ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/12/2012

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου Τύπου, στον Alpha 9.89 (Δ. Σταυρόπουλος – Δ. Βερύκιος)



•    Νομίζω ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο να έχει τόσο εμπεριστατωμένη και αναλυτική προγραμματική πρόταση όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σήμερα.

•    Προϋπόθεση αυτής της διαπραγμάτευσης, που λέτε και που κι εμείς θεωρούμε επιβεβλημένη και αναγκαία να γίνει κάποτε και όχι να εξαγγέλλεται μόνο, είναι η ακύρωση του μνημονίου. Πιστέψτε με, στο τραπέζι μπορεί κανείς να κάτσει όταν πια θέλει να απαιτήσει κάτι. Ενώ όταν προσέρχεται στο τραπέζι έχοντας πει ότι εγώ θα αποδεχθώ ότι μου ζητήσετε, αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση, είναι υποταγή.

•    Ο κόσμος θα καθορίσει τελικά το αν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβερνητική λύση.

•    Νομίζω ότι όταν μιλάμε για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να κοιτάμε τις βαθύτερες αιτίες του. Και μια από αυτές, ασφαλώς, είναι η εφαρμογή, η υλοποίηση αυτής της σκληρής μνημονιακής πολιτικής την οποία όχι μόνο στηρίζει αλλά να είναι και ο εμπνευστής της ο σημερινός χώρος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος προσωπικά. Δεν αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή με πυροτεχνήματα.

Πρώτα απʼ όλα θα έπρεπε ο κ. Βενιζέλος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην αξιοποιούν την παρουσία της. Γιατί την χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στην Αριστερά, στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν και να αμαυρώσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στη μνημονιακή πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα ήθελα την παρούσα κυβέρνηση να εφαρμόσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και να απαντήσει σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου στελέχη, βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής το παραβιάζουν. Όλα τα άλλα ας τα αφήσουμε να τα δούμε με πιο προσεκτικό τρόπο.

•    Επαναλαμβάνω, δεν θα γίνουμε η σανίδα σωτηρίας για διάφορους οι οποίοι από δημόσιες θέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα υπηρέτησαν το δικομματισμό, υπηρέτησαν και στήριξαν τη μνημονιακή κυβέρνηση.

•    Εμείς δεν είμαστε στη φάση της αραίωσης, αλλά της πύκνωσης των γραμμών μας.

•    Το ΚΚΕ είναι ένα ιστορικό κόμμα. Η ηγεσία του δεν έχει καταλάβει πόσο είναι το βάρος αυτού του ονόματος που κουβαλάει στους ώμους της. Και κάνει ιστορικά απανωτά λάθη από τη μεριά της.

•    Αν η Αριστερά ήταν ενωμένη και αν είχε ανταποκριθεί το ΚΚΕ στο κάλεσμα για την σύμπτυξη ενός προοδευτικού αντιμνημονιακού μετώπου που είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προηγούμενες εκλογές, πριν το Μάιο, τότε ίσως να είχαμε και μια άλλη κυβερνητική πραγματικότητα. Υπήρξε μια χαμένη ιστορική ευκαιρία

•    Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται πραγματικά σ΄ αυτό που ονομάζουμε λαϊκό παράγοντα  και φανεί ότι έχει μια ειλικρινή στάση απέναντί του, νομίζω ότι θα είναι πολλαπλάσια και η δύναμή του από τα ποσοστά που θα πάρει. Δεν έχει δικαίωμα λοιπόν να μην επιχειρήσει τον διαφορετικό δρόμο. Και νομίζω ότι θα είναι και νικηφόρος.

*********

-    Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Πάμε στο τι έγινε το Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, να ξεκινήσουμε από εκεί. Τι είναι αυτό το «αριστερή πλατφόρμα»; Να πάρουμε τα πράγματα από εκεί.

Κατʼ αρχήν να πούμε τι έγινε. Νομίζω ότι έγινε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτό το οποίο είχαμε αναγγείλει, δηλαδή προς την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ EKM. Από τον ΣΥΡΙΖΑ  του 4% των συνιστωσών όπως ήταν πριν από 7-8 μήνες, που γιγαντώθηκε όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, και κινούμαστε πια στο να μετατραπεί σε μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά του αιώνα μας,  η οποία νομίζω ότι χτυπάει πια την πόρτα της κυβερνητικής εξουσίας.

