13/03/2012

Πωλείται η νήσος Πάτροκλος που είναι στο σύνολό της κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος; - Ερώτηση του Τ.Κουράκη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Τουρισμού - Οικονομικών

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η νήσος Πάτροκλος, που βρίσκεται πλησίον της ακτής του Σουνίου διατίθεται προς πώληση, προκειμένου «αξιοποιηθεί» τουριστικά. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες, οι οποίες προσέκρουσαν στον αρχαιολογικό χαρακτήρα της νήσου.

Η νήσος Πάτροκλος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και έχει χαρακτηριστεί, στο σύνολό της, με τη με αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ02/61126/3407/14.12.1995 ΥΑ (ΦΕΚ1070/Β/29.12.1995) ως Ζώνη Α΄ απόλυτης προστασίας, αδόμητη. Δεδομένου ότι η πώληση γίνεται με στόχο την επιχειρηματική «αξιοποίηση», ελπίζουμε πως δεν υπάρχει από πλευράς ΥΠΠΟΤ πρόθεση για αναοριοθέτηση και περιορισμό  του αρχαιολογικού χώρου.

Σύμφωνα επίσης με δημοσιεύματα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νήσου, είναι αμφισβητούμενο καθώς  υπάρχουν διεκδικήσεις από ιδιώτες και  από το ελληνικό δημόσιο. Έχει το ελληνικό δημόσιο προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά  και την ιδιοκτησία του επί της νήσου;

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

•    Ποια είναι η θέση του ΥΠΠΟΤ σχετικά με τη φημολογούμενη τουριστική αξιοποίηση της νήσου; Το ΥΠΠΟΤ εμμένει στην προστασία του συνόλου της νήσου ή υπάρχουν σκέψεις ή προτάσεις για αναοριοθέτηση της υπό προστασία περιοχής;

•    Ποια είναι η κατάσταση στον  αρχαιολογικό χώρο της νήσου; Οι ορατές αρχαιότητες έχουν συντηρηθεί και είναι περιφραγμένες ώστε να προστατεύονται από την παράνομη βοσκή; Έχει προβεί το ΥΠΠΟΤ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη βοσκή ζώων στη νήσο;

•    Ποιο ακριβώς είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νήσου Πάτροκλος; Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του;

Ο ερωτών βουλευτής

Τάσος Κουράκης