ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/10/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΣΕ ΕΛΠΕ, Δ.Ε.Η., ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛ.ΤΑ., ΟΛΠ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ



 

  • Αναλάβατε ως κυβέρνηση με προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις επαναδιαπραγμάτευσης και λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση τα καθήκοντά της, ξέχασε ο πρωθυπουργός τα περί επαναδιαπραγμάτευσης,  ο κ. Κουβέλης τα περί απαγκίστρωσης και ο κ. Βενιζέλος τις δυνατότητες που έχουμε να ξαναδούμε το μνημόνιο.
  • Κρύψατε από τον ελληνικό λαό ότι πολιτική επαφή και διαπραγμάτευση είχατε, αλλά όχι με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους θεσμικούς εταίρους. Είχατε με τη γερμανική κυβέρνηση και την κα Μερκελ.
  • Ποιους αλήθεια κρύβετε τόσα χρόνια, ποιους προστατεύετε να μην φορολογηθούν τη στιγμή που έχει εξοντωθεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας; Δεν έχετε ως κυβέρνηση καμία πλέον ηθική αξία, έχετε απαξιωθεί.
  • Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, είναι ο εξευτελισμός της ΕΕ αυτό το έγγραφο. Αυτό που ζητά είναι και με το νόμο η Ελλάδα να γίνει μια αποικία χρέους της Γερμανίας και των εταίρων, πρωτίστως της Γερμανίας όμως.
  • Είναι πολύ αργά για δάκρυα, είναι πάρα πολύ αργά για δάκρυα, διότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έφερε τον Νόμο 3086/2011, όπου τα έσοδα και τα χρήματα, βεβαίως, από τις δόσεις και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα μπαίνουν σε ειδικό Λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών για την εξυπηρέτηση του χρέους. Άρα, όταν τον έφερνε τον εισηγούνταν και τον ψήφιζε τότε δεν υπήρχε θέμα προτεκτοράτου, τώρα ανακάλυψε ότι γινόμαστε προτεκτοράτο;
  • Δεν ξέρει η Δημοκρατική Αριστερά ότι ο βασικός κορμός αυτών των απαιτήσεων για τα εργασιακά έχει ήδη ψηφιστεί από τον Φλεβάρη; Μήπως τσινάμε στην ουρά ακριβώς διότι θέλουμε να καταπιεί ο λαός αμάσητο τον γάιδαρο των 13,5 δις και πλέον ευρώ περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις;
  • Αν το πρόβλημα είναι ότι προκαλούν ύφεση και ανεργία οι ρυθμίσεις των εργασιακών, που βεβαίως και προκαλούν, τα 13,5 δισεκατομμύρια που θέλετε να τα περάσετε αμάσητα τι προκαλούν; Δεν προκαλούν ύφεση και ανεργία;
  • Οι μνημονιακές κυβερνήσεις υπό τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Παπαδήμο και τώρα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά παρέλαβαν κράτος και θα παραδώσουν στην επόμενη κυβέρνηση μια αποικία χρέους.
  • Η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε ΕΛΠΕ, Δ.Ε.Η., ΟΠΑΠ, ΟΔΥΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛ.ΤΑ. είναι ένα έγκλημα σε βάρος των υπόλοιπων γενεών.
  • Έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν τολμά εδώ και τρεις μήνες να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και να αντιπαρατεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Είναι αυτός που θα τολμήσει και θα σώσει τον ελληνικό λαό;

 

«Κύριε υπουργέ,

Η χώρα βρίσκεται σε ένα τραγικό αδιέξοδο και θα τολμούσα να πω ότι είμαστε δέσμιοι μιας στρατηγικής που εσείς εισηγηθήκατε στην κυβέρνηση, είστε εμπνευστής αυτής της στρατηγικής, της στρατηγικής της μη διαπραγμάτευσης κύριε Στουρνάρα. θα το επαναλάβω γιατί δεν με ακούει ο υπουργός. Λέω, κύριε υπουργέ, ότι βρισκόμαστε σε πλήρες αδιέξοδο και το αδιέξοδο αυτό αντανακλάται στους τριγμούς και τους κλυδωνισμούς που υφίσταται τούτη την ώρα η κυβέρνησή σας.

