ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/10/2012

Αποσπάσματα ομιλίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, Βουλευτή ΑʼΑθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κατά την ακρόαση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τέως Υπουργού Οικονομικών



 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: [...] Είπατε ότι κρατήσατε εσείς το CD που ήρθε με διπλωματικό σάκο από τη Γαλλία και είπατε ότι δημιουργήσατε αντίγραφο του CD αυτού, το οποίο παραδώσατε στον κ. Διώτη. Σας υπεβλήθη η ερώτηση από τον κ. Παυλόπουλο τουλάχιστον δύο φορές και από εμένα παρεμβαίνοντας άλλη μία και σας υποβάλλω την ερώτηση για τέταρτη φορά. Σε ποιον παραδώσετε αυτό το CD για φύλαξη, όπως λέτε, εμπιστευτική; Ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο; Σε ποιον άνθρωπο εγχειρήσατε αυτό το CD;

Το ίδιο ισχύει με την τύχη του εγγράφου με τον οποίο σας απεστάλη αυτό το CD. Πού βρίσκεται και σε ποιον το παραδώσατε. Συντάχθηκε οποιοδήποτε πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής; Μέχρι σήμερα που φτάνουμε τέλη Οκτωβρίου του 2012, αναζητήσατε αυτό το πρωτότυπο; Διότι, έρχεστε σήμερα και μας λέτε, αφού επισημάνατε ότι παραδώσατε USB στικάκι, ότι το CD πράγματι δε το παρέδωσα, το κράτησα. Κάνετε λοιπόν αυτή την αποκάλυψη και έχετε τρεις φορές αρνηθεί να πείτε σε ποιον το παραδώσατε και εννοείται ότι αν δεν μας πείτε σε ποιον το παραδώσατε, είναι αναπόδραστο το συμπέρασμα ότι το κρατήσατε εσείς. Και αυτό νομίζω ότι ξέρετε πώς λέγεται, έχει συγκεκριμένο νομικό χαρακτηρισμό. Το ίδιο ισχύει και για το έγγραφο που συνόδευε το CD [...]

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω και να απαντήσετε αυτά τα αρχεία τι πληροφορίες περιείχαν επακριβώς. Δείχνετε να έχετε πολύ καλή μνήμη, εγώ νομιμοποιούμαι να υποθέτω ότι έχετε και αντίγραφο, άρα θα σας παρακαλέσω να μας πείτε ακριβώς ποιες είναι οι πληροφορίες που περιείχαν αυτά τα αρχεία.

Η επόμενη ερώτηση που θα ήθελα να απαντήσετε είναι η εξής. Είπατε ότι εσείς πληροφορηθήκατε ότι περί το καλοκαίρι του 2010 για την ύπαρξη αυτής της λίστας, της λίστας Φαλτσιανί, γνωρίζετε πολύ καλά γιατί μας δείξατε ότι έχετε μελετήσει και παρακολουθήσει την ενώπιον της Επιτροπής διαδικασία και αναφερθήκατε και σε αναφορές που έγιναν μέσα σε αυτήν την Επιτροπή και από τον κ. Διώτη από τον κ .Βενιζέλο.

Γνωρίζετε λοιπόν πολύ καλά ότι υπήρξε ένα μείζον ζήτημα στο οποίο μάλιστα ανασκεύασε την κατάθεση του ο κ.Βενιζέλος και αυτό το μείζον ζήτημα έχει να κάνει με το πότε περιήλθε η λίστα στο Υπουργείο Οικονομικών και στην ελληνική Κυβέρνηση, στην Κυβέρνηση Παπανδρέου, της οποίας ήσασταν ο κορυφαίος Υπουργός, δεν ήσασταν ένας Υπουργός που εύχεται να είχε μπορέσει να κάνει περισσότερα. Ήσασταν ο κορυφαίος Υπουργός, ήσασταν ο Υπουργός που είχε απευθείας αλληλογραφία με τον κ. Όλι Ρεν για το ζήτημα του ελλείμματος, αλληλογραφία η οποία περιέχεται στη δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ και είστε και ο Υπουργός ο οποίος επεφύλαξε στον εαυτό του την μονοκαθεδρία και την πρωτοκαθεδρία να υπογράψετε μόνος σας το μνημόνιο και απλώς να ενημερώσετε την Βουλή.

Με δεδομένο λοιπόν ότι είστε ο κυρίαρχος, ο κορυφαίος Υπουργός της Κυβέρνησης Παπανδρέου και με δεδομένο ότι ο Απρίλιος του 2010 είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό χρονικό σημείο στην ιστορία υπαγωγής της χώρας μας στο μνημόνιο. Σας ρωτώ ευθέως, ισχύει ή δεν ισχύει αυτό το οποίο δήλωσε εν αρχή ο κ. Βενιζέλος και εν συνεχεία το ανασκεύασε ...όταν του ήρθε σημείωμα έξω από αυτή την αίθουσα.

 Ισχύει ή δεν ισχύει ότι έχει η ελληνική Κυβέρνηση τη λίστα αυτή, από τον Απρίλιο του 2010; Εάν δεν ισχύει, θα ήθελα σας παρακαλώ να εξηγήσετε, διότι ξέρετε όταν παρέρχεται ο χρόνος ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά σημασία δεν έχει τι λέει κανείς, σημασία έχει τι κάνει και κυρίως πώς αντιπαρατίθεται με τα πραγματικά περιστατικά, όπως προκύπτουν.

 Αν λοιπόν κ. Παπακωνσταντίνου, δεν ισχύει αυτό και ισχύει αυτό που μας λέτε σήμερα, ότι μάθατε για τη λίστα αυτή τον Ιούνιο, αν καλά κατάλαβα, του 2010, αρχές καλοκαιριού, δεν ξέρω αν αυτό εννοείτε, θα εξηγήσετε τι εννοείτε. Θέλω σας παρακαλώ να εξηγήσετε, ποια ήταν η αντίδρασή σας. Την 1η Απριλίου του 2010 η κατοχή αυτού το CD, αλλά ακόμη κ. Παπακωνσταντίνου και η επιλογή είκοσι ονομάτων από αυτό το CD δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ποντίκι» με  τίτλο Ελβετικό «CD καίει φοροφυγάδες» και από κάτω σχόλιο «το αγοράζει η κυβέρνηση αντί 7,5 εκατομμυρίων ευρώ». Περιέχει λέει 2.650 ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν 13 δις ευρώ μαύρα στις  τράπεζες της Ελβετίας και πώς έφθασε η Κυβέρνηση στον πληροφοριοδότη μυστήριο. Θα αναμένω τις απαντήσεις σας ως προς αυτά τα σημεία για να επανέλθω.

