ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

18/01/2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την προκαταρκτική επιτροπή.



«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περίμενα με αγωνία και ενδιαφέρον να ακούσω την τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του κ. Βενιζέλου. Για ακόμη μια φορά επέλεξε απʼ αυτό εδώ το βήμα αντί να δώσει κρίσιμες απαντήσεις να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον κατηγορήσει ότι σχεδόν φταίει για όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό τον τόπο κυρίως διότι έχει ένα κρυφό σχέδιο ενάντια στη σταθερότητα και βαθύς πόθος ανομολόγητος του ΣΥΡΙΖΑ και των Βουλευτών του, φυσικά και του 27% του ελληνικού λαού που τον ψήφισε τον Ιούνη, είναι να καταστρέψει τη χώρα, να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, διότι η πρότασή μας για διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών που αφορούν τον ίδιο είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και της προοπτικής αυτού του τόπου. Όπως βεβαίως και το γεγονός ότι βρέθηκα να συναντώ ηγέτες σημαντικών χωρών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία είχε ως βασική επιδίωξη και μάλιστα τα κατάφερα κιόλας, κατάφερα να πείσω την πρόεδρο της Βραζιλίας μιας χώρας που είναι πέμπτη στην παγκόσμια οικονομία, να την πείσω να ψηφίσει αποχή στο πρόγραμμα του ΔΝΤ που αφορά τη βοήθεια στη χώρα,  ένα πρόγραμμα όμως που όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδιέξοδο. Τα καταφέραμε αλλά δεν σταθήκαμε εκεί, βρεθήκαμε και μπροστά στα σκαλοπάτια του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Μήπως και εκεί άραγε πήγαμε για να πείσουμε τον κ. Σόϊμπλε  να σταματήσει τη βοήθεια;

Αλλά βεβαίως αυτό ενοχλεί όχι γιατί βρεθήκαμε και συναντήσαμε έναν πολιτικό μας αντίπαλο αλλά γιατί είχαμε τη χαρά και την τιμή να είμαστε οι μόνοι που βρεθήκαμε απέναντι σε έναν αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης και του είπαμε ότι εκκρεμότητες δεν έχει μονάχα η Ελλάδα προς την Γερμανία αλλά και η Γερμανία προς την Ελλάδα σε σχέση με το κατοχικό δάνειο. Αυτό ενοχλεί. Όπως επίσης και η εκκρεμότητα της συγκάλυψης του μεγάλου σκανδάλου, του σκανδάλου της υπόθεσης ΣΙΜΕΝΣ και της κατάθεσης στα γερμανικά δικαστήρια του κ. Χριστοφοράκου που κρατείται επτασφράγιστο μυστικό διότι η διαφθορά, μιας και λέτε ότι πήγα και στην Αργεντινή και ξέρω από ταγκό, θέλει δύο. Είναι σαν το ταγκό, θέλει και αυτόν που δωροδοκείται και αυτόν που δωροδοκεί. Και είναι προφανές σε μας ότι όλη αυτή η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα και αφορά το κορυφαίο θέμα το πώς αυτή η έρμη χώρα και αυτός ο έρημος λαός έφθασε σε αυτή την κατάντια της λεηλασίας έχει να κάνει με το ποιοι διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου και με το καθεστώς της κλεπτοκρατίας που στήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Βεβαίως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν παρέλειψε να μας κατηγορήσει ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για δήθεν φλερτ με τη βία ίσως για να κρύψει άλλου διαρκείς έρωτες που κατέληξαν σε γάμους με τη διαπλοκή. Διότι οι εκδότες στους οποίους αναφέρεται δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να κατέχουν μεγάλο μέρος εθνικών προμηθειών ή εθνικών εργολαβιών. Άλλοι εκδότες είναι αυτοί που προστατεύονται από άλλους όχι από μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όμως, αυτό που με εξέπληξε ήταν η αναφορά ότι είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος ο οποίος έχει διατελέσει Υπουργός σε κρίσιμους τομείς είτε της οικονομίας, είτε της εθνικής άμυνας να κρατά αντίγραφο κρίσιμων ζητημάτων στο προσωπικό του αρχείο, να μην το καταγράφει και να μην το επιστρέφει όταν τελειώνει η θητεία του.  Ειλικρινά δεν το κατανόησα αυτό για τη φωτοτυπία  των αμυντικών στοιχείων της χώρας από τη θητεία του κ. Βενιζέλου στο Υπουργείο Άμυνας.

Και ειλικρινά αυτό που πιο πολύ με εντυπωσίασε δεν ήταν τόσο η αναφορά όσο το γεγονός ότι χειροκροτήθηκε σε αυτή εδώ την αίθουσα. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα ομολογούσε πρώην Υπουργός ότι κατέχει στο αρχείο του στοιχεία φωτοτυπημένα της άμυνας του αμυντικού χάρτη της χώρας και από κάτω το κοινό θα χειροκροτούσε.

Κύριε Πρόεδρε, ας μου επιτραπεί τουλάχιστον να αγορεύσω χωρίς διακοπές όπως και εγώ άκουσα με μεγάλη προσοχή.

Δυόμισι χρόνια τώρα που ο λαός μας έχει γονατίσει από μια εγκληματική πολιτική, την πολιτική του μνημονίου. Όσοι την υποστηρίζετε αυτή την πολιτική, όσοι την ψηφίζετε και κυρίως όσοι την υλοποιείτε απʼ απʼ αυτό εδώ το βήμα, μας έχετε πει επανειλημμένως ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Και δεν υπήρχε άλλος δρόμος επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους.

Βέβαια όταν λέγατε οι Έλληνες, εννοούσατε τον μέσο έλληνα. Τον εργάτη, τον μεροκαματιάρη, τον αυτοαπασχολούμενο τον υπάλληλο, δημόσιο ή ιδιωτικό. Δεν εννοούσατε ούτε τους μεγαλοκατασκευαστές, ούτε τους εφοπλιστές, που λέει ο κ. Βενιζέλος τους συναντούμε κρυφά, φανερά και με ανακοίνωση των δηλώσεών μας που τους ζητάμε επιτέλους να πληρώσουν φόρους, διότι η κοινωνία στενάζει. Δεν εννοούσατε λοιπόν ούτε τους κατόχους του πλούτου,  ούτε τους μιντιάρχες, ούτε τους προμηθευτές του δημοσίου. Αυτοί άλλωστε έμειναν στο απυρόβλητο της κριτικής κυρίως όμως έμειναν εκτός θυσιών.

Τρία χρόνια τώρα που όλοι οι υπόλοιποι έχουν γονατίσει, κάποιοι απʼ αυτό εδώ το βήμα, έβγαιναν με περίσσιο θράσος και έλεγαν στον ελληνικό λαό μαζί τα φάγαμε. Έχεις ευθύνη άνεργε, νέε που φεύγεις στο εξωτερικό μετανάστης, έχεις ευθύνη εργαζόμενε  των 600 ευρώ, έχεις ευθύνη αυτοαπασχολούμενε, έμπορε που κλείνεις με λουκέτο  το μαγαζί σου, διότι μαζί τα φάγαμε.

Και βεβαίως μας λέγατε ότι για τη κρίση και τη χρεοκοπία ευθύνεται ο μέσος τεμπέλης και διεφθαρμένος Έλληνας και πρέπει να πληρώσει.

Και πλήρωσε με το παραπάνω ο μέσος Έλληνας με φόρους, με χαράτσια, με ανεργία, με εξευτελισμό, αναξιοπρέπεια, φτώχεια, ανέχεια.

Και φθάνουμε σήμερα στο σημείο το 1/3 να είναι κάτω από το όριο της φτώχιας, να καλπάζει η ανεργία στο 30% . Την ίδια στιγμή όμως που πλήρωσε και πληρώνει ο μέσος Έλληνας και οι περισσότεροι από σας της πλειοψηφίας, μας κουνούσατε και το δάχτυλο από αυτό εδώ το βήμα, για το πόσο τεμπέληδες και διεφθαρμένοι είναι οι Έλληνες, την ίδια στιγμή κάποιοι κρατούσαν καλά κρυμμένα στα συρτάρια τους, δεν αρέσει η έκφραση, να βρούμε άλλη, ούτε τα σεντούκια αρέσει, στους υπολογιστές τους, στην ιδία τους χρήση αν σας αρέσει, στην ιδία και  προσωπική τους χρήση κρατούσαν καλά κρυμμένα μυστικά και στοιχεία που αφορούσαν στον πλούτο και στις καταθέσεις μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας.

 Μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας πολιτικής και οικονομικής, που όλως τυχαίως, διαχειρίστηκε τις τύχες αυτού του τόπου για πολλά χρόνια.

Μιας συμμορίας διαπλοκής και διαφθοράς που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εγκαθίδρυση αυτού του καθεστώτος της κλεπτοκρατίας που μας κυβερνά.

Και που πολλές φορές έχω ονομάσει το τρίγωνο της αμαρτίας του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της τραπεζοκρατίας και της μιντιοκρατίας.