 Όχι βεβαίως ότι τα πράγματα είναι εύκολα, όχι ότι  θα μπορούσαμε με μαγικό τρόπο από τη μια μέρα στην άλλη, να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά αναλάβατε ως κυβέρνηση με προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις επαναδιαπραγμάτευσης και με οριακή πλειοψηφία την διακυβέρνηση του τόπου, και λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση τα καθήκοντά της, ξέχασε ο πρωθυπουργός τα περί επαναδιαπραγμάτευσης,  ξέχασε ο κ. Κουβέλης τα περί απαγκίστρωσης και ο κ. Βενιζέλος τις δυνατότητες που έχουμε να ξαναδούμε το μνημόνιο και δεχτήκανε και οι τρεις τη δική σας στρατηγική. Τη δική σας στρατηγική της μη διαπραγμάτευσης και της πιστής εφαρμογής των δεσμεύσεων και υποχρεώσεών μας, εμείς την ονομάσαμε αυτή τη στρατηγική του καλού και υπάκουου μαθητή, και μάλιστα μας είπατε ότι αυτή είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να πετύχει διότι μόλις εμείς εκπληρώσουμε πλήρως όλα μας τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις θα αλλάξει το κλίμα και μετά θα μας δώσουν και αυτά τα οποία θέλουμε να ζητήσουμε.

Και σήμερα αποδεικνύεται πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η πολιτική. Καμώνονται, βέβαια, κάποιοι ότι τάχα δεν κατάλαβαν. Καμώνονται ότι τώρα, ξαφνικά, βλέπουν ότι αυτή η στρατηγική είναι αδιέξοδη.

 Άκουσα πριν από λίγο τον αξιοσέβαστο πρώην πρόεδρο της Βουλής, κ.Κακλαμάνη και να σας εγκαλεί και να λέει ότι πρέπει να διαπραγματεύεστε με τον κ.Σοϊμπλε απευθείας και ο πρωθυπουργός με την Καγκελάριο. Όταν πρώτοι εμείς θέσαμε το ζήτημα να μην δει η κυβέρνηση τους δευτεροκλασάτους, δεν είναι υποτιμητικό αυτός είναι ο ρόλος τους, είναι υπάλληλοι των επιτροπών αυτών που έρχονται στη χώρα μας, έχουν ένα ρόλο πολύ συγκεκριμένο, αλλά, εγώ δεν μένω στο ότι είναι δευτεροκλασάτοι μένω στο ότι έχουν αποτύχει όλα τα σχέδια που έχουν φέρει σε αυτή τη  χώρα αυτά τα δυόμιση χρόνια.

Δεν προβλέψανε την ύφεση καμία φορά, διαρκώς τους ξέφευγε η ύφεση, και εσεις τα ίδια λέγατε τότε. Βγαίνατε και λέγατε ότι το 2012 θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Εν πάσει περιπτώσει, όμως, αντί να ζητήσετε απʼ ευθείας πολιτική διαπραγμάτευση, εγώ σας πρότεινα τότε να ζητήστε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εσείς επιλέξατε τη λύση και το δρόμο της τεχνοκρατικής διευθέτησης με τους απεσταλμένους της τρόικα εδώ.  Αλλά στην πραγματικότητα τι κάνατε; Κρύψατε από τον ελληνικό λαό και αυτό βγαίνει τώρα στη δημοσιότητα γι αυτό πέφτουν οι μάσκες, ότι η πολιτική επαφή και διαπραγμάτευση είχατε αλλά όχι με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τους θεσμικούς εταίρους. Είχατε με την γερμανική κυβέρνηση και την κα Μερκελ. Τι είδους επαφή, όχι διαπραγμάτευση, αλλά  συνεννόηση και συμφωνία υποταγής είχατε.

Προσέξτε τώρα εδώ. Θα αναφερθώ μετά στα θεατρικά δρώμενα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή του τόπου, γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, αυτό που βγήκε χτες από την απέλπιδα προσπάθεια του κ.Βενιζέλου ο οποίος έχει ηθικά και πολιτικά απαξιωθεί. Άκουγα πριν  από λίγο και τον προκάτοχό του τον κ.Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να μας λέει ότι το cd της κας Λαγκάρντ το έδωσε στη γραμματέα του και χάθηκε. Που χάθηκε  αυτό το cd, δεν ξέρει κανένας. Κοιτάξτε ή αυτοί που μας κυβερνάνε και εσείς που συνεχίζετε είστε τόσο ανίκανοι και ανάξιοι να κυβερνήσετε τον τόπο αυτές τις δύσκολες στιγμές ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί.

Ποιους αλήθεια κρύβετε τόσα χρόνια, ποιους προστατεύετε να μην φορολογηθούν τη στιγμή που έχει εξοντωθεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας; Χάθηκε λέει, το έχασε η γραμματέας, να βρούμε τη γραμματέα να μας εξηγήσει που πήγε το cd με τους 2000 μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν τα λεφτά τους σε μια μόνο τράπεζα στο εξωτερικό, χωρίς να ξέρουμε αν αυτά έχουν φορολογηθεί νομίμως. Δεν έχετε ως κυβέρνηση καμία πλέον ηθική αξία, έχετε απαξιωθεί.

Επανέρχομαι όμως στο σημαντικό. Βγαίνει, λοιπόν, ότι στις 20 Οκτωβρίου, έκανα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων γιατί αυτό έγγραφο το θέλουμε πρωτότυπο και την απάντηση της κυβέρνησης, ελπίζω να ακούει ο Υπουργός αν και δεν είναι στην αίθουσα, γιατί περιμένω να μας  εγχειρίσει αυτό το έγγραφο όχι  στις προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ να το κάνει τάχιστα, γιατί μπορεί να το κάνει και σε ένα μήνα, όπως γνωρίζετε. Έλεγα λοιπόν ότι αυτό το έγγραφο, και οι μάσκες πέφτουν ότι εδώ δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.  Έχουμε μια συμφωνία ανάμεσα στην  ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και άρα υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ ή έχουμε μια διμερή συμφωνία; Είναι ένα ερώτημα, έχουμε μια διμερή συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία. Τι είδους έγγραφο είναι αυτό που αποστέλλεται από την γερμανική κυβέρνηση, από τον υφυπουργό των Οικονομικών και ζητά στον Ειδικό Λογαριασμό για τα έσοδα να προστίθενται και τα έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, ζητά τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της χώρας. Ουσιαστικά δηλαδή αυτό που ζητά είναι και με το νόμο η Ελλάδα να γίνει μια αποικία χρέους της Γερμανίας και των εταίρων, πρωτίστως της Γερμανίας όμως.

Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, είναι ο εξευτελισμός της ΕΕ αυτό το έγγραφο. Με ποιό δικαίωμα η Γερμανία; Έχουμε καμιά διμερή συμφωνία την οποία δεν γνωρίζουμε; Δεν υπάρχει Τρόικα ξεχάστε το. Δεν υπάρχει ΕΕ, ΕΚΤ υπάρχει η κα Μέρκελ και ο κ. Σοιμπλε που δίνουν εντολές στην οικονομική τους αποικία. Και θέλω ειλικρινά να γνωρίζω και γι αυτό θέλω, κύριε υπουργέ, να καταθέσετε εγγράφως την απάντηση που δώσατε. Και αν δεν καταθέσετε σημαίνει ότι δεν απαντήσατε εγγράφως, τότε νομίζω ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για σας.

Βεβαίως, είναι υποκριτικό να έρχεται τώρα ο κ. Βενιζέλος, τον καλωσορίζω κύριε Χρυσοχοίδη, τον αρχηγό σας στην επικίνδυνη και καταστροφολογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Ε ; Οτι είναι προτεκτοράτο η Ελλάδα, όταν τα λέμε εμείς αυτά μας λέτε ότι είμαστε επικίνδυνοι και καταστροφολόγοι. Αλλά είναι πολύ αργά για δάκρυα, είναι πάρα πολύ αργά για δάκρυα, διότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έφερε αυτό τον Νόμο τον 3086/2011,  πώς να το κάνουμε,   τον έφερε και τον ψήφισε  το Φεβρουάριο του 2011 όπου τα έσοδα και τα χρήματα, βεβαίως, από τις δόσεις και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα μπαίνουν σε ειδικό Λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών για την εξυπηρέτηση του χρέους. Άρα, όταν τον έφερνε τον εισηγούνταν και τον ψήφιζε τότε δεν υπήρχε θέμα προτεκτοράτου, τώρα ανακάλυψε ότι γινόμαστε προτεκτοράτο;

Και τα ίδια και ο κ. Κουβέλης. Βέβαίως δεν ψήφισε τον προηγούμενο Φλεβάρη το δεύτερο μνημόνιο ο κ. Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά βεβαίως τότε αυτή η στάση δεν οδηγούσε τη χώρα έξω από το ευρώ όπως τώρα η ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζει αυτά τα μέτρα, τότε ήταν υπεύθυνη στάση. Αλλά εν πάση περιπτώσει όμως από τον Ιούνιο και μετά συμμετέχοντας η Δημοκρατική Αριστερά στη συγκυβέρνηση του μνημονίου, προφανώς και με κυρίαρχο επιχείρημα ότι καταρρέουμε και δεν θα πάρουμε την περιβόητη δόση υιοθέτησε όλη την λογική των προηγούμενων μνημονίων και έρχεται να ψηφίσει και τα επόμενα μέτρα.