 Επίσης, από τον Ιούλιο του 2010 γίνεται δεύτερη αναφορά στο έντυπο «Αποκαλύψεις», όπου φέρεστε να μπλοκάρετε εσείς προσωπικά την αγορά αυτού του CD. Αυτά τα θέτω υπόψη σας, γιατί περιμένω στην απάντηση σας να τοποθετηθείτε απ αυτών. Είπατε σήμερα στην σημερινή κατάθεση σας ότι το παραλάβατε τελικώς μέσα από διπλωματικό σάκο αυτό το CD στα τέλη είπατε του 2010, τον Οκτώβριο του 2010, δεν είναι νομίζω ξεκάθαρο πότε ακριβώς λέτε ότι το παραλάβατε.

Διαβάζω από το έντυπο που έχει προφανώς από το γραφείο σας διανεμηθεί στο Internet. Είναι η τοποθέτησή σας. Κατόπιν συνεννόησης λέτε τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο Υπουργείο Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά κ.λ.π.. Από τον Οκτώβριο του 2010, θα ήθελα να απαντήσετε συγκεκριμένα ποιες ήταν οι ενέργειες που κάνατε ως Υπουργός Οικονομικών, έχοντας παραλάβει αυτό το στοιχείο το οποίο αισθάνθηκα ότι θελήσατε λίγο να το υποβαθμίσετε αναδρομικά [...]

 

Δεν είναι λοιπόν του «πεταμού» αυτό το στοιχείο, είναι κάτι για το οποίο μπήκατε σε ιδιαίτερο κόπο και το ζητούμενο είναι αν ο λόγος για το οποίο μπήκατε σε κόπο είναι θεσμικός ή εξωθεσμικός, γιατί από όλα αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ήταν εξωθεσμικός  και παραθεσμικός ο ρόλος και η λειτουργία σας εν σχέση με αυτό το στοιχείο. Και επίσης, εν σχέση με αυτό το αρχείο την ίδια ώρα που περικόπτονταν μήνα με τον μήνα από τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών με δικές σας εισηγήσεις, ποσά τα οποία κανείς δεν μπορούσε να αντέξει  και δεν μπορεί σήμερα να αντέξει.

 Ποιες ήταν λοιπόν οι συγκεκριμένες συναντήσεις σας και οι συγκεκριμένες οδηγίες στις οποίες δώσατε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκεκριμένα ποια  οδηγία δώσατε στον κ. Πλασκοβίτη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου σας κατά το χρόνο εκείνο. Ποια οδηγία δώσατε στον κ. Καπελέρη, επικεφαλή του ΣΔΟΕ κατά το χρόνο εκείνο, ποια οδηγία δώσατε ή ποια γνώμη αναζητήσατε από τον κ. Μπάνο, Νομικό Σύμβουλο του Κράτους τον οποίο όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καπελέρης αξιοποιούσατε ως Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου Οικονομικών. Ποιες είναι λοιπόν οι εντολές σας οι υπηρεσιακές γι αυτό το στοιχείο.

 

Επίσης, είπατε ότι για πρώτη φορά καλέσατε τον κ. Καπελέρη, ο ίδιος έχει μιλήσει για τέλη του 2010 με αρχές του 2011 και εσείς αναφέρετε ότι ζητήσατε μια συνολική εικόνα των στοιχείων από τα περίπου δύο χιλιάδες αρχεία, όπου σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

Τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων που υπερέβαιναν ελαφρά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια και επισημαίνεται ως αξιοσημείωτο και ένα γυναικείο όνομα και θα σας παρακαλέσω να μας το πείτε, με καταθέσεις άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτήν την αξιολόγηση, κύριε Παπακωνσταντίνου, ποιος την έκανε, εσείς προσωπικά; Ή την αναθέσατε σε την κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα και ποιόν; Εδώ, λέτε, ότι ζητήσατε να έχετε μία συνολική εικόνα των στοιχείων αυτών. Παρακαλώ πολύ να πείτε στην Επιτροπή, σε ποιόν ζητήσατε, τι ακριβώς και τι σας παρέδωσε.

 

Επίσης, σας παρακαλώ να πείτε, αν αυτά που ζητήσατε και αυτά που σας παραδόθηκαν έχουν οπουδήποτε καταχωρηθεί στα αρχεία του Υπουργείου Οικονομικών και στα πρωτόκολλα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όπως γνωρίζετε, αλλά πρέπει να το γνωρίζουν και οι πολίτες που μας παρακολουθούν, διατηρεί και εμπιστευτικό πρωτόκολλο, διατηρεί και απόρρητο πρωτόκολλο. Επομένως στην ρητορική ερώτηση την οποία απευθύνατε, για το που να πρωτοκολλούσα  και τι, η απάντηση είναι, να πρωτοκολλούσατε σε όποιο πρωτόκολλο κρίνεται εσείς ότι ήταν το δέον και σε όποιο απ αυτά που τηρούνται, να καταχωρούσατε την συνοδευτική επιστολή και συνημμένο το CD, όπως κάνουν όλες οι υπηρεσίες και σας παρακαλώ πολύ, προκαταβολικά, να μην μου απαντήσετε ότι το CD δεν μπορεί να πάρει σφραγίδα επάνω, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι μπορεί να μπει σε έναν φάκελο και ο φάκελος αυτός να σφραγιστεί και αυτή είναι η πρακτική η διοικητική όλων των διοικητικών υπηρεσιών και όχι μόνον στην χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, επίσης, όπως μου επισημαίνει και ο συνάδελφος, κ. Κοντονής, μπορείτε και να εκτυπωθεί και βεβαίως να καταχωρηθεί το εκτυπωμένο αρχείο.

 

Επίσης, είπατε ότι στις αρχές του 2011 πραγματοποιήσατε συνάντηση με την Ελβετίδα ομόλογό σας στο Νταβός και αυτή η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την σύναψη  διμερούς συμφωνίας. Είναι η συμφωνία για την οποία ο κ. Βενιζέλος έλεγε πέρυσι τέτοια εποχή ότι από  ημέρα σε ημέρα υπογράφεται για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την φορολόγηση κυρίως ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό.

