ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/04/2012

Ομιλία του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στη Ρόδο



  • Η ψήφος υπευθυνότητας στις 6 Μαΐου είναι η ψήφος της ανατροπής. Είναι η ψήφος της ανακοπής της πορείας προς το οικονομικό και κοινωνικό χάος με τον αυτόματο πιλότο του Μνημονίου.
  • ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματική Ελλάδα της μνημονιακής εξαθλίωσης που δημιούργησαν. Συνυπέγραψαν πρώτα την παράδοση του λαού και του τόπου στους δανειστές για να θυμηθούν προεκλογικά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που οι ίδιοι έχουν διαγράψει.
  • Αν κάτι πρέπει νʼ αλλάξει δεν είναι η δοσολογία – είναι το ίδιο θανατηφόρο φάρμακο. Αλλά αυτό ο κ. Βενιζέλος έχει δεσμευτεί να το συνεχίσει. Και έχει, επίσης, δεσμευτεί να έχει και συνεργάτη στο έγκλημα τον κ. Σαμαρά.
  • ο κ. Σαμαράς είναι ένας αμετανόητος υποστηρικτής της μνημονιακής καταστροφής. Αυτό που ΔΕΝ είπε ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο είναι ότι ο ίδιος έχει δημόσια δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει αν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που καταγράφεται στο δεύτερο μνημόνιο. Δεν είπε δηλαδή ότι το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι το δεύτερο μνημόνιο.
  • Το πρόγραμμα μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας . Τέσσερα σημεία:
    καταγγελία δανειακής σύμβασης και μνημονίου

    μορατόριουμ πληρωμών

    αναδιανομή του πλούτου

    Τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο
  • Στις 6 Μαΐου, ο κυρίαρχος λαός λέει το μεγάλο ναι στο μετεκλογικό νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότησή της

Πολίτες της Ρόδου,
Φίλες και Φίλοι,

Το μήνυμα της ανατροπής που έστειλε χθες η δημοκρατική Κρήτη έφτασε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η Κρήτη χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Αριστερά.

Χθες ήταν η Κρήτη. Σήμερα είναι η δημοκρατική Δωδεκάνησος.

Με τη σημερινή παρουσία σας πήρατε τη σκυτάλη της ανατροπής και της αποδέσμευσης της Ελλάδας από τα Μνημόνια της καταστροφής.

Από τη Ρόδο, αυτήν την σκυτάλη την παραδίνετε στις επόμενες πόλεις, σε όλη την Ελλάδα – στο Βόλο, στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Πάτρα, παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Είναι τόσο ορμητικό το κύμα της αξιοπρέπειας και της ανατροπής που  σαρώνει τον τόπο ώστε, για πρώτη φορά, ένας Βενιζέλος αναγκάστηκε να κρυφτεί στην Κρήτη.

Σʼ ένα μισοάδειο κλειστό γήπεδο – εκεί αναγκάστηκε να μιλήσει στο Ηράκλειο ο φυσικός αυτουργός του Μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος.

Γιατί αυτό το τεράστιο κύμα αξιοπρέπειας και ανατροπής το έχει ξεσηκώσει ο ίδιος ο λαός  και θα εμφανιστεί και στην κάλπη στις 6 Μαΐου.  

 

Πολίτες της Ρόδου,

Στις 6 Μαΐου η Δημοκρατία θα νικήσει. Ο λαός θα ξαναγίνει κυρίαρχος στον τόπο του.

Η τρόικα της χρεοκοπίας θα φύγει. Για να ανοίξουν οι μεγάλες λεωφόροι της ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Η ψήφος υπευθυνότητας στις 6 Μαΐου είναι η ψήφος της ανατροπής.

Είναι η ψήφος της ανακοπής της πορείας προς το οικονομικό και κοινωνικό χάος με τον αυτόματο πιλότο του Μνημονίου.

Είναι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Γιατί:

  • Μεγίστη πολιτική ανευθυνότητα είναι το να έχει βιώσει κάποιος τις συνεχείς, οδυνηρές και άδικες θυσίες χωρίς κανένα αντίκρισμα του Μνημονίου και να πιστεύει ότι αυτή είναι η λύση.
  • Μεγίστη πολιτική ανευθυνότητα είναι το να πιστεύει κάποιος ότι στις 7 Μαΐου θα σώσουν την Ελλάδα οι ίδιες πολιτικές ηγεσίες που την έριξαν στον γκρεμό.
    Ότι οι καταστροφείς της χώρας μπορούν να γίνουν οι διασώστες της.
  • Μεγίστη πολιτική ανευθυνότητα είναι το να πιστεύει κάποιος ότι εγγυώνται τους μισθούς και τις συντάξεις του ελληνικού λαού εκείνοι που τις έχουν ρημάξει – μία και δύο και τρεις φορές.

Και που έχουν δεσμευτεί, με την υπογραφή τους στο δεύτερο Μνημόνιο, να ξανακόψουν και τους μισθούς και τις συντάξεις, αν διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού – που ήδη διαπιστώνονται.

Και τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Μόνον η Αριστερά εγγυάται τους μισθούς και τις συντάξεις, γιατί θα απαλλάξει το λαό και τον τόπο από το Μνημόνιο.

Γιατί οι μισθοί και συντάξεις, μαζί με τις δημόσιες επενδύσεις, είναι οι πυλώνες του εναλλακτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας.

  • Μεγίστη πολιτική ανευθυνότητα είναι το να πιστεύει κάποιος ότι εγγυώνται τον 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα εκείνοι που έχουν δεσμευτεί με την υπογραφή τους για πρόσθετες περικοπές, με αφετηρία τη διατυπωμένη πρόθεση της τρόικας για την άμεση κατάργησή τους, αν διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού του 2012 – που ήδη διαπιστώνονται.

    Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τον 13ο και τον 14ομισθό, στο πλαίσιο της επεξεργασμένης, συνολικής αντιϋφεσιακής και αναπτυξιακής στρατηγικής μας.
  • Μεγίστη πολιτική ανευθυνότητα είναι το να πιστεύει κάποιος ότι η μνημονιακή σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εγγυάται την πολιτική σταθερότητα.

Μόνο πολιτική αστάθεια, οικονομικό και κοινωνικό χάος μπορεί να εγγυηθεί μια μνημονιακή συγκυβέρνηση που θα στηρίζεται στο μπόνους των 50 εδρών του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου.

Καμία μνημονιακή συγκυβέρνηση, σε διαρκή αντίθεση και σύγκρουση με την καταγεγραμμένη, μεγάλη αντιμνημονιακή πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το δεύτερο, ακόμη πιο οδυνηρό από το πρώτο, Μνημόνιο.

Γιʼ αυτό και καμία μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο.

Το Μνημόνιο είναι το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο. Μόνον η Αριστερά εγγυάται την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, γιατί θα απαλλάξει το λαό και τον τόπο από το Μνημόνιο.

Γιʼ αυτό η ψήφος υπευθυνότητας είναι η ψήφος αποδέσμευσης της χώρας από τον αυτόματο πιλότο του καταστροφικού Μνημονίου.

Γιʼ αυτό στις 6 Μαΐου ζητάμε ψήφο πολιτικής ευθύνης και ανατροπής.

Ζητάμε ψήφο διακυβέρνησης, ψήφο εξουσίας.

Για να δώσουμε τη μόνη βιώσιμη λύση. Που είναι η απαλλαγή του λαού και του τόπου από το πρόβλημα του Μνημονίου.

Πολίτες της Ρόδου,
Φίλες και Φίλοι,

Έστω και τώρα – έστω και την τελευταία προεκλογική στιγμή – ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς βρίσκονται αντιμέτωποι με την πραγματική Ελλάδα της μνημονιακής εξαθλίωσης που δημιούργησαν.

Και για μία ακόμη φορά, επέλεξαν να απαντήσουν στη φωνή του λαού, αναμασώντας τα φθαρμένα λόγια της κάλπης.

Συνυπέγραψαν πρώτα την παράδοση του λαού και του τόπου στους δανειστές για να θυμηθούν προεκλογικά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης που οι ίδιοι έχουν διαγράψει.

Έχουν μούτρα να κοροϊδεύουν ένα λαό που έχουν φέρει σε κατάσταση απελπισίας.

Έχουν μούτρα να υπόσχονται ότι θα ανατρέψουν τις δεσμεύσεις τους και ότι θα ακυρώσουν τις νωπές υπογραφές τους για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου.

Θυμήθηκε προεκλογικά ο κ. Βενιζέλος να αλλάξει τη δοσολογία του φαρμάκου.

Θέλει, τώρα, να παρατείνει τα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Θέλει να παρατείνει, δηλαδή, τα χρόνια της λιτότητας και της ύφεσης.

Θέλει να παρατείνει το καταστροφικό αδιέξοδο. Αλλά, φίλες και φίλοι της Ρόδου, αν κάτι πρέπει νʼ αλλάξει δεν είναι η δοσολογία – είναι το ίδιο θανατηφόρο φάρμακο.

Αλλά αυτό ο κ. Βενιζέλος έχει δεσμευτεί να το συνεχίσει. Και έχει, επίσης, δεσμευτεί να έχει και συνεργάτη στο έγκλημα τον κ. Σαμαρά.

Υποσχέθηκε, επίσης, προεκλογικά ο κ. Βενιζέλος ότι το 2015 η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της. Σας θυμίζω:

  • Το 2010 μας είχε πει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι η Ελλάδα θα στεκόταν στα πόδια της το 2012. Και το 2012 είναι χειρότερο και από το 2010 και από το 2011.
  • Το 2011 μας είχε πει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι η Ελλάδα θα στεκόταν στα πόδια της το 2013. Ήδη το έχουν πάρει κι αυτό πίσω.

Γιʼ αυτό ο κ. Βενιζέλος ανέβαλε τη σωτηρία της χώρας για το 2015.

Ξεχνά, όμως, στη ρύμη του εύκολου προεκλογικού λόγου του, ότι κάθε επόμενος χρόνος του Μνημονίου είναι ακόμη πιο καταστροφικός από τον προηγούμενο.

Και προσποιείται ότι δεν γνωρίζει πως η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα το Μάρτιο του 2012, μας προετοιμάζει περισσότερο για την αποτυχία του δεύτερου Μνημονίου, παρά για την επιτυχία του.

 

Πολίτες της Ρόδου,
Φίλες και Φίλοι,

Ακούσαμε σήμερα τον κ.Σαμαρά να παρουσιάζει το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Και επιβεβαιώσαμε για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Σαμαράς είναι ένας αμετανόητος υποστηρικτής της μνημονιακής καταστροφής.

Με το Ζάππειο ΙΙΙ απέδειξε περίτρανα ότι η στήριξη του εκλεκτού των τραπεζιτών κ. Παπαδήμου και η ψήφιση του δεύτερου μνημονίου  αποτελούν τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε με στόμφο όλα τα ιδεολογήματα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της ΕΕ και του ΔΝΤ, των Λαγκάρντ, Γιούνγκερ, Μπαρόζο και σία.

Ότι δηλαδή προέχουν οι απαιτήσεις των πλουσίων έναντι των αναγκών του λαού.

Ο λαός πρέπει να εξαθλιωθεί, να πληρώσει τις ζημιές των τραπεζιτών, να ξεπουληθεί όλη η χώρα, να κάνουν πάρτι οι επενδυτές και οι πλούσιοι.

Αυτό είναι το «εθνικό» καθήκον του λαού.

Να αποδεχθεί την πλήρη προτεραιότητα των οικονομικά ισχυρών έναντι της αξιοπρεπούς διαβίωσης. 

Ο ελληνικός λαός έχει νιώσει στο πετσί του πού οδηγεί αυτή η λογική: στον πολλαπλασιασμό των λουκέτων, στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, σε εργασιακές σχέσεις λάστιχο, στη ληστεία του δημόσιου πλούτου, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

 

Αυτό που ΔΕΝ είπε ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο είναι ότι ο ίδιος έχει δημόσια δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει αν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που καταγράφεται στο δεύτερο μνημόνιο.

Δεν είπε δηλαδή ότι το πραγματικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι το δεύτερο μνημόνιο.