Όλοι όσοι κέρδιζαν τα χρόνια της ανάπτυξης και συνεχίζουν να κερδίζουν ακόμα ή αν δεν κερδίζουν συνεχίζουν και τώρα να απολαμβάνουν τον πλούτο που συσσώρευσαν, προφανώς διότι αυτός ο πλούτος είναι στο απυρόβλητο.  Και όλοι αυτοί υποστήριζαν με πάθος το μνημόνιο.

Γιατί άραγε; Όλοι αυτοί ήταν με μένος εναντίον της προοπτικής να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι με ρεσάλτο, με τη δημοκρατική διαδικασία, με την ψήφο των πολιτών. Θυμηθείτε τι μας έλεγαν όλοι αυτοί προεκλογικά. Δεν υπήρξε επιχείρηση που να μην τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι  ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν τη δουλειά τους, δεν υπήρξε μεγαλοεπιχειρηματίας που να μη βγει και να πει ελάτε να με φορολογήσετε αν μπορείτε. Τα θυμάστε αυτά;

Γιατί άραγε όμως; Γιατί αυτοί είχαν μένος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριζαν το μνημόνιο;

Γιατί ήξεραν ότι αυτή η καταστροφή δε θα τους αγγίξει, αφού τα λεφτά τους τα είχαν καλά προφυλαγμένα σε Ελβετικές  και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Και να όμως που ο διάολος σπάει το ποδάρι του και ξεκινά -απέξω, φυσικά, όχι από το εσωτερικό της χώρας- μια διαδικασία αποκάλυψης των ονομάτων ελλήνων καταθετών, σε μία και μόνον εκ των τραπεζών του εξωτερικού όπου υπάρχουν αντίστοιχοι λογαριασμοί.

Και λέω απέξω γιατί δεν ήταν αναμενόμενο να ξεκινήσει από μέσα, γιατί παρά τη τραγωδία στη χώρα, το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής ήταν καλά οχυρωμένο, πίσω από τον όρκο της σιωπής, της ομερτά και τη συγκάλυψης.

Αλλά ακόμα και όταν έσπασε η ομερτά, πάλι με όρους μαφίας, ρίχνετε στα σκυλιά τον πιο αδύναμο κρίκο, προκειμένου να κλείσει η υπόθεση άρον, άρον και να μην καταφέρει να μπει κανείς στο ιερό άβατο.

Και ποιο είναι αυτό το ιερό άβατο;

Η έρευνα που δεν κάνατε ποτέ στους λογαριασμούς και στα αρχεία της λίστας.

Και η πιθανή διασύνδεση αυτών των λογαριασμών με μια σειρά άλλων κρίσιμων λογαριασμών που έχουν μπει στο αρχείο επίσης κρίσιμων δικογραφιών, όπως αυτή της ΣΙΜΕΝΣ ή των υποβρυχίων ή του χρηματιστηρίου ή των δομημένων ομολόγων.

Αυτό είναι το ιερό άβατο. Το ιερό άβατο λοιπόν είναι η διασύνδεση των λογαριασμών και οι σκελετοί που κρύβονται στις ντουλάπες και που αγωνιάτε τώρα κύριοι της κυβέρνησης μη τυχόν και αποκαλυφθούν.

Οι σκελετοί μιας ατελείωτης σειράς σκανδάλων της κλεπτοκρατίας που χρεοκόπησε τη χώρα και που όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή :

Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.

Αυτή κατά την άποψή μας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η μοναδική εξήγηση που δίνουμε για την ανεξήγητη στάση του πρωθυπουργού ο οποίος σε μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση απουσιάζει δεν έρχεται να υπερασπιστεί τη στάση του και παίρνει πάνω του όλα τα ανομήματα του κου Βενιζέλου και του προσφέρει πλήρη κάλυψη –προσέξτε- όχι για να μη παραπεμφθεί ο κος Βενιζέλος στη δικαιοσύνη, δεν ζητάμε αυτό, ζητάμε να παραπεμφθεί σε εξέταση, σε προκαταρκτική εξέταση στη Βουλή, διερεύνησης πιθανόν ποινικών του ευθυνών σε μια επιτροπή που στο κάτω, κάτω δεν θα έχει πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ.  Σε μια επιτροπή που θα έχει πλειοψηφία τη συμπολίτευση, τα τρία κόμματα. 

Και διερωτόμαστε, εκτός από τη πιθανή ποινική ευθύνη της πλαστογραφίας, της αλλοίωσης της λίστας, άλλη πιθανή ποινική ευθύνη δε προκύπτει;

Προκύπτει μας λέτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου, μόνο αυτή της παράβασης καθήκοντος.

