22/02/2012

Ερώτηση της Ε.Αμμανατίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα: Εκβιασμός των εργαζομένων από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»

Η εργοδοσία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» τις τελευταίες μέρες ασκούν εκβιαστικές πιέσεις στους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και μείωση μισθών κατά 22%. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων και του Εμποροϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η διοίκηση της επιχείρησης εκβιάζει τους εργαζόμενους χρησιμοποιώντας την απειλή της απόλυσης, αλλά και άλλες μεθόδους τρομοκράτησης για να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι στο έγγραφο που απαιτεί η επιχείρηση να υπογράψουν δεν είναι ευδιάκριτοι οι όροι της εν λόγω σύμβασης, ενώ, σύμφωνα με άλλες καταγγελίες η επιχείρηση τους δίνει να υπογράψουν σε λευκό χαρτί.

Είναι προφανές ότι η επιχείρηση προκειμένου να ευνοηθεί από τις νέες αντεργατικές διατάξεις που επέβαλε η κυβέρνηση και πιέζουν τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης κάτω από τα όρια της φτώχειας, επιδιώκει να υπαχθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα εργάζονται με την κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων, στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση και να επιβάλλει μειώσεις μισθών κατά 22%, όπως προβλέπουν οι εν λόγω μνημονιακές διατάξεις που επιβάλλουν εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα και μισθούς πείνας.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική αυθαιρεσία της επιχείρησης, η οποία έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Επιθεώρηση Εργασίας και έχει αναγάγει σε κανόνα την καθυστέρηση των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, δεν πληρώνονται τις υπερωρίες και ενώ ο εργοδότης τους αναγκάζει να εργάζονται εκτός έδρας για την ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων δεν καταβάλει την αποζημίωση των εκτός έδρας που ορίζει ο νόμος.

Επειδή, πρέπει να μπει φρένο στην προκλητική και επαναλαμβανόμενη αυθαιρεσία του εν λόγω εργοδότη

Επειδή, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη εξαντληθεί από τʼ αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας και δεν αντέχουν περαιτέρω μειώσεις

Επειδή, η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης «ανάβει το πράσινο φως» σε κάθε είδους αυθαιρεσίες και μεθόδους τρομοκράτησης σε βάρος των εργαζομένων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

•    Προτίθεται να ελέγξει δια των αρμόδιων οργάνων το καθεστώς παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων από τα σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»;

•    Τι μέτρα θα λάβει, ώστε η επιχείρηση να συμμορφωθεί με τις ισχύουσες διατάξεις τους εργατικού δικαίου και της νομοθεσίας γενικότερα;

Η ερωτώσα βουλευτής:

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου