06/09/2012

Διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με εκπροσώπους φορέων από το χώρο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Χθες, ημέρα Τετάρτη 5/9 η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οργάνωσε στη Βουλή ανοικτή συζήτηση - διαβούλευση με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο των αναπήρων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η συζήτηση κρίθηκε αναγκαία ενόψει της επίκαιρης επερώτησης που συνυπέγραψαν 14 βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και πρόκειται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή (07/09) στην ολομέλεια της Βουλής, με θέμα  τις  επιχειρούμενες ανάλγητες περικοπές των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.

Στη συνάντηση παρέστησαν 60 περίπου εκπρόσωποι φορέων, οι οποίοι και επεσήμαναν ότι οποιεσδήποτε περικοπές των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων είναι βέβαιο ότι προμηνύουν την εξαθλίωση των πιο ευπαθών, κοινωνικά, πληθυσμιακών ομάδων. Ειδικότερα ο κ. Γ. Λεοντόπουλος, εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.με.Α. (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) ανέφερε: «Οποιοδήποτε σενάριο περικοπής προνοιακών επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας και κοινωνικών φοροαπαλλαγών δημιουργεί τις προϋποθέσεις προκειμένου να μιλάμε για ένα νέο φαινόμενο, αυτό της κοινωνικής ευθανασίας των ατόμων με αναπηρία. Τα σχετικά επιδόματα αποτελούν το μόνο μέσο ενίσχυσης των αναπήρων για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους». Οι φορείς αναφέρθηκαν επίσης και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις τεράστιες λίστες αναμονής εξέτασης των ΑμεΑ στα ΚΕ.Π.Α., με συνέπεια περισσότεροι από 60.000 αιτούντες να παραμένουν εγκλωβισμένοι με όλες τις γνωστές οικονομικές και ψυχικές συνέπειες για τους ίδιους και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι δεν πρόκειται να μείνουν άπραγοι μπροστά στη συντελούμενη αυτή κοινωνική αδικία, λέγοντας πως έχουν ήδη ετοιμάσει  σημαντικές κινητοποιήσεις.

Ο υπεύθυνος της ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας κ. Δ. Στρατούλης και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Π. Κουρουμπλής επεσήμαναν ότι είναι απάνθρωπη οποιαδήποτε σκέψη περί περικοπής των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα δώσει σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Στη διαβούλευση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των: Ε.Σ.Α.με.Α, Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.ΜΕ.Α, Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, Α.Σ.Π.Ε, Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων, ΠΑΣΠΑΜΑ, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Ε.Ο.ΘΑ., Παν. Ομοσπονδία Νεφροπαθών, Παν. Ομοσπ. Σωμ. Συλλόγων με Σακχαρώδη Διαβήτη, Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών, Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, Παν. Σύνδ. Παραπληγικών, Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Παν. Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού, Συνομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος κ.α..

Την επίκαιρη επερώτηση συνυπογράφουν οι κ.κ. βουλευτές:   Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη, Ζαχαρίας Κώστας, Ζερδέλης Γιάννης, Καραγιαννίδης Χρήστος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Κριτσωτάκης Μιχάλης, Κυριακάκης Βασίλης, Μιχαλάκης Νίκος, Μπάρκας Κώστας, Μπόλαρη Μαρία, Ξανθός Ανδρέας, Σταθάς Γιάννης, Στρατούλης Δημήτρης και Χαραλαμπίδου Δέσποινα.