Αλλά για ποιο θέμα παράβασης καθήκοντος; Μόνο για την παραποίηση της λίστας και όχι στην απόκρυψη. Γιατί; Προφανώς διότι αν προέκυπτε για την απόκρυψη για τον Παπακωνσταντίνου δεν θα μπορούσε να μην προκύπτει και για τον κ. Βενιζέλο.

Η απόπειρα, λοιπόν, συγκάλυψης και προστασίας για μας είναι προφανής και έχει ονοματεπώνυμο λέγεται Αντώνης Σαμαράς που απουσιάζει και σήμερα απʼ αυτήν εδώ την αίθουσα. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που προσπαθεί να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του.

Όπως ακριβώς έγινε και πριν από λίγες μέρες στην πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο για να δούμε πως έφθασε η χώρα ως εδώ, ποιες είναι οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μια πρόταση την οποία ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός απʼ αυτό εδώ το βήμα αλλά και σε όλες του τις προεκλογικές ομιλίες την κατέθετε δημόσια, λέγοντας μια και μόνη εξεταστική.

Τι άλλαξε λοιπόν κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας ;

Ορισμένοι λέτε ότι φοβάστε μην πέσει η κυβέρνηση. Το άκουσα να το λέει και ο κος Πάγκαλος αυτό.  Τι θέλετε τώρα να ασχοληθούμε με τη λίστα Λαγκάρτ να πέσει η κυβέρνηση και να έχουμε τρεχάματα με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω. Όλοι  γνωρίζουν ότι επιθυμούμε διακαώς  να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία, διότι θεωρούμε ότι αυτή η οικονομική πολιτική που ασκείτε και δημοκρατική νομιμοποίηση δεν έχει διότι άλλα είπατε προεκλογικά και είναι καταστροφική για τη χώρα. Όμως ποτέ και το επαναλαμβάνω, ποτέ δεν συνδέσαμε ούτε συνδέουμε το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής με τη διατήρηση ή όχι της κυβέρνησης.

Για ποιό λόγο άλλωστε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Για ποιο λόγο θα έπρεπε να αισθάνεται απειλή μια κυβέρνηση που έχει τη πλειοψηφία στη Βουλή και έχει περάσει τόσο σκληρά νομοσχέδια με  πλειοψηφία, να αισθάνεται απειλή για αν το σώμα αποφασίσει να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες μέλους ή μελών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από μια επιτροπή που ούτως ή άλλως θα έχει  και την πλειοψηφία. Για ποιο λόγο;

Να σας το πω αλλιώς. Υπό διαφορετικές συνθήκες, αν ο κ. Βενιζέλος δεν είχε τους δικούς του λόγους να συμπεριφέρεται ως ο έχων τη μύγα, κανονικά θα μπορούσε  και θα έπρεπε λέω εγώ, να είναι και ο ίδιος ο οποίος θα ζητούσε να συσταθεί αυτή η επιτροπή, διότι καθαρός ουρανός –λέει μια παροιμία- αστραπές δεν φοβάται. Δε το κάνει όμως.

Και το ερώτημα είναι γιατί;

  Η απάντηση που δίνουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γιατί η στάση και του πρωθυπουργού και του κ. Βενιζέλου  στην υπόθεση αυτή, είναι στάση που αναδεικνύει ενοχή, ακριβώς γιατί γνωρίζουν ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αλλά η κορυφή του παγόβουνου.

Ενός παγόβουνου που αν αποκαλυφθεί τι ακριβώς βρίσκεται κάτω από τα ύδατα, τότε μπορεί να ανοίξουν μια σειρά από ζητήματα.  Γιατί εμείς θεωρούμε, να το πω αλλιώς, ότι η  λίστα Λαγκάρντ, είναι το σκάνδαλο που κρύβει μέσα της όλα τα σκάνδαλα των προηγούμενων ετών.

Για αυτό και έγιναν τα πάντα ώστε να μείνει κρυφή και αναξιοποίητη.

Η λίστα παρεδόθη επισήμως από τους Γάλλους σε ποιους άραγε; Στους Έλληνες αξιωματούχους. Η Ελλάδα περιέργως και οι Έλληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι την παρέλαβε ανεπισήμως. Οι Γάλλοι λένε επισήμως, εμείς λέμε ανεπισήμως. Και δεν είναι καθόλου σαφές ποιος ακριβώς και για τίνος λογαριασμό παρέλαβε το περιβόητο cd.

