05/03/2012

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του τις σημαντικότατες απώλειες που θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία βάσει του PSI και την τύχη των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει το γεγονός ότι ενώ στη νέα δανειακή σύμβαση υπάρχει πρόβλεψη για επανακεφαλοποίηση των τραπεζών, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα προβλέπεται η τοποθέτηση των αποθεματικών των ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Ο Δ. Παπαδημούλης ρωτάει σε τι ποσό θα ανέρθουν  οι απώλειες που θα υποστούν οι ασφαλιστικοί φορείς από την συμμετοχή τους στο PSI, πώς θα καλυφθούν και σε τι ποσό ανέρχεται ανά ασφαλιστικό φορέα η αξία των ομολόγων και άλλων κρατικών χρεογράφων  που αγόρασε η ΤτΕ υπό την σημερινή διοίκηση της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Επένδυση από την ΤτΕ των αποθεματικών των ασφαλιστικών φορέων σε ομόλογα του Δημοσίου

Βάσει της συμφωνίας του PSI και τα ομόλογα που κατέχουν οι ασφαλιστικοί φορείς εντάσσονται στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Με αυτό το δεδομένο και αφού η κυβέρνηση δεν εξαίρεσε τα ασφαλιστικά ταμεία από το "κούρεμα", αυτά θα υποστούν σημαντικότατες απώλειες.

Ενώ για τις αντίστοιχες απώλειες των τραπεζών υπάρχει η πρόβλεψη επανακεφαλαιοποίησης, μέσω κρατικής χρηματοδότησης και αυτή συμπεριλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση που ψηφίστηκε από την Βουλή, για τα ταμεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη.

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) απαντώντας στην έντονη κριτική ασφαλιστικών φορέων και επιμελητηρίων για την τοποθέτηση των αποθεματικών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ισχυρίζεται ότι, σύμφωνα με τον Ν. 2469/1997 άρθρο 15, είναι υποχρεωμένη να επενδύει τα αποθεματικά των ταμείων αποκλειστικά σε κινητές αξίες του Δημοσίου (ομόλογα – έντοκα γραμμάτια). Όπως είναι γνωστό, τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν συνολική κινητή περιουσία περίπου 25 δισ. ευρώ που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου τοποθετημένη σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Από τη συνολική κινητή περιουσία, τα 16 δισ. ευρώ έχουν κατατεθεί σε κοινό λογαριασμό (Κοινού Κεφαλαίου) στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχουν επενδυθεί σε ομόλογα, ενώ περίπου άλλα 7,4 δισ. ευρώ σε ομόλογα έχουν αγοραστεί και τα κρατούν τα ίδια τα ταμεία.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι, πριν το "κούρεμα", τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη χάσει μόνο τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 3,7 δισ. ευρώ από τοποθετήσεις σε ομόλογα και άλλα κρατικά χρεόγραφα.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

• Σε τι ποσό θα ανέρθουν  οι απώλειες που θα υποστούν οι ασφαλιστικοί φορείς από την συμμετοχή τους στο PSI; Πώς θα καλυφθούν; Γιατί ενώ για τις τράπεζες προβλέπεται επανακεφαλαιοποίηση με κρατικά χρήματα για τα ασφαλιστικά ταμεία όχι;

• Σε τι ποσό ανέρχεται ανά ασφαλιστικό φορέα η αξία των ομολόγων και άλλων κρατικών χρεωγράφων  που αγόρασε η ΤτΕ υπό την σημερινή διοίκηση της;

•Σε τι τιμή τα αγόρασε και πόσο αποτιμούνται σήμερα; Πόσα από αυτά αγοράστηκαν από την πρωτογενή και πόσα από την δευτερογενή αγορά;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης