ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/05/2012

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 1/5



Πολίτες της Λάρισας,

Φίλες και Φίλοι του θεσσαλικού κάμπου,

 

Έρχεται η ώρα της ανατροπής.

Πλησιάζει η ώρα του λαού.

Πλησιάζει η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

 

Έναν αιώνα μετά, η 6η Μαρτίου του Κιλελέρ, παραδίδει τη σκυτάλη της ανατροπής σʼ όλη τη χώρα. Στις 6 Μαΐου του λαού και του τόπου.

Αυτό το τεράστιο και ορμητικό κύμα αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και ανατροπής, που έχει ξεσηκώσει ο ίδιος ο λαός μας από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, θα φέρει την Κυριακή που μας έρχεται, το λαό ξανά κυρίαρχο στη χώρα του, τη Δημοκρατία πίσω στην Ελλάδα, την τρόικα έξω από τη χώρα και ένα νέο συνασπισμό της Αριστεράς, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ.

Μετράει τις μέρες της, μία προς μία, η ομόρρυθμη εταιρεία του Μνημονίου. Η ομόρρυθμη εταιρεία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Γιʼ αυτό ούτε άθροισμα 51% σε ψήφους ούτε 151 έδρες.

Μετρούν τις μέρες της παντοδυναμίας τους, μία προς μία, οι δανειστές της χώρας.

Μόλις χθες, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ μετέδωσε την ανησυχία τους για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Μέρκελ ψηφίζει Βενιζέλο-Σαμαρά.

Γιατί, τη στιγμή που χάνει την επικυριαρχία της στην Ευρώπη, θέλει να τη διατηρήσει στην Ελλάδα. Να μην τα χάσει όλα και παντού. Στην Ευρώπη που αλλάζει, η Ελλάδα να παραμείνει ακίνητη και αιχμάλωτη στη λιτότητα και την ύφεση. Να είναι η επόμενη Δευτέρα σαν να μην έχει μεσολαβήσει η Κυριακή των εκλογών.

Γιʼ αυτό Βενιζέλος και Σαμαράς κινδυνολογούν.

Γιατί, πράγματι, τώρα οι ευρωπαϊκές συνθήκες μας ευνοούν πολύ περισσότερο απʼ ότι πριν από λίγο καιρό. Αυτό το συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μέρος ενός συνολικού ευρωπαϊκού αιτήματος για αλλαγή πολιτικής.

Για απεγκλωβισμό από το θανατηφόρο σπιράλ της λιτότητας και της ύφεσης.

Μετρά τις μέρες της επικυριαρχίας της, μία προς μία, και η εγχώρια διαπλοκή.

Και όλοι μαζί κινδυνολογούν.

Όλοι μαζί χτυπούν το ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Κινδυνολογούν, δημαγωγούν, μας χτυπούν, γιατί μόνο εμάς φοβούνται.

Γιατί εμείς είμαστε το μόνο αποτελεσματικό αντίπαλο δέος απέναντι τους.

Και, γιατί, για πρώτη φορά, αμφισβητούμε, αξιόπιστα και ρεαλιστικά, τη μονιμότητά τους στην εξουσία.

Για πρώτη φορά έχει μικρύνει τόσο πολύ η απόσταση ανάμεσα στην ελπίδα και την πραγματικότητα.

Όσο, όμως, πιο πολύ μας χτυπούν, τόσο πιο ψηλά μας σηκώνουν.

Τόσο πιο πολύ πείθουν για την επιλογή σας στα ψηφοδέλτια της νίκης. Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Γιατί οι εκλογές της Κυριακής είναι δημοψήφισμα:

Μνημόνιο ή Δημοκρατία.

Μνημόνιο ή Αριστερά.

Μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή

νέος συνασπισμός εξουσίας της Αριστεράς.

Ή προχωράμε με το Mνημόνιο και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου ή προχωράμε με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, Δημοκρατία και κυβέρνηση της Αριστεράς.

Ή το σοκ και δέος του Μνημονίου ή το μόνο αποτελεσματικό αντίπαλο δέος στο Μνημόνιο – ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.

