ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/05/2012

Συνέντευξη του Π. Σκουρλετη, εκπρόσωπου Τύπου στο «Ράδιο 9» (Μπ. Παπαπαναγιώτου)



-       Χθες ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για πολιτική καταγγελία του μνημονίου και όχι νομική. Θέλετε να μας πείτε τι τελικά ισχύει και τι εννοούσε και αν είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή; ..

 

Για την ακρίβεια μίλησε για πολιτική καταγγελία και μια διαδικασία νομικών πια κινήσεων υποστήριξης αυτής της πολιτικής καταγγελίας.

Εμείς και πριν τις εκλογές αλλά και μετά έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι επιδιώκουμε την ακύρωση ένα προς ένα των 72 μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο Νο 2. Άρα αυτό μεταφράζεται σε μια απόρριψή του, σε μια καταγγελία του, σε μια ακύρωσή του, πέστε το όπως θέλετε με βάση το ελληνικό πλούσιο λεξιλόγιο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα βήματα τα οποία στηρίζουν πολιτικά, κοινωνικά αυτή την απόλυτα σαφή πολιτική κατεύθυνση.

 

-       Προ ημερών είχε λεχθεί από επίσημα χείλη ότι μετά τις εκλογές και εφ΄όσον είστε κυβέρνηση εσείς θα κατατεθεί ένας νόμος στη Βουλή που θα ακυρώνει το μνημόνιο. Αυτό είναι κάτι διαφορετικό απ΄ αυτό που περιγράφει ο Γ. Δραγασάκης και εμμέσως περιγράφετε κι εσείς..

 

Είναι τεχνικό το θέμα. Το αν είναι ένας νόμος ή πέντε ή δέκα μέσα σε μια βδομάδα έχει να κάνει με τι δυνατότητες έχεις τεχνικές. Το αν δηλαδή θα βάλεις τα ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων θα το ακυρώσεις με ένα νόμο και σε κάποιον άλλον θα βάλεις τα ζητήματα που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις ή σε κάποιον άλλον θα δεις τα δικαιώματα των αδειών των τηλεοπτικών, γιατί προβλέπονται κι αυτά και έχουν ξεχαστεί στην ατζέντα –υπάρχει και συγκεκριμένο έσοδο όπως θα γνωρίζετε σε σχέση με τις δημόσιες συχνότητες…

 

-       Παρεμπιπτόντως ισχύει αυτό που είπε ο κ. Μουλόπουλος χθες ότι θα ζητήσετε περίπου 500 εκατομμύρια για τις άδεις τις τηλεοπτικές;…

 

.. Μέσα στο μνημόνιο Νο2 προβλέπεται ένα έσοδο από τη χρήση των δημοσίων συχνοτήτων, με βάση μάλιστα τη νέα τεχνολογία τώρα την ψηφιακή, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γνωρίζω ότι μέχρι τώρα υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας γύρω απ΄ αυτό το θέμα. Πώς έχουν δοθεί αυτές οι άδειες, πόσο είναι νόμιμες ή είναι στον αέρα και τι πληρώνουν οι κάτοχοί τους.

Είναι λοιπόν στην πρόθεσή μας με αποφασιστικό τρόπο να βάλουμε όρους και κανόνες που θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη πληροφόρηση και τη δημοκρατία στο χώρο των ΜΜΕ και ταυτόχρονα όμως δεν θα αφήνουν περιθώρια για να ανθούν σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ και οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και ιδιωτικών μεγάλων επιχειρήσεων.

 

-       Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα…. Το αν υπάρχει θέμα αξιοποίησης ενός στοιχείου που είναι δημόσια περιουσία με το αν υπάρχει διαπλοκή είναι δύο διαφορετικά ζητήματα..

 

Επί του συγκεκριμένου όμως καταλαβαίνετε ότι τέμνονται και η ελληνική πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια σφραγίστηκε από μια τέτοιου είδους διαπλοκή ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτική ηγεσία και κατόχους μεγάλων ΜΜΕ..