Και τι δουλειά έχει, σε δύο ένορκες καταθέσεις να αναφέρεται ο πρώην Έλληνας πρέσβης, όχι ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία ο κ. Καλαστάνης, -σε δυο ένορκες καταθέσεις- ένας πρώην Έλληνας πρέσβης και στη Γαλλία και στη Ρωσία, τη στιγμή που λένε οι καταθέσεις ότι όταν παρέλαβε δεν ήταν πρέσβης. Να πάει να παραλάβει τη λίστα. Τη δουλειά είχε;  Για λογαριασμό τίνος; Και μάλιστα ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που όλως τυχαίως εκείνη την περίοδο και τώρα  –τώρα είναι και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα πολιτισμού-  παραμένει και σύμβουλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Για μια λίστα που αφορά ως επί το πλείστον επιχειρηματίες.

 

Και κυρίως τα ερωτήματα είναι γιατί κρύφτηκε αυτή η λίστα :

 

Γιατί κρύφτηκε από τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, από υπουργούς των οικονομικών και ελεγκτικούς μηχανισμούς

Γιατί την εποχή της προετοιμασίας της εισόδου της χώρας στο μνημόνιο, κρύφτηκε η αλήθεια και κατασκευάστηκε ως ένοχος η κοινωνία και οι δυνάμεις της εργασίας και δεν αναζητήθηκαν πόροι από αλλού και 

Γιατί την ίδια στιγμή που τα έσοδα του κράτους κατέρρεαν, με αυτόν τον τρόπο οι διαδοχικές κυβερνήσεις, τότε, όλο αυτό το χρονικό διάστημα,  νομιμοποίησαν την φόρο αποφυγή για το μεγάλο κεφάλαιο και εξασφάλισαν την ατιμωρησία και το ακαταδίωκτο.

Εμείς δίνουμε απάντηση σʼ αυτό και λέμε ότι ο λόγος είναι γιατί μεταξύ άλλων προφανώς όχι όλους όσοι βρίσκονται στη λίστα, αλλά μεταξύ άλλων εκεί βρίσκεται και ο «ανθός της νεοελληνικής κοινωνίας»  προστατευόμενοι του πολιτικού συστήματος.

Άκουσα με προσοχή τις ομιλίες, των κυρίων  Παπακωνσταντίνου και κου Βενιζέλου.

Οφείλω, ειλικρινά να ομολογήσω ότι έχουν το ιερό δικαίωμα κάθε κατηγορούμενου με μια ευρεία έννοια ή πιθανώς υπόπτου να μετέρχεται κάθε μέσον, ακόμη καταφεύγοντας και σε ακρότητες, για να υποστηρίξει την αθωότητά του. Το ομολογώ αυτό και υπ΄ αυτήν την έννοια  είμαι συγκαταβατικός σε όσα ειπώθηκαν.

Εντούτοις, είναι προφανές ότι οι δύο, έχουν επιλέξει διαφορετικό ύφος και τόνο για την υπερασπιστική τους γραμμή.

Ο ένας έχει επιλέξει το ύφος της αθώας περιστεράς.

Ο άλλος το ύφος του μαινόμενου ταύρου.

Ομολογώ ότι το πρώτο είναι πιο αποτελεσματικό.

Το δεύτερο προδίδει ενοχή.

Επαναλαμβάνω όμως, ότι σήμερα με συγκατάβαση και κατανόηση θα αντιμετωπίσω την προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να περισώσει την όποια πολιτική του αξιοπιστία. Το μόνο, όμως, που θα παρατηρήσω είναι ότι το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο.

Και ιδιαίτερα αυτή η επίμονη απαίτησή του προς τους δύο πολιτικούς του εταίρους τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη, να τον προστατέψουν με τερτίπια και τεχνάσματα ώστε να μην διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας τον εκθέτει.

Αρχικά ζήτησε να στηθούν κάλπες ανά πρόταση, δηλαδή τρείς.

Μετά να στηθούν ανα πρόταση και πρόσωπο, δηλαδή επτά.

Και στο τέλος, αφού είδε ότι κινδυνεύει με απόλυτο εξευτελισμό η κοινοβουλευτική διαδικασία, σε μια εντυπωσιακή αναδίπλωση αποδέχτηκε τις τέσσερις κάλπες.

Όμως κρατώντας ανοιχτό το δικαίωμα της δυνατότητας να ασκήσει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του ώστε να μη προσεγγίζουν τις άλλες τρεις.  Και διερωτώμαι τόσο μεγάλη ανασφάλεια αισθάνεται ο κος Βενιζέλος, από τους βουλευτές του;

Και θέλω ειλικρινά να πιστεύω και να ελπίζω ότι οι βουλευτές όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων θα σεβαστούν και τη διαδικασία αλλά και τον εαυτό τους και δε θα συμβάλουν σε μια διαδικασία που υποτιμά και υποβαθμίζει τη κοινοβουλευτική λειτουργία.

