσιαστικά;- εσείς ευνοείτε τις εταιρείες, γιατί τις απαλλάσσετε από το κόστος να τηρούν στρατηγικά αποθέματα. Άρα, λοιπόν, τις απαλλάσσετε από το κόστος και θα τα φορτώσετε στο φορολογούμενο πολίτη. Αν είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ΑΕ ή οτιδήποτε άλλο, τι κάνετε; Βάζετε τους ελεγχόμενους να είναι στο φορέα και να ελέγχουν τον εαυτό τους .

Η πρότασή μας, όμως, για ειδική κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή –επαναλαμβάνω- είναι αυτή η οποία λύνει πολύ καλά το πρόβλημα της ασφάλειας και της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Όσον αφορά το ότι άλλα ψηφίζουμε εδώ και άλλα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ίδιος ο συνάδελφος που μας εγκαλεί παραδέχθηκε στην Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο είναι κατά ένα μέρος ενσωμάτωση της Οδηγίας και κατά το άλλο μέρος προχωράει πέραν της Οδηγίας.

Δεύτερον, η Οδηγία είναι δυνητική για το αν θα είναι εκτός χώρας, είναι δυνητική για το αν θα έχεις ειδικό φορέα ή θα είναι δημόσια υπηρεσία.

Άρα, λοιπόν, εσείς κάνετε μία συγκεκριμένη πολιτική επιλογή για να ευνοήσετε αεριτζήδες, ολιγοπώλια και αυτούς που θα θέλει να σας επιβάλλει η τρόικα και εγκαλείτε εμάς από εκεί και πέρα;

Βέβαια, χύσατε και μεγάλα δάκρυα το πρωί κατά τη συζήτηση των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων και για τους αγρότες. Χύσατε πολλά δάκρυα για τους αγρότες, οι οποίοι οι καημένοι –μας έλεγε ο κ. Βορίδης- δεν μπορούν να φέρουν τα προϊόντα τους στην Αθήνα. Εσείς τους «πλακώσατε στο ματσούκι» χθες τους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας! Τους χτυπήσατε με δακρυγόνα στον κόμβο της Νίκαιας! Είναι καλοί οι αγρότες όταν δεν διεκδικούν τίποτα. Όταν διεκδικούν οι αγρότες, τους «πλακώνουμε» και αυτούς «στο ματσούκι».

Έτσι, λοιπόν, υπερασπίζεστε τους αγρότες; Αυτή είναι η υπεράσπιση στους αγρότες, όταν διεκδικούν, ή είναι υπεράσπιση στους αγρότες, όταν τους πήρατε από την τσέπη τους 2 δισεκατομμύρια με την πολιτική σας φέτος; Γιατί 2 δισεκατομμύρια τους πήρατε, την ώρα που είναι οι πιο φτωχοί αγρότες σε όλη την Ευρώπη, την ώρα που το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά 25% τα τελευταία επτά χρόνια, την ώρα που θα μειωθεί το 2013 κατά 12% με την πολιτική σας, την ώρα που αυξήσατε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στους αγρότες, την ώρα που έχετε αυξήσει το κόστος της ενέργειας  στον αγροτικό τομέα και σε όλες τις επιχειρήσεις.

Φωνάζουν ακόμα και οι βιοτεχνίες και οι βιομηχανίες ότι με την πολιτική σας για την ενέργεια έχετε διαλύσει τη χώρα, έχετε διαλύσει τον κόσμο που δεν μπορεί να ζεσταθεί, έχετε διαλύσει τον κόσμο που του κόβετε το ρεύμα, δεν έχει καν ρεύμα να μαγειρέψει και να έχει φως. Έχετε διαλύσει τους αγρότες, έχετε διαλύσει τις βιοτεχνίες. Δεν έχετε αφήσει όρθιο τίποτα. Μόνο με την τρόικα και με τους δανειστές τα έχετε καλά.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Μας εγκαλούν οι συνάδελφοι της τρικομματικής Κυβέρνησης γιατί δεν βάζουμε –λέει- μπροστά το συμφέρον των καταναλωτών. Απαντούμε για μια ακόμη φορά: Επειδή βάζουμε μπροστά το συμφέρον των καταναλωτών, γιʼ αυτό ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι με την αρχική ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και την ολική ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Διότι, όπως είπε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων –και όχι οι εκπρόσωποι των εταιρειών, όπως είπε κάποιος συνάδελφος στην Επιτροπή, αλλά ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πετρελαιοειδών Διυλιστηρίων και Χημικής Βιομηχανίας- και όπως το γνωρίζει ο καθένας, από την ώρα που έγινε η ιδιωτικοποίηση –το είπαμε και αρχικά- αυξήθηκαν οι τιμές.