Όποιος ψηφίζει Σαμαρά, ξέρει ότι παίρνει πακέτο και τον κ. Βενιζέλο.

Όποιος ψηφίζει Βενιζέλο, ξέρει ότι παίρνει πακέτο και το κ. Σαμαρά – και μάλιστα πρωθυπουργό.

Όποιος ψηφίζει για αυτό το δίδυμο, πρέπει να ξέρει ότι υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών του και των επόμενων γενιών. Να ζήσουν με Μνημόνιο, με εξαθλίωση, σε μια χώρα αποικία.

Πολίτες της Λάρισας,

Φίλες και Φίλοι του θεσσαλικού κάμπου,

 

Βλέπουν και οι δύο – και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς – ότι φεύγουν. Ότι η ορμή της λαϊκής απαίτησης για ανατροπή τους συμπαρασύρει.

Και πανικόβλητοι παραληρούν.

Οι ίδιοι ακυρώνουν τη δική τους κινδυνολογία για δήθεν ακυβερνησία μετά τις εκλογές. Και την ακυρώνουν, γιατί οι ίδιοι διακινούν τις τελευταίες μέρες σενάρια για τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που θα προκαλέσουν.

Και, έτσι, απλώς επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά, ότι, την Κυριακή 6 Μαΐου, η ψήφος της υπευθυνότητας είναι η ψήφος της ανατροπής. Ότι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, ότι μόνον ο νέος μετεκλογικός συνασπισμός εξουσίας της Αριστεράς, μπορούν να εγγυηθούν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Γιατί μόνον εμείς εγγυώμαστε την κοινωνική σταθερότητα. Γιατί μόνον εμείς θα εφαρμόσουμε  το εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της μεγάλης αντιμνημονιακής κοινωνικής πλειοψηφίας. Για την άμεση απαλλαγή του λαού και του τόπου από τα δεσμά της δανειακής σύμβασης της υποτέλειας και του Μνημονίου της καταστροφής.

Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Ρωτήστε τον κ. Παπανδρέου που ήταν αυτοδύναμος και κατέρρευσε. Ρωτήστε και τον Παπαδήμο που ήταν παντοδύναμος και κατέρρευσε. Η κυβερνήσεις είναι σταθερές όταν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού. Ο λαός δε θέλει το μνημόνιο. Και αυτοί θέλουν κυβέρνηση που θα το εφαρμόσει.

 

Πολίτες της Λάρισας,

Φίλες και Φίλοι του θεσσαλικού κάμπου,

 

Γιʼ αυτό εμείς ζητάμε στις 6 Μαΐου ψήφο ευθύνης και εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Δεν ζητάμε ψήφο διαμαρτυρίας.

Ζητάμε ψήφο ευθύνης και εμπιστοσύνης στην εναλλακτική μας πολιτική πρόταση. Στο ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, επεξεργασμένο και συγκεκριμένο, βήμα προς βήμα, εναλλακτικό πολιτικό σχέδιό μας.

Για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που έχουμε καταθέσει στην κοινωνία και που έχει γίνει ήδη κτήμα του λαού.

Ξέρουμε τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε για να βγάλουμε την Ελλάδα από την οικονομική και κοινωνική κρίση που οξύνει το Μνημόνιο. Έχουμε άξια στελέχη. Με επιστημονική κατάρτιση, πολιτική εμπειρία και ένσημα στο στίβο της ζωής. Στελέχη με αγωνιστική ετοιμότητα για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά μας.

 

Πολίτες της Λάρισας,

 

Με την ψήφο σας στις 6 Μαΐου ανοίξτε το δρόμο στο νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς.

Σε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίζεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι στους διαδρόμους της διαπλοκής.

Σε μια νέα κυβέρνηση που θα βάζει τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας πάνω από τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σε μια νέα κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και το Μνημόνιο της καταστροφής.

Σε μια νέα κυβέρνηση που θα αναστείλει την πληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας, έως ότου ορθοποδήσει ο λαός και ο τόπος.