 

Μια και σήμερα είσαστε εδώ θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, γιατί στην ερώτηση δεν έχετε απαντήσει. Στις 14/2 του 2011, πρωτοκολλήθηκε η υπ. αριθμών 11174 ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος σας ερωτά συγκεκριμένα το εξής: Συμφώνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ξένο οικονομικό τύπο, αναφέρεται ότι στελέχη των δύο μεγάλων τραπεζικών κολοσσών UBS και HSBC συνάντησε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών στο Νταβός της Ελβετίας στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Σας ερωτά εάν ανταποκρίνονται τα δημοσιευμάνα στοιχεία και οι πληροφορίες και ποιά  ανταπόκριση υπήρξε από τα στελέχη των δύο μεγάλων τραπεζών. Δεν έχετε απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Μας λέτε όμως ότι πήγατε στο Νταβός και συναντηθήκατε με την Ελβετή ομόλογό σας. Σας ερωτώ, λοιπόν, και εγώ, και παρακαλώ να μου απαντήσετε. Αληθεύει; Συναντήσατε και τα στελέχη της UBS και HSBC στην Ελβετία κατά την μετάβασή σας στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2011;. Και εάν ναι, ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης, διότι εκεί δεν πήγατε ούτε ως ιδιώτης ούτε με κάποια άλλη ιδιότητα παρά με την ιδιότητά σας ως Υπουργού των Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δεν προσδιορίζετε το χρονικό σημείο, «καλέσα» λέτε λίγο αργότερα, «στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ τον κ. Γιάννη Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για έλληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα, του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνηθεί το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσο δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις». Σας ρωτώ, αυτό που του δώσατε πρωτοκολλήθηκε πουθενά; Διαβιβάστηκε επισήμως; Διότι μας το αναφέρεται στην Επιτροπή αυτή ως επίσημη εντολή έρευνας. Ο κ. Καπελέρης, ανέφερε το εντελώς αντίθετο ό,τι αντιλήφθη από τον τρόπο και το περιεχόμενο της μεταξύ σας συζητήσεως και από την χέρι με χέρι παράδοση ό,τι ατύπως του παραδίδετε για να κάνει για λογαριασμό σας αυτήν την έρευνα και με τον ίδιο τρόπο, ατύπως είπε, σας παρέδωσε το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής, το οποίο επίσης δεν έχει καταχωρηθεί πουθενά. Μια και σας το παρέδωσε όμως, σας ρωτώ, το έχετε στην κατοχή σας σήμερα; Και μπορείτε να μας το καταθέσετε; Υπολαμβάνω ότι δεν το έχετε μέχρι σήμερα πρωτοκολλήσει πουθενά.

 

Επίσης, είπατε ότι δεν δώσατε ποτέ στον κ. Καπελέρη,  την πλήρη λίστα των στοιχείων. Η ερώτηση που θέλω να σας απευθύνω και παρακαλώ να απαντήσετε, είναι γιατί; Επιπλέον, η ερώτηση που θα ήθελα να απαντήσετε, είναι, τι κάνατε εσείς με τις πληροφορίες που σας παρέδωσε ο κ. Καπελέρης; Διότι, σας ακούσαμε να εξανίστασθε και να λέτε ότι δεν είναι δουλειά του Υπουργού αυτό ή το άλλο, αλλά είναι σαφές ότι μπήκατε στον κόπο να κάνετε δουλειές που σαφώς δεν ήταν δικές σας. Άρα, σας παρακαλώ πολύ να πείτε στην Επιτροπή,  τι κάνατε με αυτά τα στοιχεία.

 

Επίσης σας παρακαλώ πολύ, να πείτε στην Επιτροπή, γιατί κατά τους ισχυρισμούς σας μέχρι τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή μέχρι τον χρόνο αποχώρησης σας από το Υπουργείο δεν έχετε θέσει τις αρμόδιες αρχές που είναι το ΣΔΟΕ, είναι η Αρχή για το ξέπλυμα, είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι η Εισαγγελική Αρχή, γιατί δεν έχετε διαβιβάσει αυτό το στοιχείο και για ποιο λόγο το κρατάτε; Σύμφωνα με όσα μας λέτε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο μεσολαβούν 8 πλήρεις μήνες, κατά τους οποίους θα ήθελα να μου πείτε ακριβώς το τι κάνετε με αυτό το αρχείο και με αυτή την πληροφορία.

 

Επειδή, άκουσα και αξιολόγησα και εγώ κάποιους υπαινιγμούς, για το ποια ήταν έμπιστα μέλη του ΣΔΔΟΕ και ποιοι δεν ήταν έμπιστα μέλη του ΣΔΟΕ, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Ο κύριος Καπελέρης ήταν επιλογή της Κυβέρνησης Παπανδρέου και ο κυρίος Καπελέρης δεν αντικαταστάθηκε διότι τον κρίνατε ανεπαρκή αλλά προήχθη και έγινε Γενικός Γραμματέας επί φορολογικών υποθέσεων. Ο κύριος Διώτης, επίσης, υπήρξε δική σας επιλογή και κατά την παράδοση παραλαβή στο ΣΔΟΕ διατυπώσατε ελεγείες και για τον κ. Καπελέρη και για τον κ. Διώτη. Στις 6/5/2011 είπατε ότι «η φοροδιαφυγή είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές κοινωνικής αδικίας» και ότι αυτή «η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει και να εξαλείψει το φαινόμενο αυτό». Αφού θέσατε αυτό στον πρόλογο, εν συνεχεία πλέξατε το εγκώμιο και των δύο, δηλαδή του κ. Καπελέρη και Διώτη. «Ο Γιάννης Καπελέρης», λέτε, «υπήρξε και είναι στενός συνεργάτης.» Δικός σας, κ. Παπακωνσταντίνου. «Δούλεψε όσο λίγοι για να στηρίξει το ΣΔΟΕ, να το πάρει από μια κατάσταση που νομίζω ότι αδικούσε το ίδιο το σώμα και τα στελέχη του και να αναδείξει τις δυνατότητές του. Το έκανε με σοβαρότητα, με ευθύνη, με προσοχή και πάντα με την τιμιότητα και την ακεραιότητα που τον διακρίνει, με την ντομπροσύνη που τον διακρίνει». Εσείς, τα είπατε όλα αυτά, στις 6 Μαΐου του 2011. «Θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτό και είμαι σίγουρος ότι στην νέα του θέση ως Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνιακών θεμάτων, θα συνεχίσει να έχει πολύ στενή σχέση με εμάς, αλλά και θα παίξει έναν πολύ μεγάλο - απευθύνεστε στον κ. Διώτη -  ρόλο στην αναμόρφωση όλου του φορολογικού συστήματος της χώρας. Γιάννη, σε ευχαριστούμε πολύ, και θα πρέπει να σκεφτείς το τι θα κάνεις μπροστά».          