 

Θέλω, όμως, να έρθω στην ουσία ορισμένων κατηγοριών που ακούστηκαν πριν και αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Άλλα εντελώς  αστήριχτα άλλα με κάποια βάση. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που ακούγεται ότι σε αυτήν την υπόθεση, ενορχηστρώσαμε σκευωρία ενάντια στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του είναι απ΄ τ΄ άγραφα.

Αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,  τη πρώτη δικογραφία που ήρθε το Νοέμβριο στη Βουλή και το διαβιβαστικό του αντιεισαγγελέα το γνωρίζετε, το έχετε υπόψη σας;

Εκεί μιλά για «ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν, μελών της κυβέρνησης». Στον πληθυντικό.

Προφανώς εννοεί αυτούς που τουλάχιστον διαχειρίστηκαν εκ του σύνεγγυς τη λίστα και το cd. ʽΙσως και άλλους αλλά προφανώς τουλάχιστον όσους υπουργούς χειρίστηκαν απʼ ευθείας, δηλαδή, τους υπουργούς των Οικονομικών, δηλαδή τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι άραγε και οι εισαγγελείς μέρος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του ΠΑΣΟΚ;

Και αναρωτιόμαστε, θέλουμε λέει να στοχοποιήσουμε και να ενοχοποιήσουμε το ΠΑΣΟΚ. Ο κος Παπακωνσταντίνου, που τώρα εσείς τον κατηγορείτε, μέχρι πριν από λίγες μέρες μέλος ποιανού κόμματος ήταν; Υπουργός ποιανού κόμματος ήταν, μέλος του ΠΑΣΟΚ μέχρι και τη παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πως είναι δυνατόν να μας αποδίδετε σκοπιμότητα να στοχοποιήσουμε το ΠΑΣΟΚ, όταν εσείς οι ίδιοι, επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλληλοστοχοποιήστε;

 

Ή μήπως ο μέχρι προ μίας εβδομάδας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κος Αηδόνης, που αποχώρησε καταγγέλλοντας προσωπικά τον κο Βενιζέλο για σχέδιο και μηχανισμούς συγκάλυψης της φοροδιαφυγής, είναι κι αυτός μέρος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ή μήπως και κος Ραγκούσης, πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ με τις διαρκείς καταγγελτικές παρεμβάσεις του για τον τρόπο που διαχειριστήκατε και κρύψατε τη λίστα, είναι κι αυτός μέρος της σκευωρίας που έχει στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του ΠΑΣΟΚ!

Φτάσατε μάλιστα στο σημείο να ανασύρετε από τη μνήμη σας ακόμα και το 1989.

Μόνο που ξεχνάτε ορισμένες λεπτομέρειες, ότι σήμερα εσείς συγκυβερνάτε με τον κο Σαμαρά και τον κο Κουβέλη που ήταν υπουργοί της κυβέρνησης που αντικατέστησε τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ʽ89.

 Και το κυριότερο που παραβλέπετε ότι το 1989 το ΠΑΣΟΚ του τότε προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου,  δεν ήταν συνιστώσα της ΝΔ, σήμερα το καταντήσατε συνιστώσα της ΝΔ. Πως έρχεστε και ανασύρετε από τη μνήμη το 1989.

Ας αφήσετε λοιπόν κατά μέρους τα περί σκευωρίας.

Κι αν δεν το κατανοήσατε να το πούμε να το κατανοήσετε: Δεν μας απασχολεί ούτε ο κος Παπακωνσταντίνου, ούτε ο κος Βενιζέλος, ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχουμε πρόθεση να στοχοποιήσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, δεν στοχοποιούμε πρόσωπα ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Το σύστημα της κλεπτοκρατίας που οδήγησε τη χώρα στα βράχια και λεηλάτησε το λαό μας στοχοποιούμε.

 Και δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι απαιτούμε κάθαρση και δικαιοσύνη, μετά την ύβρη που διεπράχθη σε αυτό το τόπο.

Και απαιτούμε όχι από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο, αλλά από τον πρωθυπουργό, να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα.

Θα καλύψει, ο κος Σαμαράς, αυτούς που κράτησαν το στικάκι 14 μήνες, ψευδόμενοι και κρυπτόμενοι στη Βουλή όταν τους ερωτούσαμε;

Θα καλύψει, ο κος Σαμαράς αυτούς πήραν τη λίστα μαζί τους φεύγοντας και δεν ενημέρωσαν ούτε τον αντικαταστάτη τους.