Για πρώτη φορά η δυνατότητα κυβέρνησης αριστερής συνεργασίας έχει πραγματική βάση.

Γιατί η βάση της είστε εσείς.

Για πρώτη φορά η δυνατότητα κυβέρνησης αριστερής συνεργασίας είναι τόσο κοντά.

Και εσείς, με την ψήφο σας στο ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρετε κοντά και τις πολιτικές ηγεσίες της Αριστεράς την επομένη των εκλογών.

Αν πείτε το μεγάλο ναι στην ενότητα και την ανατροπή τότε κανείς δε θα επιμείνει στο μικρό του όχι.

Θα τους υποχρεώσετε να σας ακούσουν.

Να σεβαστούν την εντολή σας.

Γιατί ο λαός έχει πια συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη συγκεκριμένη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη από τη Δευτέρα εναλλακτική πρόταση στο Μνημόνιο.

Ότι ή Μνημόνιο ή Αριστερά.

Ανάμεσα σʼ αυτές τις δύο προτάσεις, ανάμεσα σʼ αυτές τις δύο προοπτικές ζωής θα διαλέξουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες στις 6 Μαΐου.

Φίλες και Φίλοι,

 

Από την επομένη των εκλογών, η νέα κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας θα κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και όλον τον κρατικό μηχανισμό για να υψώσει αμέσως ασπίδα προστασίας στην κοινωνία.

Θα εφαρμόσουμε μέτρα αναδιανομής του εισοδήματος και του πλούτου άμεσης απόδοσης, που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα.

Εμείς εγγυόμαστε και τους μισθούς και τις συντάξεις του ελληνικού λαού στο ακέραιο. Και ερωτώ τον  κ. Βενιζέλο και τον κ. Σαμαρά: Κόπτονται, λοιπόν, για τους μισθούς των εργαζομένων, που οι ίδιοι έχουν υπογράψει την απόλυσή τους;

·         Γιατί τότε έκλεψαν 12 δις αποθεματικά από τα ασφαλιστικά ταμεία;

·         Γιατί έχουν υπογράψει νέες περικοπές;

·         Γιατί τις έχουν κόψει στο μισό;

·         Γιατί νομοθέτησαν το πρώτα οι δανειστές; Να πληρώνονται δηλαδή πρώτα οι δανειστές και μετά οι μισθοί και οι συντάξεις;

Ποιον, νομίζουν, ότι κοροϊδεύουν; Ποιος, νομίζουν, ότι τους παίρνει στα σοβαρά;

Θα ανακουφίσουμε αμέσως εκείνους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση: τους άνεργους, τους άστεγους, όσους αναζητούν τροφή στα συσσίτια, τους υποαπασχολούμενους, τους φτωχούς και ανασφάλιστους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός θα κινητοποιηθεί αμέσως, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της μαζικής εξαθλίωσης.

Φίλες και Φίλοι του θεσσαλικού κάμπου,

 

Απευθύνομαι, από τη Λάρισα, στους πολίτες που ακόμη σταθμίζουν τις αποφάσεις τους. Στους πολίτες που δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει στις επιλογές τους.

Είστε ακόμα αναποφάσιστοι – και το σεβόμαστε απολύτως. Δεν είστε, όμως, ούτε λωτοφάγοι ούτε αυτόχειρες, όπως σας θέλουν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς.

Η ψήφος σας είναι αποτελεσματική, μόνον όταν δυναμώνει το πιο αποτελεσματικό αντίπαλο δέος στο μνημονιακό κατεστημένο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μόνον εάν συγκεντρωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Μην την σκορπίσετε, εδώ κι εκεί, σε αντιμνημονιακές σημαίες ευκαιρίας ή στο εκκολαπτόμενο αυγό του φιδιού – τη Χρυσή Αυγή. Δεν τιμωρείτε έτσι αυτούς που έχουν φέρει το λαό και τον τόπο στο σημερινό χάλι. Αντίθετα, τους διευκολύνετε.