 

-       Αυτή η διαπλοκή πώς ακριβώς πάει, γιατί πράγματι υπάρχει η περιγραφή που έκανε ο κ. Μουλόπουλος, δηλαδή χρήματα για την παραγωγή προγράμματος, τηλεοπτικά προγράμματα για την παραγωγή πολιτικής και μετά για την παραγωγή πολιτικού χρήματος είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να το διακρίνει τα τελευταία χρόνια σ΄ αυτή τη χώρα. Το ερώτημα είναι πώς σπάει αυτό…

 

Ακριβώς εκεί είναι το θέμα. Να υπάρξουν και οι κατάλληλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και ταυτόχρονα θα έλεγα και πολιτική βούληση…

 

-       Έχετε στο μυαλό σας κάποια συγκεκριμένη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ή γενικώς είναι μια ευχή, μια προσέγγιση…

 

Προς το παρόν, όπως γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά, δεν υπήρχε ένα σαφές πλαίσιο…

 

-       Πλαίσιο υπάρχει.. Το αν είναι επαρκές είναι ένα άλλο θέμα

 

Ανεπαρκές ή ασαφές είναι, μπορείτε να το χαρακτηρίσετε όπως θέλετε, αλλά το να φέρουμε ξανά στη συζήτηση το θέμα το αν μπορείς ταυτόχρονα να είσαι ιδιοκτήτης μια εφημερίδας, ενός μεγάλου ραδιοτηλεοπτικού μέσου και ταυτόχρονα να παίρνεις και δουλειές από το δημόσιο, πρέπει να το συζητήσουμε..

 

-       Σκέφτεστε να επαναφέρετε το ασυμβίβαστο και του βασικού μετόχου που είχε επιχειρήσει ο Ρουσόπουλος, αν δεν κάνω λάθος, και ναυάγησε και προσέκρουσε και στην κοινοτική νομοθεσία;…

 

Νομίζω ότι είναι μέσα στην ατζέντα που θα πρέπει να ξαναδούμε..

 

-       Μάλιστα.. Δεν μου κλείσατε όμως το προηγούμενο ζήτημα, με έναν τρόπο πειστικό, τη διαφορά της πολιτικής και της νομικής καταγγελίας και αν είναι αυτό που εξ αρχής έχετε πει για ακύρωση του μνημονίου…

 

Προσπάθησα να κάνω σαφές ότι στην κατεύθυνση της ακύρωσης υπάρχουν διάφορα ζητήματα διαχείρισης από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. Η βασική πολιτική κατεύθυνσή μας είναι η ολοκληρωτική ακύρωση του μνημονίου ως προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πάμε στη λογική της επαναδιαπραγμάτευσης γύρω από τα ζητήματα της δανειακής σύμβασης και του χρέους.

 

-       Κι επειδή αυτή είναι μια διαδικασία η οποία δεν τελειώνει μέσα σε μια-δυο μέρες και η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης και ασφαλώς συμφωνείτε κι εσείς ότι έχετε πολύ μεγάλη σημασία ποια στάση θα κρατήσει και η αντισυμβαλλόμενη πλευρά. Γιατί διαπραγμάτευση δεν σημαίνει η επιβολή της άποψης του ενός πάνω στον άλλον.. Είναι μια συζήτηση να καταλήξουμε κάπου μαζί. Αυτό χρονοτριβεί. Στο μεσοδιάστημα όμως υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα, λείπουν λεφτά.. Αυτά τα λεφτά από πού θα βρεθούν;…

 

Βεβαίως υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα και αν αφήσουμε έτσι τα πράγματα να υλοποιούνται και με βάση τα μέτρα και το σχέδιο του μνημονίου Νο2 το έλλειμμα αυτό θα μεγαλώνει. Ήδη βλέπετε, δεν ξέρω αν από σκοπιμότητα ή από διάλυση του κρατικού μηχανισμού, πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν γίνει, δεν γίνονται. Μόλις χθες εμείς τοποθετηθήκαμε και αναδείξαμε ένα θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας και στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» πώς, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες έχει συσταθεί μια Επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για να ελέγξει μεγάλες φορολογικές υποθέσεις-παραβάσεις, αυτή ποτέ δεν λειτούργησε. Και αφορά πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Ζητήσαμε μάλιστα να δούμε ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, γιατί δεν προχωράει αυτό το πράγμα..

Το άλλο είναι αυτό που ζούμε όλοι, με τα ΕΤΑ του 2009, με τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010, είμαστε στα μέσα του 2012 κι αυτά δεν έχουν σταλεί..

 

-       Σύμφωνοι.. Αυτά είναι διαπιστωτικά..

 

Είναι διαπιστωτικά, αλλά ταυτόχρονα είναι και πηγές εσόδων οι οποίες θα έπρεπε να είχαν έρθει, και μάλιστα στοχευμένες πηγές εσόδων, δεν είναι αδιακρίτως, οριζόντια και σε όλη την κοινωνία.