-    Θα συμφωνήσω μαζί σας. Κι ενώ γίνονται όλα αυτά, αποκτάτε ήδη την εσωκομματική σας αντιπολίτευση.

Όχι. Κοιτάξτε, γνωρίζετε ότι η Αριστερά έζησε, μεγάλωσε, πέρασε καλές και κακές μέρες, μέσα από τη δυνατότητα που έδινε να εκφράζονται και δημόσια οι διαφορετικές γνώμες.

-    Συμφωνώ απολύτως.

Αυτές τις δημοκρατικές ευαισθησίες θα τις έχουμε στις αποσκευές μας και στη νέα φάση. Είναι νομίζω και πηγή τελικά δύναμης το να μπορεί να συνθέτει διαφορετικές απόψεις.

Για την Αριστερά

-    Νομίζω ότι λίγο τα στρογγυλοποιείτε γιατί έχω μπροστά μου τον ημερήσιο Τύπο στο σύνολό του, ο οποίος μιλά για εσωκομματική αντιπολίτευση από την πλευρά του κ. Λαφαζάνη και άλλων δυνάμεων που είναι γύρω από αυτόν, και τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο μου τα περιγράφετε. Βεβαίως, οι πολλές απόψεις και οι διαφορετικές φωνές είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς και είμαι υπέρ αυτού, αλλά εδώ έχουμε μια αντιπολίτευση εν τη γενέσθαι. Καλημέρα και στον Δ. Βερύκιο, ο οποίος θέλει να συμπληρώσει.

-    Καλημέρα. Ακούγοντας τόση ώρα τη συζήτηση, πρέπει να σας πω ότι βγαίνω μέσα από το Πρωτοδικείο Αθηνών που γίνονται οι προσημειώσεις. Εδώ που η Ελλάδα στενάζει, ο Έλληνας έχει χίλια δύο προβλήματα, το εάν υπάρχουν αντιρρήσεις ή δεν υπάρχουν στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, λίγο ενδιαφέρουν τον κόσμο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι πως η Ελλάδα θα πορευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Κι εδώ είναι το ζητούμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτική κυβερνητική λύση; Μπορεί να κινηθεί ενωμένος για να δώσει στην κοινωνία ένα άλλο όραμα;

Εγώ θα συμφωνήσω ότι το ζητούμενο είναι αυτό, εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η πρόκληση. Και νομίζω ως προς τούτο βγαίνουμε πιο ενισχυμένοι. Η εμπειρία από αυτό το τριήμερο το οποίο ήταν αποτέλεσμα μιας ολόκληρης πορείας των τελευταίων μηνών, ξεκινώντας από τις τελευταίες εκλογές, μέσα από εκατοντάδες ανοιχτές συνελεύσεις, μας δείχνει ότι ο σημερινός πια ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι πιο λαϊκός, πιο κοινωνικά γειωμένος, πιο αποφασισμένος να ανταποκριθεί στο ρόλο του και με συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στα καυτά καθημερινά προβλήματα, χωρίς να χάνει το δικό του στόχο που είναι, προφανώς, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός αυτής της κοινωνίας.

-    Παρʼ όλα αυτά κ. Σκουρλέτη, για ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού, το οποίο δεν καταλαβαίνει την υψηλή πολιτική, τα νοήματα και την ανάλυση, δεν έχετε ξεκαθαρίσει πώς θα κυβερνήσετε. Κι εννοώ για τους μικρομεσαίους, για τους νοικοκυραίους, για τους φοβισμένους, γιʼ αυτούς οι οποίοι θέλουν την εναλλακτική πρόταση εκτός από την τριμερή κυβέρνηση του μνημονίου, δεν του λέτε τι θα κάνετε τη Δευτέρα το πρωί  αν γίνετε κυβέρνηση. Αν καταγγείλετε το μνημόνιο, φεύγετε ταυτόχρονα και από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν φύγετε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι εταίροι δεν θα μας δώσουν τη δόση. Πώς θα ζήσει ο λαός; Πώς θα τον θρέψετε; Τι θα κάνετε; Είναι κουβέντες απλές, απλοϊκές, από έναν κόσμο που, σας το  ξαναλέω, δεν καταλαβαίνει τα υψηλά νοήματα, θέλει την εναλλακτική λύση, αλλά δεν τον έχετε πείσει ότι την έχετε. Τον φοβίζετε και δεν τον κάνετε να νιώσει ασφάλεια κοντά σας. Κάνω λάθος πιστεύετε;