 

Πολίτες της Ρόδου,
Φίλες και Φίλοι,

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ορμή του λαού, ό,τι κι αν σκαρφιστεί, όσα μέσα κι αν χρησιμοποιήσει, όποια εκβιαστικά διλήμματα κι αν εφεύρει.

Ο κυρίαρχος λαός έχει πάρει τη μεγάλη απόφαση της ανατροπής.

Λέει το μεγάλο ναι στην απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.

Λέει το μεγάλο όχι στη δικομματική κοινοπραξία του Μνημονίου – στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Λέει το μεγάλο όχι σʼ αυτό που βιώνουμε εδώ και δυόμιση χρόνια – στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής ερήμωσης.

Στις 6 Μαΐου, ο κυρίαρχος λαός λέει το μεγάλο ναι στο μετεκλογικό νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότησή της.

Λέει το μεγάλο ναι στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, στην ελπίδα και την προοπτική.

Στο δίλημμα Μνημόνιο ή Δημοκρατία και Αριστερά, η απάντηση του λαού δεν μπορεί παρά να είναι μία και μοναδική: Δημοκρατία και Αριστερά.

Γιʼ αυτό, από τη δημοκρατική Ρόδο, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν αγωνιστεί για το ΠΑΣΟΚ και το ψήφιζαν έως και το 2009 και τους λέει:

Δεν αγωνιστήκατε για το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου. Δεν αγωνιστήκατε για το κόμμα του κ. Βενιζέλου. Ενός υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ξηλώσει μία προς μία τις κοινωνικές κατακτήσεις της δεκαετίας του ʼ80.

Το ΠΑΣΟΚ σας εγκατέλειψε: με τη συνειδητή και επαναλαμβανόμενη επιλογή του Μνημονίου, με τις αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, με την αμείωτη κοινωνική αναλγησία του, με τα νέα ομόλογα υπό το αγγλικό δίκαιο, με τη νέα δανειακή σύμβαση και τον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για να πληρώνονται πρώτα οι δανειστές και μετά ο ελληνικός λαός με ό,τι περισσεύει – αν περισσεύει.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει αντικαταστήσει την πλατιά κοινωνική συμμαχία που για δεκαετίες το στήριζε με μια νέα κοινωνική συμμαχία του πλούτου και της ολιγαρχίας.

Με τους λίγους που πλουτίζουν όταν οι πολλοί φτωχαίνουν.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου επέλεξε τους λίγους προνομιούχους, που διευρύνουν τον πλούτο και τα προνόμιά τους με το Μνημόνιο, και εγκατέλειψε τους πολλούς και μη προνομιούχους.

 Και δεν τους εγκατέλειψε απλώς. Πρώτα τους βύθισε στη φτώχεια και μετά τους άφησε στο έλεος της τρόικας.

Γιʼ αυτό ο ριζοσπαστισμός της μεταπολιτευτικής κοινωνικής συμμαχίας της αλλαγής βρίσκει σήμερα την έκφρασή του στο μήνυμα της ανατροπής που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Μιας ανατροπής, που προσδοκά και θα φέρει με την ψήφο του στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός.

Μιας ανατροπής, στην οποία ελπίζουν οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και όλης της Ευρώπης.

Η δημοκρατική παράταξη της μεταπολίτευσης είναι ο σημερινός νέος συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, για το δημοκρατικό και προοδευτικό αύριο της πατρίδας μας. Αυτό είναι το σπίτι σας σήμερα, φίλες και φίλοι που στο παρελθόν ψηφίζατε ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι η ώρα μιας νέας συσπείρωσης, μιας μεγάλης πανστρατιάς για τη δημοκρατία και την ανατροπή.

 

Απευθυνόμαστε, επίσης, στον απλό συντηρητικό ψηφοφόρο, που αγκομαχά από το Μνημόνιο και μέρα με τη μέρα γίνεται πιο φτωχός και του λέμε:

το Μνημόνιο κονιορτοποιεί τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Είμαστε πια στην ίδια όχθη του ποταμού.  

