ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/08/2012

Συνέντευξη του Π.Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στον Alpha 9.89 (Δ. Σταυρόπουλος – Δ. Βερύκιος)



- Καλημέρα κ.Σκουρλέτη. Μη μας πείτε καλό χειμώνα ακόμα.

Όχι - όχι, καλή χρονιά να σας πω. 

- Ξέρετε γιατί; Γιατί ο χειμώνας θα είναι τόσο δύσκολος, που δεν θέλουμε να έρθει.

Θα είναι καυτός στην κυριολεξία. 

- Μήπως είναι πολύ παγωμένος γιατί δεν θα έχουμε πετρέλαιο να βάλουμε;

Και τα δύο. Ξέρετε είναι αυτή η αντίθεση που σε σκοτώνει. Το βράδυ στο σπίτι παγωνιά και την ημέρα αντιμέτωπος με τα καυτά προβλήματα.

- Ο Σταυρόπουλος ήρθε πρωί – πρωί αναψοκοκκινισμένος, λέγοντας ότι ο Αντωνάκης ο Σαμαράς τον κορόιδεψε, του πήρε την ψήφο και μετά τον κορόιδεψε και δεν έκανε αυτά τα οποία πίστευε.

- Μου είπε ότι δεν θα πάρω άλλα μέτρα, έχω ισοδύναμα, και έκανε υφαρπαγή της ψήφου μου. Το λέω ευθέως κ. Σκουρλέτη. 

- Κι εγώ του λέω ότι δεν σε κορόιδεψε, ο Σαμαράς ήταν συνεπής στις πράξεις και στα λόγια του. Πίστεψε κανείς στα προεκλογικά λόγια;

Νομίζω ήταν απόλυτα ασυνεπής ο κ. Σαμαράς. Και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς. Και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης. Γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, προεκλογικά θυμάστε ότι μιλούσαν περί απαγκίστρωσης, αποδέσμευσης, επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου και στη βάση αυτή διαμορφώθηκε αυτή η κυβέρνηση με τα συγκεκριμένα ποσοστά. Αυτό αποτελούσε, αν θέλετε, και το διαπραγματευτικό ισχυρό χαρτί που είχε αυτή η κυβέρνηση, μια νωπή λαϊκή εντολή που έλεγε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στο μνημόνιο. Δεν ήταν τόσο  καταδικαστική και κατά απόλυτο τρόπο όπως ήταν η δικιά μας ψήφος, αλλά σε καμία περίπτωση η παρούσα κυβέρνηση δεν πήρε εντολή για να κάνει αυτά τα οποία ο κ. Σαμαράς, με απόλυτα καθαρό τρόπο, διατύπωσε απέναντι στην κα Μέρκελ και στον κ. Ολάντ. Δηλαδή, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Μόνη του δέσμευση ήταν ότι θα συνεχίσει τη στοχοποίηση του ελληνικού λαού. 

- Ουδείς αναμάρτητος.

Προφανώς. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν αυτοκριτική ή όχι.

- Αυτοκριτική προς την πλευρά των τροϊκανών. κ.Σκουρλέτη μπαίνουμε σε ένα μακρύ πολύ άσχημο χειμώνα. Ποια θα είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις κυβερνητικές κινήσεις το χειμώνα που έρχεται; Πως θα κινηθείτε το χειμώνα που έρχεται;

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιθώρια ανοχής ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο από την κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας. Διότι, δεν έχουμε κάτι καινούργιο. Έχουμε με μεγαλύτερη ένταση την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής. Τα 11,5 δις έχουν γίνει 13,5.

- Ωστόσο, όμως, το μεγάλο φαγοπότι συνεχίζεται. Στο ξεπούλημα τραπεζών, κερδοφόρων φορέων και εταιριών και επιχειρήσεων του δημοσίου, τα πάντα όλα στο σφυρί, οι ίδιοι και οι ίδιοι. 

Συνεχίζεται και μάλιστα θα σας έλεγα ότι προκαλείται το κοινό αίσθημα με αυτό που έγινε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κα Μέρκελ, δηλαδή με το να κλείσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens. Άρα να γίνει μια προσπάθεια να κουκουλωθεί το μέγα αυτό σκάνδαλο

- Και η «Αυγή» χθες έβγαλε τον νομικό σύμβουλο του κ. Σαμαρά να είναι μέσα στη λίστα που τα έπαιρνε. 

