11/01/2013

Έναρξη γεωφυσικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης -- Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Α.Αλεξόπουλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Βαθύτατα προσβεβλημένος από την περιφρόνηση που έχετε επιδείξει μέχρι σήμερα στο πρόσωπό μου αλλά και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αρνούμενος να μου απαντήσετε και να μου εγχειρήσετε τα έγγραφα που σας ζητούσα με την υπʼ αριθμ. 362/4010/15.11.2012 ερώτησή μου, επανακαταθέτω την ίδια Ερώτηση-ΑΚΕ, ευελπιστώντας ότι, έστω και τώρα, που οι γεωφυσικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και στο θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης έχουν φτάσει στο τέλος τους, θα ανταποκριθείτε και θα μου απαντήσετε άμεσα.

«Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη χαρά ακούσαμε και διαβάσαμε από τα ΜΜΕ ότι, στις 7/11/2012, έφτασε στο λιμάνι των Πατρών το καράβι της νορβηγικής εταιρείας PGS, και ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης.

Ελπίζουμε ότι οι έρευνες αυτές θα έχουν ευτυχή κατάληξη και ευχόμαστε η χώρα μας να προχωρήσει σύντομα στην εκμετάλλευση εγχώριων αποθεμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, κάτι που θα μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα καύσιμα.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή δεν μας έχετε εγχειρήσει ακόμη την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ της νορβηγικής εταιρίας και του ελληνικού δημοσίου, όπως είχατε δεσμευτεί ότι θα πράτατε κατά την συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου 2012 της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, θα ήθελα να μας απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

•    Ποιό θα είναι το συνολικό μήκος και η πυκνότητα των σεισμικών γραμμών που θα πραγματοποιήσει η συγκεκριμένη εταιρία; Υπήρχαν άλλες εταιρίες που προσέφεραν μεγαλύτερο μήκος σεισμικών γραμμών από την πλειοδοτούσα εταιρία; Εάν ναι, σε πόσα χιλιόμετρα ανέρχεται η διαφορά και γιατί αποκλείστηκαν στη συνέχεια του διαγωνισμού;

•    Έχει προβλεφθεί στη σύμβαση η μεταφορά τεχνογνωσίας σε Έλληνες επιστήμονες τόσο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των σεισμικών διασκοπήσεων όσο και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των δεδομένων; Εάν ναι, δώστε μας σας παρακαλώ λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

•    Ποιοί Έλληνες ειδικοί εμπειρογνώμονες θα ανέβουν στο πλοίο για την παρακολούθηση των ερευνητικών εργασιών; Με τι κριτήρια έγινε η επιλογή τους;

•    Πώς καθορίστηκε το όφελος του ελληνικού δημοσίου από την πώληση των σεισμικών δεδομένων; Ποιό είναι αυτό; Πώς κατανέμεται χρονικά; Ποιό είναι το χρονικό διάστημα αποκλειστικής διακίνησης των δεδομένων από την εταιρία;

•    Πότε επιτέλους θα προχωρήσετε στη στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας των Υδρογονανθράκων, που εσείς ιδρύσατε με τον νόμο 2001/2011;

Παρακαλώ επίσης τον κ. Υπουργό να μου χορηγήσει:

1.    Την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ της νορβηγικής εταιρίας PGS και του ελληνικού δημοσίου

2.    Τις προσφορές των οκτώ εταιριών της πρώτης φάσης του διαγωνισμού και την αντίστοιχη αξιολόγησή τους από την Επιτροπή.

3.    Τις προσφορές των τεσσάρων εταιριών της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού και την αντίστοιχη αξιολόγησή τους από την Επιτροπή».

Ο ερωτών Βουλευτής

Απόστολος Αλεξόπουλος