Λάθος κάνετε σίγουρα. Δεν έχει σημασία, καλά κάνετε και ρωτάτε. Θα σας έλεγα ότι είναι κρίμα που ο κόσμος δεν είχε ο ίδιος μια εικόνα, μια αντίληψη της συζήτησης, για να μπορέσουν τελικά να απαντηθούν τα πολύ καίρια ερωτήματά σας.

Νομίζω ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο να έχει τόσο εμπεριστατωμένη και αναλυτική προγραμματική πρόταση όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σήμερα. Την οποία την έχει διατυπώσει, δεν είναι προϊόν της τελευταίας συνδιάσκεψης, του τελευταίου τριημέρου. Την έχει διατυπώσει και στη Θεσσαλονίκη και προεκλογικά.

Εδώ δέχομαι ότι το θέμα είναι αυτό που είπατε και στην αρχή, να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη Δευτέρα. Και προϋπόθεση αυτής της διαπραγμάτευσης, που λέτε και που κι εμείς θεωρούμε επιβεβλημένη και αναγκαία να γίνει κάποτε και όχι να εξαγγέλλεται μόνο, είναι η ακύρωση του μνημονίου. Πιστέψτε με, στο τραπέζι μπορεί κανείς να κάτσει όταν πια θέλει να απαιτήσει κάτι. Ενώ όταν προσέρχεται στο τραπέζι έχοντας πει ότι εγώ θα αποδεχθώ ότι μου ζητήσετε, αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση, είναι υποταγή.

Δυστυχώς, ο μπούσουλας, η πυξίδα, η γραμμή της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο από όλη την προηγούμενη φάση, μετά τις τελευταίες εκλογές, είναι η υποταγή και η αποδοχή των επιχειρημάτων των δανειστών μας.

-    Θα πάτε όλοι μαζί στις εκλογές κ. Σκουρλέτη;

Πολλοί περισσότεροι.  Για να κερδίσουμε. Όχι απλώς όλοι μαζί, περιμένουμε κι άλλους. Κι όταν λέω περιμένουμε κι άλλους, δεν εννοώ επώνυμους, δεν εννοώ κάποιους οι οποίο θέλουν να συνεχίσουν την καριέρα τους μεταπηδώντας με μεγάλη ευκολία όπως αλλάζουμε καθημερινά πουκάμισο.

-    Ο Δήμος ρωτάει, μήπως η αριστερή πλατφόρμα που έκανε την εμφάνισή της το Σαββατοκύριακο είναι ένα μήνυμα.

Καθόλου δεν είναι. Το  κατάλαβα και απαντώ ότι με πολύ περισσότερους θα πάμε, αλλά θα είναι απλοί άνθρωποι, καθημερινοί άνθρωποι, θα είναι άνεργοι, μικρομεσαίοι, οι εργαζόμενοι, άνθρωποι που χρωστάνε, που φοβούνται να μην χάσουν τα σπίτια τους. Όλοι αυτοί, οι οποίοι συνειδητοποιούν την αναγκαία κοινωνική ενότητα και την στήριξη αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Δηλαδή, αν από κάποιον άλλο πολιτικό φορέα του χώρου της κεντροαριστεράς, κάποιος σημερινός βουλευτής θελήσει να έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσει;

Κατʼ αρχήν ποιον εννοείτε χώρο της κεντροαριστεράς; Να μου τον ονοματίσετε για να συνεννοούμαστε.