Και το σημαντικότερο ερώτημα: θα καλύψει  ο κ. Σαμαράς, τον υπουργό οικονομικών και αντιπρόεδρο τότε, της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου, για 5 μήνες, για το γεγονός ότι δεν έκρινε σκόπιμο σε καμία εκ των διαρκών συνεδριάσεων τότε να ενημερώσει αρμοδίως τον τότε πρωθυπουργό, τον κ. Παπαδήμο για τη ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

 

Διαβάζω σήμερα την επιστολή κ.Παπαδήμου, του πρώην Πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρωθυπουργού, ουδέποτε ενημερώθηκα αρμοδίως, για την ύπαρξη της επονομαζόμενης λίστας Λαγκάρντ  ούτε για οποιοδήποτε ζήτημα που συνδέεται με αυτήν την υπόθεση». Το καταθέτω στα πρακτικά. Βεβαίως το ξέρετε έχει διαβιβαστεί.

Και αναρωτιέμαι, εγώ ήμουν τότε πρόεδρος ενός κόμματος, του τελευταίου κοινοβουλευτικού κόμματος, και σε συναντήσεις μου με τον τότε πρωθυπουργό, είχα θέσει το ζήτημα της φοροδιαφυγής και το πώς θα γίνει να σταματήσει να πληρώνει ο υπερφορολογούμενος μικρομεσαίος και μισθωτός, ο άνεργος και να πληρώσει και ο πλούτος. Και στις εξαγγελίες του από αυτό εδώ το βήμα της Βουλής, στις προγραμματικές εξαγγελίες του κ. Παπαδήμου, ήταν βασική προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής και προφανώς έγιναν και συσκέψεις με τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Βουλής γι αυτό το θέμα, δεν έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει; Εκτός αν και ο κ. Παπαδήμος είναι μέρος της σκευωρίας του ΣΥΡΙΖΑ και λέει κι αυτός ψέματα.

Σε αυτά τα ερωτήματα ζητάμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά, ο οποίος δεν δικαιούται να σιωπά ούτε να συγκαλύπτει.

Αυτή η ακατανόητη στάση του, εμάς δημιουργεί την εντύπωση ότι συμπεριφέρεται σαν να καταβάλλει πολιτικό τόκο για το πρωθυπουργοποίησή του στον κ. Βενιζέλο.

Όπως, επίσης, και αυτή η ακατανόητη στάση του κ. Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει εθελούσια σε ένα παιχνίδι αδίστακτων κομματικών σκοπιμοτήτων μας προξενεί ερωτηματικά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε και ολοκληρώνω κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, ότι η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, είναι να μη περάσει η συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου.

Δεν έχει σημασία αν ορισμένα ΜΜΕ συμπεριφέρονται ως χορηγοί της συγκάλυψης και επιτίθενται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.  Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας τους έχει πάρει χαμπάρι και δεν τους πιστεύει πια τους απαξιώνει.

Και να σας πω και κάτι άλλο; Και οι έξω σας έχουν πάρει χαμπάρι. Έχουν συνειδητοποιήσει, αυτοί που μέχρι τώρα σας στηρίζουν και δίνουν οδηγίες ότι δεν έχετε καμιά αξιοπιστία στην ελληνική κοινωνία και ξέρετε όπως εσείς τώρα πετάτε στα βράχια τον κύριο Παπακωνσταντίνου για να ξεμπερδέψετε όταν κάνετε τη βρώμικη δουλειά και αυτοί στα βράχια θα σας πετάξουν.

 Εμείς λοιπόν σαν λέμε ένα πράγμα, ακόμα και αν επιχειρήσετε συγκάλυψη, εμείς θα είμαστε εδώ, θα αναδείξουμε την αναγκαιότητα σε αυτόν τον τόπο μετά την ύβρη που διεξήχθη να υπάρξει κάθαρση.

 Και όποιο και να είναι το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εμείς θα επανέλθουμε στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ ακόμα και ζητώντας Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση που όλοι βεβαίως τώρα λέτε ότι θέλετε Εξεταστική και η Προκαταρκτική σας ενοχλεί, διότι θέλουμε να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες και να διερευνηθούν οι πιθανές ποινικές ευθύνες.

Το Βέβαιο είναι ότι στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαούς μας αυτές οι ευθύνες έχουν ήδη αποδοθεί. 

 

Δευτερολογία :

Θα είμαι σύντομος  γιατί παρά το γεγονός ότι είπα και είμαι σταθερός σ΄ αυτό ότι σήμερα θα δω με κατανόηση όλα όσα καταθέτει από αυτό εδώ το βήμα ο κ. Βενιζέλος.