Δεν ξέρει η Δημοκρατική Αριστερά ότι ο βασικός κορμός αυτών των απαιτήσεων για τα εργασιακά έχει ήδη ψηφιστεί από τον Φλεβάρη; Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που λέει φάγαμε τον γάιδαρο και τώρα θα τσινήσουμε στην ουρά. Μήπως τσινάμε στην ουρά ακριβώς διότι θέλουμε να καταπιεί ο λαός αμάσητο τον γάιδαρο των 13,5 δις και πλέον ευρώ περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις;

Και έρχομαι όσο μπορώ πιο σύντομα στα θέματα του νομοσχεδίου, γιατί είναι πολύ σοβαρά θέματα, πάρα πολύ σοβαρά. Δεν είναι δηλαδή μόνο το πακέτο που θα φέρετε κάποια στιγμή, αν και απʼ ότι έμαθα κύριε Υπουργέ, -διότι ξέρετε, εγώ έχω ξαναπεί ότι εσείς έχετε τον κυνισμό ενός τραπεζίτη και τον φανατισμό ενός νεοφιλελεύθερου και λέτε τα πράγματα πιο ωμά για να καταλαβαίνουμε και εμείς οι απλοί και αδαείς, γιατί καμιά φορά όταν έχουμε αυτούς τους πολιτικούς αρχηγούς που τα περιπλέκουν λίγο τα πράγματα, μας θολώνουν το τοπίο. Και σεις είπατε χθες ότι η διαπραγμάτευση έκλεισε και ας κάνουν ό,τι θέλουν. Και το ξαναείπατε και σήμερα. Τώρα ποιον να πιστέψει ο ελληνικός λαός; Τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη που ξαφνικά καμώνονται ότι διαφωνούν ή εσάς; Δεν ξέρω. Απάντηση θα δώσει η κυβέρνηση σε αυτό. Αλλά ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Ξέρετε στη ζωή δεν μπορούν για να κρυφτούν για πάρα πολύ, πάρα πολύ καιρό, δεν μπορεί να κρυφτεί η αλήθεια. Ιδού λοιπόν. Αν πραγματικά διαφωνείτε δεν έχετε παρά να καταψηφίσετε και εν τέλει να μας πείτε αν το πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ύφεση και ανεργία οι ρυθμίσεις των εργασιακών που βεβαίως προκαλούν, τα 13,5 δισεκατομμύρια που θέλετε να τα περάσετε αμάσητα τι προκαλούν; Δεν προκαλούν ύφεση και ανεργία;

Κύριε Υπουργέ, οι μνημονιακές κυβερνήσεις υπό τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Παπαδήμο και τώρα η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά παρέλαβαν κράτος και θα παραδώσουν στην επόμενη κυβέρνηση μια αποικία χρέους.

Και ξέρετε ώρες, ώρες έχω την αίσθηση γιατί είναι προφανές ότι δεν συμβάλλει τώρα αυτή η εξευτελιστική εκποίηση κερδοφόρων επιχειρήσεων για 20-21 εκατομμύρια τη ΔΩΔΩΝΗ, τον ΟΠΑΠ θα τον εκποιήσετε για να πάρει το ελληνικό δημόσιο τα 2 χρόνια λειτουργίας του.