Όσοι ψηφοσυλλέκτες προσπαθούν να τις αναβιώσουν, απλώς επιδιώκουν να κρυφτούν οι ίδιοι πίσω από αυτές.

Προσπαθούν να κρύψουν τις οδυνηρές για εσάς δεσμεύσεις τους στην τρόικα για την αυριανή μέρα. Μην τους αφήσετε να κρύψουν το Μνημόνιο στη ντουλάπα του εμφυλίου πολέμου.

Μην τους αφήσετε να γλυτώσουν από τον εφιάλτη της ψήφου σας μʼ αυτό το φτηνό κόλπο.

Μην παραδοθείτε στη μικροκομματική ιδιοτέλειά τους. Από αυτούς κινδυνεύετε – όχι από εμάς.

Από τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν μόνο το οικονομικό κατεστημένο και οι δανειστές της χώρας, που προσπαθούν να μετατρέψουν τη δική τους ανασφάλεια σε δικό σας φόβο.

Αυτοί διαιρούν. Εμείς ενώνουμε.

Και απευθύνουμε σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα, ανεξάρτητα από τις όποιες κομματικές προτιμήσεις τους στο παρελθόν, μήνυμα πατριωτικής και δημοκρατικής ενότητας για τη σωτηρία του λαού και του τόπου.

Τους ζητάμε να μας εμπιστευτούν.

Χωρίς προκαταλήψεις και με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον τους και το συμφέρον του τόπου, να συστρατευτούν με την Αριστερά.

Να συσπειρωθούν στην ιδρυτική πράξη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ – την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, την ακύρωση του Μνημονίου και την ισχυρή διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Αξιοποιώντας τη νωπή λαϊκή εντολή και όλες τις ρωγμές στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Για να δοθεί ευρωπαϊκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση στην κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης. Που έχει ήδη μετεξελιχθεί σε κρίση διαχείρισης του χρέους.

Να συσπειρωθούν στη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για την αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου, για την ανάπτυξη με σταθερή εργασία, μέσα από την αναζωογόνηση των δημόσιων επενδύσεων στα κοινωνικά αγαθά και στα βιώσιμα συγκριτικά και παραγωγικά πλεονεκτήματα του τόπου.

 

Δεν ζητάμε ψήφο διαμαρτυρίας.

Ζητάμε ψήφο για την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Για το ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και συγκεκριμένο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που έχουμε καταθέσει στην κοινωνία και που, μέρα με τη μέρα, γίνεται κτήμα του λαού.

Για να υψώσουμε αμέσως ασπίδα προστασίας στην κοινωνία, για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση:

  • Ασπίδα προστασίας για να βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση. Από τώρα κιόλας βρισκόμαστε σε ανθρωπιστική κρίση. Άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, μικροσυνταξιούχοι, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χαμηλόμισθοι, άστεγοι χρειάζονται επειγόντως μέτρα για να επιβιώσουν. Ένα πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής είναι αναγκαίο για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλος ο κρατικός μηχανισμός πρέπει αμέσως να τεθεί σε κινητοποίηση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της μαζικής εξαθλίωσης.
  •  Ο κατώτερος μισθός να επανέλθει αμέσως στο ύψος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
  •  Να αξιοποιηθούν κτήρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Τραπεζών και της Εκκλησίας, να αναμορφωθούν κατάλληλα για να στεγαστούν οι άστεγοι.
  • Στα σχολεία να εφαρμοστεί αμέσως πρόγραμμα πρωινής και μεσημεριανής σίτισης των παιδιών.
  • Όλες οι υπηρεσίες Υγείας να χορηγούν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και οφθαλμολογική περίθαλψη σε ανέργους, άστεγους και χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς καμία επιβάρυνση ή συμμετοχή του ασθενούς.
  • Να ρυθμιστούν τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με περίοδο χάριτος, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Η δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος. Διαγραφή μέρους ή του συνόλου του χρέους, εφόσον ο οφειλέτης βρίσκεται κάτω από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Να αυξηθεί και να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας. Να χορηγηθεί ειδικό βοήθημα για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών των βασικών αγαθών με ανάλογη μείωση ή, όπου χρειάζεται, και μηδενισμό του ΦΠΑ. Να υπάρξουν ειδικά τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Να καταργηθεί αμέσως το χαράτσι επί της μικρής ακίνητης περιουσίας.
  • Να υπάρξει σχέδιο ώστε μέσα σε μια τετραετία να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων.

Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας:

Το πρώτο σημείο είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου.

Για αυτό ζητάμε την ψήφο του λαού.

Αυτή θα είναι η ιδρυτική πράξη του Νέου Συνασπισμού εξουσίας.

Και ας μη μας λένε ότι δε θα έχουμε λεφτά για μισθούς και συντάξεις γιατί έχουν δεσμευτεί ότι όλα τα λεφτά του δανείου και όσα φορολογικά έσοδα χρειάζονται θα πηγαίνουν πάνω απʼ όλα για να πληρώνουν τους δανειστές.

Το δεύτερο σημείο είναι το Μορατόριουμ πληρωμών.

Έχει γίνει και στο παρελθόν στη Γερμανία όταν μετά τον πόλεμο κούρεψε τα χρέη της και τα υπόλοιπα τα αποπλήρωσε μόνο όταν το επέτρεψε η ανάπτυξη.

Το τρίτο σημείο είναι  η Αναδιανομή του πλούτου. Να πληρώσουν οι πλούσιοι.

Η εγχώρια διαπλοκή που χρύσωσε τον καιρό του εκσυγχρονισμού και της υποτιθέμενης «νέας διακυβέρνησης» Φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου. Στα καράβια τους, στις βίλες τους στις οφ σορ εταιρείες τους στις καταθέσεις τους.

  • Αντί για το χαράτσι σε μισθωτούς συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 1,5 δις, εισφορά στο 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων που πέρυσι ήταν πάνω από 200 δις και θα μαζέψει περισσότερα.
  • Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο εξωφρενικό 23%, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4000 πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δις (500.000 ανά πλοίο)
  • Αντί για το χαράτσι στα ακίνητα ακόμα και στις πιο μικρές ιδιοκτησίες που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 2,5 δις, να μπεί εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, αξίας άνω των 500.000 ευρώ μπορεί να αποφέρει 4 δις.
  • Αντί να μειωθεί το αφορολόγητο στις 5000 ευρώ να μπει έκτακτη εισφορά σε κινητές περιουσίες, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ κατʼ άτομο.

Και όσο για τη σπατάλη του κράτους. Αυτή θα αναζητηθεί στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

  • Με δραστική μείωση ενοικίων που πληρώνουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί.
  • Με την κατάργηση και όχι την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης σε διαπλεκόμενους που έχουν πληρωθεί δρόμους 3 και 4 φορές χωρίς να τους έχουν ολοκληρώσει.
  • Με δραστική μείωση των απορρήτων δαπανών που έφτασαν τα 160 εκ για το ΥπΕξ από το 2009

·         Με ακύρωση της παραγγελίας των δύο υποβρυχίων που κοστίζουν 1 δις

Και κάτι άλλο. Έχουν υπολογίσει πόσα δις έχασε το δημόσιο από τις περαιώσεις; Πόσα χαρίσαμε;

Σας φαίνονται υπερβολικά; Να μη σας φαίνονται.

Στη Γερμανία το 1952 ψηφίστηκε ο νόμος «Περί εξισορρόπησης των βαρών», από συντηρητική πλειοψηφία.  Όσοι είχαν τότε περιουσία πάνω από 120.000 γερμανικά μάρκα εκείνης της εποχής, υποχρεούντο σε μήκος χρόνου μιας εικοσιπενταετίας, να καταβάλουν σε ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις το 50% στο δημόσιο ταμείο». Αυτή η επιβάρυνση ήταν επιπλέον του φόρου περιουσίας και του φόρου ακίνητης περιουσίας και βέβαια του φόρου απόδοσης κεφαλαίου.

Σήμερα, πρώτα εκ μέρους της Αριστεράς, συγκεκριμένα του Όσκαρ Λαφοντέν, προτάθηκε η επιβολή παρόμοιας εισφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

4.      Τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Τι έχουμε αγοράσει διπλές και τριπλές. Που σημαίνει πρακτικά ότι τελειώνει η ιστορία να αρμέγουν οι τράπεζες δημόσιο χρήμα χωρίς να βοηθάνε.