 Εντούτοις δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, για σκευωρία όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί υποστήριξε ένα δημοσιογράφο - εκδότη ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ και ο οποίος έτυχε της στήριξης και της υποστήριξης όχι μονάχα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Διεθνούς Ενωσης Δημοσιογράφων μεγάλου μέρους του ελληνικού πολιτικού κόσμου, ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού αλλά γιατί ενοχλεί το γεγονός ότι έτυχε της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ ο εν λόγω δημοσιογράφος;

Διότι το πρόβλημα του κ. Βενιζέλου προφανώς δεν είναι η απόκρυψη της λίστας επί δυόμιση χρόνια αλλά η δημοσιοσίευσή της.  Διότι αν σήμερα δεν είχαμε το ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί, το παραδέχομαι αυτή είναι σκευωρία, στην προσπάθεια αποκάλυψης αυτής της μεγαλειώδους υπόθεσης, με διαρκείς παρεμβάσεις και ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς που δεν απαντούσαν τότε δεν θα είχε ανακινηθεί αυτή η σοβαρή υπόθεση και βεβαίως τώρα και ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα συνέχιζε να είναι η αθώα περιστερά και όχι το μαύρο πρόβατο.

Όμως, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστα ορισμένα που είπε και αφορούν τα γενικά πολιτικά ζητήματα. Μας κατηγορεί διαρκώς ότι εμείς δεν θέλουμε την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Γιατί; Γιατί  κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπροθέσμου το οποίο εμπεριείχε μια σειρά από βάναυσες εγκληματικές πολιτικές εις βάρος του ελληνικού λαού και εκφράσαμε από αυτό εδώ το βήμα την αντίθεσή μας και  έξω από τη Βουλή ήταν χιλιάδες λαού που διαδήλωνε τρώγοντας χημικά, καταψηφίσαμε συνολικά το μεσοπρόθεσμο. Και δεν είπαμε μας συγχωρείτε, υπάρχει μια παράγραφος, ένα άρθρο, μια υποσημείωση, πρέπει να την υπερψηφίσουμε αυτή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος να μας κουνάει το δάχτυλο και να θέλει να αποδείξει ότι εμείς ευθυνόμαστε για το σύστημα της κλεπτοκρατίας και της φοφοαποφυγής.

Επίσης, μας κατηγορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι στην υπόθεση Siemens εμείς δεν λέμε κάτι καινούργιο διότι ο ίδιος  κατά καιρούς έχει θέσει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των γερμανικών επιχειρήσεων με την ελληνική οικονομική ζωή. Εγώ απλά θα ήθελα να του υπενθυμίσω ότι η πρώτη απόφαση που ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου της αρχής δηλαδή του γάμου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  τότε ΛΑΟ, αργότερα ακολούθησε η ΔΗΜΑΡ – κύριε Βορίδη ήσασταν πάντα μέσα - η πρώτη απόφαση ήταν  ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με την Siemens να σβηστούν τα ίχνη αυτής της μεγαλειώδους υπόθεσης και όταν ερωτήθη ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Σουρνάρας στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις 27/08/12 ποιος διαπραγματεύτηκε αυτόν το συμβιβασμό μας απάντησε:  ο κ. Βενιζέλος.

Και θέλω επίσης να πω ότι όλα όσα είπε για τις διαρκείς επαφές του με τον κ.Σοιμπλε, αποτελούν μια απροκάλυπτη ομολογία ότι την ώρα που ο ελληνικός λαός έδινε μια μάχη για να ανατρέψει τις βάρβαρες επιλογές του  μνημονίου και ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους διακήρυττε ότι θα ακυρώσει το μνημόνιο αλλά ότι θα αναδιαπραγματευτεί την δανειακή σύμβαση και ότι δεν έχει στόχο την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, ο κ. Βενιζέλος στον ομόλογό του τότε, στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών συζητούσε, διαστρέβλωνε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και συζητούσε σενάρια καταστροφής, αυτή είναι μια απροκάλυπτη ομολογία.

Και τέλος, θέλω να πω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σε σχέση με αυτό που προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ίσως και αυτό ενδεχομένως να το έχει ζητήσει μετ΄ επιτάσεως από τους εταίρους μας να ζητηθεί η υπογραφή για την επόμενη δόση από την Αξιωματική αντιπολίτευση να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι ζητάνε υπογραφές σε αυτούς που τους έχουν στο χέρι ότι θα υπογράψουν. Εμείς δεν ήμασταν  ούτε στις λίστες Χριστοφοράκου, ούτε στις λίστες της Siemens, ούτε στις λίστες Λαγκάρντ  για να υπογράφουμε εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

 

Τριτολογία:

Κατανοεί κανείς το όριο της αυτοενοχοποίησης. Οταν όμως το όριο της αυτοενοχοποίησης ξεπερνιέται και φτάνει κανείς στο όριο της αυτογελιοποίησης, καλό είναι να συγκρατείται.

 

           

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