 

Και για τον κύριο Διώτη η τοποθέτησή σας είναι ανάλογη. «Τον Γιάννη Καπελέρη διαδέχεται ένας άνθρωπος, ο οποίος νομίζω δεν χρειάζεται πάρα πολλές συστάσεις. Ο Γιάννης Διώτης είναι γνωστός στο πανελλήνιο, είναι γνωστός ως ο εισαγγελικός λειτουργός που δούλεψε, όσο λίγοι άλλοι, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το φαινόμενο της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Έχει πίσω του μια λαμπρή σταδιοδρομία, ως εισαγγελικός λειτουργός. Έχει δείξει την ακεραιότητά του, το πείσμα του, τον αναλυτικό τρόπο, με τον οποίο προσέγγισε τα πράγματα, την εχεμύθειά του και το γεγονός ότι είναι πάνω απʼ όλα ένας δημόσιος λειτουργός, που ξέρει τι σημαίνει δημόσιο συμφέρον σʼ αυτήν την χώρα και το υπηρετεί απαρέγκλιτα πέρα από οποιεσδήποτε διαχωριστικές γραμμές, με μόνο γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Αυτήν την εμπειρία, αυτή τη διάθεση προσφοράς θα φέρει στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.». Αυτά είπατε στις 6 Μαΐου του 2011 για τον κύριο Καπελέρη και τον κύριο Διώτη. Δεν πλέξαμε εμείς το εγκώμιο ούτε του κυρίου Καπελέρη ούτε του κυρίου Διώτη. Πρέπει να δώσετε εξηγήσεις, διότι στις 6 Μαΐου του 2011 εσείς έχετε επιλέξει, όπως μας λέτε, να μην δώσετε στον κύριο Καπελέρη ολόκληρη τη λίστα και εσείς, επίσης, έχετε επιλέξει να μην απευθύνετε και να μην παραδώσετε στον κύριο Διώτη ολόκληρο το ηλεκτρονικό αρχείο παρά μόνο ενάμισι μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων του, κατά τον χρόνο κατά τον οποίο αποχωρείτε από το Υπουργείο. Επειδή αναφέρεστε σε διάφορες αρετές, μεταξύ των οποίων η εχεμύθεια, η αποτελεσματικότητα, το πόσο στενός συνεργάτης σας είναι ο κύριος Καπελέρης, θα ήθελα να μας δώσετε μια εξήγηση για το πώς ο κύριος Καπελέρης, στον οποίο λέτε ότι περιορίσατε την εντολή σε είκοσι πρόσωπα, προάγεται σε Γενικό Γραμματέα Φορολογικών Υποθέσεων και Τελωνειακών Θεμάτων. Πώς επιλέγεται ο κύριος Διώτης; Ποια εχεμύθεια, ακριβώς, αναμένατε από τον κύριο Διώτη; Μιας και προσκαλείτε τον κύριο Καπελέρη να συνεργαστεί με τον κύριο Διώτη επί των θεμάτων κοινής αρμοδιότητας, στα οποία υπάγεται και εντάσσεται η λίστα Λαγκάρντ, πώς και δεν έγινε μια σύσκεψη με όλους αυτούς; Πώς και δεν έγινε μια ανασκόπηση και μια παρακολούθηση του τι γίνεται επισήμως με αυτό το στοιχείο; Διότι αυτό το οποίο προκύπτει, κύριε Παπακωνσταντίνου, είναι ότι επιφυλάξατε άλλου είδους διαχείριση. Δεν έτυχε, πέτυχε. Άλλου είδους διαχείριση επιφυλάξατε σε αυτό το στοιχείο και άλλου είδους, προφανώς, αποτελέσματα αναμένατε, διότι θεσμικά και υπηρεσιακά δεν υπήρξε ούτε μισή ενέργεια, την οποία να μας έχετε αναφέρει μέχρι στιγμής, εκτός αν μας αναφέρετε, απαντώντας, εν συνεχεία κάτι άλλο.

 

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα. Με δεδομένο ότι όπως λέτε, κύριε Παπακωνσταντίνου, εσείς θεωρείτε αυτονόητο ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. ενεργεί και ότι δεν χρειάζεται εντολή. Αυτό το οποίο μας έδειξαν ότι θεωρούν αυτονόητο ο κύριος Διώτης και ο κύριος Καπελέρης είναι ότι ήταν σε συνεννόηση μαζί σας και ότι η εντολή ήταν μάλλον «Μην πειράζετε. Μη εγγίζετε.». Σας ρωτώ, λοιπόν, ευθέως το εξής: Υπήρξε ή δεν υπήρξε αυτή η σύσκεψη, την οποία ανέφερε ο κύριος Καπελέρης σε αυτή την Επιτροπή; Είπε ότι έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2011. Ο Ιανουάριος του 2011 συμπίπτει με τη μετάβασή σας στο Νταβός. Η άποψη η οποία επικράτησε, προφανώς παρόντος του Υπουργού, ήταν και δική σας άποψη, διότι αυτοί που μας λέτε ότι συμμετείχαν ήσασταν εσείς, ο κύριος Μπάνος, νομικός σύμβουλος του κράτους, ο κύριος Πλασκοβίτης, ο κύριος Καπελέρης και η διευθύντριά σας, της οποίας το όνομα, σας παρακαλώ πολύ να μας αναφέρετε. Επικράτησε ή όχι η αντίληψη ότι αυτό είναι στοιχείο που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί; Αν επικράτησε, σας παρακαλώ να μας πείτε τίνος εισήγηση ήταν και πού καταχωρίσθηκε αυτή η αντίληψη;

 