-    Δηλαδή, η ΔΗΜΑΡ δεν ανήκει στην κεντροαριστερά;

Η ΔΗΜΑΡ αυτή τη στιγμή πρωτίστως ανήκει στον χώρο των κομμάτων του μνημονίου, που στηρίζουν τη μνημονιακή κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, η ίδια έχει επιλέξει να στηρίξει αυτή την καταστροφική τελικά και αδιέξοδη πολιτική, γεγονός που καθιστά πάρα πολύ δύσκολη έως αδύνατη τη συνεννόηση μεταξύ μας.

Από κει και πέρα, εάν οποιοσδήποτε αποφασίσει να κάνει την αυτοκριτική του κι έχει μετανιώσει για αυτό  που έχει κάνει, ας το κάνει δημόσια, ας αναλάβει τις ευθύνες του και εδώ πέρα πάλι είμαστε.

-    Και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Γιατί ψάχνω να βρω με ποιον θα συνεργαστείτε. Διότι πλέον, καλό είναι να λέμε αυτοδύναμη κυβέρνηση και να βάζουμε έναν στόχο αυτοδυναμίας, και δεν θεωρώ βέβαια κατά πόσο σε ένα χώρο και σε ένα κόμμα της Αριστεράς φαντάζει σωστό το να λέμε θέλουμε να βγούμε αυτοδύναμοι. Θεμιτός ο στόχος, αλλά δεν μας έχει συνηθίσει η Αριστερά σε τέτοιου είδους οράματα και στόχους. Από κει και πέρα, με ποιον θα συνεργαστείτε; Με αντιμνημονιακές δυνάμεις, ποιες είναι αυτές;

Εμείς δεν θέσαμε ποτέ κανένα στόχο αυτοδυναμίας. Ο κόσμος θα καθορίσει τελικά το αν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβερνητική λύση.

-    …από τον Αλέξη Τσίπρα, εκτός αν κάνω λάθος. Κάποια στιγμή δεν είπε…..

Όχι, δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Αλλά, να είστε βέβαιοι ότι είναι τέτοια η ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων, ώστε και νέα πολιτικά σχήματα θα υπάρξουν και θεωρώ ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη του να σταματήσει αυτός ο κατήφορος, που θα δημιουργηθεί τελικά βιώσιμη κυβερνητική λύση, η οποία θα είναι όμως στο έδαφος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στο έδαφος του προγράμματος της Αριστεράς.

-    Αυτή την πρόταση του Βενιζέλου για την Χρυσή Αυγή, πώς τη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ;

-    Την οποία θα εκφράσει στις 12 το μεσημέρι…επίσημα εννοώ.

Να σας πω. Νομίζω ότι όταν μιλάμε για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, θα πρέπει να κοιτάμε τις βαθύτερες αιτίες του. Και μια από αυτές, ασφαλώς, είναι η εφαρμογή, η υλοποίηση αυτής της σκληρής μνημονιακής πολιτικής την οποία όχι μόνο στηρίζει αλλά να είναι και ο εμπνευστής της ο σημερινός χώρος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος προσωπικά. Δεν αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή με πυροτεχνήματα.

Πρώτα απʼ όλα θα έπρεπε ο κ. Βενιζέλος και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην αξιοποιούν την παρουσία της. Γιατί την χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στην Αριστερά, στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν και να αμαυρώσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις απέναντι στη μνημονιακή πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα ήθελα την παρούσα κυβέρνηση να εφαρμόσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και να απαντήσει σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου στελέχη, βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής το παραβιάζουν. Όλα τα άλλα ας τα αφήσουμε να τα δούμε με πιο προσεκτικό τρόπο.

-    Όταν λέτε, είπατε προηγουμένως, ότι μέχρι τις εκλογές θα υπάρξουν και άλλα σχήματα, αυτό άκουσα να λέτε, τι εννοείτε;

Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα πολιτικά σχήματα. Έχουμε μια κατάρρευση του παλιού κεντροαριστερού χώρου, αποδεσμεύονται κοινωνικές δυνάμεις, προφανώς μπορεί να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα κριθούν και ανάλογα με το πολιτικό τους στίγμα θα αξιολογηθούν και από εμάς.