Ακριβώς. Και δεν έχει υπάρξει, από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε αυτό το έγγραφο, οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου ή της κυβέρνησης, και μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Θα δούμε το απόγευμα, αν υπάρξει εκεί τουλάχιστον μιας επαρκής απάντηση. 

- Ωραία. Αυτοί, όμως, χάνουν τη δουλειά τους. Μέτρα παίρνουν, ξεπουλάνε, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και  η παρεούλα της ζει και βασιλεύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τι κάνει;

Άρα, εκεί που οδηγούμαστε όλοι είναι, ότι δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

- Ωραία, τι προτείνετε;

Αυτό μεταφράζεται σε μια συνεχή πολιτική προσπάθεια παρέμβασης τόσο στο κοινωνικό πεδίο, μέσα από την συμπαράσταση σε όλους εκείνους που αγωνίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μέσα από μορφές έμπρακτης αλληλεγγύης. Διότι, για αρκετούς συμπολίτες μας, όπως είπατε κι εσείς, αυτός ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και οφείλουμε μέσα από μορφές και πρωτοβουλίες και αυτοοργάνωσης, μέσα από την οργάνωση κοινωνικών παντοπωλείων, κοινωνικών φαρμακείων, κοινωνικών συσσιτίων, να μπορέσουμε να λύσουμε, όσο μπορούμε, με τις μικρές μας δυνάμεις καταστάσεις οι οποίες θα είναι πάρα πολύ δύσκολες. Θα συμβάλλουμε, εν πάση περιπτώσει. Και βέβαια, και στο πεδίο της Βουλής, μέσα από παρεμβάσεις, προτάσεις νόμων κλπ. Νομίζω, η κυβέρνηση κυριολεκτικά καρκινοβατεί. 

- κ. Σκουρλέτη, σας ρωτάνε πολλοί, θα σας ρωτήσω κι εγώ. Εάν γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ γίνει κυβέρνηση. Ο Τσίπρας έχει το μαγικό ραβδί να ξαναδώσει το χαμόγελο στον Έλληνα, να νικήσει τους δανειστές, χωρίς να βγούμε από το ευρώ; Γιατί πολύς κόσμος ρωτάει. Εγώ έχω πολλούς φίλους που έλεγαν, αν το έβλεπαν αυτό το πράγμα και αφού πάμε με το μαρτύριο της σταγόνας, δεν βγάζανε τον Τσίπρα να βγούμε μια και καλή από εκεί και να δούμε τι θα γίνει; Είναι πολύς κόσμος μπερδεμένος και με τον Συνασπισμό και με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα αλλά και με την περπατησιά σας. Με απλά λόγια, τι θα κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση; Με πολύ απλά λόγια, μια ερώτηση που την έχετε απαντήσει πολλές φορές υποθέτω.

Με απλά λόγια, ούτε μαγικό ραβδί διαθέτουμε ούτε επιλογή μας είναι η έξοδός μας από την ευρωζώνη. Και δεν είναι αυτή τη στιγμή και επιλογή των κυρίαρχων δυνάμεων. Γι΄ αυτό βλέπετε όλες αυτές οι αντιφατικές δηλώσεις, όπου από τη μία ακολουθούν την τακτική του καρότου και από την άλλη τη λογικού του μαστίγιου. Ακριβώς για να επιβάλλουν το πρόγραμμά τους και όχι ότι έχουν αποφασίσει να πετάξουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. Όχι από αισθήματα αλληλεγγύης αλλά επειδή είναι τέτοια η πραγματικότητα ώστε, όλοι γνωρίζουν ότι όταν ξεκινήσει η Ελλάδα θα ακολουθήσει η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία. Διότι, έτσι πια είναι η πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης μας οικονομίας. Η διάχυση, δηλαδή, των επιπτώσεων από μια κατάρρευση της Ελλάδας, δεν σταματάει στην Ελλάδα. Αυτό είναι το έδαφος, πάνω στο οποίο θα έπρεπε να πατήσει η κυβέρνηση και να διαπραγματευτεί. Είναι εκβιαστική, δηλαδή, και προς τους δανειστές μας η ίδια η πραγματικότητα. Δεν είμαστε εμείς οι εκβιαστές. Και άρα, θα έπρεπε να είχε δοθεί η μάχη της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θα έπρεπε να είχαν υπάρξει προτάσεις να αλλάξει αυτή η πολιτική και να τεθεί το θέμα της ανάπτυξης και όχι της συνέχισης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος θέλει να μετατρέψει τον νοτιοευρωπαίο εργαζόμενο σε Κινέζο εργαζόμενο, προς όφελος των ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου. 