Επίσης, με δεδομένο ότι αναφέρατε πως θεωρούσατε αυτονόητο ότι ενεργούν οι υπηρεσίες και με δεδομένο, επίσης, ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν γίνεται για να εξαπατά ο Υπουργός τους Βουλευτές, δεν γίνεται για να αποκρύπτει ο Υπουργός από τους Βουλευτές και από τον ελληνικό λαό τι πραγματικά συμβαίνει και κυρίως, δεν γίνεται για να παραπλανάται το Κοινοβούλιο και η κοινή γνώμη εν σχέση με τα πραγματικά τεκταινόμενα. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω και σας παρακαλώ να δώσετε μια συγκεκριμένη και ρητή απάντηση. Γιατί και τον Μάιο του 2011, απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συγκεκριμένα του κυρίου Λαφαζάνη και της κυρίας Αμμανατίδου, είπατε ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν κατέχει κατάλογο που προέρχεται από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή και περιέχει στοιχεία με Έλληνες φορολογούμενους που μετέφεραν κεφάλαια από ημεδαπές τράπεζες σε τράπεζες του εξωτερικού; Η συγκεκριμένη απάντησή σας πρωτοκολλείται, όλως τυχαίως, στις 6 Μαΐου του 2011. Η τελευταία είναι και η ημερομηνία παράδοσης - παραλαβής στο Σ.Δ.Ο.Ε. του κυρίου Διώτη. Γιατί, λοιπόν, απαντάτε ψευδώς; Και γιατί επαναλαμβάνετε την ίδια απάντηση σε ερώτηση, την οποία κατέθεσαν έντεκα Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι κύριοι Κατρίνης, Αμοιρίδης, Γερανίδης, Γικόνογλου, Καρτάλης, Καρύδης, Κουκουλόπουλος, Κωνσταντινόπουλος, Λιντζέρης, Μαργέλης και Παπουτσής; Αυτοί δεν σας ρωτούσαν αν κατέχει το Σ.Δ.Ο.Ε. κάποια τέτοια λίστα, αλλά σας ρωτούσαν τα εξής: Αν προτίθεστε να διατάξετε έρευνα για τη διαρροή κεφαλαίων; Τι σκοπεύετε να πράξετε για να ενισχύσετε τη συνεργασία με τις ελβετικές και τις κυπριακές τράπεζες, ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη ροή στοιχείων; Αν θα επεκταθεί αναδρομικά ο έλεγχος και σε προηγούμενα οικονομικά έτη. Ποιο εκτιμάτε ότι θα είναι σε γενικές γραμμές το προσδοκώμενο όφελος; Αυτά σας ρωτούσαν και εσείς αισθανθήκατε την ανάγκη να απαντήσετε στις 6 Ιουνίου του 2011, για δεύτερη φορά ψευδώς, το εξής: «Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία.». Γιατί διατυπώσατε μια ψευδή παράσταση σε ένα έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υπογράψατε, ως Υπουργός, απαντώντας σε Βουλευτές και μάλιστα του κόμματός σας, οι οποίοι δεν σας ρωτούσαν καν αυτό;

 

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμη, διότι δεν αναφερθήκατε καθόλου σε αυτό το στοιχείο και είναι απορίας άξιο. Για όλες αυτές τις συνεννοήσεις και όλη αυτή την εκ μέρους σας διαχείριση ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Παπανδρέου, ήταν ενήμερος ή όχι; Αν ναι, σας παρακαλώ να πείτε στην Επιτροπή πόθεν ενημερώθηκε και ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνεννόησής του με εσάς. Αν όχι, σας παρακαλώ να μας πείτε για ποιο λόγο.

 

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί ούτε σε αυτό αναφερθήκατε. Παραδώσατε το Υπουργείο και παρέλαβε ο κύριος Βενιζέλος. Ο κύριος Βενιζέλος είναι Αντιπρόεδρος στην Κυβέρνηση, στην οποία εσείς παραμένετε Υπουργός σε άλλο Υπουργείο. Με τον κύριο Βενιζέλο συνεννοηθήκατε για αυτό το ζήτημα, για αυτή την εκκρεμότητα; Θα σας πω, εν συνεχεία, ότι στη δημοσιότητα επανέρχεται η λίστα Φαλτσιάνι από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012 και πριν αρχίσετε να δείχνετε ο ένας τον άλλον, όλοι ποιούσατε την νήσσαν. Σας ρωτώ, λοιπόν: Με τον κύριο Βενιζέλο τότε, το 2011, συνεννοηθήκατε γιʼ αυτό το αρχείο; Ναι, όχι, γιατί; Τον ενημερώσατε; Είναι εκείνος που αναλαμβάνει μετά από εσάς και εξακολουθεί να είναι Αντιπρόεδρος στην Κυβέρνηση, στην οποία είστε Υπουργός.

 

Ο κύριος Βενιζέλος είπε ότι τηλεφωνηθήκατε, εν όψει της νέας τροπής που πήρε η κατάσταση και της δημοσιότητας που δόθηκε στον χειρισμό - στην κακοδιαχείριση εγώ λέω - της λίστας Φαλτσιάνι. Σας παρακαλώ να μας πείτε, γιατί δεν το αναφέρατε σε αυτή την Επιτροπή, ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνομιλίας σας, δηλαδή τι σας είπε ο κύριος Βενιζέλος και τι του είπατε εσείς; Διότι το λογικό, από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείστε ο ένας και άλλος, δεν είναι αυτή η προσπάθεια που παρατηρούμε να εναρμονιστούν οι καταθέσεις σας. Το λογικό είναι ο ένας τουλάχιστον από τους δύο, αν δεν έχει συμμετοχή, να είναι έξαλλος με τον άλλον. Αυτό λέει η λογική. Εδώ παρατηρούμε ότι υπάρχει μια διάθεση ο ένας μεν να δείξει τον άλλον, αλλά και να μην το κάνει πολύ ευθέως. Πολύ συγκεκριμένα, λοιπόν, σας ρωτώ: Τι είπατε, αφού τηλεφωνηθήκατε;

 

Ακόμη, σας ρωτώ, διότι ο κ .Βενιζέλος μας είπε, ότι τηλεφωνήθηκε, επίσης, ενόψει της δημοσιοποίησης του θέματος εκ νέου, με τους κ.κ. Μπίκα και Διώτη. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να πείτε στην Επιτροπή, αν είχατε τηλεφωνική επικοινωνία με οποιοδήποτε άλλο από τα πρόσωπα αυτά, δηλαδή, τον κ. Διώτη, τον κ. Καπελέρη, τον κ. Πλασκοβίτη, τον κ. Μπίκα, τον κ. Μπάνο και αν ναι ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνομιλίας.

 

Είπατε μετʼ επιτάσεως και μετʼ εμφάσεως ότι το πρωτότυπο είναι στη Γαλλία. Δεν μπορείτε να ξέρετε, που είναι το πρωτότυπο. Εκείνο που εσείς έχετε ως πρωτότυπο, είναι αυτό που σας εστάλη. Και ως προς αυτό σας ρωτώ ευθέως: Είπατε σε κανέναν, στον κ. Βενιζέλο, στον κ. Διώτη, στον κ. Καπελέρη, στον κ. Πλασκοβίτη, που είναι ένα πρόσωπο με συγκεκριμένο ρόλο, γιατί και με την ΕΛΣΤΑΤ έχει εμπλοκή και ετέθη, μάλιστα, και επικεφαλής της και στην Ελβετία βρέθηκε να διαπραγματεύεται και επʼ αυτού του σημείου να επιστρατεύεται, ότι «εγώ έχω κρατήσει το cd» ή «το έχω παραδώσει για εμπιστευτική φύλαξη», όπως μας λέτε και πότε το είπατε;

 

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία συμμετείχατε, υποστηριζόσασταν και από τη Ν.Δ. και από το ΛΑ.Ο.Σ. και η Κυβέρνηση αυτή δεχόταν την στήριξη των Βουλευτών των Κόμματων αυτών, στις συναντήσεις που έγιναν γιʼ αυτήν τη συνεργασία, ετέθη το θέμα; Γιατί παρακολουθούμε, πραγματικά, λάβρες τοποθετήσεις σε επίπεδο λεκτικό, όλων όσοι θέλετε, να πατάξετε την φοροδιαφυγή.

