06/07/2012

Κοινή δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας-Μαγνησίας για λίμνη Κάρλα

Με αφορμή την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μαγνησία με αντικείμενο τον κίνδυνο απένταξης του έργου επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, η επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για θέματα Περιβάλλοντος Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας και οι βουλευτές Λάρισας και Μαγνησίας αντίστοιχα Δημήτρης Γελαλής και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Θα είναι καταστροφικό εάν η κυβέρνηση αφήσει αυτό το τόσο μεγαλόπνοο περιβαλλοντικό έργο, της επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, να βαλτώσει, κυριολεκτικά όμως. Το έργο της Κάρλας έχει περάσει μέχρι σήμερα από σαράντα κύματα, με τη διάλυση των εργολαβιών λόγω υποχρηματοδότησης να αποτελούν το τελευταίο (;) χτύπημα. Και γιʼ αυτό θα πρέπει οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης –δεδομένης της ένταξης του έργου στο ΠΑΑ Αλ. Μπαλτατζής- να κινητοποιηθούν άμεσα για την εξεύρεση λύσης, ώστε να συνεχιστούν οι απαραίτητες εργολαβίες και να μην απενταχτεί το έργο. Μία τέτοια εξέλιξη, δε θα είναι μόνο οικονομικά ζημιογόνος, αλλά και περιβαλλοντικά καταστροφική.

Οι αντιδράσεις, βέβαια, της τοπικής κοινωνίας δεν είναι ούτε αβάσιμες, ούτε όμως και υπερβολικές. Κι αυτό επειδή εδώ και έναν χρόνο πίνουν νερό-φαρμάκι –και ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τοποθετηθεί επί του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής-, βλέπουν τα ρήγματα να επεκτείνονται λόγω της υπεράντλησης των υπογείων υδάτων, ενώ οι κυβερνήσεις, που αποτελούνταν από τους σημερινούς συγκυβερνώντες, έχουν διαχρονικά δώσει τέτοια δείγματα γραφής, ώστε οι τοπικές κοινωνίες –όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες- να μην τους εμπιστεύονται πλέον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη θέση του ότι απαιτούνται βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης, ώστε να προστατευθεί η οικολογία των υδάτινων κύκλων και να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού σε ποτάμια, λίμνες και στους υδροφόρους ορίζοντες, με στόχο να θεωρηθεί ως «πιθανά πόσιμο».

Η οικολογική θεώρηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, σύμφωνα με μια στρατηγική συμβιωτικής προσέγγισης του ανθρώπου με τη φύση και τα άλλα έμβια όντα, αποτελεί υπερκείμενο πρόταγμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Σε αυτό το πλαίσιο, καμία παρέμβαση δεν νοείται χωρίς προηγηθείσα διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.