 

-       Σε ένα βάθος χρόνου το αντιλαμβάνομαι..  το εάν υπάρξει ένα κράτος το οποίο είναι αποφασισμένο να εισπράξει  αυτά τα οποία διαπιστωμένα και ομολογημένα είναι προς είσπραξη, θα το κάνει. Την επόμενη μέρα τι γίνεται. Γιατί εδώ μιλάμε  όταν λείπει 1,3 δις, λεει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, άλλοι ανεβάζουν το έλλειμμα στο 1,7, θα δούμε πόσο ακριβώς είναι, αυτά μεταφράζονται σε χρήματα τα οποία θα λείψουν είτε από μισθούς και συντάξεις, είτε από τη λειτουργία του κράτους.

 

Επιτρέψτε μου, δεν θα λείψουν.

 

-       Ήδη υπάρχει μείον και μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν ξέρουμε πού θα φτάσει αυτό το έλλειμμα;…

 

Το λέω με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα λείψουν για μισθούς και συντάξεις, γιατί το ύψος των μισθών και των συντάξεων υπερκαλύπτεται και από αυτά τα μειούμενα φορολογικά έσοδα. Προφανώς θα λείψουν από αλλού κι εκεί θα πρέπει να δούμε ..

 

-       Από αλλού.. Δηλαδή από νοσοκομεία, σχολεία, από ασφάλεια…

-        

Υπάρχουν και άχρηστες δαπάνες, υπάρχει κι ένα πέλαγος ακριβά αμειβόμενων συμβούλων οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνταξιούχοι, ενώ δεν αξιοποιούνται στελέχη του δημόσιου τομέα, οι οποίοι, αν τους καταγράψουμε, μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που στις σημερινές συνθήκες δυσπραγίας της ελληνικής οικονομίας, αμείβονται αδρά. Σε κάθε υπουργείο…

 

-       Αυτά φτάνουν για να καλύψουν το έλλειμμα του 1,3 δις;….

 

Προφανώς αυτά δεν φτάνουν από μόνα τους. Από εκεί και πέρα υπάρχουν..

 

-       Άκουσα τον κ. Σταθάκη να λέει ότι θα καταφύγουμε πάλι στον βραχυχρόνιο δανεισμό που εκεί ίσως είναι πιο εύκολα.. Θέλω να πω.. δηλαδή κάποιες λύσεις ακούγονται ανεπεξέργαστες και ανασφαλείς… Δηλαδή αν πάμε σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία είναι και σε συνθήκες σύγκρουσης με την Ε.Ε.,  στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δεν ξέρω και οι αγορές πώς ακριβώς θα αντιδράσουν ακόμα και για τον βραχυχρόνιο δανεισμό ή με τι επιτόκιο μπορεί να γίνει αυτός ο βραχυχρόνιος δανεισμός…

 

Βραχυχρόνιος δανεισμός γίνεται εσωτερικός όλο το προηγούμενο διάστημα αυτά τα δύο χρόνια με τα έντοκα γραμμάτια, και μάλιστα εξαντλούνται κάθε φορά αυτές οι εκδόσεις..

 

-       Βεβαίως αλλά κι εσείς ξέρετε ότι έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες..

 

Αντιλαμβάνεστε ότι ένα εκλογικό πρόγραμμα το οποίο με σαφήνεια καταθέτει και διαμορφώνει τις πολιτικές στοχεύσεις και τις προτεραιότητες δεν είναι προϋπολογισμός του υπουργείου, ούτε ένα πρόγραμμα άσκησης διαχείρισης, ούτε ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών. Αν λοιπόν αυτά που εγώ προσπαθώ με κάποια σχετική αυτή τη στιγμή αναλυτική προσέγγιση να σας παρουσιάσω αμφισβητούνται,  θα έπρεπε πολύ περισσότερο να τεθούν ως ερωτήματα σε αυτούς οι οποίοι εφαρμόζουν δύο χρόνια την μνημονιακή πολιτική και μας έχουν φτάσει σ΄ αυτό το αδιέξοδο πιστοποιώντας την αποτυχία τους.

 

-       Έχετε εν μέρει  δίκιο…

 

Έχουμε απόλυτα δίκιο….

 

 

-       Να σας πω πού δεν έχετε δίκιο… Ότι ο πολίτης πρέπει να ξέρει πού θα εμπιστευθεί την ψήφο του και τι τον περιμένει την επόμενη μέρα.. το οποίο είναι μείζον…

 

Έχετε δίκιο.. Ακριβώς σας λέω ότι υπάρχουν και άχρηστες δαπάνες οι οποίες μπορούν να καταργηθούν και κινήσεις πολλές  οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν είναι στη στόχευση και στην πολιτική βούληση αυτών που μέχρι τώρα ασκούσαν τη διοίκηση και πάρα πολλές άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις.  Βεβαίως δεν είναι τα πράγματα ρόδινα. Δεν μπορούμε με ένα ραβδάκι την επομένη των εκλογών να αλλάξουν και ούτε υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια..