Δεύτερο ζήτημα. Επισημαίνουμε –για να καταγραφεί στα Πρακτικά- ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του ζητούσε τα αποθέματα στη χώρα να είναι 60 ημερών, αντί 90. Αν γίνει το 30%, των αποθεμάτων να είναι στο εξωτερικό  θα έχουμε αποθέματα 63 ημερών. Το καταγράφουμε, λοιπόν.

Τρίτο ζήτημα. Επειδή μας λέτε ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται τα υπάρχοντα διυλιστήρια, ξαναλέμε ότι αυτοί οι οποίοι διαφώνησαν με το νομοσχέδιό σας, κύριε Υπουργέ, δεν ήταν ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ, όπως παρουσιάστηκε από συνάδελφο, αλλά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ σας στήριξε. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, δηλαδή της μίας εκ των δύο που ήρθαν, στήριξαν εμμέσως πλην σαφώς την άποψή σας.

Τέταρτον, όταν επιτρέπετε στους κατόχους της διύλισης, ΕΛΠΕ και MOTOR OIL, τη δυνατότητα να τηρούν κατά το 1/3 τα τελικά προϊόντα και τα 2/3 σε αργό και ημικατεργασμένα –εταιρείες διύλισης που ελέγχουν πάνω από το 60%- σημαίνει ότι η ΕΛΠΕ και η MOTOR OIL θα έχουν τη δυνατότητα μηδενικής τήρησης αποθεμάτων τελικών προϊόντων στην χώρα και θα δύνανται να χρησιμοποιούν τα εκάστοτε αποθέματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναλλάσσονται σαν αποθέματα ασφαλείας και το αργό, αυτό που θα είναι εν πλω, και θα χρεώνουν αποθήκευτρα.

Ακόμα χειρότερα, σε περίπτωση συρρίκνωσης περαιτέρω της ελληνικής αγοράς και μείωσης των περιθωρίων κέρδους, θα μπορούν να μειώσουν πάρα πολύ τη διύλιση στο εσωτερικό της χώρας, να απολύσουν εργαζόμενους, ακόμα και να διακόψουν τη διύλιση και να κάνουν εισαγωγές από διυλιστήρια με πλεονάζουσα διυλιστική ικανότητα. Τέτοιο θυμίζω ότι υπάρχει στη Βουλγαρία και επειδή πρέπει να είμαστε καχύποπτοι, μήπως είναι στα πλαίσια της απαίτησης, όπως ήταν απαίτηση κάποιων και η τροπολογία, η οποία απεσύρθη, όταν θα πουληθούν τα ΕΛΠΕ να διυλίζουν στη Βουλγαρία, γιατί εκεί θα τους συμφέρει και εδώ να υποβαθμιστούν;

Και γιʼ αυτούς τους λόγους, λοιπόν –πέραν των άλλων που είπαμε- η δική μας άποψη, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, είναι η άποψη η οποία πραγματικά ενισχύει τα συμφέροντα της χώρας, διότι με την άποψη τη δική μας θα τηρούνται πραγματικά αποθέματα εντός της χώρας και δεν θα υπάρχει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, θέμα για το οποίο κόπτονται κάποιοι συνάδελφοι.

Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα δείτε το θέμα για το ΙΓΜΕ. Ο χρόνος, όμως, δεν περιμένει. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, τους οποίους κατελάμβαναν οι διατάξεις του άρθρου 34 παρ. 7 του ν. 4024/2011 και για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξής τους στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι έχουν πει, προτείνουμε κι εμείς –τώρα, όμως, γιατί το ΙΓΜΕ έχει πρόβλημα- να θεωρούνται ότι ουδέποτε λύθηκαν και να συνεχίζουν να παραμένουν σε ισχύ, για να μπορέσει το ΙΓΜΕ να επιτελέσει το σημαντικό ρόλο που επιτελεί μέχρι τώρα στην εθνική οικονομία και σε όλα τα επιστημονικά θέματα, τα οποία τηρεί.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ και για την ανοχή σας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