Έχω λοιπόν την αίσθηση ότι ώρες, ώρες ένας από τους λόγους, πέραν δηλαδή του λόγου της λεηλασίας και κάποιων συμφερόντων που έχουν εμφιλοχωρήσει είναι για να στερηθεί η δυνατότητα στην επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει με τη στήριξη του λαού για να ανορθώσει τη χώρα και την οικονομία να στερηθεί εργαλείων σημαντικών για την ανόρθωση της χώρας και της οικονομίας. Και αυτός είναι ένας από τους επιπρόσθετους λόγους που εμείς στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων έχουμε σηκώσει πάρα πολύ ψηλά τους τόνους και όχι μόνο τους τόνους. Βρισκόμαστε διαρκώς μέσα και έξω από τη Βουλή με κάθε δυνατότητα που έχουμε για να ελέγξουμε τη νομιμότητα. Και πρέπει να σας πω ότι μια σειρά από διαδικασίες που έχουν πραγματοποιηθεί είναι έξω και πέρα από τα πλαίσια της νομιμότητας ακόμη και η ίδια η διαδικασία για τον διορισμό διοίκησης στο ΤΑΙΠΕΔ, οι νόμοι που εσείς ψηφίζετε αν δεν σας βοηθούν να ολοκληρώσετε το καταστροφικό σας έργο τόσο το χειρότερο για τους νόμους.  Και έρχεστε εδώ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου λες και βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να νομοθετείτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και με διαρκή μικρά αλλά  σημαντικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα.

Εμείς λοιπόν, θα ελέγξουμε τη νομιμότητα με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται η κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού δημοσίου σε ΕΛΠΕ, Δ.Ε.Η., ΟΠΑΠ, ΟΔΥΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛ.ΤΑ. είναι ένα έγκλημα σε βάρος των υπόλοιπων γενεών, όπως επίσης πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται περί απόσυρσης του κράτους, αλλά πρόκειται περί απόσυρσης κάθε δυνατότητας ανάκαμψης και ανόρθωσης οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Δεν πουλάτε μόνο κερδοφόρους οργανισμούς, πουλάτε τα λιμάνια της χώρας, παραχωρείτε ακόμη και ολόκληρη την παραλιακή ζώνη και τους αιγιαλούς για 99 χρόνια, δίχως δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλιακή ζώνη και αναρωτιέμαι αλήθεια, θα ψηφίσουν αυτά τα μέτρα, θα ψηφίσει αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου η Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Εντάξει η Νέα Δημοκρατία. Στο κάτω, κάτω πάντοτε είχε και αυτή την αντίληψη και κοσμοθεωρία  περί του φιλελευθερισμού που πρέπει οι αγορές να είναι πάνω από την κοινωνία. Θα τα ψηφίσετε εσείς αυτά;  Φαίνεται όμως ότι θα τα ψηφίσετε.

Αυτό που πάτε να κάνετε δηλαδή με δυο λόγια είναι να εφαρμόσετε πιστά το μοντέλο της Ανατολικής Γερμανίας. Αυτό που έφτιαξε η τρόϊκα τότε στην ανατολική Γερμανία εδώ στην Ελλάδα το 2012.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα χθες τον Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά για πρώτη φορά μετά από σύσκεψη πολιτικών αρχηγών να κάνει δηλώσεις. Η επίκλησή του δεν είχε αποδέκτη τον ελληνικό λαό αλλά τους δυο κυβερνητικούς του συνεταίρους και ο στόχος του ήταν να σώσει όχι τη χώρα βεβαίως όπως λέει αλλά την κυβέρνησή του που καταρρέει.

Ευτυχώς όμως για την αλήθεια δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το παιχνιδάκι για πολύ. Και επειδή ο κύριος Πρωθυπουργός χθες μίλησε για τόλμη, ότι την Ελλάδα θα σώσουν αυτοί που τολμούν, εγώ έχω να πω ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν τολμά εδώ και τρεις μήνες να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και να αντιπαρατεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν τολμά να ρθει εδώ και να μιλήσει στη Βουλή. Είναι αυτός που θα τολμήσει και θα σώσει τον ελληνικό λαό; Τι είδους τόλμη είναι αυτή.