Αυτό θέλουν. Να σπαταλήσετε τη δύναμη που κρατάτε στα χέρια σας. Μην το κάνετε. Ενισχύστε την προοπτική εξουσίας της Αριστεράς. Ενισχύστε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Δώστε μας τη διερευνητική εντολή, για να βγει ο λαός από το περιθώριο των αποφάσεων. Τη δική σας απόφαση στις 6 Μαΐου για διερευνητική εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ θα εκτελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και εμείς θα τιμήσουμε το λαό για την εμπιστοσύνη του. Δεν θα απαξιώσουμε την εντολή του.

Δεν θα επιστρέψουμε τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κυβέρνηση στη χώρα.

 

Πολίτες της Λάρισας,

Από χθες, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνουν το παρελθόν ως φάρσα. Την πόλωση, ως παιχνίδι στο κομπιούτερ.

Μόνοι τους. Οι δυο τους.

Χωρίς να τους παρακολουθεί κανένας.

Ως αποκλειστικά δική τους εικονική πραγματικότητα.

Γιατί δεν υπάρχει πραγματική πολιτική πόλωση, όταν το ΠΑΣΟΚ δέχεται ακόμη και τον κ. Σαμαρά ως πρωθυπουργό – αρκεί να κρατήσει το ίδιο κάποιες καρέκλες εξουσίας.

Όταν η μετεκλογική μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι η καθαρή εντολή των δανειστών και της διαπλοκής.

Όταν έχουν συνυπογράψει το λεπτομερές μνημόνιο.

Γιʼ αυτό η πολιτική διαμάχη τους είναι εικονική.

Άδεια από προγραμματικό και ιδεολογικό περιεχόμενο.

Αφορά τους ρόλους του καθενός στην υλοποίηση του κοινού πολιτικού προγράμματός τους. Του Μνημονίου.

Αλλά, επιτέλους, μιλάει πλέον ο λαός.

Την Κυριακή τις εντολές τις δίνει ο λαός.

Και ο ελληνικός λαός έχει γνώση και επίγνωση.

Δεν ξεχνά και δεν αμνηστεύει.

Δεν εκβιάζεται και δεν τρομοκρατείται.

Βιώνει την μόνη πραγματική πόλωση. Την οικονομική και πολιτική πόλωση που προκαλεί το Μνημόνιο. Ανάμεσα στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, και μια μικρή κοινωνική μειοψηφία που πλουτίζει με το Μνημόνιο, κινδυνολογεί στην Ελλάδα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και βγάζει τις καταθέσεις της στη Γενεύη, τη Ζυρίχη και το Λονδίνο.

Αυτή είναι η πραγματική πόλωση. Και αυτή είναι που κάνει τις εκλογές της Κυριακής δημοψήφισμα για το Μνημόνιο:

Ναι ή Όχι.

Μνημόνιο ή Δημοκρατία;

Μνημονιακή συγκυβέρνηση ή κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας, με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ;

 

Φίλες και Φίλοι του θεσσαλικού κάμπου,

Σήμερα όλοι μιλάνε για την ανάγκη να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία για να βγει η χώρα από την κρίση. Ακόμα και οι υπαίτιοι για την κατάρρευσή της. Η γνωστή μνημονιακή σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπηρέτησαν επί δεκαετίες τα καρτέλ, τους μεγαλοεισαγωγείς,  τους μεσάζοντες αεριτζήδες και κάθε είδους συμφέροντα σε βάρος των αγροτών. Οδήγησαν στην αποδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα και την ερήμωση της υπαίθρου. Με την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και την πιστή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΚΑΠ, με τη διάλυση κάθε συλλογικής μορφής οργάνωσης (σύλλογοι, συνεταιρισμοί) και την κατασπατάληση πόρων για την εξαγορά συνειδήσεων και τη διαιώνιση των μικροκομματικών - πελατειακών τους συμφερόντων.

Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς ενοχοποιούν τους αγρότες για τις συνέπειες των δικών τους πολιτικών επιλογών. Την ίδια στιγμή που στήνουν το σκηνικό για την πιο βίαιη, ακραία και αντιπαραγωγική αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα. Με:

•    Την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Αν ιδιωτικοποιηθεί η Αγροτική Τράπεζα, θα αλλάξει χέρια πάνω από το 60% της αγροτικής ιδιοκτησίας. Γιατί μηχανήματα, χωράφια, σπίτια, έχουν όλα υποθηκευτεί στην Αγροτική Τράπεζα για δάνεια.

•    Τους συνεταιρισμούς ανώνυμες εταιρείες.

•    Τον ΕΛΓΑ, ως φορέα αγροτικής ασφάλισης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

•    Την αγροτική γη, θυσία στις επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών

•    Τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών γεωργικής έρευνας, ποιότητας, εκπαίδευσης.

•    Τη συναίνεση στην ακόμα πιο νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

 

Φίλες και Φίλοι του θεσσαλικού κάμπου,

Εμείς σπάμε τα ασύδοτα καρτέλ και κυκλώματα των μεσαζόντων. Θα διευκολύνουμε την αυτοοργάνωση των παραγωγών για την απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στους καταναλωτές.

Ρυθμίζουμε τα αγροτικά χρέη στις τράπεζες.

·         Με πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης με πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου αγρότη για δύο χρόνια.

·         Χωρίς παρακράτηση από την Αγροτική Τράπεζα των κοινοτικών ενισχύσεων για την εξόφληση δανειακών υποχρεώσεων των αγροτών. Τη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τη στήριξη των αναγκών του μικρομεσαίου αγρότη

·         Με χαμηλά επιτόκια μέσω κρατικής επιδότησης.

·         Με την έκδοση καλλιεργητικής κάρτας. Με διάρκεια αντίστοιχη της καλλιεργητικής περιόδου και με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων  καλλιέργειας της τελευταίας διετίας. Με την κάρτα αυτή, μέσω μίας και μοναδικής τράπεζας επιλογής του αγρότη, ο ίδιος ο αγρότης θα επιλέγει τους νόμιμους προμηθευτές των εισροών του οι οποίοι θα αποπληρώνονται το τίμημα των πωλήσεών τους απευθείας από την τράπεζα μέχρι του ποσού του εγκεκριμένου πλαφόν.

Γιατί, για εμάς, η πολιτική της απαξίωσης της αγροτιάς.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό σημαίνει ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, με:

  • Αύξηση των δαπανών της Ε.Ε. για τη γεωργία και ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων.
  • Αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και την ποιοτική γεωργία (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα).
  • Ειδική πολιτική στήριξης της νησιωτικής και ορεινής παραγωγής.
  • Να σταματήσει η βιοπειρατία από τις πολυεθνικές και να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα.

Σε εθνικό επίπεδο υποστηρίζουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και ανάπτυξης της υπαίθρου.

Αγωνιζόμαστε για ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, με κύριες κατευθύνσεις:

  • Ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Ανάπτυξη υποδομών για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων.
  • Αναδιάρθρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Ανάπτυξη της αλιείας.
  • Ανάπτυξη της δασοπονίας.
  • Νέους συνεταιρισμούς.
  • Στήριξη των μικροπαραγωγών αγροτών. Με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και μηδενικό ΦΠΑ στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.
  • Με έλεγχο της ακρίβειας και των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, θα μικρύνουμε την ψαλίδα των τιμών αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στον παραγωγό και τον τελικό καταναλωτή.
  • Προγράμματα ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αξιοποίηση τοπικών πόρων και ανάπτυξη αγροτουριστικών και οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.

Πολίτες της Λάρισας,
Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: το δεύτερο Μνημόνιο που έχουν συνυπογράψει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς και έχουν ψηφίσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο.

Και γιατί περιλαμβάνει ακόμη πιο επώδυνες περικοπές και αυξήσεις φόρων.

Αλλά και γιατί θα εφαρμοστεί σε μια κοινωνία ήδη σε εξάντληση, σε μια χώρα σε βαθειά ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο.