- Έχει έρθει ένα μήνυμα από ένα φίλο ακροατή, που λέει το εξής: γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν εγκλωβίζει αυτούς οι οποίο από το εγχώριο σύστημα πρωτοστατούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας;

Τι σημαίνει να εγκλωβίσει; Δεν αντιλαμβάνομαι τον όρο εγκλωβίσει. Εμείς και σήμερα με την Ερώτηση που θα κάνουμε για το θέμα της Siemens αλλά και την Εξεταστική γύρω από το θέμα του μνημονίου, για το πως μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο - θα κατατεθεί τέτοια πρόταση εντός της εβδομάδας - θέλουμε να αναδείξουμε όλα αυτά τα ζητήματα των σκανδάλων, των μιζών και των λαδωμάτων, που τελικά λειτούργησαν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Να τα αναδείξουμε και να αναζητήσουμε τις ευθύνες. Νομίζω, αυτό ανταποκρίνεται και στο ευρύτερο λαϊκό αίσθημα.

- Αυτό που μου έκανε εντύπωση από τον Κυριακάτικο Τύπο ήταν ότι υπήρξε σε όλες τις εφημερίδες πανομοιότυπο ρεπορτάζ περί Βαβέλ στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Ασυνεννοησίας, δηλαδή, μεταξύ των συνιστωσών του. Υπάρχει τέτοιο θέμα όντως;

Τελικά, δεν αναρωτιέστε κι εσείς, γιατί υπήρξαν τέτοιου είδους δημοσιεύματα; Διότι, φοβούνται αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ, φοβούνται αυτή τη συνάντηση του κόσμου, της κοινωνίας, με τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς που μεγαλώνει. Άρα προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, επιτρέψτε μου, αλλά δεν είναι τέτοιες που να τραυματίζουν, αν θέλετε, τον ενιαίο προγραμματικό μας λόγο.

- Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιο συντονισμένο κέντρο από τον χώρο των κυβερνητικών εταίρων που κατευθύνει τέτοιου είδους δημοσιεύματα;

Απολύτως το πιστεύω. Το οποίο, πέραν του ότι διαστρεβλώνει θέσεις, καθημερινά βλέπετε ακτινογραφεί τις δηλώσεις στελεχών μας, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βγάλει δήθεν ειδήσεις. Νομίζω, όμως, ανεπιτυχώς.

- κ. Σκουρλέτη, σας σέβομαι και το ξέρετε αλλά εδώ θα διαφωνήσω μαζί σας πολιτικά. Υπάρχουν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. που ανήκουν σε εκείνες τις συνιστώσες που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και μη μου αρνηθείτε ότι δεν υπάρχουν. Μου αρέσει η κουβέντα που κάνουμε, έχει πολιτική αντιπαράθεση. Από τις 12 συνιστώσες οι 8, απʼ ότι έχω διαβάσει και ξέρω, ………, γιατί μιλάω. Δεν υπάρχουν δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που θέλουν, επιθυμούν, που οραματίζονται, βρείτε όποιο ρήμα θέλετε εσείς. Μη μου πείτε όμως ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.

Υπάρχει περίπτωση σε έναν χώρο που πλησιάζει το 30% της ελληνικής κοινωνίας, να μην υπάρχουν τέτοιες απόψεις; Εμένα με ενδιαφέρει να κρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με βάση τον κεντρικό πολιτικό του λόγο που συλλογικά έχει διαμορφωθεί, αυτόν που παρουσίασε στον ελληνικό λαό πριν τις εκλογές και που υπηρετεί και μετά τις εκλογές. Άρα, με βάση αυτόν να κριθούμε. 

- Ακούστε κ. Σκουρλέτη. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ο τρόμος αυτή τη στιγμή των κυβερνητικών εταίρων είναι ένα, ότι με τα μέτρα που αναγκάζονται  και είναι  υποχρεωμένοι, με βάση των υποδείξεων της τρόικας, των πιέσεων της Μέρκελ και του Ολάντ και των υποσχέσεων που έχουν δώσει, θα ανεβάσουν στα ύψη τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Ότι, δηλαδή, θα εκμεταλλευτεί αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρουν ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Το ζητούμενο είναι, αν πάμε σε εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έρθει στην εξουσία, από εκεί και πέρα τι θα γίνει. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα.

Προφανώς αυτό είναι το ερώτημα και αυτό έχει τελικά και πραγματική αξία. Δεν είναι το ότι θα βρεθούν κάποιοι σε κυβερνητικούς θώκους. Σε τελική ανάλυση αυτό, καλώς, αφήνει αδιάφορο τον Έλληνα συμπολίτη μας σήμερα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει αυτή η καταστροφική πολιτική, η οποία αποδεδειγμένα βυθίζει την οικονομία στην ύφεση. Αποδεδειγμένα δεν μειώνει το χρέος. Αποδεδειγμένα δεν υπάρχει πια φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό είναι το βασικό στην συγκυρία του ζούμε. Από εκεί και πέρα να ξαναρχίσει αργά και βασανιστικά μια αντίστροφη πορεία. Εδώ, εμείς είμαστε απόλυτα σαφείς ότι αυτή η προσπάθεια διαπλέκεται εκ των πραγμάτων με μια αντίστοιχη προσπάθεια εντός της ευρωζώνης και του ευρωπαϊκού χώρου. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά που υπάρχει με το ΚΚΕ, που είναι στρατηγικού χαρακτήρα. 

- Εκεί δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποια συνεργασία στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς;

- Όταν ο ήλιος βγει από τη Δύση, ναι.

Μακάρι να υπάρξει, μακάρι να υπάρξει απέναντι ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην πολιτική του μνημονίου.

- Ουσιαστική συνένωση της Αριστεράς μπορεί να υπάρξει; Να το πω απλά, να κάτσουν οι σοφοί του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και οι σοφοί του ΚΚΕ σε ένα γραφείο, να κλείσουν την πόρτα και να πουν δεν θα βγούμε από εδώ σε ένα μήνα, σε δύο μήνες, αν δεν λύσουμε όλες μας τις διαφορές, να κάνουν μια Αριστερά ενωμένη, δυνατή και κυρίως μια Αριστερά που δεν έχει διαφορές; Σοφούς έχετε, σοφούς έχει και το ΚΚΕ, δεν μπορείτε να τα βρείτε; Είναι αγεφύρωτο αυτό το πράγμα;

Θα σας πω. Εμείς βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια φάση μετασχηματισμού και ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και θέλουμε να εκφράσουμε όλη αυτή τη συνάντηση που υπήρξε και αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα δυνάμεων, κοινωνικών και πολιτικών, που προέρχονται όχι μόνο από το χώρο της ιστορικής Αριστεράς…..

- Άρα, απομακρύνεστε από το ΚΚΕ…

Άρα, δεν απομακρυνόμαστε από το ΚΚΕ. Απεναντίας. Και το ΚΚΕ χωράει σε αυτή τη διαδικασία, αλλά η απεύθυνσή μας δεν είναι, αν θέλετε, μόνο στο ιστορικό ακροατήριο που έχει μεταπολιτευτικά διαμορφωθεί απέναντι στην Αριστερά, αλλά πολύ παραπάνω. Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή επανατοποθέτησης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και διαμόρφωσης νέων πολιτικών συνειδήσεων.

- Έχετε διαύλους επικοινωνίας με στελέχη από τον Περισσό;

Μα και να είχαμε, θα σας έλεγα στο ραδιόφωνο ότι έχουμε;

- Άρα, η απάντηση είναι ότι μπορεί να έχετε. Καλή μέρα κ.Σκουρλέτη, καλή αρχή, καλά να πάμε, καλή σεζόν και καλή συνεργασία να έχουμε. 

Ότι καλύτερο για όλους μας.

- Να είστε καλά.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