Βεβαίως επαναλαμβάνω  έπεσαν οι μάσκες, φάνηκε για ποιο λόγο πήγε στην κυρία  Μέρκελ ζητώντας άφεση αμαρτιών και για ποιο λόγο υποδέχθηκε εδώ την κυρία Μέρκελ, στρώνοντας κόκκινα χαλιά τη στιγμή που λίγες μέρες πριν μάλλον, υπήρχε μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στον Ολαντ και εκπροσώπους αρχηγών κρατών του ευρωπαϊκού νότου και απουσίαζε ο κ. Σαμαράς. Δηλαδή άλλαξε στρατόπεδο ο κ. Σαμαράς αυτή είναι η τόλμη του. Πράγματι, αυτό θέλει τόλμη. Θέλει τόλμη κάποιος που προεκλογικά όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να καμώνεται τον αντιμνημονιακό και μέσα σε μια νύχτα να γίνεται ο βασικός εγγυητής και υποστηρικτής του  μνημονίου και αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Και θέλει τόλμη να πάει στην κυρία Μέρκελ και να σκύψει ευλαβικά το γόνυ. Είναι τολμηρό πράγματι. Όμως αναρωτιέμαι ώρες, ώρες γιατί το κάνει αυτό; Γιατί το κάνετε αυτό; Από αδυναμία το κάνετε όχι από στρατηγική. Από φόβο, από αδυναμία και φόβο, διότι προφανώς η λίστα Λαγκάρντ που ξέχασε ο κ. Βενιζέλος στο συρτάρι του και έχασε ο κ. Παπακωνσταντίνου δίνοντάς την στη γραμματέα του, δεν είναι η μόνη λίστα μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού. Υπάρχουν και άλλες λίστες και σε γερμανικές τράπεζες. Όπως βεβαίως υπάρχει και η μοναδική, γιατί έγινε μόνο σε γερμανικό δικαστήριο, κατάθεση του κ. Χριστοφοράκου. Τη λίστα της Ζιμενς που επί χρόνια τώρα η Ζιμενς δωροδοκούσε το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας. Από φόβο λοιπόν φτιάχνετε τον άξονα υποταγής της διμερούς αυτής συμφωνίας ανάμεσα Ελλάδας και Γερμανίας και ανέχεστε να μετατρέπεται η χώρα μας σε ένα οικονομικό προτεκτοράτο πρωτοφανές για χώρα Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι δεν έχετε το ανάστημα να ορθώσετε υπερήφανα και αξιοπρεπώς για τον ελληνικό λαό μπροστά στην κυρία Μέρκελ και να της πείτε ότι εμείς έχουμε, τουλάχιστον μας έχει μείνει αξιοπρέπεια και διεκδικούμε αυτός ο λαός να μην οδηγηθεί στην αγχόνη. Αυτή είναι η αλήθεια. Από φόβο, όχι από στρατηγική. Διότι αν είχατε στρατηγική κύριε Υπουργέ, θα έλεγε κανείς ότι κάπου μπορεί να οδηγηθεί αυτή η κατάσταση.

Εμείς λοιπόν, θα επιμείνουμε μέσα στη Βουλή, να απευθυνόμαστε όχι στα κόμματα, αλλά σε καθένα ξεχωριστά. Όπως σε καθένα ξεχωριστά από τους ψηφοφόρους σας απευθυνόμαστε το τελευταίο διάστημα. Και ξέρουμε και βλέπουμε ότι αυτός ο κόσμος που φοβήθηκε τον Ιούνη, φοβήθηκε γιατί του είπατε ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα φύγουν οι επιχειρήσεις και φεύγει η μία μετά την άλλη με σας. Φοβήθηκε γιατί του είπατε ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα έχουμε καταθέσεις στις τράπεζες και πια έχουν εξανεμιστεί οι καταθέσεις γιατί όλοι τρώνε από τα έτοιμα. Φοβήθηκε γιατί του είπατε θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα έχει φάρμακα και τώρα πεθαίνουν οι καρκινοπαθείς διότι ο ΕΟΠΠΥ όπως είπατε πιο πριν στέκεται μια χαρά διότι είμαστε 10

η

χώρα στον κόσμο κύριε Υπουργέ.

Λοιπόν σε αυτόν τον κόσμο που φοβήθηκε και ψήφισε ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία εμείς απευθυνόμαστε και τον κοιτάμε στα μάτια και ξέρουμε ότι και πολλοί από τους Βουλευτές σας θα θέλουν να τον κοιτάνε στα μάτια  όσο και αν επισείετε την απειλή της διαγραφής είναι προτιμότερο κάποιος να μπορεί να κοιτάει στα μάτια τον κόσμο που τον στέλνει στη Βουλή, παρά να μπορεί να κοιτάει στα μάτια υποταγμένες πολιτικές ηγεσίες. Γιʼ αυτό θα απευθυνθούμε σε καθένα και σε κάθε μια από τους Βουλευτές ξεχωριστά και θα τους ζητήσουμε να πάρουν την ευθύνη της συνείδησής τους. Να σταματήσουν τον κατήφορο της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και της εξαθλίωσης της χώρας. και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η κακόγουστη παράσταση θα λάβει τέλος. Ελπίζουμε αίσιο τέλος για τον λαό μας».

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