 

Πρέπει να σας ομολογήσω, ότι διαβάζοντας τις τοποθετήσεις σας, πραγματικά, κατεπλάγην και όχι, απλά, εξεπλάγην. «Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας, είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες», «μειώνει τα κρατικά έσοδα, άρα, δυσχεραίνει τη δυνατότητα του κράτους να δαπανά», «τροφοδοτεί τα ελλείμματα», «δημιουργεί μία κακή σχέση μεταξύ κράτους και πολίτη και βεβαίως, δεν δίνει τη δυνατότητα στην Πολιτεία, να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και έτσι να μειώσει και την φορολογική επιβάρυνση στους συνεπείς φορολογούμενους».

 

Τοποθετείστε ξανά και ξανά, ήδη, από τις Προγραμματικές δηλώσεις στις 18 Οκτωβρίου του 2009 κατά της φοροδιαφυγής και υπέρ της πάταξής της και ως γενική αρχή θέτετε, το «να αισθάνεται ο πολίτης ότι όλοι πληρώνουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους και τα πραγματικά τους εισοδήματα και ότι τα χρήματα πιάνουν τόπο. Θα αγωνιστούμε» λέτε «για ένα πιο δίκαιο πλαίσιο, σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα φορολογίας, με ριζικές αλλαγές στην φορολόγηση εισοδήματος, στην φορολόγηση της περιουσίας αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών».

 

Και όταν καταθέτατε το νομοσχέδιο, στο οποίο αναφερθήκατε, στις 18/03/2010, λέτε πάλι: «Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο. Ικανοποιούμε το αίτημα χιλιάδων πολιτών, που μας κατέθεσαν προτάσεις μέσα από το διάλογο και οι οποίοι μας είπαν με κάθε τρόπο: «βαρέθηκα να πληρώνω μόνο εγώ. Θέλω να πληρώνω τους φόρους μου, αλλά μην με αφήνεις άλλο, να αισθάνομαι το κορόιδο του συστήματος».

Τι λέτε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έπαψαν να αισθάνονται κορόιδα του συστήματος, όταν αποκαλύπτεται αυτό το παρασκήνιο και προκύπτει ότι είχατε και εσείς και ο διάδοχός σας, ο κ. Βενιζέλος, επί δύο χρόνια και δύο μήνες αυτό το στοιχείο, για να φορολογήσετε καταθέσεις στην HSBC; Θελήσατε, επιπλέον, να υποβαθμίσατε το θέμα, λέγοντας ότι δεν είναι από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Γνωρίζετε, αν έχει ελάχιστο όριο στις καταθέσεις η HSBC, όπως και η UBS; Είστε σε θέση, να διαβεβαιώνετε, ότι δεν θα προέκυπτε δημοσιονομικό όφελος και φορολογική ωφέλεια από την αναζήτηση αυτών των καταθέσεων; Και μας λέτε ότι δεν ήταν και κάτι σημαντικό αυτή η λίστα, και ότι είχαμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε;

Πάλι στην τοποθέτησή σας λέτε: «Γνωρίζουμε όλοι, ότι η μεγαλύτερη πηγή αδικίας στο φορολογικό σύστημα παραμένει η φοροδιαφυγή». Υπάρχει, κύριε Παπακωνσταντίνου, τεράστια απόσταση μεταξύ των τοποθετήσεων και διακηρύξεών σας και των έργων σας και, κυρίως, μεταξύ αυτού που καταγράφεται ως δημόσια δική σας θέση και αυτού που αποδομείται, για το πώς ενεργήσατε για ένα τόσο σημαντικό φορολογικό αρχείο.

 

[....]

 

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ρώτησα κ. Παπακωνσταντίνου και σας ρωτώ για έβδομη φορά. Σε ποιον παραδώσατε το CD και το συνοδευτικό του έγγραφο. Η απάντηση τα παρέδωσε στο γραφείο μου, τα παρέδωσε για εμπιστευτική φύλαξη, τα παρέδωσε και δεν ξέρω πού είναι, δεν είναι απάντηση. Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη ερώτηση, σας την έχω κάνει ήδη έξι φορές και όχι μόνον εγώ. Σας την απευθύνω για έβδομη φορά. Ποιος λέτε, ότι κατέχει σήμερα αυτό το CD και το έγγραφο. Εδώ δεν είναι συζήτηση, γιατί απαντήσατε ότι εδώ είναι μια συζήτηση και εμείς θέλουμε να εκτρέψουμε τη συζήτηση. Εδώ δεν είναι συζήτηση. Εδώ είναι η Επιτροπή «Θεσμών και Διαφάνειας» και αποστολή έχει να ελέγξει, εάν οι θεσμοί λειτουργούν με διαφάνεια. Ποια είναι η λειτουργία των θεσμών. Και αυτό το οποίο εσείς αυτή τη στιγμή αποτυπώνεται, είναι η αδιαφάνεια στη λειτουργία και των υπουργών και των θεσμών.

Κρατήσατε το CD, δεν το παραδώσατε σε καμία υπηρεσία. Κρατήσατε το έγγραφο, δεν το παραδώσατε σε καμία υπηρεσία και λέτε δεν το έχω. Το παρέδωσα εμπιστευτικά για φύλαξη. Για έβδομη, για όγδοη φορά θα επανέλθω εάν δεν απάντησετε. Σε ποιο φυσικό πρόσωπο, ποιο είναι το ονοματεπώνυμο εκείνου στον οποίο μας λέτε ότι παραδώσατε αυτό το CD [...]