 

-       Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός… Αυτό είναι το ζήτημα. Και υπάρχουν και στελέχη σας, όπως ο κ. Πριμικήρης που είπε ότι μπορεί να μην αποφύγουμε το πιστωτικό γεγονός. Εάν δεν αποφύγουμε το πιστωτικό γεγονός, ξέρετε τι μπορεί να συμβεί

 

Ο αγαπητός Βασίλης Πριμικήρης είναι ένας άξιος αγωνιστής της αριστεράς, από τους κόλπους του απόδημου Ελληνισμού, που δεν είναι καμιά φορά υποχρεωμένος να απαντάει σε όλα με λεπτομέρειες…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

-       Να ξέρει όλες τις λεπτομέρειες….

 

.. Να σας πω το εξής. Προς το παρόν το μόνο πιστωτικό γεγονός που έχει γνωρίσει η χώρα είναι αυτό που υπήρξε μετά το κούρεμα. Υπήρξε πιστωτικό γεγονός, το γνωρίζετε, και δεν υπήρξε κατακλυσμός. Υπήρξε πιστωτικό γεγονός ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

 

-       Είναι λιγάκι διαφορετικό από ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο θα αφορά αδυναμία καταβολής υποχρεώσεων..

 

Δεν μιλάμε για πτώχευση…

 

-       Όταν μιλάμε για πιστωτικό γεγονός για τέτοιο μιλάμε.. Το άλλο το οποίο είναι ενταγμένο σε μια ομπρέλα είναι άλλης τάξεως…

 

Διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρχαν ένθεν κακείθεν.. Αλλά από εκεί και έπειτα, αν φοβίζει κάποιον το πιστωτικό γεγονός, δεν είναι μόνο την ελληνική πλευρά. Πολύ περισσότερο φοβίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα..

 

-       Μπορούμε να ποντάρουμε σ΄ αυτό;… Μπορούμε να το ρισκάρουμε…

 

Δεν μπορείς να τζογάρεις στην καταστροφή, αλλά πρέπει όμως με βάση την υπαρκτή διαμόρφωση και του αλληλοσύνδετου χαρακτήρα των οικονομιών να προσπαθείς να βρεις εκείνες τις αντιφάσεις κι εκείνα τα όπλα για να πετύχεις τη διαπραγμάτευση που θέλεις με τα αποτελέσματα ταυτόχρονα που θέλεις μέσα απ΄ αυτή τη διαπραγμάτευση. Αυτό που δεν έκαναν την προηγούμενη φορά. Αυτό είναι σαφές. Υπήρχε μια πλήρης αποδοχή της λογικής του μνημονίου, των επιχειρημάτων των δανειστών. Το έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός. Δώστε μια ευκαιρία στον ελληνικό λαό , κυρίως, γιατί γι αυτόν μεσολαβούμε, δεν είμαστε άνθρωποι οι οποίοι ξαφνικά έχουμε μεταμορφωθεί ως μάγοι να τα λύσουμε όλα. Κυρίως εκφράζουμε αυτή τη στιγμή έναν κοινωνικό ριζοσπαστισμό και μια συνάντηση πια κοινωνικών δυνάμεων απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα. Αυτό έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός αυτή τη φωνή της εθνικής αξιοπρέπειας και μια προσπάθεια να αποκατασταθούν αδικίες…

 

-       Αρκεί να υπάρχει ένα επεξεργασμένο σχέδιο το οποίο θα εγγυάται την ομαλή πορεία της χώρας..  Αυτό είναι το κρίσιμο. Κατά τα άλλα όλα είναι θεμιτά και είναι μέσα στο παιχνίδι της δημοκρατίας…

 

Υπάρχει το σχέδιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υπάρχει ωριμότητα στον κόσμο…

 

-       Έχετε μια εκκρεμότητα όμως να μας παρουσιάσετε το αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο πρόγραμμά σας…

 

Εμείς τις επόμενες βδομάδες θα παρουσιάσουμε σε τέσσερις θεματικές συνεντεύξεις Τύπου το αναθεωρημένο, το επικαιροποιημένο –πέστε το όπως θέλετε- εκλογικό μας πρόγραμμα. Η μία θα αφορά στα ζητήματα της οικονομίας, η άλλη στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, των ΑΟΖ και των σχέσεων της χώρας με τους γείτονες, η άλλη τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, υγείας, παιδείας και ένα τέταρτο ζήτημα που θα αφορά τα ζητήματα των θεσμών, της διαπλοκής και της δημοκρατίας του πολιτικού συστήματος.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