Γιʼ αυτό, το δεύτερο Μνημόνιο δεν αφορά μόνον αυτούς που θίγονται ευθέως και άμεσα.

Αφορά όλους.

Κανείς δεν πρόκειται να σωθεί από τον κατακλυσμό.

Δεν θα υπάρξει κιβωτός του Νώε για κανέναν.

Ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει τι τον περιμένει εάν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ.

Σκόπιμα, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς μιλούν για ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από την ταμπακιέρα.

Δεν λένε κουβέντα για τα συγκεκριμένα, νέα μέτρα λιτότητας που ψήφισαν τον Φλεβάρη και θα εφαρμόσουν από τον Ιούνιο και για τα επόμενα τρία χρόνια, αν εσείς τους δώσετε αυτήν τη δυνατότητα.

Αν εσείς τους ψηφίσετε.

Κάνουν εμπόριο ψευδαισθήσεων για να σας κρύψουν τις πραγματικές δεσμεύσεις τους.

Να, λοιπόν, ποια είναι η ταμπακιέρα, να τι έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ:

  • Ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν και σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

 Απολύσεις 150000 εργαζομένων στο Δημόσιο έως το 2015.

 Νέα μείωση στους μισθούς του Δημοσίου.

 Παραπέρα μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

 ·         Νέα μείωση των κύριων συντάξεων, των επικουρικών συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων.

 ·         Νέα μείωση στο εφάπαξ κατά 30%.

 ·         Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

 ·         Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των ?5000 και των φοροαπαλλαγών για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τις ιατρικές δαπάνες, τα δίδακτρα και τα ενοίκια.

 Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές αξίες τους, έως το τέλος Ιουνίου 2012.

 Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από ?1 το λίτρο στο ?1,40 τον επόμενο Οκτώβρη.

 Νέα αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

 Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των δημόσιων μέσων μεταφοράς.

 Αλλά, απέναντι στον κατακλυσμό του Μνημονίου, υπάρχει ελπίδα.

 Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

 Με τη μόνη συγκροτημένη, συγκεκριμένη βήμα προς βήμα, ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στη μνημονιακή σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Πολίτες της Λάρισας,

Φίλες και Φίλοι,

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα, μήνυμα πατριωτικής και δημοκρατικής ενότητας για τη σωτηρία του λαού και του τόπου.

Σας ζητάμε να μας εμπιστευτείτε.

Χωρίς προκαταλήψεις.

Ανεξάρτητα από την ψήφο σας στο παρελθόν.

Με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον σας και το συμφέρον του τόπου.

Τη δική σας ζωή και το αύριο των παιδιών σας.

Να συστρατευτείτε με την Αριστερά.

Να συσπειρωθείτε στην ιδρυτική πράξη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας της Αριστεράς, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ: στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, στην ακύρωση του Μνημονίου και στην ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η ψήφος της υπευθυνότητας είναι η ψήφος της ανατροπής.

Γιατί τώρα είναι η ώρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Για την αποκατάσταση της εθνικής και της λαϊκής κυριαρχίας.

Για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και προοπτικής.

Γιατί τώρα είναι η ώρα της ανατροπής.

Τώρα είναι η ώρα του κυρίαρχου λαού.

Τώρα είναι η ώρα της Δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της Αριστεράς.

Τώρα είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. 

Γεια σας και σας και με τη νίκη στις 6 Μαΐου.

Αλλά, φίλες και φίλοι, δεν τελειώσαμε σήμερα:

Η μάχη για την ψήφο της ανατροπής, για την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται όλη αυτήν την τελευταία βδομάδα.

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τη στιγμή της κάλπης.

Γειτονιά-γειτονιά, πόρτα-πόρτα, φίλο-φίλο, γνωστό-γνωστό.

Καμία ψήφος χαμένη για το ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία ψήφος χαμένη για το νέο, μετεκλογικό συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς.

Γεια σας και με τη νίκη στις 6 Μαΐου.

Γεια σας και σας ευχαριστώ, όλες και όλους, από τα βάθη της καρδιάς μου, για τη σημερινή παρουσία σας.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