 

Είπατε ότι προσβληθήκατε διότι σας «απεδόθη δόλος και σκοπός». Σας ρωτώ, εφόσον είστε άδολος και άνευ καμίας σκοπιμότητας, που είναι σήμερα αυτό το cd; Πού είναι; Σε ποιον άνθρωπο; Ποιος το έχει; Σε ποιον θα απευθυνθεί η Eπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να φέρει αυτό το στοιχείο και να τον ρωτήσει «πού είσαι άνθρωπέ μου, κύριε ή κυρία, που τόσο καιρό το έχεις στην κατοχή σου και δεν μας το λες και ήρθε ο κ. Παπακωνσταντίνου να μας το πει στην Επιτροπή στις 24 Οκτωβρίου του 2012»; Αν λοιπόν έτσι είναι και έχετε θιγεί, παρακαλώ να  πείτε που δώσατε το συγκεκριμένο αρχείο, που ήρθε με διπλωματικό σάκο και δεν ήρθε ούτε για να το κρατήσετε εσείς στο συρτάρι σας, ούτε για να το κρατήσει ο κ. Βενιζέλος στο δικό του κιτάπι, ούτε για να το έχετε παραδώσει σε κάποιον «άγνωστο άνθρωπο», όπως μας λέτε σήμερα και να αγνοείται η τύχη ενός στοιχείου που ανήκει στο Ελληνικό Κράτος. Το Ελληνικό Κράτος υπάρχει για τους Έλληνες πολίτες, δεν υπάρχει για την ιδιωτική περιήγηση ή την ιδιωτική ιδιοποίηση κανενός αξιωματούχου, ο οποίος κρίνεται, έρχεται και παρέρχεται.

 

[...]

 

Είπατε, κ. Παπακωνσταντίνου, ότι «περίμενα να γίνει περαιτέρω έλεγχος, να προχωρήσει» και, μάλιστα, λέτε «μου είπε και ο Πρωθυπουργός προχώρα». Γιατί δεν προχωρήσετε; Γιατί δεν προχώρησε κανείς; Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2011, που παύει ο κ. Παπανδρέου να είναι Πρωθυπουργός, δεν προχώρησε κανείς σας.

 

Για ποιο λόγο ο κ. Καπελέρης κάνει μια εντελώς διαφορετική αφήγηση της συνάντησης που έγινε στο γραφείο σας; Ο ίδιος λέει ότι έγινε μια σκέψη να συσταθεί μια επιτροπή, η οποία θα ερευνούσε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτών των στοιχείων. Έγινε τέτοια συζήτηση; Συστήθηκε τέτοια επιτροπή ή όχι και γιατί; Είπατε ότι θυμάστε επακριβώς την ημερομηνία: 25 Ιανουαρίου 2011 στην οποία γίνεται η συνάντηση στο γραφείο σας, ανατρέξατε, λέτε, στις σημειώσεις σας. Σας παρακαλώ να πείτε, αφού έχετε αυτή τη δυνατότητα, στις ιδιωτικές σας, βέβαια, σημειώσεις γιατί, προφανώς, δεν είναι στα πρωτόκολλα του Υπουργείου, πότε έγιναν και οι συναντήσεις σας με τον κ.Καπελέρη, κατά την οποία του παραδώσατε τα 20 ονόματα; Με τον κ. Πλασκοβίτη κατά την οποία λέτε ότι του αναθέσατε να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις; Με τον κ. Διώτη, κατά την οποία λέτε ότι του παραδώσαμε τα στοιχεία; Και, επειδή είπατε ότι δεν λέει ψέματα ο Υπουργός, όταν εσείς απαντάτε δύο φορές, το Μάιο 2011 και τον Ιούλιο του 2011 ότι «το ΣΔΟΕ δεν έχει τις συγκεκριμένες ή οποιαδήποτε συγκεκριμένη λίστα», λέτε δηλαδή την αλήθεια; Είπατε ότι την έχετε εσείς και την κρατάτε; Η πεποίθησή σας ποια είναι, διότι δεν μπορεί να μας λέτε από τη μια πλευρά ότι «εγώ περίμενα ότι γίνεται έλεγχος με βάση τα είκοσι πρόσωπα, τα είκοσι ονόματα που παρέδωσα» και από την άλλη απαντά ότι «το ΣΔΟΕ δεν τα κατέχει» και λέω αλήθεια και τις δύο φορές και αποκρύπτω, σε όλη αυτή τη διαδικασία, ότι κρατάω εγώ το πρωτότυπο αρχείο που μου παραδόθηκε και δεν το έχω καταχωρήσει πουθενά.

 

Είπατε με τον κ. Διώτη είχατε μια συνάντηση. Τώρα βλέπω ότι πολύ βολικά η συνάντηση αυτή μετατίθεται μετά τις 6 Ιουνίου του 2011. Σας διαβεβαιώνω ότι ξέρουμε πολύ καλά τι γινόταν στη χώρα και το Μάιο του 2011 και τον Ιούνιο του 2011. Επίσης, ξέρουμε πολύ καλά ότι αν είχατε την άνεση να κάνετε αυτές τις τοποθετήσεις στην παράδοση και παραλαβή του ΣΔΟΕ σε πανηγυρικές εκδηλώσεις, οπωσδήποτε θα έπρεπε να έχετε το χρόνο και την πρόνοια και την υπευθυνότητα να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε αυτό το στοιχείο που ήρθε με διπλωματικό σάκο να μην χαθεί στη διαδρομή και να μην αγνοείται η τύχη του.

[...] Επίσης, είπατε ότι κάνατε τρεις -αν αναφέρω κάτι ανακριβές να με διορθώσετε- συναντήσεις με τον κ. Διώτη μέχρι να αντικατασταθείτε  στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Διώτης λέει ότι  μία και μοναδική έως καμία ήταν η συνάντηση αυτή. Τη μία μας είπε ότι παραδόθηκαν μέσω της ασφάλειας και την άλλη μας είπε ότι παραδόθηκαν σε κατ΄ιδίαν συνάντησή σας. Εσείς λέτε ότι ήταν τρεις και ήταν και για την παρακολούθηση του τι γίνεται με αυτό το στοιχείο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ισχύει η δική σας εκδοχή των πραγμάτων, τι απέδωσε αυτή η παρακολούθηση του τι γίνεται με αυτό το στοιχείο;

Είπατε επίσης ότι στον κ. Διώτη είχατε  μια αυξημένη εμπιστοσύνη, διότι είχε την πορεία του ως εισαγγελέας και δεν είχατε κανένα  λόγο να αμφιβάλλετε για το ότι θα πράξει το καθήκον του. Ο κ. Διώτης, σας υπενθυμίζω ότι τοποθετήθηκε ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, όχι ως Εισαγγελέας και επειδή πριν από λίγο αναφέρατε μεταξύ των επιτυχιών σας και των θετικών ενεργειών σας, τη θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέως, δεν μπορώ παρά να διερωτηθώ. Δεν είχατε εμπιστοσύνης στους οικονομικούς εισαγγελείς; Δεν θέλατε να εμπλέξετε την Επιτροπή στην οποία αναφερθήκατε και στην οποία συμμετείχε και ο Οικονομικός Εισαγγελέας και ο Πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα; Γιατί επιλέξατε αυτή την οδό της άτυπης και πάλι παράδοσης προς τον κ. Διώτη, στον οποίο μας λέτε ότι είχατε, παρόλα αυτά, εμπιστοσύνη.