Εμείς πάντως, επαναλαμβάνω, δεν θα γίνουμε η σανίδα σωτηρίας για διάφορους οι οποίοι από δημόσιες θέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα υπηρέτησαν το δικομματισμό, υπηρέτησαν και στήριξαν τη μνημονιακή κυβέρνηση.

-    Αποκλείετε το ενδεχόμενο σε αυτά τα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν να υπάρχουν και δυνάμεις από το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ;   

Εννοείτε να έχουμε ενδεχόμενη αποχώρηση  από το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ; Ξέρετε, εμείς δεν είμαστε στη φάση της αραίωσης, αλλά της πύκνωσης των γραμμών μας. Το αποκλείω.

-    κ.  Σκουρλέτη, μια ερώτηση που δεν την περιμένετε. Με το ΚΚΕ, κατά τη γνώμη σας, σας χωρίζει άβυσσος ή κάτι λιγότερο;

Το ΚΚΕ είναι ένα ιστορικό κόμμα. Η ηγεσία του δεν έχει καταλάβει πόσο είναι το βάρος αυτού του ονόματος που κουβαλάει στους ώμους της. Και κάνει ιστορικά απανωτά λάθη από την μεριά της. Με τον κόσμο, λοιπόν, της Αριστεράς, με τον κόσμο του ΚΚΕ όχι μόνο δεν μας χωρίζει άβυσσος αλλά υπάρχει και κοινή πορεία και κοινοί αγώνες. Η ηγεσία του έχει επιλέξει μια γραμμή, η οποία τελικά υπονομεύει την ενότητα που θα έπρεπε να υπάρχει μέσα στις δυνάμεις της Αριστεράς και δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών.

-    Μια Αριστερά ενωμένη όμως, καταλαβαίνετε και πόσο ισχυρή θα ήταν.

Το γνωρίζετε πολύ καλά ότι το έχουμε πει από το Μάιο. Αν η Αριστερά ήταν ενωμένη και αν είχε ανταποκριθεί το ΚΚΕ στο κάλεσμα για την σύμπτυξη ενός προοδευτικού αντιμνημονιακού μετώπου που είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προηγούμενες εκλογές, πριν το Μάιο, τότε ίσως να είχαμε και μια άλλη κυβερνητική πραγματικότητα. Υπήρξε μια χαμένη ιστορική ευκαιρία.

-    Αυτό το οποίο διαισθάνομαι είναι ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ,  και δεν ξέρω πόσο θα το πετύχει, να μπει μέσα στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή, δημιουργούνται όλο και περισσότερα προβλήματα μέσα στην κοινωνία, που οι πολιτικές δυνάμεις δεν τα έχουν εντοπίσει. Ίσως είμαι επηρεασμένος αυτή τη στιγμή από τη μεγάλη αίθουσα του Πρωτοδικείου, που σας είπα από την αρχή, που πάνω από 400 άτομα στοιβαγμένα προσπαθούν να κάνουν τις προσημειώσεις των ακινήτων,,,, δημιουργούνται ζητήματα που οι πολιτικές δυνάμεις…

-    Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας,…

Αυξάνεται 100%. Και θα σας έλεγα μάλιστα, για την πρόταση νόμου που έχουμε κατεβάσει και έχουμε καταθέσει στη Βουλή γύρω από το θέμα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, των ανθρώπων που …

-    Θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να συνεργαστεί με το νέο τραπεζικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί, γιατί είναι πολύ πιθανόν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου να υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και στον τραπεζικό χώρο και γενικότερα σε όλους τους βασικούς πυλώνες της δημόσιας και της δημόσιας αλλά και της επιχειρηματικής ζωής του τόπου..

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται πραγματικά σ΄ αυτό που ονομάζουμε λαϊκό παράγοντα  και φανεί ότι έχει μια ειλικρινή στάση απέναντί του, νομίζω ότι θα είναι πολλαπλάσια και η δύναμή του από τα ποσοστά που θα πάρει. Δεν έχει δικαίωμα λοιπόν να μην επιχειρήσει τον διαφορετικό δρόμο. Και νομίζω ότι θα είναι και νικηφόρος.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