Δημόσιός έλεγχος στις τράπεζες σημαίνει:

  • Μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Κούρεμα στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας. Και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά δάνεια
  • Χορήγηση ρευστότητας και εγγυήσεων στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να κινηθούν.
  • Στήριξη της αγροτικής παραγωγής μέσα σε από ένα σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης.

Απευθυνόμαστε στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και τους ρωτάμε: υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου στα κρίσιμα σταυροδρόμια για το λαό και τον τόπο, η Αριστερά επέμενε στη διαίρεσή της; Κανένα.

Ποιες ήταν οι ιστορικές στιγμές της Αριστεράς; Δεν ήταν οι στιγμές της ανιδιοτελούς ενότητας για να σωθεί ο λαός και ο τόπος;

Πότε άλλοτε η Αριστερά σκίαζε το ιστορικό και πολιτικό ανάστημά της με μικροκομματικούς εγωισμούς; Ποτέ. Ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από το πείσμα κάποιων ηγεσιών της Αριστεράς – και κυρίως του ΚΚΕ – να παραμείνουμε διαιρεμένοι;

Χάνει ο λαός.

Ωφελείται το κατεστημένο.

Χαίρονται οι δανειστές.

Αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή για το λαό και τον τόπο, ποιο ανιστόρητο πρόσχημα μπορεί να στερήσει από το λαό τη δυνατότητα της ανατροπής του καταστροφικού Μνημονίου;

Καλούμε κάθε κομμουνιστή και κάθε κομμουνίστρια να δώσει τη μάχη της ενότητας.

Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο, μετεκλογικό, συνασπισμό εξουσίας για την ανατροπή.

Απευθυνόμαστε στη μεγάλη αντιμνημονιακή πλειοψηφία του ελληνικού λαού και του λέμε:

Το κατεστημένο της χώρας και οι δανειστές της μία μόνο πολιτική δύναμη φοβούνται – τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Ελπίζουν και εύχονται να διασπείρετε και να σπαταλήσετε την ψήφο σας σε ευκαιριακά σχήματα διαμαρτυρίας με αντιμνημονιακό περιτύλιγμα και σε εγκληματικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή. Μην τους κάνετε αυτή τη χάρη. Μην σπαταλήσετε την ψήφο σας. Μην τους δώσετε αυτό το συγχωροχάρτι που επιδιώκουν. Μετατρέψετε την οργή και την αγανάκτησή σας σε χρήσιμη και αποτελεσματική ψήφο. Κάντε πραγματικότητα τους εφιάλτες του εγχώριου κατεστημένου και των ξένων προστατών του. Δώστε ψήφο ευθύνης και εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Ανοίξτε το δρόμο για την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Δώστε μας στις 6 Μαΐου τη δύναμη και τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Ξέρουμε τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε για να βγάλουμε την Ελλάδα από την οικονομική και κοινωνική κρίση που διευρύνει το Μνημόνιο. Έχουμε άξια στελέχη. Με επιστημονική κατάρτιση, πολιτική εμπειρία και ένσημα στο στίβο της ζωής. Στελέχη με αγωνιστική ετοιμότητα για να το εφαρμόσουν.

Η ισχυρή εντολή σας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντολή για να ανοίξει ο εναλλακτικός δρόμος της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μέσα στην Ευρωζώνη.

 

Πολίτες της Ρόδου,
Φίλες και Φίλοι,

Τώρα είναι η ώρα της ανατροπής – τώρα όχι αργότερα, γιατί στις 7 Μαΐου θα είναι αργά, πολύ αργά για το λαό και τον τόπο. Η Ιστορία δεν περιμένει. Τώρα χτυπά την πόρτα της Ελλάδας. Τώρα οι λαοί της Ευρώπης προσδοκούν από μας. Τώρα είναι ή ώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είναι η ώρα του νέου συνασπισμού εξουσίας της Αριστεράς.

Γεια σας και με τη νίκη στις 6 Μαΐου.

 

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