 

Απαντώντας είπατε ότι τον Ιανουάριο του 2011 συναντηθήκατε πράγματι με τους Προέδρους, με τους Διοικητές των μεγαλύτερων Τραπεζών. Σας ανέφερα συγκεκριμένα την ερώτηση που σας έκανε τότε σε τρέχοντα χρόνο ο κ. Βελόπουλος, το Φεβρουάριο του 2011. Σας ρωτάει: Αληθεύει ότι τους συναντήσατε; Τώρα μας αποκαλύψατε και ένα επιπλέον στοιχείο, ότι τους συναντήσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου. Σε αυτή λοιπόν τη συνάντηση στην οποία προφανώς συναντήσατε όπως μας λέτε – γιατί γι αυτό πηγαίνει κανείς στο Νταβός - και τον Πρόεδρο της USB και τον Πρόεδρο της HSBC ή τον Διοικητή των Τραπεζών αυτών. Τι συζητήσατε; Εσείς είχατε στα χέρια σας αυτό το στοιχείο, είχατε στα χέρια σας πληροφορίες συγκεκριμένες και έγκυρες και συγκεκριμένα ονόματα με καταθέσεις στη μία από αυτές τις δύο μεγάλες Τράπεζες και όχι μικρές. Το συζητήσατε; Ήταν αντικείμενο της συζήτησης σας; Και αν ήταν αντικείμενο της συζήτησής σας, πώς δικαιολογείτε την πορεία από το Γενάρη του 2011 και μετά, όπου δεν κάνετε τίποτε απολύτως για να εξασφαλιστεί για το ελληνικό δημόσιο -και εγώ δεν θα συμφωνήσω μαζί σας και 10 ευρώ να πάρει το ελληνικό δημόσιο καλά είναι, το ελληνικό δημόσιο κανείς δεν νομιμοποιείται να το έχει περιαγάγει στην κατάσταση του επαίτη που ζητάει και ζητιανεύει 10 ευρώ. Και επειδή αφειδής ήταν η διάθεση δυσθεώρητων  κονδυλίων για άλλους σκοπούς, αλλά πολύ μα πάρα πολύ φειδωλή η αναζήτηση πόρων από τη φοροδιαφυγή και από τη φορολόγηση, που ήταν ο εξαγγελλόμενος υπ΄ αριθμόν ένας  στόχος, σας ρωτώ: Πώς το δικαιολογείτε;

Επίσης, σας ρώτησα το εξής και δεν απαντήσατε. Είπατε ότι στον κ. Βενιζέλο δεν έδωσα καμία ενημέρωση. Η ερώτηση που σας έκανα ήταν και γιατί. Αυτή την απάντηση δεν την ακούσαμε. Για ποιο λόγο δεν ενημερώνετε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και διάδοχο σας στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, δηλαδή στο πιο κρίσιμο Υπουργείο; Και σας παρακαλώ να μην ξαναπείτε στην Επιτροπή αυτή, «εγώ πήρα αποφάσεις που δεν θα ήθελα ποτέ να έχω πάρει». Δεν σας υποχρέωσε κάνεις να πάρετε αυτές τις καταστροφικές αποφάσεις. Αντίθετα, επειδή μνημονεύσατε τις  αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, εκεί όπου θέλατε να κάνετε τέτοια μνεία, γνωρίζετε ότι υπήρχε ορυμαγδός από αντιδράσεις ολόκληρης της κοινωνίας και στις αποφάσεις σας και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησής σας. Γιατί λοιπόν σ αυτή την κυβέρνηση που εμφανίζετε να σώζει τη χώρα και στην οποία διαδέχεται εσάς ο κ. Βενιζέλος δεν ενημερώνετε λέτε τον κ. Βενιζέλο, ούτε εκείνος σας αναζητεί απ ό,τι καταλαβαίνω. Εκτός αν μου πείτε κάτι άλλο. Διότι και  ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όταν μου έδωσε ο κ. Διώτης τα στοιχεία αυτά που είχε πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου, δεν αναζήτησα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ενόψει όμως της δημοσιότητας που εδόθη και των αποκαλύψεων τηλεφωνηθήκατε για να δείτε τι είπε ο ένας και τι ο άλλος και τι θα πείτε. Για την χώρα όταν ενεργείτε ως θεσμικοί παράγοντες και υπουργοί γιατί δεν συνεννοείστε ή μας λέτε ότι δεν συνεννοείστε; Και τελικά, κ. Παπακωνσταντίνου, η θέση σας είναι ότι υπήρξε μια παρεξήγηση, ότι λάθος καταλάβατε εσείς, λάθος κατάλαβε ο κ. Καπελέρης, λάθος  ο κ. Διώτης , λάθος ο κ. Βενιζέλος και έτσι καταλήξαμε δυόμισι χρόνια μετά την παραλαβή αυτής της λίστας, σύμφωνα με τις αρχικές τοποθετήσεις του κ. Βενιζέλου και τα δημοσιεύματα,  ή δύο χρόνια μετά την παραλαβή της λίστας αυτής σύμφωνα με τη δική σας τοποθέτηση του ισχυρισμό, να μην έχει γίνει τίποτα για την αναζήτηση φορολογικής ύλης σε σχέση με αυτές τις καταθέσεις;

Είπατε –και αυτό θα παρακαλέσω να το διευκρινίσετε- ότι πρόκειται για καταθέσεις οι οποίες ανάγονται σε χρόνο μέχρι και το χρόνο κατά τον οποίο ο κ. Φαλσιανί σταμάτησε να κάνει αυτή την καταγραφή στοιχείων. Είπατε νομίζω το 2006- 2007. Νομίζω - μπορείτε να με διαψεύσετε- ότι είναι το 2008, αλλά επειδή παράλληλα αναφέρατε για το έτος 1995 στο οποίο ανάγονται οι καταθέσεις αυτές, θα σας ρωτήσω το εξής. Σας απασχόλησε το γεγονός ότι για καταθέσεις που ανάγονται στη δεκαετία του 1990 συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού δημοσίου, η εικοσαετία; Και αν σας απασχόλησε ποιες ενέργειες κάνατε για την επίσπευση αυτής της υπόθεσης; Και αν δεν σας απασχόλησε, γιατί δεν σας απασχόλησε;

Σας ρώτησα σε σχέση με την διάδοχη κατάσταση και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν μου απαντήσατε εάν ετέθη αυτό στα υπουργικά συμβούλια και αν αναζητήθηκε η λίστα και αν παρακολουθήθηκε το τι έχει γίνει με αυτό το θέμα.

 

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